Kytopia, het creatieve muziekatelier van Colin Benders alias Kyteman en vader Erik Benders, stopt met bestaan. Colin heeft samen met zijn vader Erik onderstaande brief geschreven waarin ze uitleggen waarom ze de handdoek in de ring moeten gooien.
“Op 1 januari 2020 bestond Kytopia 10 jaar. In die 10 jaar hebben we op drie verschillende locaties gezeten: 4 jaar op de Zeedijk, 5 jaar in het oude Tivoli Oudegracht en het laatste jaar in Den Dolder. In die tijd hebben we ernaar gestreefd een permanente vestigingsplek voor Kytopia te realiseren. Dat is helaas niet gelukt, al waren we het afgelopen jaar erg dichtbij. Als we de balans opmaken van onze zoektocht en pogingen, moeten we de conclusie trekken dat we deze permanente plek niet gaan vinden. Zelfs niet een nieuwe tijdelijke plek.
Als gevolg daarvan hebben wij, Colin en Erik, besloten die pogingen te staken en een punt te zetten achter de fantastische tijd die we met Kytopia en met alle muzikanten/makers van Kytopia hebben gehad.
Waarom het ons niet gelukt is, ligt aan een combinatie van factoren. In grote lijnen als volgt:
Om te beginnen is er een grote schaarste in de huidige vastgoedmarkt. Wat er aan beschikbare grond of panden is, is vaak al voorbestemd voor woningbouw. Bovendien zijn de paar beschikbare panden die er zijn, niet gebouwd met het produceren van versterkte muziek als uitgangspunt.
Studio’s waarin je versterkte muziek kunt maken zonder dat de buren daar overlast van hebben, moet je op een uitgekiende, maar daarom ook kostbare manier bouwen. Nu is onze doelgroep van muzikanten/makers niet per se een heel kapitaalkrachtige groep aan wie je die investeringen zomaar kunt doorberekenen in de vorm van een stevige huurprijs.
Dat maakt ze overigens niet minder leuk of interessant. Sterker nog, zelfs onder succesvolle makers is het niet gebruikelijk om een volwaardig inkomen te verdienen met muziek. Om de investeringen in het bouwen van studio’s voor de doelgroep betaalbaar te houden, moet je om te beginnen beschikken over een plek waar je die studio’s voor langere tijd kunt laten staan. 10 jaar is in dit opzicht al aan de korte kant – eerder moet je denken aan een periode van 15 of zelfs 20 jaar. En als je het over dat soort perioden hebt, dan is het kopen van zo’n plek vele malen gunstiger dan huren.
In onze zoektocht naar een geschikte locatie hebben we eerst gekeken of we konden huren. Daarbij struikelden we ofwel over de huurperiode (in de regel 5 jaar, te verlengen met nog eens 5 jaar), ofwel over de basishuur per vierkante meter. Die was vaak al zo hoog dat die tegen het plafond zat van wat onze doelgroep aan huur kon opbrengen. Maar dan moesten we nog gaan beginnen met investeren in de studio’s.
Deze conclusie leidde ertoe dat we de optie hebben onderzocht om zelf eigenaar te worden van een perceel en daarop studio’s te bouwen (we hadden zowaar op de rand van de gemeentegrens iets gevonden).
Dat hebben we in nauwe samenspraak gedaan met de gemeente Utrecht, die volop bereid was deze benadering te ondersteunen. Maar ook hier liepen we tegen een grens aan. Op basis van de verwachte huurinkomsten kon Kytopia eigenaar worden van een plek en de hypotheek betalen. De investering in de studio’s moest dan van de gemeente komen in de vorm van een investeringssubsidie.
Maar het aandeel van de gemeente werd daarbij groter dan het aandeel van Kytopia, terwijl die verhouding andersom zou moeten zijn. Een extra investeerder aantrekken om die verhouding meer in balans te krijgen had geen zin omdat het rendement waarmee je zo’n investeerder aan boord zou kunnen krijgen betaald zou moeten worden uit de huur, waardoor de uiteindelijke huurprijs weer hoger werd dan de doelgroep kon dragen. Na vele herberekeningen, alternatieve bouwmethodes en veel overleg met alle betrokken partijen is het ons niet gelukt om hier een acceptabel plan van te maken.
