Open brief: Laat de leeuwinnen niet in hun hempie staan! | De Utrechtse Internet Courant Open brief: Laat de leeuwinnen niet in hun hempie staan! | De Utrechtse Internet Courant

Open brief: Laat de leeuwinnen niet in hun hempie staan!

Open brief: Laat de leeuwinnen niet in hun hempie staan!
De Neude drie minuten na de overwinning van het Nederlandse dameselftal
Naar aanleiding van de start van het EK voetbal voor vrouwen schreven Lisa Grooteman & Merel Broere (voetbalsters van USV Elinkwijk Dames 1) een open brief.

Naar aanleiding van de start van het EK voetbal voor vrouwen schreven Lisa Grooteman & Merel Broere (voetbalsters van USV Elinkwijk Dames 1) een open brief.

Zondag 16 juli om 18.00 uur was het eindelijk zo ver: de aftrap van het EK vrouwenvoetbal 2017 in Utrecht. In Utrecht zijn ze al maanden bezig met de voorbereidingen van dit evenement en in de binnenstad werd het dan ook groots aangekondigd. Wij besloten om de oranje leeuwinnen aan te moedigen vanaf de Neude, waar alle wedstrijden van het Nederlands dameselftal live op grote schermen te volgen zijn. Tot onze verbazing troffen wij hier een handjevol supporters die niet eens juichten bij de overwinning…

Rond het middaguur was het al druk in de stad, toen de bus met speelsters naar het stadion vertrok. Het leek ons daarom handig om ruim van tevoren te gaan zodat we goede plekken konden bemachtigen. Het was echter nog vrij rustig toen we ruim anderhalf uur van tevoren op de Neude aankwamen. Jammer, want de gemeente had er duidelijk alles aan gedaan om er een leuk feestje van te maken. Er stond een groot podium met een DJ, verschillende stands met bier en frisdrank, je kon je verkleden in het oranje en op de foto en kinderen konden voetballen op pannaveldjes. Met het idee dat het vlak voor de wedstrijd vast wel drukker zou worden, namen we een kijkje in de rest van de stad. Ook daar was niet veel te beleven. Bij de Winkel van Sinkel zou de wedstrijd op groot scherm te zien zijn, maar er was geen oranje supporter te bekennen. Dan maar weer terug naar de Neude, waar het nog steeds niet veel drukker was. Ach, zo konden we de wedstrijd in ieder geval goed zien.

Nederland ging goed van start en in de loop van de wedstrijd vulde het plein zich met wat voorbijgangers die voor de schermen bleven staan kijken. Het betrof vooral veel vijftigplussers, kinderen en jongens. Waar waren alle jonge vrouwen gebleven? Het viel ons op dat er weinig vrouwen van onze leeftijd (23 en 27) te bekennen waren. Je zou denken dat er veel vrouwelijke voetbalteams op dit soort evenementen afkomen, maar dat was bij lange na niet het geval. Raar eigenlijk, want vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport in Nederland en heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Helaas was dit niet terug te zien in het publiek. Behalve dat er dus weinig vrouwen waren, toonde het publiek dat er stond weinig enthousiasme. Toen Nederland de 1-0 maakte, klonk er weinig gejuich en na afloop stroomde het plein binnen drie minuten leeg. Dat terwijl Nederland tegen alle verwachtingen in een knappe 1-0 overwinning boekte.

Het verbaasde ons dan ook hoe weinig betrokkenheid er bij deze wedstrijd was. Aan de gemeente lag het niet, die hadden echt geprobeerd om er een succes van te maken. Maar het publiek toonde weinig interesse en leek het allemaal niet zoveel te schelen. Wij stonden hier echt van te kijken. Deze vrouwen spelen namelijk wel op het allerhoogste niveau, waarom krijgen zij hier niet de waardering voor die ze verdienen? Natuurlijk is het mooi dat de Galgenwaard helemaal vol zat, en dat ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima hierbij aanwezig waren, maar een beetje meer enthousiasme voor onze vrouwelijke topsporters was wel op zijn plaats geweest.

