Vinyl nog altijd springlevend: platenzaak Swordfish & Friend opent zaterdag haar deuren | De Utrechtse Internet Courant Vinyl nog altijd springlevend: platenzaak Swordfish & Friend opent zaterdag haar deuren | De Utrechtse Internet Courant

Vinyl nog altijd springlevend: platenzaak Swordfish & Friend opent zaterdag haar deuren

Vinyl nog altijd springlevend: platenzaak Swordfish & Friend opent zaterdag haar deuren

Bij platenzaak Swordfish & Friend op het Oudkerkhof vind je méér dan alleen vinyl. DUIC nam een kijkje en sprak met eigenaresse Marlein Parlevliet. “Vroeger was een plaat alleen een geluidsdrager, nu is het een lifestyle.”

Sinds begin augustus heeft Utrecht er een nieuwe platenzaak bij: Swordfish & Friend. Marlein Parlevliet  en Tessa Pals zijn de eigenaren van de winkel, waar je behalve voor vinyl ook terecht kunt voor kunst, meubels en kleding. De twee vriendinnen, beiden 27 jaar, kennen elkaar van hun studie in Amsterdam.

In de zomer van 2013 begonnen ze het bedrijf Swordfish & Friend. Hun corebusiness is het verkopen van Crosley-platenspelers. In Europa zijn ze de officiële importeur van dit Amerikaanse merk. Last van de crisis lijken ze niet te hebben. Marlein: “Afgelopen jaar hebben we zo’n 15.000 Crosley-platenspelers verkocht. Veel meer dan we ooit hadden durven dromen.”

SWORDFISH & FRIEND 3 (Foto Martijn Nobel)

SWORDFISH & FRIEND 2 (Foto Martijn Nobel)

SWORDFISH & FRIEND 7 (Foto Martijn Nobel)

SWORDFISH & FRIEND 11 (Foto Martijn Nobel)

 ijfhonderd lp’s

Vijfhonderd lp’s

Marlein, die tijdens haar middelbare schooljaren in Leiden bijkluste in de platenzaak van haar vader, legt waarom zij de voorkeur geeft aan een plaat boven digitale muziek of een cd. “Digitaal wordt muziek in elkaar geschoven, gekropt heet dat. Alle lage en hoge tonen worden daardoor weggesneden. Een lp heeft veel meer bereik en daardoor meer kwaliteit.”

Het is niet alleen vanwege die luisterkwaliteit waardoor lp’s haar zo lief zijn, zegt Marlein, wiens platencollectie uit meer dan 500 exemplaren bestaat. “Een plaat kun je thuis aan vrienden laten zien. De waarde zit ‘m er ook in dat je een plaat kunt vasthouden. Sinds de opkomt van digitale muziek is dat alleen maar belangrijker geworden. Natuurlijk is het tegenwoordig heel makkelijk om via Spotify naar muziek te luisteren. Maar ík mis dan iets. Een mooie hoes, maar ook: een bepaald gevoel. Uit de stijgende verkoop van platen de afgelopen jaren blijkt dat er nog steeds mensen zijn die geld overhebben om dat gevoel weer terug te kijken.”

Vroeger was een plaat voornamelijk een muziekdrager, aldus Marlein. Nu is het véél meer. “Een platenspeler hoort bij een bepaalde lifestyle. Wij verkopen in de winkel dus niet alleen maar lp’s, maar ook kunst die wij mooi vinden.”

SWORDFISH & FRIEND 5 (Foto Martijn Nobel) SWORDFISH & FRIEND 4 (Foto Martijn Nobel)

Twaalf houten bakken

Stap je Swordfish & Friend binnen, dan vind je links twaalf houten bakken met platen. Marlein: “We hebben nu zo’n 350 platen in voorraad. We plaatsen wekelijks een nieuwe bestelling, dus dat worden er straks meer.” Aan de andere kant van de ruimte staan kasten met op de planken woonaccessoires van Room21 en kaarten gemaakt door illustratrice Joska van Oosten. Aan de muur hangen negen Crosley-platenspelers, allemaal in een andere kleur.

De verslaggever wordt rondgeleid door de winkel. We nemen de trap naar de eerste verdieping. Links in de hoek bij het raam is een hoekje met kleding. “Allemaal kleding voor vrouwen,” lacht Marlein. “We hebben weinig connecties in de wereld van de mannenkleding. Misschien komt dat later nog.”

Handgemaakte rugzakken

Op de grond een paar handgemaakte rugzakken van BLRD, het label van twee jonge, Amsterdamse ontwerpers. De sjaals die aan het plafond hangen komen van Hanna Ruiten. De foto’s aan de muur zijn van Rein Janssen. “Alles wat je in onze winkel ziet is te koop,” zegt Marlein. “We werken samen met twintig kunstenaars en ontwerpers. Trouwens, de twee stoelen waar we nu op zitten, komen van vintage design winkel VAEN, net als deze kast hier.”

Tijdens de officiële opening van Swordfish & Friend, aanstaande zaterdag, is er een optreden van ReaZun, de zanger van Kyteman. De Utrechtse band GEM speelt nummers van hun nieuwe plaat. Ook twee dj’s komen langs: DJ St. Paul, bekend van Tivoli, en de uit Delft afkomstige DJ Dupe. “Het gaat door zaterdag tot de politie op de stoep staat,” grapt Marlein. “Het wordt vast een mooi feestje. Kom je ook?”

Zaterdag 23 augustus is om 16.00 uur de officiële opening van Swordfish & Friend. De platenzaak is te vinden achter het Domplein op de Oudkerkhof 43.

Tekst & foto’s: Martijn Nobel

SWORDFISH & FRIEND 8 (Foto Martijn Nobel) SWORDFISH & FRIEND 9 (Foto Martijn Nobel) SWORDFISH & FRIEND 10 (Foto Martijn Nobel) SWORDFISH & FRIEND 12 (Foto Martijn Nobel)

1 Reactie

Reageren

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).