Utrechters ontwikkelen speciale studiepil als alternatief voor Ritalin | De Utrechtse Internet Courant Utrechters ontwikkelen speciale studiepil als alternatief voor Ritalin | De Utrechtse Internet Courant

Utrechters ontwikkelen speciale studiepil als alternatief voor Ritalin

Utrechters ontwikkelen speciale studiepil als alternatief voor Ritalin
Twee Utrechtse studenten hebben een pil ontwikkeld om beter te kunnen studeren. De pil moet een legaal en gezond alternatief zijn voor medicijnen zoals Ritalin die veel studenten nu gebruiken om beter te kunnen studeren. “Het idee kwam na het zien van de film Limitless.”

Twee Utrechtse studenten hebben een pil ontwikkeld om beter te kunnen studeren. De pil moet een legaal en gezond alternatief zijn voor medicijnen zoals Ritalin die veel studenten nu gebruiken om beter te kunnen studeren. “Het idee kwam na het zien van de film Limitless.”

Gerben Houwers en Wimme Klaver zijn de bedenkers van de pil die sinds vorige week te bestellen is. Een pil zorgt ervoor dat je in een een half uur na inname in een flow komt die je concentratie verbetert en ervoor zorgt dat je minder snel raakt afgeleid.

De pil heet Study Buddy en bestaat onder andere uit vitamines, cafeïne en theanine. Klaver: “We merkten op de universiteit dat veel studenten snel afgeleid zijn tijdens het studeren, terwijl ze een hoge studiedruk hebben. Hier komt het idee van Study Buddy vandaan. Onze ambitie is mensen op een gezonde manier meer ‘flow’ te laten ervaren: de staat waarin je helemaal opgaat in een activiteit en deze geen enkele moeite kost. Uiteindelijk moet Study Buddy de functie van koffie, energiedrankjes en stoffen als ritalin gaan vervangen als middel om productiever te zijn.”

Limitless

Het idee kwam na het zien van de film Limitless. Hierin gebruikt de hoofdrolspeler een speciale pil waardoor hij honderd procent van zijn hersencapaciteit kan benutten waardoor hij ontzettend intelligent wordt. “Dit was twee jaar geleden de inspiratie voor ons”, zegt Klaver. “Het leek ons ontzettend cool om iets vergelijkbaars te maken en volgens mij is dat met Study Buddy redelijk gelukt.”

9 Reacties

Reageren
 1. Ben Stelen

  Misschien moeten studenten over het jaar heen minder feesten, dan wordt het ook makkelijker om je te concentreren op je studie. En dan hoeft er niet een of andere pil gebruikt te worden..

 2. Michiel B

  Dus in plaats van een kop koffie nemen een pilletje met cafeïne erin nemen?

  Wat een ontdekking…

 3. Marko

  Caffeine is hetzelfde als theine. Dat zouden die studenten toch moeten weten.

 4. Julian

  Wat jammer dat er al een Study Buddy bestaat die waarschijnlijk minstens even effectief is 🙂
  http://www.senso-care.nl/study-buddy.html

 5. Berend

  Wat een onzinnig product. Daar trapt toch niemand in, een pil met cafeïne als vervanging van methylfenidaat? Alsof studenten nog nooit van een kop koffie hebben gehoord. Ritalin heeft niet hetzelfde effect/werkingsduur als cafeïne.

 6. Spees

  Studenten feesten altijd, dat hoort bij die levensfase. En niet iedere student valt onder dat stereotiep. Maar de studiedruk is wel enorm toegenomen door die studielening, dus ik snap de vraag om mentale hulpmiddelen goed. Maar technisch gezien werken stimulerende middelen als methylfenidaat veel beter voor je concentratie dan cafeïne/theïne. Het zijn uiteindelijk amfetamines uit de categorie speed, coke, etc maar dan sterk verdunt. Vitamines hebben nauwelijks effect op zo’n kort termijn.

 7. Berend

  @Spees: Coke is geen amfetamine. En wat bedoelt u met ‘sterk verdunt’? Methylfenidaat is geen ‘verdunde speed’.

 8. Ben Stelen

  @Spees: Ik denk dat je het meteen bij het goede eind hebt. Niet iedere student feest de altijd, ik denk dat dit met name betrekking heeft op studenten van minder vermogende ouders. Die hadden al een hoge studiedruk voor invoering van de studielening en minder mogelijkheid om te feesten. Ik denk dat het sleutelwoord motivatie is en niet een of andere pil. Trouwens koffie, thee en dergelijke geestopwekkende middelen vermindere de concentratie, mede vanwege de gejaagdheid. Leuk hulpmiddel…

 9. Berend

  @Ben Stelen: ‘Trouwens koffie, thee en dergelijke geestopwekkende middelen vermindere de concentratie, mede vanwege de gejaagdheid. Leuk hulpmiddel…’
  Onzin. Je kunt niet alle stimulantia op één hoop gooien en niet iedereen reageert hetzelfde op een middel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).