Zocher: een eetcafé met linnen servetten | De Utrechtse Internet Courant Zocher: een eetcafé met linnen servetten | De Utrechtse Internet Courant

Zocher: een eetcafé met linnen servetten

Zocher: een eetcafé met linnen servetten

Het is een fijn plekje, op de hoek Wittevrouwenstraat en Lucas Bolwerk. Het sfeervolle en altijd volle café Tilt, met daarnaast het relaxte café De Stad (prima muziek) en weer iets verder het gezellige Potdeksel. Nog een paar meter doorlopen en we belanden bij Café-Restaurant Zocher. Ooit zat hier de fameuze Lucas Bar. (We zijn nog van de generatie die daar wel eens een biertje dronken) Na de Lucas Bar was korte tijd café Opstand hier gevestigd. En nu zit op Lucas Bolwerk 21 dus Zocher. We liepen er vaak langs en besloten nu eens naar binnen te gaan. Wat zou het zijn? Een eetcafé of een echt restaurant met ook nog eens een bar?

Eerste indruk

Een leuk, warm interieur. De grote bar is deze avond niet in gebruik voor de gasten. Achter de bar een keukentje waar de kok (deze keer in zijn eentje) de gerechten bereidt. Het publiek heeft goed zicht op zijn werkzaamheden. De zaak zit halfvol, in de loop van de avond druppelen er steeds meer gasten binnen. We zien een vriendinnenclub die het uitstekend naar de zin hebben, een paar stelletjes. Hoewel Zocher niet groot is, hebben we geen last van de belendende tafeltjes. Op de tafel een wat lullig bloemetje maar ook linnen servetten. Eerste indruk dus: dit is een restaurant en geen café. Tweede indruk: de bediening is het hier niet helemaal mee eens. De dame is absoluut vriendelijk maar ontstijgt in haar adviezen niet het niveau van het eetcafé. Wijnsuggesties bij de gerechten zijn nogal verwarrend zodat we uiteindelijk zelf maar wat kiezen. Over de Iberico zegt ze van alles te kunnen vertellen maar ze verwijst liever naar het kaartje met uitleg op tafel. We hebben gelukkig onze leesbril bij ons.

De kaart

Frans georiënteerd waarbij de nadruk op vleesgerechten ligt. Specialiteit van het huis zijn de piepkuikens van het draaispit. Voor wie van vlees noch vis houdt kan een voorgerecht (paddenstoelen) vegetarisch worden bereid, bij de hoofdgerechten is er voor de vegetariërs op de kaart één gerecht.

Wij namen als voorgerecht de paddenstoelen en een bordje Iberico-ham. De ham was iets te dik gesneden maar verder van voortreffelijke kwaliteit. Met 13,50 euro het duurste voorgerecht.

De gebakken paddenstoelen à la Dordogne (paddenstoelen van het seizoen) met beenham smaken goed, de brioche had wat langer geroosterd mogen worden. Twee prima entrees.

Voor het hoofdgerecht gaan we voor de wildpeper en het piepkuiken. Altijd leuk een zaak met een draaispit. Het piepkuikentje dat wij krijgen is lekker maar ook weer niet zo bijzonder als we hadden gehoopt. Het bijgeleverde garnituur van doperwten, gebakken aardappel, champignons, zilveruitjes en spek is vooral een grote hoeveelheid die weinig indruk maakt. Het bakje friet echter had wel wat royaler mogen zijn.

De wildpuree miste helaas de typische wildsmaak. Het zal vast geen rundvlees zijn geweest maar het deed er wel aan denken. Jammer. Dat vervolgens het stoofpeertje op tafel kwam toen het eten al voor de helft op was, drukte de pret ook enigszins.

We kregen bij het hoofdgerecht gezelschap van een derde disgenoot die koos voor de sirloin steak met pepersaus. Een mooi stuk vlees dat helaas niet, zoals gevraagd, rood maar medium was gebakken en bedekt werd door een te overheersende pepersaus. Dat kan beter.

Wijnkaart

Gevarieerde kaart met veel betaalbare wijnen. Jammer dat de wijn van de maand niet per glas verkrijgbaar was. Wij dronken:

  • Casa de Reina Rood Tempranillo 2010
    Soepele kruidige wijn met een pepertje, afdronk nogal kort. Niet heel spannend bij de wildpeper, had meer body mogen hebben.
  • Rupes Mendoza
  • Bodega’s Cailles Chardonnay
    Aangenaam, soepele, fruitige wijn met frisse zuren, niet zo vettig als chardonnay wel eens kan zijn en dat maakt de wijn prettig.
  • Nero d’Avola Angelo
    Een zachte ongecompliceerde Siciliaan. Geen voor de hand liggende keus bij het piepkuiken maar we hadden er geen spijt van.

Verder nog

  • Aan de voorkant een terras met uitzicht op het fraaie Zocherpark
  • Wifi
  • Maandag gesloten
  • Betaald parkeren in parkeergarage Kruisstraat

Oordeel

Zocher is een aardige zaak. Zowel menu- als wijnkaart is boven het niveau van een eetcafé. Dat geldt ook voor de ambiance. Toch waren we niet laaiend enthousiast over wat we op ons bord kregen. Waardoor we uiteindelijk toch moeten concluderen dat we in een bovengemiddeld eetcafé hebben gegeten. En daarmee past het perfect in het rijtje leuke zaken op het Lucas Bolwerk. Voor wie ongecompliceerd wil eten. En ook voor wie voorafgaand aan een bezoek aan De Schouwburg de honger wil stillen.

Cijferlijst

Ambiance: 7,5

Keuken: 7-

Bediening: 6,5

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).