Open brief van wethouder Paulus Jansen: Loos alarm CBS - een factcheck | De Utrechtse Internet Courant Open brief van wethouder Paulus Jansen: Loos alarm CBS - een factcheck | De Utrechtse Internet Courant

Open brief van wethouder Paulus Jansen: Loos alarm CBS – een factcheck

Open brief van wethouder Paulus Jansen: Loos alarm CBS – een factcheck
Wethouder Paulus Jansen. Foto: Gemeente Utrecht / Anna van Kooij
‘Veel jonge gezinnen verlaten de grote steden’, kopte het Centraal Bureau voor Statistiek vorige week. Een op de drie jonge gezinnen zou Utrecht verlaten binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind. De Utrechtse wethouder Paulus Jansen deelt zijn mening over dit nieuws via het volgende opiniestuk:

‘Veel jonge gezinnen verlaten de grote steden’, kopte het Centraal Bureau voor Statistiek vorige week. Een op de drie jonge gezinnen zou Utrecht verlaten binnen vier jaar na de geboorte van het eerste kind. De Utrechtse wethouder Paulus Jansen deelt zijn mening over dit nieuws via het volgende opiniestuk:

Op 7 november berichtte de Volkskrant, op basis van een persbericht van het CBS, dat jonge gezinnen steeds vaker de stad verlaten. Er zou zelfs sprake zijn van een ‘exodus’, als gevolg van de hoge huizenprijzen. Ook in Utrecht leidde dit bericht tot discussie in de gemeenteraad. Loopt de stad leeg? Geenszins: Utrecht groeit als kool en het aandeel gezinnen is de afgelopen 15 jaar constant gegroeid.

Woonden er in Utrecht in 2001 nog zo’n 32 duizend gezinnen, inmiddels zijn dat er ruim 46 duizend. Het aantal gezinnen met kinderen in de stad groeit al jaren met zo’n 2 à 3 procent per jaar. Dat is een veel sterkere groei dan het aantal kleine huishoudens. Dit patroon zien we zowel voor, tijdens als na de crisis.

Wellicht zult U denken ‘ja, lekker makkelijk met de bouw van zo’n grote VINEX-wijk als Leidsche Rijn’. Daar wonen inderdaad veel gezinnen, maar dat geldt ook voor andere, oudere wijken van de stad. In wijken met relatief veel laagopgeleiden zoals Overvecht (16% meer gezinnen met kinderen sinds 2008). En in wijken met veel hoogopgeleiden zoals Oog-in-Al (26% meer gezinnen sinds 2008).

De verklaring ligt voor de hand. Jonge mensen komen naar de stad, studeren, vinden een partner, krijgen een kind. En daarna? De starterswoning is te klein, dus ga je op zoek naar iets anders. Op dat moment maak je de keus: je blijft in de stad en kiest voor de nabijheid van alle voorzieningen maar een kleinere woning, óf je gaat voor een ruimere woning met een grotere tuin maar meestal een extra reistijd van een tot twee uur per dag naar je werk. Twee derde van de jonge gezinnen kiezen voor de eerste optie, een derde voor de laatste. Interessant is dat van de blijvers 40% kiest voor een appartement.

De stad functioneert ook als roltrap, zoals het Planbureau voor de leefomgeving dat in 2015 mooi omschreef. Tijdens de crisis liep die roltrap vast, omdat gezinnen minder mogelijkheden hadden om te verhuizen, nu is de roltrap weer op toeren. Statistisch klopt de constatering van het CBS dat er nu meer jonge gezinnen verhuizen naar een randgemeente dan een paar jaar geleden. Dat was midden in de economische crisis toen de woningmarkt volledig op slot zat. Kijk je iets verder terug dan zie je dat de uitstroom van jonge gezinnen terug is op het niveau van voor de crisis: toen was het 32%, nu 34%.

