Afscheidsbrief Jan van Zanen: ‘Zorg goed voor elkaar en voor Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant Afscheidsbrief Jan van Zanen: ‘Zorg goed voor elkaar en voor Utrecht’ | De Utrechtse Internet Courant

Afscheidsbrief Jan van Zanen: ‘Zorg goed voor elkaar en voor Utrecht’

Afscheidsbrief Jan van Zanen: ‘Zorg goed voor elkaar en voor Utrecht’
Jan van Zanen mag zich nog één dag burgemeester van Utrecht noemen. Op woensdag vertrekt hij naar Den Haag. In een brief gericht aan alle Utrechters haalt hij mooie herinneringen op zoals de start van de Tour de France en de Canal Pride. De tramaanslag en de dood van Dick Bruna waren naar eigen zeggen verdrietige momenten uit zijn loopbaan. Van Zanen zegt het altijd een voorrecht, genoegen en eer te hebben gevonden burgemeester te zijn geweest van Utrecht.

Jan van Zanen mag zich nog één dag burgemeester van Utrecht noemen. Op woensdag vertrekt hij naar Den Haag. In een brief gericht aan alle Utrechters haalt hij mooie herinneringen op zoals de start van de Tour de France en de Canal Pride. De tramaanslag en de dood van Dick Bruna waren naar eigen zeggen verdrietige momenten uit zijn loopbaan. Van Zanen zegt het altijd een voorrecht, genoegen en eer te hebben gevonden burgemeester te zijn geweest van Utrecht.

Beste Utrechters,

Afgelopen vrijdag fietste ik een afscheidsronde door een zonovergoten (en snikheet) Utrecht. Moest opeens aan een bierviltje denken. Misschien kwam het door het vooruitzicht van een pitstop onderweg – voor iets verfrissends. Maar zeer waarschijnlijk kwam het door het idee dat ooit op een bierviltje begon en uitgroeide tot een van mijn mooiste (en dierbaarste) herinneringen als burgemeester van Utrecht. Toeval of niet: op 4 juli 2015, toen Utrecht knalgeel kleurde voor de start van de Tour de France, was het roodgloeiend heet – net als tijdens mijn rondje om de (Dom)kerk.

Mijn fietstocht door Utrecht was zo afwisselend als de Ronde van Frankrijk, met doorkomsten in de Pelikaanstraat, de Maliebaan, Tractieweg, Hoograven, Haarzuilens, Vleuten-De Meern, Leidsche Rijn Centrum, de Munt en de Mariaplaats. Met etappeplaatsen als Sterrenwijk en het 24 Oktoberplein. Een colletje (Dafne Schippersbrug) en revitaliseringstops bij Panino Fresco in Overvecht en het vernieuwde Museum van Zuilen in Werkspoor. En uiteindelijk de aankomst bij het Stadhuis. Er stond zelfs publiek langs het parcours. In één woord onvergetelijk.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

In 2015 startte de Tour de France in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek

Fietste niet alleen langs allerlei hoeken en gaten van de Domstad, maar ook langs herinneringen. Mooie momenten kwamen weer bovendrijven, zoals het Tourpeloton dat onder de Domtoren door zoefde, de huldiging van de Oranjevrouwen in Park Lepelenburg, de Canal Pride, beschuit met muisjes eten bij Sebastiaan, de 350.000e Utrechter, de opening van de grootste fietsenstalling ter wereld … het is bijna teveel om op te noemen.

We hebben samen ook getreurd. Om het verlies van Dick Bruna. Oud-burgemeester Annie Brouwer. Anne Faber. Humphrey Mijnals. Alle stadsgenoten die we verloren door het coronavirus. We werden stil van de aanblik van een lege stad tijdens de lockdown. We waren geschokt door de afschuwelijk tramaanslag. Op het 24 Oktoberplein (waar ik vrijdag even stilstond en ben gaan zitten …) kwamen we samen en huilden, rouwden, troostten elkaar.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Foto: Robert Oosterbroek

En we probeerden – zo goed en zo kwaad als dat ging – samen weer op te krabbelen. Geweld mag nooit het laatste woord hebben, dus tijdens een indrukwekkende tocht liepen wij zwijgend zij aan zij – Utrechts antwoord tegen terreur. De beelden van de moslimvaders en FC Utrechtsupporters gingen de wereld over. Als ik daaraan terugdenk, krijg ik weer kippenvel.

