Wat brengt de toekomst voor Utrecht en op welke manier zijn Utrechters met de toekomst bezig? In deze rubriek geeft DUIC de creatievelingen achter innovatieve producten, diensten en ideeën de ruimte om te vertellen hoe zij Utrecht voorbereiden op de toekomst. Deze keer Pierre Vermeulen (44), oprichter en eigenaar van het Utrechtse bedrijf Solease dat zonnepanelen beschikbaar wil maken voor iedereen door ze te verhuren. Op 15 oktober haalde Solease binnen zes uur twee miljoen euro op via crowdfunding.
Solease bestaat sinds 2011. Waarom ben je dit bedrijf begonnen?
“Ik woonde en werkte samen met mijn vrouw een paar jaar in New Delhi. Daar werd ik voor het eerst vader. We woonden in een duur expat-appartement met veel airco’s. Het elektriciteitsnet kon alle airco’s van de slecht geïsoleerde appartementen vaak niet aan. Dan ging er een dieselgenerator aan, waarvan ik de zwarte rookwolken voor ons raam voorbij zag trekken. Als kersverse vader dacht ik daar meer dan ooit na over hoe ik de wereld achter wil laten. In ieder geval niet slechter. Samen met mijn vrouw, Loes van Petersen (45), ben ik toen het bedrijf begonnen.”
Hoe ben je toen op het idee gekomen om met zonnepanelen te gaan werken?
“Ik wist niks van zonne-energie af, maar ik had daar mijn ‘eureka-moment’. Als je geld op je spaarrekening zet, staat het tegenwoordig effectief te ontwaarden. Als je als particulier (een deel van) je geld op je dak zou leggen, produceer je ergens tussen de 500 en 750 euro aan stroom per jaar. Nog meer als je een dak op zuiden hebt. Dat is gewoon gelijk aan een hele goede spaarrente. Je hebt hier dus iets met een enorm duurzaam rendement, gecombineerd met een financieel rendement. Kan iemand mij in hemelsnaam uitleggen waarom al die daken in Nederland dan nog leeg zijn?”
En waarom zijn al die daken nog leeg?
“Mensen zeggen: ‘dat is een druppel op een gloeiende plaat’, maar een gemiddeld huishouden bespaart ongeveer twee ton CO2 per jaar. Dat is een abstract begrip, maar dat is gelijk aan de jaaropname van honderd bomen. Door iedere klant waar wij zonnepanelen mogen en kunnen plaatsen, besparen we honderd bomen. We hebben zeven miljoen huishoudens in Nederland. Als iemand mij kan overtuigen dat dit een druppel op een gloeiende plaat is, dan wens ik diegene veel succes.”
Wat zijn de redenen dat mensen niet kiezen voor zonnepanelen?
“Niet iedereen heeft of wil zomaar 5.000 tot 10.000 euro uitgeven aan zonnepanelen. En verder weten mensen echt weinig van zonnepanelen af. Er wordt van iemand gevraagd om in één keer veel geld uit te geven aan iets waarvan je eigenlijk niets afweet. Dus uiteindelijk doen de meesten dan maar niks. Dat lost Solease op door de voorfinanciering en verzekering te regelen en ook het risico op onderhoud, reparatie en restwaarde op ons te nemen.”
Jullie zijn niet het enige bedrijf dat zonnepanelen verhuurt. Wat is er innovatief aan Solease?
“We waren in 2011 de eerste en enige. Wij zijn het origineel en hebben als geen ander de kennis hoe je dit moet aanpakken. Ik ben vooral trots dat we de markt groter hebben gemaakt. Het feit dat andere partijen ons soms schaamteloos gekopieerd hebben, maakt me niet uit. De hoofddrijfveer is: de daken moeten vol. Het was veel erger geweest als wij na zeven jaar nog steeds de enige waren. Dan was het misschien toch niet zo’n goed idee.”
Op 15 oktober haalde Solease binnen zes uur 2 miljoen euro op via crowdfunding. Hoe voelde dat?