Zolang deze keus gemaakt wordt op basis van woonvoorkeur is dat prima: als wethouder wonen wil je dat huishoudens ongeacht hun samenstelling en inkomen een passende woning kunnen vinden. En dat is de échte uitdaging: hoe zorgen we voor een passend en betaalbaar aanbod voor iedereen, ook voor de lagere en lage middeninkomens? Onder de vertrekkers zitten nu relatief veel gezinnen met hogere inkomens. Die hebben, anders dan het artikel suggereerde, wel de keus tussen blijven en vertrekken. Maar er zijn ook een flink aantal huishoudens die op grond van hun koopkracht niet of nauwelijks keus hebben: niet in de grote stad en evenmin in de regio.

Wij zouden graag ook voor deze groep meer woningaanbod toevoegen en voor de buurgemeenten geldt hetzelfde. Het huurprijsbeleid en de verhuurdersheffing, die alleen voor betaalbare woningen geheven wordt, helpen ons daarbij niet.

Grote steden als Utrecht willen graag plek bieden voor alle soorten huishoudens. Het is mooi dat er meer gezinnen in de stad blijven wonen. Het is van alle tijden dat een deel ook verhuist. Maar het behouden van de ongedeelde stad is de echte uitdaging waar we voor staan.

Paulus Jansen, wethouder wonen gemeente Utrecht

9 Reacties

Reageren
  1. Barend

    Helaas shopt Wethouder Jansen nogal selectief uit het beschikbare cijfermateriaal; hij noemt Overvecht en Oog in Al ter illustratie van zijn betoog. Hoe zit het met, bijvoorbeeld, Binnenstad, Vogelenbuurt, Lombok, etcetera, etcetera.

  2. yukkie

    Barend: hoe zie je het precies voor je, veel meer gezinnen in de binnenstad en veel meer gezinnen in de vogelenbuurt? 50% korting op huizen aan de Oudegracht en een verbod op ouderen in de vogelenbuurt? Ik sta met m’n gezin in de rij om er te gaan wonen hoor, en het klinkt alsof jij de oplossing hebt.

  3. Cor Nelis

    @Barend: wat is er mis met die voorbeelden? Horen die wijken soms niet bij Utrecht? Je hebt altijd uitschieters, zowel naar boven als beneden. En over een periode van 8 jaar jaarlijks 2-3% stijging resulteert al gauw in minimaaal 16-24%

  4. Barend

    @ yukkie

    Neen beste yuk. Het probleem is juist dat door woningsplitsing, kamerverhuur en studenten/startersbouw in veel wijken woonruimte voor gezinnen verdwijnt. Dat gevoelige thema laat de wethouder liggen.

  5. MJPD

    Misschien moet deze wethouder van projectontwikkelaars wat minder studentenappartementen of andere 1-persoonshokken gaan bouwen, zie b.v. Rotsoord en nog vele andere voorbeelden. Het is nu erg eenzijdig gericht.

  6. Marcel 59

    Het verschijnsel, dat mensen vanuit de stad naar omliggende plaatsen vertrekken heet suburbanisatie en is al sinds de 70-er jaren bekend. Helemaal niets nieuws dus! Zolang de stad niet leegloopt is er geen enkel probleem.

  7. Sub Urban

    @Marcel 59

    Daar zie je toch wat over het hoofd. Namelijk dat die tijd van de suburbanisatie een tijd van verpaupering van binnensteden was. Dus om nu te zeggen dat er geen probleem was…

  8. Ik vertrek

    Als ik naar deze recente cijfers kijk van CBS dan zie ik een trend van stijging van vertrek.
    https://www.cbs.nl/-/media/_excel/2016/23/huishoudens-die-uit-een-grootstedelijke-gemeente-naar-een-andere-gemeente-zijn-verhuisd-mw.xlsx
    Zou graag horen van de wethouder hoe dat anders geduid moet worden.

  9. Ik blijf

    @Ik vertrek:

    Wat jij doet is niet duiden, jij lepelt gewoon de cijfers op.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).