Vis en Meer: Een pareltje in de Drieharingstraat | De Utrechtse Internet Courant Vis en Meer: Een pareltje in de Drieharingstraat | De Utrechtse Internet Courant

Vis en Meer: Een pareltje in de Drieharingstraat

Vis en Meer: Een pareltje in de Drieharingstraat

Het is inmiddels moeilijk voor te stellen, maar ooit waren de goede restaurants in Utrecht op een hand te tellen. Twee daarvan bevonden zich in de Drieharingstraat: de bistro Moustache en het chiquere Chez Francois. Eigenaar Francois Fagel bezorgden veel inwoners in die tijd een heerlijke avond. Wij aten er onze eerste uiensoep en slakken. Sweet memories. Nadat beide zaken jaren geleden hun deuren sloten hadden we niet veel meer te zoeken in het straatje. Af en toe eens een plaatje kopen bij Boudisque maar dat was het dan ook wel.

En toen gebeurde er iets opmerkelijks. Horecaondernemers ontdekten de Drieharingstraat en tegenwoordig is het met maar liefst zeven restaurants een culinaire hotspot van belang. Wij gingen op bezoek bij Vis en Meer, een zaak van John Elzinga en Peter Bijl de Vroe die ook het in dezelfde straat gevestigde De Garde bestieren.

De eerste indruk

Van de buitenkant verwacht je het niet maar wat een bijzondere plek is dit. De matrassenzaak die hier was gevestigd, is vakkundig omgebouwd tot een lichte, hoge ruimte die ondanks haar grote oppervlakte een warme uitstraling heeft. Met een wand van sloophout, betonnen vloer en veel staal neigt het interieur naar industrieel design. Een open keuken, fijne bar. Erg fraai allemaal.

Het restaurant is deze avond voor de helft gevuld. Publiek bestaat voornamelijk uit veertigers en getuige de laptops op een paar tafels vinden er ook enkele zakendiners plaats. De vrouw die ons bediend is enthousiast, op een prettig manier informeel en heeft verstand van zaken. We geven aan er geen avondvullende voorstelling van te willen maken. Ze geeft het door aan de keuken en die honoreert ons verzoek.

De kaart

Vis en Meer is vooral een visrestaurant. Het “meer” op de kaart bestaat wat betreft hoofdgerechten uit een vegetarisch gerecht, entrecote en eendenborst. De afdeling Vis vinden we goed maar aan de wat beperkte kant. Waterzooi, een garnalenkroketje en nieuwe haring. Het zou niet misstaan.

We beginnen met de proeverij van oesters. Er zijn vandaag geen platte Zeeuwse maar de Japanse Umani-oesters zijn een waardige vervanger. Samen met de de Picpul de Pinet ( hoewel anders vermeld op de kaart kunnen we hem per glas krijgen) is het een smakelijke start. Vervolgens komt de bouillabaisse als voorgerecht op tafel. Goed gevuld, heerlijk op smaak. Zonder meer een aanrader. Voor de carnivoor onder ons wordt de Vitello Tonato geserveerd. Het blijkt een variant op deze klassieker te zijn. Waar we dungesneden plakjes verwachten krijgen we flinke stukjes kalfsvlees. De traditionele dressing is vervangen door albacore tonijn. Het vlees is rose gebakken en op zich prima. De bijgevoegde kalfsbitterbal een leuk supplement. Maar wij vinden deze uitvoering toch echt  te veel afwijken van het origineel. Mag je dit eigenlijk wel vitello tonato noemen? Het is een flink voorgerecht, eigenlijk iets te veel.

Natuurlijk ontkomen we niet aan het plateau Vis en Meer. Als die ergens in Utrecht goed moet zijn, is dat toch hier. En inderdaad, de vorstelijk gevulde schaal met kraak verse vis is een smulfestijn. Het tweede hoofdgerecht is een hele zeebaars in zoutkorst. De vis wordt op ons verzoek aan tafel gefileerd. Deze bereidingswijze komen we niet vaak tegen in ons land. Dat is jammer, want het is een garantie voor een vis die zijn puurheid bewaart. Zo ook bij Vis en Meer. De zeebaars is subtiel gekruid en dat geeft hem net dat beetje extra pit. Een mooi gerecht waarbij een bakje smakelijke groene asperges, wortels en gegrilde tomaatjes wordt geserveerd.

We sluiten de maaltijd af met een perfecte Irish Coffee op het terras.

De wijnkaart

Zoals het een visrestaurant betaamt staan op de wijnkaart mooie witte wijnen. Per glas zijn een Sauvignon uit Stellenbosch, een Chileense Chardonnay en een Pinot Grigio te bestellen.

Maar wij hebben ons oog laten vallen op een Picpoul de Pinet, deze verrassende witte wijn komt uit de Côteaux du Languedoc uit het district Pinet (Herault). Een heerlijk frisse witte wijn die uitstekend past bij schaal en schelpdieren.

Verder vonden we nog een Rolle Sémillon, een ziltige wijn maar vol van smaak, de perfecte wijn bij een Bouillabaisse. En een Rueda en een Viognier, goede keuzes.

Verder nog

  • Gratis Wi-Fi
  • Parkeren: parkeergarage Springweg of Bijenkorf
  • Klein terras voor
  • Lunch: woensdag tot en met zondag (van 12.00 uur tot 16.00 uur)

Cijferlijst

Ambiance: 9

 

 

 

 

Keuken: 8

 

 

 

 

Bediening: 8

 

 

 

Het oordeel

Vis en Meer is een parel in de Drieharingstraat. Inrichting heeft absoluut internationale allure. Maar niet alleen hulde aan de architect want ook de chef verstaat zijn vak. De michelinsterren worden hier niet van de hemel gekookt, maar wij hebben hier uitstekend gegeten. De sfeer was aangenaam en de bediening deed niet moeilijk als we om een kleine aanpassing van het gerecht vroegen. Een fijne zaak. Of dit de standaard is in de Drieharingstraat zullen wij nader onderzoeken.

Van 2 t/m 8 juli organiseren alle restaurants in de Drieharingstraat een kreeftweek. Voor 29,50 euro krijgt u dan een 3 gangen kreeftmenu.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).