Open brief over Canal Pride: ‘Gay en geloof op één boot? Ja, natuurlijk!’ | De Utrechtse Internet Courant Open brief over Canal Pride: ‘Gay en geloof op één boot? Ja, natuurlijk!’ | De Utrechtse Internet Courant

Open brief over Canal Pride: ‘Gay en geloof op één boot? Ja, natuurlijk!’

Open brief over Canal Pride: ‘Gay en geloof op één boot? Ja, natuurlijk!’
De Utrechtse Canal Pride staat op 1 juni weer op het programma en ook het Apostolisch Genootschap vaart weer mee. Emiel Pijl, communicatiemedewerker bij Apostolisch Genootschap, schreef een open brief en verwijst naar de omstreden Nashville-verklaring. “Geloof en gay gaan prima samen”, aldus Pijl.

De Utrechtse Canal Pride staat op 1 juni weer op het programma en ook het Apostolisch Genootschap vaart weer mee. Emiel Pijl, communicatiemedewerker bij Apostolisch Genootschap, schreef een open brief en verwijst naar de omstreden Nashville-verklaring. “Geloof en gay gaan prima samen”, aldus Pijl.

Lees hieronder zijn open brief

Gay en geloof op één boot? Ja, natuurlijk!

Zaterdag 1 juni varen we mee met de Utrechtse Canal Pride: leden van het religieus-humanistische Apostolisch Genootschap. Na onze eerste deelname, vorig jaar, sprak uit de reacties van onze achterban, jong én oud, een hartverwarmende mengeling van trots en verbondenheid. “Volgend jaar weer!” spraken we af.

Na alle (terechte) ophef over de Nashville-verklaring is het weer hoog tijd voor een feestelijke kijk op de combinatie geloof en lesbisch-homo-bi-trans-seksualiteit. Een geloof dat staat voor gelijkwaardigheid en dat je goed bent zoals je bent. Dat de liefde viert, zonder mensen uit te sluiten. Dat lijkt een simpele benadering, maar het leven is al uitdagend genoeg.

Immers, je hebt niet in alles een keuze. Zo is je seksualiteit het surprisepakket dat Moeder Natuur bij je geboorte voor je klaarlegt. Net zoals de vorm van je neus en je lengte. En als de hormonen zich puberteitsvrolijk melden bij je eerste verliefdheid is dat best ingewikkeld. Want je bent puber, dús onzeker over jezelf en dan is ‘anders’ zijn wel het laatste wat je wilt.

Als je in je omgeving, zoals in je kerk, gewoon geaccepteerd wordt zoals je bent scheelt dat enorm. Dat leek de laatste dertig jaar ook steeds meer het geval. Tot de Nashville-verklaring afwijzend oordeelde over liefde, die ook mijn liefde is. Terug bij af of toch niet?

Gelukkig laat een groot deel van de Nederlanders de ondertekenaars weten hoe weinig contact ze met de werkelijkheid hebben. Een hele opluchting. Canal Prides niet langer nodig, zou je misschien zeggen. Maar iedere dag worden er nieuwe lhbt-kinderen geboren. De geluksvogels in gezinnen waar die seksualiteit geen issue is. En sommigen in gezinnen waar alles wordt gedaan om het kind daar verre van te houden. Voor hun varen we mee.

Om te laten zien dat het anders kan, dat geloof en gay prima samengaan. Omdat liefde, alle liefde, onmisbaar is in het leven. En Canal Prides pas overbodig zijn, als iedereen gelooft in gelijkwaardigheid. Want als liefde en geloof elkaar voor de voeten lopen struikelt het geluk. Ik kan me niet voorstellen dat dat de bedoeling is.

Emiel Pijl, communicatiemedewerker bij Apostolisch Genootschap

12 Reacties

Reageren
 1. G.H.

  Hulde voor deze mooie en krachtige woorden.

 2. Jasper

  Hear, hear!

 3. Anne Marie ten Berge

  De Pijl midden in de roos.

 4. Bayerwald

  Ik weet niet of deze uitspraken gelden voor een ieder die bij het Apostolisch Genootschap is aangesloten. Emiel Pijl heeft in ieder geval begrepen waar het in het leven vooral om draait. En kernachtig en helder onder woorden gebracht.

 5. Sara

  Wat is dit een goed stuk! En deze alinea is me uit het hart gegrepen: “Na alle (terechte) ophef over de Nashville-verklaring is het weer hoog tijd voor een feestelijke kijk op de combinatie geloof en lesbisch-homo-bi-trans-seksualiteit. Een geloof dat staat voor gelijkwaardigheid en dat je goed bent zoals je bent. Dat de liefde viert, zonder mensen uit te sluiten. Dat lijkt een simpele benadering, maar het leven is al uitdagend genoeg.”
  Voor mij is geloof liefde en iedereen mag meedoen. Mooi dat dit zo duidelijk wordt genoemd door het Apostolisch Genootschap.

 6. JdV

  Daar kunnen andere gelovigen een voorbeeld aan nemen lijkt me.

 7. Michel Post

  Klasse artikel! En ja, zo denken vrijwel alle apostolischen, omdat het geloof van die gelijkwaardigheid uitgaat. Zo lang nog niet iedereen vrij zichzelf kan zijn, is er werk te doen.

 8. Bert Wiegman

  Dank voor het middels een knipoog oproepen de ogen hiervoor nimmer te sluiten.

 9. Edwin Stuivenberg

  Goed hoor! En inderdaad is het te hopen dat mensen uiteindelijk goed leren om te gaan met wat uit “moeder natuur” voortgekomen is. Je verzetten tegen iets wat natuurlijk is werkt uiteindelijk niet, er goed mee om leren gaan wel.

 10. Malle Aggie

  Het AG moet zich geen kerk noemen als het gelooft in Moeder Natuur i.p.v. de Vader van de schepping. Inderdaad humanistisch, niets meer dan dat zelfs. De rest van het verhaal vloeit daaruit voort en lijkt op gratis reclame voor deze club. Pride, waarop zou je trots moeten zijn?

 11. Henk Flederus

  Ik heb inmiddels meerdere artikelen gelezen n.a.v. de Nasville verklaring, De meeste zijn hier faliekant tegen. Maar misschien is het toch eens beter de Bijbel daarop na te lezen en eventueel aan te passen. Dat is al vaker vertoont dus het moet kunnen. Ergens staan een aantal regels over wat mensen niet mogen doen en met de dood moeten bekopen.. Misschien dat boekdeel verwijderen? In het verleden is dat met 17 andere boekdelen gebeurd!

 12. Zonnewende

  Mooie brief!
  De posters van dit geloof op de hoek van de Nieuwegracht en de Hamburgerstraat laten al zien hoe inclusief deze geloofsovertuiging is.

  Mooi toch?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).