Open brief: ‘Het Utrecht Science Park heeft een groter sportcentrum nodig’ Open brief: ‘Het Utrecht Science Park heeft een groter sportcentrum nodig’

Open brief: ‘Het Utrecht Science Park heeft een groter sportcentrum nodig’

Open brief: ‘Het Utrecht Science Park heeft een groter sportcentrum nodig’
Utrecht Science Park (2016). Foto: Robert Oosterbroek
Olympos, het sportcomplex op het Utrecht Science Park, kan niet meer aan de hoge vraag voldoen. Zo worden ieder jaar vele studenten teleurgesteld omdat er niet genoeg plek is voor alle aanmeldingen en ook enkele studentensportverenigingen zijn al uitgeweken naar andere locaties. Sportraad Utrecht, Studentengeleding van de Universiteitsraad, PvdA, Student & Starter en VIDIUS roepen middels de open brief die hieronder te lezen is op tot actie.

Olympos, het sportcomplex op het Utrecht Science Park, kan niet meer aan de hoge vraag voldoen. Zo worden ieder jaar vele studenten teleurgesteld omdat er niet genoeg plek is voor alle aanmeldingen en ook enkele studentensportverenigingen zijn al uitgeweken naar andere locaties. Sportraad Utrecht, Studentengeleding van de Universiteitsraad, PvdA, Student & Starter en VIDIUS roepen middels de open brief die hieronder te lezen is op tot actie.

“Aan de Uppsalalaan op het Utrecht Science Park ligt het sportcomplex voor studenten, Olympos. Het biedt een ruim en divers aanbod aan faciliteiten, maar helaas niet genoeg om alle sportende studenten in Utrecht te accommoderen. In 2016 kwamen er nog een bootcampplek, hardloopbanen en enkele voetbal- en volleybalveldjes bij, maar het blijft onvoldoende. In 2019 moesten de studentensportverenigingen 1.800 studenten teleurstellen die hier wilden sporten en in 2020 was dat aantal al opgelopen tot 2.100, volgens onderzoek van de Sportraad Utrecht.

Doordat te veel verenigingen en studenten gebruik moeten maken van niet genoeg materialen en velden hebben deze hieronder te lijden. De druk op Olympos is inmiddels zo groot dat enkele van de bij Olympos aangesloten studentensportverenigingen al moesten uitwijken naar andere locaties. Hiermee is het punt waarom de universiteit Olympos heeft gebouwd, alle sport onder één dak, tenietgedaan.

Daarom is het noodzakelijk om op korte termijn te investeren in het sportpark op de Uithof. Zowel de sportraad als de universiteitsraad en gemeenteraad deden al regelmatig oproepen om te investeren in kwaliteit en capaciteit.

Helaas blijven de gemeente en Universiteit naar elkaar kijken. Het is niet de grond van de gemeente en dus niet haar verantwoordelijkheid. Aan de andere kant is sport voor de Universiteit niet een kerntaak. Hierdoor liggen er nog steeds geen nieuwe plannen voor een groter sportpark. En dat terwijl juist nu de omgevingsvisie van het Science Park voor de toekomst wordt ontwikkeld.

Onlangs kon de gemeente melden dat er verder gepraat gaat worden tussen betrokken partijen. Praten is goed, maar niet genoeg. Eerder moest de raad al meer dan een jaar wachten op de uitkomst van gesprekken tussen de gemeente en onderwijsinstellingen.

Daarom moeten onderwijsinstellingen en gemeente hun ambities omzetten in daden. Bijvoorbeeld doordat de onderwijsinstellingen de kosten voor nieuwbouw van de huidige capaciteit draagt en de gemeente de kosten voor de uitbreiding. Of door Olympos dichterbij Maarschalkerweerd te plaatsen, waardoor combinaties met dat sportpark en het nabijgelegen MBO mogelijk zijn. Een andere optie is om medische revalidatie ook een functie te laten zijn van het sportpark en zo bijvoorbeeld de link met het UMCU te zoeken. Welke optie ook gekozen wordt, wij roepen de onderwijsinstellingen en de gemeente op zich uit te spreken voor sporten op het USP en met concrete plannen te komen. De studenten van Utrecht verdienen beter.”