“Het was fantastisch: we haalden de eerste miljoen euro op in acht minuten. De allereerste ton, toen gelukkig dankzij Energiefonds Utrecht, heeft ons destijds 2.5 jaar gekost. Ik zal niet snel vergeten hoe lastig het in het begin was. Maar ik wilde voorkomen dat ik later in het bejaardenhuis zou zitten met het idee: ik had echt iets kunnen doen.”
Zie je jezelf voor altijd hier blijven werken?
“Ik voorzie dat ik heel mijn werkzame leven in de duurzaamheid blijf. Ik zou heel graag, op allerlei mogelijke wijzen, energietransitie versnellen. Het gaat mij allemaal te langzaam: er wordt veel gepraat en weinig gedaan. We moeten gewoon aan de slag.”
6 Reacties
ReagerenEnergietransitie….Duizend miljard Euro aan investeringen, met als rendement 0,00007% impact (Thierry Baudet rekende het uit) op de wereldwijde temperatuur in decennia tijd, ALS de hele onderliggende theory van man made global warming al klopt in de eerste plaats. De enige transitie die hier plaatsvindt, is een transitie in Euro’s. Zo uit uw zak, de zakken van politici, het bevriende bedrijfsleven, subsidiesponzen en de verbrandingsoven in….
Het zou de ondernemer sieren om het ook zo te brengen. Zonnepanelen als middel om meer rendement op je spaargeld? Zelfs dat is een twijfelachtige stelling (alleen bij puur op het zuiden), maar dat is op zich nog wel moreel verdedigbaar. Zonnepanelen als middel om iets aan een betere umwelt te doen: zuivere quatsch. Dat is gewoon bedrog.
Het gaat hem alleen niet snel omdat hij snel veel geld wil ophalen met de verhuur. Daarnaast is huur altijd veel duurder dan koop op de lange termijn. Je kan beter elke maand iets sparen dan iets huren. Ook omdat het rendement heel afhankelijk is van een onzekere factor… namelijk subsidie…. Wat als de subsidie kraan dicht wordt gedraaid, wat toch gebeurd? Is je huur contract dan nog steeds zo leuk?
@scherpschutter, gelukkig weten we dat Baudet heel goed iets kan roepen en daarna het afzwakken. En al zou hij het afzwakken dan zit hij nog niet in de buurt met zijn uitspraken. Het gaat erom dat hij iets quasi-intellectueels roept voor de minder ontwikkelde nederlander en gelukkig loopt u daarbij blijkbaar netjes achteraan.
@scherpschutter – je schiet wel zo ontzettend mis. ik heb zonnepanelen op het noord-westen en deze heb ik na 8 jaar volledig terugverdiend door verlaging van mijn electriciteitsrekening. Ik heb er géén subsidie over ontvangen. Met een levensduur van 16-20 jaar is het dus een investering van meer dan 100% rendement. Dus Thierry Baudet is zit er dan ongeveer een factor 28500 naast. Maar dat is overigens niet de eerste keer.
Ik zal dit bedenken bij al uw volgende bijdragen op de DUIC
@Piet 6/11/2018 – 12:02
Nee? Rekent u me eens voor hoe het dan wel zit. Echt, daarmee zou u pas indruk maken. Met dit soort onzin niet.
@Paul 6/11/2018 – 12:38
Waar zit Baudet volgens u precies naast? Baudet heeft het namelijk helemaal niet over het financiële rendement op zonnepanelen gehad…. Baudet had het over het netto effect van 0,00007 procent temperatuursdaling als rendement op 1000 miljard aan investeringen. U ziet (klimaat)spoken geloof ik….
fossiele brandstoffen worden steeds lastiger te winnen, dus vroeger of later onbetaalbaar. ga jij je huis nog met gas verwarmen als het drie keer zoveel kost als elektrisch? ga je nog benzine tanken als de prijs 14 euro per liter is? ga je nog 22 cent per kWh stroom betalen als zonnepanelen op je eigen dak het voor 7 cent kunnen leveren?