Waar moet je zijn voor de beste gratis werkplek in Utrecht? | De Utrechtse Internet Courant Waar moet je zijn voor de beste gratis werkplek in Utrecht? | De Utrechtse Internet Courant

Waar moet je zijn voor de beste gratis werkplek in Utrecht?

Waar moet je zijn voor de beste gratis werkplek in Utrecht?

Een stopcontact, een bureau, een tafel en een lekker kopje koffie: meer heb je als zelfstandig dienstverlener niet nodig om te werken. En veel flexplekken in Utrecht zijn tegenwoordig zelfs gratis. Maar waar werk je het fijnst? Zelfstandig historica Liesbeth Sparks ging op onderzoek uit.

In de Ruimte (IDR) – In dit ruime kloostergewelf (IDR vermijdt het woord ‘werfkelder’ uit alle macht) word ik enthousiast verwelkomd door Arianne. Zij is één van drie initiatiefnemers van deze vrij nieuwe werkplek. IDR wil graag werken aan een betere wereld: daar ben ik vóór! Het interieur van het gewelf is superhip: witgespoten wanden, ouderwetse schoolbankjes en een telefooncel met gastenboek. Het is vandaag rustig: ik werk er met slechts vier of vijf anderen. Aan het einde van de dag ben ik vrolijk omdat ik leuke mensen heb ontmoet en toch veel heb kunnen doen. Ik heb alleen wel last van m’n schouders: de schoolbankjes zijn ergonomisch niet echt verantwoord, zeker niet voor kleine mensen als ik.

Pluspunten: ongedwongen sfeer, mooi vormgegeven ruimte
Minpunten: geen verstelbare stoelen, weinig daglicht
www.inderuimte.org

Seats2meet Utrecht – Vrijdag is de rustigste dag bij Seats2meet in Hoog Catharijne, heb ik mij laten vertellen. Maar het eerste wat mij opvalt als ik op Goede Vrijdag binnenloop is hoe bruisend en druk het is. In de grote ruimte staan lange rijen tafels met mensen achter hun laptop, mensen aan de telefoon, mensen met koffie in de hand, of mensen die een heerlijk ogende lunch eten. Jong, oud, man, vrouw, student, zakenman: het zit hier allemaal. Er hangt een energieke sfeer: ik heb zin om aan de slag te gaan! Maar dat valt tegen. Mijn vak is schrijven, en dat is onmogelijk als je drie verschillende besprekingen woordelijk kunt volgen – allemaal tegelijk. Een kopje koffie dan maar, en een gezellige babbel.

luspunten: lekkere (gratis) lunch, bruisende sfeer door al die mensen
Minpunten: erg veel rumoer, geen verstelbare stoelen
www.seats2meet.com

Wijk in Bedrijf – Alsof je een dagje naar kantoor gaat, zo voelt werken bij Wijk in Bedrijf, een kleinschalige flexwerkplek aan de Vleutenseweg, gericht op ondernemers uit Lombok. Grote, lichtbruine bureaus met echte kantoorstoelen, fotoportretten aan de muur en een degelijke kapstok. Het werkt hier prettig, merk ik tijdens mijn twee bezoeken: het is rustig, met af en toe een kantoorgrapje. Ik kan me goed concentreren en tik lekker weg. De managers Tanja en Cora – allebei zelf ondernemer – zijn belangstellend en vriendelijk. Het enige nadeel is de koffie – Tanja waarschuwt me zelfs als ik een kopje onder het apparaat zet. Geen nood: thee is ook lekker.

Pluspunten: open sfeer, professionele werkplekken
Minpunt: de koffie is helaas ondrinkbaar
www.wijkinbedrijfutrecht.nl

Huis aan de Werf – In theater Huis aan de Werf kun je ook flexwerken, vertelt m’n vriend. Hij zegt dat het er gezellig is, dus ga ik op een dinsdag langs. Het is aanvankelijk rustig: ik zit een tijdlang zelfs helemaal alleen in de foyer, die overdag dient als flexwerkplek. Ik bestel een lekkere koffie verkeerd (€2,30) en ga aan de slag. In de loop van de middag merk ik waarom m’n vriend het ‘gezellig’ heeft genoemd: boven in het restaurant hoor ik geroezemoes, aan de bar voeren mensen een gesprek, de cappuccino-machine briest, ik hoor voetstappen en gerommel. Het is uiteindelijk niet m’n productiefste dag. En aan het einde ervan moet ik ook m’n schouders goed uitrekken, want in een theaterfoyer staan natuurlijk geen kantoorstoelen.

Pluspunten: lekker veel licht, gezellige boel
Minpunten: geen verstelbare stoelen, vrij veel omgevingsgeluid
www.huisaandewerf.nl

Dit artikel is geschreven door Liesbeth Sparks van onvergetelijkverleden.nl

9 Reacties

Reageren
 1. Herbert Boland

  Twee keer afgesproken in seats2meet voor een interview. Ondoenlijk, veel te ‘gezellig’ die Ikea-kantine. Uitgeweken naar het terras van Hagenouw, beneden. Niet hip, wel effectief.

 2. Marja Macville

  Gisteren heb ik lekker gewerkt (veel lees- en schrijfwerk gedaan) bij de Openbare Bibliotheek in de binnenstad. Lekkere koffie en thee, met iets erbij, redelijk zitcomfort. Met “oortjes” in van de MP3 speler blijft het rustig en toch gezelliger dan thuis werken. Ook andere laptopgebruikers gezien.

 3. Nancy

  Ik heb van de week heerlijk zitten werken bij Broodnodig op de Oosterkade. Daar kan je gewoon gratis werken. Lekkere koffie hebben ze ook!

 4. Rutger

  Kun je ook nog ergens ‘s avonds terecht?

 5. Marieke

  Goeie vraag Rutger, vroeg ik me ook af..

 6. Chris Flink

  Ik heb ook regelmatig bij Man & Paard / Broodnodig op de oosterkade gezeten en dat bevalt me altijd goed. Nu zijn ze op vakantie, en half augustus gaan ze weer open met een nieuwe horecavoorziening, want broodnodig is er (helaas) mee gestopt.

  Laatst ook bij de Atoomclub gezeten, maar die is in principe niet bedoeld voor onregelmatige flexwerkers, maar voor mensen die een plek huren. Die kunnen dan wel 24/7 terecht en de voorzieningen zien er goed uit!

 7. Emma

  Weten jullie toevallig ook plekken waar je s’avonds en in het weekend kunt zitten? Meeste restaurantjes waar je je laptop neer kunt zetten sluiten om 18.00, en bibliotheken (in de vakantie) ook..

 8. Edzo

  @Emma .. had jij al iets gevonden, want ik zoek hetzelfde in omgeving utrecht/hilversum

 9. Rob Zoutedrop

  Goede verhalen gehoord over De Klompenfabriek aan de Weerdsingel WZ,daar huur je voor weinig geld een eigen vaste plek. En het is er rustig, dus je kunt ook echt werken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).