39 Reacties

Reageren
 1. Esrin W.

  Wat is “Science Park” in hemelsnaam?

 2. Massegast

  Ik was er lang niet geweest. Op de Uithof. Maar wat is het eigenlijk (op een paar gebouwen na) een rommelig, lelijk, unheimisch allegaartje. Dat nieuwe RIVM wordt volgens mij ook geen beauty. Je zal daar student zijn zeg. Een slecht begin. En een mooi sportcentrum als compensatie is wel het minste.

 3. JJ

  @ Ingezonden brief/ redactie

  Je maakt het punt zelf al. Het terrein is van de Universiteit en niet van de gemeente. De Universiteit wil zelf niet investeren in sport, omdat het zogenaamd niet haar taak is (daar valt over te discussiëren, want er zitten veel voordelen aan personeel en studenten die sporten).

  De lobby moet dus gericht zijn op het overtuigen van het Universiteitsbestuur om te investeren en moet dus niet op de gemeente gericht zijn.

  De gemeente heeft gemeentelijke sportparken. De Uni heeft ooit haar eigen sportpark aangelegd> is dus eigen verantwoordelijkheid. Dan moeten die studentensportverenigingen maar eens gaan leren hoe lobbywerk in elkaar steek. Daarom doen ze toch o.a. een bestuursjaar?

 4. Otto Nelemans

  Fantastische foto waar het sportpark niet op staat!

 5. Watnboudel

  Gewoon een paar rondjes lopen voldoet niet meer?
  Het USP heeft toch voldoende lanen die zich daarvoor lenen.
  USP? Nee niet Unique Selling Product maar Joetrecht Science Parcq…

 6. Kees Truijens

  @Esrin
  Dat je dat niet weet: zelfs Heerenveen heeft er een.🤪

 7. Bill

  @Esrin W.: https://nl.wikipedia.org/wiki/Utrecht_Science_Park

 8. René

  @Esrin W.: een plek die in ontwikkeling is en waar mensen als u die tegen elke vorm van vooruitgang zijn (zo maak ik uit uw eerdere berichten op) dus in beginsel niets te zoeken hebben!

 9. Kadoendra

  @Esrin W.

  “Wat is “Science Park” in hemelsnaam?”

  Vroeger had het de naam De UIthof, maar doordat heden ten dage de Universiteit Utrecht ook internationaal bekend staat als een gerenommeerde universiteit heeft het de naam Science Park gekregen.

  Een gerenommeerde universiteit past wel bij de hedendaagse Utrechtse stad, want Utrecht is al vele jaren geen kleine provincie stad meer.

 10. Esrin W.

  Gewoon De Uithof dus.

 11. Peter

  Als nu iedereen eens zijn eigen hobby betaalde?

 12. Henk

  Waarom zouden studenten nog meer extra subsidie moeten krijgen ten opzichte van gewone Utrechters? Iedereen wil wel kunnen sporten en normale mensen moeten gewoon het volle pond voor betalen en er zijn net zo goed wachtlijsten voor ons.

 13. Ton

  (samen) sporten ‘verbroedert’.
  kom uit je bubbel.

 14. Esrin W.

  Mooi hoor Rene, ál die “vooruitgang”. Een advertentie moet nu “advertorial” heten, iemand die werkt in het bank- en verzekeringswezen een “financial” en een doodgewoon industrieterrein in een willekeurige stad “Business Park”. Er is altijd een deel van de bevolking wat enorm “glijdt” op deze gebakken lucht.

 15. woutvr

  Heeft nodig, heeft nodig- ja, we willen allemaal wel eens wat …

 16. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @Rene , waar is zo’n kat uitdelen aan Esrin W. …nou voor nodig , de persoon stelt ‘n simpele vraag , geef dan gewoon ook ‘n simpel antwoord ,of helemaal niet … Ik vind hem overigens verderop in de reacties wel ‘n punt maken hoor , met al die achterlijke nieuwerwetse benamingen voor hele gewone dingen , je hebt duidelijk ‘n punt gemaakt hoor @Esrin W…..gebakken lucht en niks meer dan interessant doenerij …….

