Watermelon houdt op te bestaan door ruzie met WhatsApp | De Utrechtse Internet Courant Watermelon houdt op te bestaan door ruzie met WhatsApp | De Utrechtse Internet Courant

Watermelon houdt op te bestaan door ruzie met WhatsApp

Watermelon houdt op te bestaan door ruzie met WhatsApp
De Utrechtse start-up Watermelon is failliet. Interne meningsverschillen en een ruzie met WhatsApp liggen ten grondslag aan de ondergang van het jonge bedrijf. Vanochtend is het faillissement uitgesproken door de rechtbank in Utrecht.

De Utrechtse start-up Watermelon is failliet. Interne meningsverschillen en een ruzie met WhatsApp liggen ten grondslag aan de ondergang van het jonge bedrijf. Vanochtend is het faillissement uitgesproken door de rechtbank in Utrecht.

Watermelon is een service die de klantenservice van een bedrijf via WhatsApp en vergelijkbare apps regelt in plaats van telefonisch. Mede-oprichter Alexander Wijninga baalt van het faillissement. “Het is zo jammer dat we hiermee moeten stoppen”.

Interne meningsverschillen en de ruzie met Whatsapp betekenden de ondergang van het jonge bedrijf. Het bedrijf ontwikkelde zelf, tegen de zin van WhatsApp, een zogeheten API (een middel om twee platformen met elkaar te verbinden).

Per mail liet WhatsApp aan Watermelon weten dat het inbreuk maakt op de gebruiksovereenkomst van WhatsApp. Daarin staat dat de applicatie niet mag worden gebruikt voor ‘koude acquisitie’. Facebook blokkeerde kort daarop veel activiteit van Watermelon op het sociale netwerk.

Gedoe

Eerder viel het team van Watermelon in april al uit elkaar waardoor het bedrijf met de twee oprichters door moest. Daan Gönning, verantwoordelijk voor de technische kant van het bedrijf, liet volgens Alexander Wijninga een gat achter. “Met het vertrek van Daan verloren we onze technische man. Een redelijk essentiële figuur binnen het bedrijf”, zegt Wijninga.

Het vertrek van Daan Gönning zorgde ervoor dat Watermelon instabieler werd. Mede daardoor stokte in juni de cashflow. Het vertrek van Gönning verliep binnen het bedrijf alles behalve geruisloos. Mede-oprichters Charl Haas en Alexander Wijninga hadden een groot meningsverschil met Gönning. “Ik wil daar niet teveel over uitweiden, maar we hadden het verloop van Watermelon toch graag anders gezien”, zegt Wijninga.

Goede start

De onderneming maakte na oprichting snel een goede start. De drie jongens ontvingen een investering van 150.000 euro voor ontwikkeling. Vorige maand werden de jongens nog uitgeroepen tot de beste jonge ondernemers van Nederland.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
  1. Jeroen Kaakdorst

    Dit bewijst maar weer eens dat je als bedrijf niet teveel afhankelijk wilt zijn van dergelijke startups. Vaak goede ideeën, maar slechte bedrijfsvoering. Jammer!

  2. Jeroen

    Gegokt en verloren.

  3. Joost

    Waardeloze onderneming: volledig afhankelijk van één ander bedrijf en van één technische man. Uitermate kwetsbaar.

  4. Kyra

    Wat een zure reacties! Dan ben ik toch meer gecharmeerd van de Amerikaanse mentaliteit als het gaat om ondernemerschap; wat super dat ze het geprobeerd hebben en jammer dat het niet is gelukt! Op naar het volgende project. You win some and you lose some….

  5. Ron

    Ik vind vooral dat zij beter hadden communiceren met de groep en de partners WhatsApp Facebook gr Ron

  6. Dirk

    Super dat ze het geprobeerd hebben en jammer dat het niet gelukt is. Met deze instelling komen ze er wel.

  7. jacob

    dikke duim voor Kyra

  8. Wilko

    Ze hebben het geprobeerd, het is niet gelukt. Jammer, volgende keer beter.

  9. henk

    Tja, sommigen zullen dit wel een zure reactie vinden, maar feit blijft dat ze 100% afhankelijk waren van de welwillendheid van whatsapp.

    En logisch dat whatsapp de manier waarop hun dienst gebruikt werd niet zagen zitten. Naar mijn mening dus ook niet zo slim om dit hele idee als een innovatief iets of als goed ondernemerschap te zien.

    Technisch gezien wel knap dat er helemaal uitgevogeld was hoe men een derde systeem kon laten communiceren met de whatsapp servers. Ik weet niet hoe ingewikkeld het in dit geval was, maar het reverse engineeren van dit soort dingen is vaak een complexe aangelegenheid.

  10. Michiel B

    @Kyra,

    Ondernemerschap is ook inzien dat je idee wel leuk is voor even (Klantenservice via Whatsapp, geniaal!), maar niet bedrijfswaardig is (Whatsapp wil niet meewerken).

    Ter vergelijking: als ik spullen met een logo van merk X verkoop, maar ik heb helemaal geen licentie van merk X, dan is dat gewoon dom. Dat heeft niets te maken met ondernemerschap. En let wel, dit “bedrijf” is enkel en alleen een stukje software geweest dat 100% afhankelijk was van het platform van Whatsapp. Niet zo slim om dan zonder toestemming van Whatsapp dit als “bedrijf” te lanceren.

    Maar goed, dat terzijde.

  11. Edwin

    Jammer jongens. Van leren, kop omhoog en doorgaan.

  12. MJPD

    @Kyra, Prima reactie. De beste stuurlui staan u eenmaal aan wal, zoals blijkt uit sommige (verzuurde) zolderkamer bureaustoelreacties. Hè, Joost? Wij Nederlanders zijn nu eenmaal koploper in online mopperen, zeuren en kritiek leveren. Waarvan akte. 🙂

    Deze ondernemers bedenken in no time een ander goed plan.

  13. Ludo

    @MJPD is je inhoudelijke reactie beperkt tot de indirecte verwijzing dat je dit een goed plan vindt? Laat dan het afzeiken van andere reacties, die wel beargumenteren, achterwege.

    Ik vind het woord ‘ruzie’ in de kop iets te suggestief. Waar er twee vechten hebben er twee schuld gaat niet echt op hier, want er lijkt inbreuk te zijn gemaakt op de gebruikersrechten van Whatsapp. In plaats van een samenwerking aan te gaan alvorens zijn product op de markt te brengen, lijkt Watermelon zich gemanoeuvreerd te hebben tussen de regels die bij Whatsapp gelden voor gebruik van Whatsapp. Die regels zijn er om te respecteren en doe je dat niet dan heb je geen ruzie, maar een regel overtreden.
    Als ik op het Domplein tegen een boom urineer, heb ik geen ruzie met de gemeente of centrale overheid, maar overtreed ik een regel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).