Een beter startpunt zou dan zijn wanneer de gemeente zelf eigenaar is van het perceel waarop we de studio’s bouwen, zodat de investeringen in studio’s zouden worden gedaan in eigen vastgoed, waardoor daar geen scheve situatie ontstaat. Helaas heeft de gemeente Utrecht door het afstotingsbeleid voor overtollig vastgoed van de afgelopen jaren geen panden of grond meer waar zo’n project zou kunnen plaatsvinden. Als er nu een plek gevonden zou worden dan zouden we weer een heel nieuw traject moeten starten en weer van voor af aan beginnen, zonder de zekerheid dat de investering in tijd, energie en middelen uiteindelijk zal leiden tot een positief resultaat.
Zo staan we als Kytopia met lege handen en ziet het er niet naar uit dat dit perspectief in de nabije toekomst gaat verbeteren. Na alle opties die we bekeken hebben, na elke steen te hebben omgedraaid, geloven we niet meer dat ons ideaal van een groot centraal complex voor muzikanten/makers haalbaar is binnen de gemeente Utrecht. In ieder geval niet op een afzienbare termijn. Het is dan ook met veel pijn en verdriet dat wij hebben besloten onze activiteiten rondom Kytopia te staken. We hebben de afgelopen jaren werkelijk alles geprobeerd maar we komen er niet uit.
Voor ons houdt het hiermee op. Maar we hopen natuurlijk vurig dat het streven naar goede, betaalbare studio’s niet uitdooft. Met onze ervaring van de afgelopen jaren blijven we geloven dat Kytopia een meerwaarde heeft gehad voor de makers en de stad. Als het niet meer in een collectief kan, dan kan er wellicht gekeken worden naar opties om muzikanten/makers op individuele basis te helpen investeren in een eigen studioruimte, zodat ze makkelijker een overstap kunnen maken naar vaste huur of eigendom in kleine vorm in plaats van veroordeeld te blijven tot tijdelijke oplossingen als antikraak. Op beleidsmatig niveau zou het niet misstaan als muziek specifiek benoemd wordt als een uitgangspunt. Voor de prijs van een studio bouw je vijf ateliers, zonder de juiste ondersteuning zal ruimte voor muziek er niet komen.
Rest ons iedereen te danken met wie we de afgelopen jaren hebben samen gewerkt en voor de goeie tijden die we hebben beleefd. We kijken met veel trots en liefde terug op alles wat we samen hebben gedaan.”
21 Reacties
ReagerenWat ontzettend jammer!
Het collectief heeft jarenlang min of meer gratis in Tivoli gezeten zonder noemenswaardige uitkomst. Lijkt me niet meer dan terecht dat de gemeente zich niet druk maakt over het einde van Kytopia. Weinig Utrechtse bands hebben zo lang van een zachte landing mogen genieten
Kortom, het is de schuld van ons allemaal, want wij weigeren en bodemloze zak met geld ter beschikking te stellen teneinde dit soort onrendabele hobbies te financieren. How dare you!!!
Er schijnt edn schreeuwend tekort aan zorgmedewerkers te zijn. Lijkt me een prima plek om iets terug te doen voor de maatschappij waar je jarenlang van hebt mogen profiteren.
Ik hoop dat Kyteman nog eens gaat optreden.
De gemeentelijke voordeelpositie heb ik ook nooit begrepen. De rest van musicerend Utrecht huurt zijn ruimte bij DB’s, The Music Space of ander plekken in Utrecht. Dus niet klagen maar speule Jonguh!
Wat jammer Erik en Colin ! Het was fijn jullie te ontmoeten in Tivoli en ik snap dat jullie met liefde en trots terugkijken op alles wat Kytopia heeft bereikt. Het ga jullie goed en de creativiteit blijft ..
super zonde dit!
Massa ontslag, volgens hun eerdere verhalen, toen ze Tivoli claimden, waren er wel 80 mensen actief….
Ze kunnen altijd nog schrijver worden, verhalen schrijven kunnen ze wel.
alsof t hier een ‘bandje’ betreft …
JdV….mooi geredeneerd! wie ontvangt, moet iets terug doen.
Verder zijn dit soort plekken wel belangrijk, maar niet ten koste van alles. Dit soort plekken ontstaan spontaan (zoals Kytopia in eerste instantie) en daar kwam ook gelijk min of meer het grootste project uit (orkest). Daarna (meer geforceerd een locatie, aandacht etc.) werd het stiller. broedplaatsen komen een gaan en dat is goed. Ergens zal snel weer iets opbloeien.