Indrukwekkend was het massaal in acht nemen van de RIVM-richtlijnen. Even wat minder vrijheden, maar we weten waarvoor en voor wie we het doen. En ook alle spontane acties die tijdens de lockdown ontstonden om onze medemens te beschermen, eenzame mensen uit hun isolement te halen – gewoon iets goeds te doen voor de mede-Utrechters. Mededogen, meeleven, samen delen: dát is Utrecht …

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Archiefbeeld. Foto: Bas van Setten

Uw betrokkenheid bij onze stadsgenoten die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken, uw veerkracht op de verdrietige en angstige momenten, uw energie om Utrecht tot een plek te maken waar iedereen zich vrij, geborgen, veilig, welkom, gezien en gewaardeerd wordt, maken burgemeester zijn tot de allermooiste baan die er is.

Zie mijzelf niet, om het fietsthema (dat deze stad past als de regenboogtrui) door te trekken, als een ploegleider van een wielerpeloton. Een burgemeester is het ene moment kopman, dan weer diegene die de gaatjes dichtrijdt of zorgt dat de achterblijvers kunnen bijbenen, kortom degene die er mede ervoor zorgt dat het 350.000 koppige rood-witte peloton bij elkaar blijft. Moest tussentijds door ziekte twee maanden van mijn fiets stappen, maar kwam er – gesterkt door uw warme betrokkenheid – weer bovenop.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Heb het altijd een voorrecht, genoegen en een eer gevonden burgemeester te zijn van deze fantastische stad, van Amaliapark tot Zambesidreef. Uw burgervader, die hoopt dat hij iets aan deze mooie stad heeft kunnen toevoegen. De stad van mijn dromen … Als ik zou moeten opschrijven wat ik voor Utrecht voel, dan zijn duizend bierviltjes niet genoeg …

De Tour d’Utrecht zit voor dit jochie erop. U fietst door, straks met mijn opvolg(st)er aan uw zijde, een zonnige en gezonde toekomst tegemoet. Wens het u met hart en ziel toe.
En ondertussen: kijk naar elkaar om. Zorg goed voor elkaar … en voor Utrecht.

Met hartelijke groet,

Jan van Zanen

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Is

  Deze brief is echt een belediging voor de burger. Zorg goed voor elkaar en kijk naar elkaar om durft de heer Van Zanen te zeggen terwijl de Kanaalstraat, Overvecht en Kanaleneiland een vrijplaats voor geweld en criminaliteit zijn gworden. In de brief is niet eens wat te lezen over veiligheid, de kern taak van een burgemeester!

 2. Massegast

  Mooie brief. Jan van Zanen had geluk met Utrecht en Utrecht had geluk met Jan van Zanen. Vele goede jaren in Den Haag gewenst! En Utrecht? De grote helper is weg, dus laten ze zelf maar eens in hun handen spugen.

 3. Aleid de Jong

  Prachtige brief.

 4. jan scherjon

  Hij had wel wat meer en feller in zijn handen kunnen spugen met zo’n gemeenteraad !

 5. Bakfiets

  Utrecht heeft het fantastisch gedaan onder van Zanen. Ik wens elke gemeente zo’n burgemeester toe.

  Veel succes in Den Haag en voor ons Utrechters veel succes met de opvolging

 6. Pee

  Ik denk dat hij nog vaak aan utrecht zal terugdenken .
  In denhaag is de bevolking een ander verhaal dan in utrecht.
  Succes verder.

 7. Kadoendra

  De laatste woorden van Jan van Zanen, “Zorg goed voor elkaar … en voor Utrecht”, lijken wel erg veel op de laatste woorden van burgemeester Van der Laan “Zorg goed voor onze stad en voor elkaar”.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).