Om te kijken of wij de enigen waren met deze mening, vroegen we een aantal mensen om ons heen wat zij ervan vonden. De meeste reacties weerspiegelden precies het probleem. Er werd ons gezegd dat we het niet zo serieus moesten nemen, het was toch al mooi dat het stadion zo vol was? Wat maakt het dan uit dat er hier niemand juichte bij de overwinning? En bovendien: ‘Het is wel vrouwenvoetbal he! Dat vinden de meeste mensen nou eenmaal niet zo interessant.’

Vrouwenvoetbal wordt, helaas, nog steeds niet erkend door het merendeel van de Nederlandse bevolking. Daarom een oproep aan alle Nederlanders: laten wij achter onze oranje leeuwinnen staan en hen het respect en de erkenning geven die zij verdienen!

Lisa Grooteman & Merel Broere (voetbalsters van USV Elinkwijk Dames 1)

 

18 Reacties

Reageren
 1. RB

  Shockerend. Mensen zijn niet geïnteresseerd in iets wat jij wel boeiend vindt? Ik hoop dat er morgen een open brief ligt van de lokale damvereniging die het toch wel jammer vindt dat er maar 4 toeschouwers bij het Utrechts Kampioenschap waren.

 2. mark krijgsman

  RB je snapt het dus totaal niet,
  het vrouwen EK is altijd al een ondergeschoven kindje geweest.
  het is voetbal, de grootste sport ter wereld (helaas), maar omdat het vrouwen zijn en geen grote ego trippers bestaan als ronaldo en robben is het minder intresant voor mensen , terwijl het dus wel degelijk voetbal is.

  Dammen is kleiner.

 3. MJPD

  Heeft toch allemaal te maken met marketing en merchandise. Als Appie Heijn en consorten geen “Spaar ze alle 138”-acties houden met containers vol meuk uit China in combinatie met TV-reclame dan loopt de gemiddelde Nederlander er niet warm voor.

  En types als RB die lopen nergens warm voor, die kunnen alleen maar trollen vanuit hun zolderkamer en komen verder de deur niet uit.

 4. Betweter

  Het is toch niet zo gek dat mensen niet gaan kijken naar iets wat ze door het jaar heen ook niet kunnen zien? Hoe verwacht je binding met het vrouwenvoetbal als er gedurende het jaar niets van uitgezonden wordt. Ik denk dat deze dames hun verwachtingspatroon moeten aanpassen i.p.v. de rest van de wereld. Het is inderdaad al heel wat dat de stadions van Oranje vol zitten. Kaarten voor andere wedstrijden worden nauwelijks verkocht maar je wilt wel volle pleinen? Een beetje realisme lijkt mij op z’n plek. Dan had de knvb moeten bedingen dat in aanloop naar het ek vrouwenvoetbal ook uitgezonden zou worden door de zender die het mannenvoetbal afnam. Ze hadden het als 1 pakket moeten verkopen. Ik zou dus eerder naar de knvb kijken. Het grote publiek moet eerst met het damesvoetbal in contact komen voor ze kunnen beoordelen of ze het boeiend vinden.

 5. wer

  Ik denk dat de pleinen wel voller worden naarmate ze verder komen in toernooi, het is net begonnen!

 6. Trevor Phillips

  Er zaten meer mensen in het stadion dan bij een gemiddelde FC Utrecht wedstrijd, en thuis werd ook nogal driftig gekeken heb ik vernomen. Best veel enthousiasme, niks op af te dingen.

  Het is een kwestie van verwachtingen lijkt me. Je kan wel blijven zeuren als mensen zich niet verbonden voelen met een sport, maar snelle groei van een sport qua leden levert nu eenmaal niet onmiddellijk een explosieve groei van fanatieke fans op. Volgens mij krijgt bijna geen enkel sportevenement de Neude vol met mensen, ook niet een Europese wedstrijd van de FCU, of de kampioenswedstrijden van Kampong.

 7. Merijn

  Een oproep om iets te voelen, apart. Heeft zoiets ooit bij de dames gewerkt?

  Overigens voelde Nederland wel degelijk iets. Anders stemden niet 2,1 miljoen mensen af op de wedstrijd. Dat zijn er 300.000 meer dan de Champions League finale bij de mannen. Best (heel) bijzonder. Alle reden voor een vreugdevolle open bedankbrief.

  https://www.vi.nl/nieuws/oranje-leeuwinnen-trekken-meer-kijkers-dan-cl-finale

 8. Danny

  Ik ken zo al twee damesvoetbalteams uit de regio Utrecht die, met bijna het hele team, in het stadion zaten. Ze waren vast niet de enige. En dan kun je dus niet op een scherm in de stad kijken.

