Utrechtse horecaondernemer wast auto’s tijdens lockdown; ‘Ik heb een liefde ontwikkeld voor het vak’ Utrechtse horecaondernemer wast auto’s tijdens lockdown; ‘Ik heb een liefde ontwikkeld voor het vak’

Utrechtse horecaondernemer wast auto’s tijdens lockdown; ‘Ik heb een liefde ontwikkeld voor het vak’

Utrechtse horecaondernemer wast auto’s tijdens lockdown; ‘Ik heb een liefde ontwikkeld voor het vak’
Foto: Soak City
Robin Mol had net zijn eigen zaak, Café du Dôme aan het Utrechtse Domplein, geopend in februari 2020. Een maand later sloeg het noodlot toe: vanwege de eerste coronagolf ging het hele land in lockdown. Robin ging niet bij de pakken neerzitten, maar begon een autowasservice aan huis.

Robin Mol had net zijn eigen zaak, Café du Dôme aan het Utrechtse Domplein, geopend in februari 2020. Een maand later sloeg het noodlot toe: vanwege de eerste coronagolf ging het hele land in lockdown. Robin ging niet bij de pakken neerzitten, maar begon een autowasservice aan huis.

Soak City is de redding voor horecaondernemer Robin Mol, die anders net als vele andere mensen uit de Utrechtse horeca zonder werk zit. Nadat zijn pas geopende Café du Dôme in maart de deuren moest sluiten, was hij totaal van de leg: “Ik liep een paar dagen verdwaasd rond over straat, helemaal alleen.”

Lichtje

“Ik ging naar mijn café, dat in de foyer van het oude UCK-gebouw zit. Daarachter zit een binnenplaats. Daar zag ik allemaal vieze ruiten”, vertelt Robin. Dan gaat er een lichtje bij hem branden. “Ik wilde de ruiten wassen en dacht: misschien moet ik dat gewoon in de wijken gaan doen.”

Het ‘monopolie’ dat ruitenwassers volgens Robin in sommige buurten hebben, doet hem toch weer terugkomen op zijn idee. Dan weet hij het: hij gaat auto’s wassen aan huis. “Mensen willen graag betalen voor het autowassen, maar willen eigenlijk vooral de horeca steunen tijdens de lockdown.”

Lopend vuurtje

De service van Soak City gaat al snel als een lopend vuurtje: “Veel mensen voelen zich betrokken met het wel en wee van de Utrechtse horeca. Ze hebben de behoefte om te helpen en delen de autowasservice via hun buurtapps.” Het duurt niet lang tot Robin ook autowasklussen voor andere horecamensen heeft.

“Er zijn nu vier anderen die elk een dag per week kunnen werken. Je wast ongeveer drie auto’s per dag.” Auto-eigenaren betalen voor een wasbeurt aan huis 25 euro. De auto wordt daarvoor van binnen en buiten schoongemaakt, tot en met de velgen. Robin: “Ik wil ook pepermuntjes bestellen, voor op het dashboard.”

Liefde

Aan het wassen houdt Robin een hobby over: “Ik heb echt een liefde voor auto’s wassen ontwikkeld. Er bestaat een autowascommunity – voornamelijk uit mannen – die technieken uitwisselen om de auto zo schoon mogelijk te krijgen. Eerst dacht ik: onzin, maar nu merk ik dat het ene sopje beter schoonmaakt dan het andere.”

12 Reacties

Reageren
  1. Ton

    Ik houd van dit soort ondernemerslust.
    Even rekenen: € 1.500 per maand. Bruto. Dan zit je netto op bijstandsniveau ?
    Daar zou je nog van moeten kunnen leven.
    Als je niet de kosten van een horecaonderneming op je nek hebt.

  2. Soylent

    Snel een apparaatje en contract regelen waarmee je tankpassen kan accepteren, en je markt is meteen een stuk groter. Bij mij mogen ze in ieder geval morgen langskomen als ik met een tankpas kan afrekenen 🙂

  3. Pee

    Je zal de APV van utrecht er eens op na moeten slaan of er geen verbod is op autowassen op straat ,anders krijg je dat weer.

  4. Berend

    Even over dat monopolie, dat is niet helemaal fris he. Buurtbewoners worden massaal afgeperst. Duur en slecht gelapt. En alles zwart.

  5. Koel Hoofd

    Milieuvergunning aanvragen, anders krijg je dat weer.

  6. Erwin in 't Veld

    Shit Pee, daar zit wat in. Mijn enthousiasme (ook omdat ik al bijna m’n hele leven zelfstandige ben) voor Robin knalde door het dak en na scrollen zit ik nu in de kelder. Ik zie de BOA’s al met gillende schoenen om de hoek komen. Hopen dat Robin door kan gaan en gauw weer kan draaien. In november, als we weer in NL mogen zijn, komen we bieren.

  7. HArry

    Aanstaande zaterdag gaat de horeca in de UK als protest open. Vorige week was dat ook al het geval in Italie. Wanneer gaat de Horeca in NL nou eens kiezen voor hun eigen overleving? Er zijn vele manieren om de horeca hierin te steunen. De onderdrukking is genoeg geweest en we zijn het zat om als achterlijke te worden behandeld.

    Nou DUIC benieuwd waar jullie loyaliteit zit. De mensen die jullie bedienen of de instanties die jullie betalen.

  8. Karel

    @Harry
    Als de horeca als protest in Nederland zou opengaan, zijn ze mij als klant voorgoed kwijt. En mijn vrienden volgen ook.

  9. Adriaan

    @Harry:
    Massale handhaving zal volgen, met €4000 boete per horecagelegenheid, dat helpt niet…..
    Ons allemaal beter aan de regels helpen lijkt effectiever om de kroegen weer snel open te hebben.

  10. HArry

    @DUJC Respect en dank voor het plaatsen van het beticht.

    Hier nog even de bronvermelding met tevens reacties van Nederlandse horeca.

    https://twitter.com/hashtag/THEGREATREOPENING?src=hashtag_click

  11. Karel

    Als sommige horeca toch tegen de orders in opengaat, ga ik een lijstje van overtreders in mijn omgeving bijhouden. Dergelijke “ondernemers” verdienen een flinke boete plus een justitiële aantekening. Wat mij betreft, gaan die zaken daarna nooit meer open. En als ze toch t.z.t. weer open zouden mogen, zijn ze mijn klandizie voorgoed kwijt, maar ook van anderen. Kiest u maar, “ondernemers”! En maakt u zich om mij geen zorgen, ik kies mijn vertier voortaan na corona wel elders.

  12. Pee

    @Karel
    Bah wat misselijk om een lijstje te maken van zaken die niet voor hun plezier voor de keuze staan om te moeten kiezen tussen failliet of een boete.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).