Wat ik nooit begreep is dat er altijd vol lof over gesproken wordt, maar het ontzettend gesloten was. Iets teveel ons kent ons waar je als buitenstaander weinig van terug zag en hoorde.
Jammer, er gebeurde daar toch hele mooie dingen.
Dit is toch schitterend: https://www.youtube.com/watch?v=L_XJ_s5IsQc
En 21.716.525 weergaven op YouTube, alleen al voor deze, is ook niet niets.
Deal with it. We staan allemaal wel eens met lege handen…
Voor circa 15 uur per uur huur je in Utrecht al een muziekstudio voor een hele band. Dat is voor elke band toch gemakkelijk op te brengen?
Nou, dat is heel erg jammer!
Maar waarom niet een alleenstaande boerderij in Drenthe gekocht? Daar kun je je helemaal uitleven. Doos-in-doos constructie maken in de deel, of je metselt er ook nog een gebouwtje naast, van die dingen. Hier liggen de prijzen lager en daarbij is het ook nog veel fijner werken hier, in de rust van de donkerste (minst kunstlicht-vervuilde) provincie van Nederland 🙂 Wég uit die randstad, zou ik zeggen!
@JDV: Volgens mij lees jij dingen die nergens staan. Er wordt nergens met een beschuldigende vinger gewezen in deze hele brief. Dit is gewoon een open brief dat Kytopia ophoudt te bestaan en uiteengezet waarom dat het geval is.
Maar goed we lezen jou ongefundeerde geschreeuw al heel wat jaartjes hier en zodra iets ook maar een heel klein beetje in het hoekje cultuur valt of een cent aan subsidie krijgt is het volgens jou helemaal fout.
Erg jammer dat jullie kytopia project zo moet eindigen. Het was vanuit het perspectief van de elektronische muziek juist zo mooi. Steim in Amsterdam, Worm in Rotterdam, Willem Twee studios in Den Bosch en Kytopia in Utrecht. En ik vergeet hier vast nog een speler in het veld. Heel veel succes
Als je na 10 jaar nog steeds je eigen broek niet op kunt houden dan moet je inderdaad je conclusie trekken. Jammer, maar het is niet anders.
Een beetje ondernemer had al jaren eerder de handdoek in de ring moeten gooien aangezien die gewoon inkomsten moet genereren en niet terug kan vallen op subsidie potjes.
Heeft dit ook consequenties voor de band Kyteman ?
Of was dit project sowieso al doodgebloed ?
Kraaaaaakeeen!
Kyteman is vrij nieuw voor me en ik wist ook niet wat ze voor muziek maakte. Bij “Matthijs gaat door” bleef ik hangen toen de apparatuur voor een nummer in beeld kwam. Wat een supergoed optreden!
Ik ken het nummer van Donna Summer vrij goed en ik vond het zeeeeer natuurgetrouw uitgevoerd!
Thuis zeiden we nog dat de zangeres wel durf heeft om dit nummer toe doen, maar ook voor Cato meer dan alle goeds: een geweldige performance!
Ik heb het nummer op YouTube herhaaldelijk beluisterd en ik kan niets anders geven dan heel veel lof!
Er wordt hier gepraat alsof geld verdienen het belangrijkste doel is terwijl je tegelijk vertelt wordt dat je op moet rotten. Alsof “broedplekken” spontaan ontstaan, mensen investeren hun ziel en zaligheid in het opbouwen van een cultuur waarin creativiteit kan bloeien. Een waarde die zich moeilijk in geld laat uitdrukken, maar waarde des te meer! Sociale waarde, intellectuele waarde, culturele waarde. Dingen waar iedereen gratis van meeprofiteert en het de normaalste zaak vindt dat het er is! Subsidies zijn er niet voor niets.
Jammer om wederom te lezen dat een gemeente geen echte waarde kan onderscheiden van een zak geld. Het is slecht gesteld met de kunst en cultuur in Nederland, want blijkbaar vinden bureaucraten en ondernemers het moeilijk te begrijpen hoe het leven op lange termijn werkt.
Jammer! Was een mooi concept, ik vond Kytopia met al haar muzikanten leuk om te volgen.