 9. RickFCU

  Nou heb ik die eerste wedstrijd 20 minuten gekeken, maar het doet werkelijk pijn aan je ogen. Ballen over 5 meter die niet aankomen, wilde ongecontroleerde motoriek, tactisch het niveau van een zesde klasser, blinde schoppen, nul snelheid, ik zeg maar gewoon even recht voor de raap waar het op staat: in tegenstelling tot bijvoorbeeld het hockey is vrouwenvoetbal werkelijk geen gezicht.

  Alsof je blinde chimpansees de nobele schaaksport probeert te leren in de hoop een boeiende wedstrijd te krijgen als je ze tegen elkaar laat spelen. Er is geen reet aan. Prima dat vrouwen voetballen, maar dit gaat nooit populair worden. Echt niet.

 10. Betweter

  @Trevor Philips & Merijn

  Dat dus!

 11. wer

  Volgens mij moet het veld bij vrouwenvoetbal met 25% worden verkleind, nu zijn afstanden te groot, krijg je meer dynamiek.

 12. Tedje

  Hartstikke mooi dat vrouwenvoetbal zo snel groeit en steeds meer aandacht krijgt. Het domste wat je echter kan doen is vrouwenvoetbal met mannenvoetbal gaan vergelijken. Het niveau is onvergelijkbaar, er is nauwelijks historie bij vrouwenvoetbal en het weet mensen (supporters) maar moeilijk te binden.

  Een paar jaar geleden is de Nederlandse competitie al een seizoen uitgezonden op tv met als conclusie dat er te weinig belangstelling was.

  Ik vind het dan ook een beetje naïef dat er wordt gehoopt op een hype, een soort ek/wk in kleine variant.

 13. Robbie

  RickFCU 18/7/2017 – 1:03

  Rick, dat was Valetta FC – FC Utrecht, waar je naar keek…

 14. Jop

  Kennelijk moet ik vrouwenvoetbal anders bekijken en mag het niet vergeleken worden met mannen voetbal ? maar het is en blijft voetbal en niet zo n heel goed voetbal ben ik bang. Wel heel leuk dat vrouwen voetbal in opkomst is. Hoop dat ze ver komen.

 15. Frank

  We hebben genoten van de wedstrijd;wat een vechtlust en expressie!
  Dan zijn de heren-wedstrijden toch niets bij!

  Ik weet zeker,dat het de komende dagen drukker zal zijn op de Neude,niet in de laatste plaats dat er meer bekendheid aan is gegeven!

 16. wer

  @Frank
  vergeet bij de volgende wedstrijd je bril niet, want die was je blijkbaar vergeten als ik je reactie lees

 17. Hilde

  Voor het eerst van mijn lange leven heb ik naar een voetbalwedstrijd gekeken op de TV. Ik vond dat onze vrouwen het bijzonder goed deden.
  Het vrouwenvoetbal zou als professionele sport voor vrouwen een goed betaalde baan moeten zijn. In veel buitenlanden wordt vrouwenvoetbal meer gewaardeerd.
  Nu moeten de Nederlandse vrouwen in het buitenland gaan voetballen of een baan hier nemen.

 18. Bas Koning

  Je geeft zelf al aan dat de gemeente er alles aan gedaan heeft om het toernooi en de wedstrijden te promoten en er in de stad een feestje van te maken. De NOS zend alle wedstrijden uit op NPO sport (in de zomer gratis bij Ziggo op het NOS politiek kanaal) en de wedstrijden van NL op NPO 1. Ik snap dan ook je opmerking “waarom krijgen zij hier niet de waardering voor die ze verdienen?” niet. Het ‘probleem’ is namelijk niet dat er geen waardering is, er is gewoon geen interesse vanuit de kijker. Hoe vervelend en lullig dat ook is voor de spelers en liefhebbers. Gisteren werd er een wedstrijd afgewerkt in de galgenwaard. Hele tribunes waren gesloten en de rest was nog niet voor de helft bezet. Als mensen de wedstrijden willen zien zijn er dus legio mogelijkheden, maar helaas blijkt dat men er gewoon heel weinig interesse is. En dat is dus dan precies de waardering die het verdient.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).