 17. Piet

  Ik snap wel dat de Uni de voorkeur geeft aan onderwijs en onderzoek. De prioriteit ligt daar natuurlijk en de UU kan dit nooit zo goedkoop aanbieden als een Basic Fit of kwaliteit als een echte voetbalvereniging.
  Jarenlang heeft de UU hier veel geld ingestopt en verwacht ook dat ze dit wel degelijk wat blijven doen voor hun medewerkers maar niet ten koste van andere primaire zaken.

 18. Joepie

  @ Esrin en Utrechtsejantje

  Nou, dan blijven jullie de plek toch lekker UIthof noemen. Ieder zijn ding. René heeft in mijn ogen trouwens net zoveel gelijk als jij Esrin toedicht. René’s kattigheid heeft vooral met een Esrin te maken die in zo goed als al zijn berichten laat doorschemeren zich nooit te willen aanpassen aan een veranderende samenleving. dat kun je inderdaad doen, maar daarmee hou je die veranderingen niet tegen. Op het moment dat ze op DUIC besproken worden zijn er al veel langer maatschappelijke veranderingen gaande die al een beloop hebben. Wat hier vaak gebeurd op DUIC is een achterhoede gevecht met bakken vol frustratie. De verandering keren doen ze echter niet, waarmee de frustratie voor sommigen alleen maar groter worden. Pick your batlles wisely en verdeel ook je energie spaarzaam. Van frustratie heb je vaak zelf de meeste last en het kost meer energie dan gewoon soepeltjes mee bewegen. Zeker als de verandering al vast ligt en het niet om halszaken draait.

  De uithof; wel vreemd als de plek niet meer zo heet, maar goed. Dan moet je alleen er niet vreemd van opkijken als binnen 10-25 jaar de studenten en medewerkers van de uni; en zeker de internationale, geen idee meer hebben waar jullie het over hebben.

  Dingen veranderen nu eenmaal, soms ten goede en soms ten slechte. Als iets ten slechte verandert, verandert het vaak ook wel weer terug.

  Met een engelse benaming van een internationale universiteit in een land waar al veel langer dan vandaag men zich aanpast aan het engels is dat eigenlijk niet zo’n hele vreemde zaak. Schiphol heet ook Schiphol Airport tegenwoordig en niet meer Luchthaven Schiphol.

 19. M.a

  Belachelijk die naamsverandering voor mij blijft het de Uithof
  Verandering heeft nog klauwen met geld gekost ook

 20. M.a

  Misschien kunnen ze iets meer voor de ouderen doen in Utrecht

 21. Scherpschutter

  Je gaat naar een universiteit om te leren. Sporten doe je maar in je eigen tijd. Geen enkele reden waarom een belastingbetaler voor de hobby’s van studenten moet opdraven. Neem maar een sportschoolabonnementje.

  En universiteiten: blijf nou gewoon eens bij je leest.

 22. Koel Hoofd

  Er zijn gewoon veel te veel studenten in Utrecht. Het bestuur van de Uithof is daar verantwoordelijk voor, maar weigert structureel daar de verantwoordelijkheid voor te nemen. Immers, meer studenten is een ordinair verdienmodel.
  De gemeente werkt graag mee aan die absurde kwestie omdat ze per student 2.000€ krijgen van de overheid. Dat is makkelijk verdiend over de ruggen van de belastingbetaler.

 23. cas

  Zolang het een gesloten vereniging blijft (alleen voor studenten), moeten ze zelf ervoor betalen… anders omzetten naar een openbare vereniging waar iedereen lid van kan worden.

 24. Marco Knol

  @Rene en Joepie
  Mensen die de UIthof benoemen als Utrecht Science Park zouden mijns inziens eigenlijk gekielhaald mogen worden onder de Stadskamer door. Heeft dat onding tenminste ook nog een functie.

  Maar on-topic: dit is wat mij betreft eigenlijk de enige reden om de A27 wel te verbreden als dat een dak oplevert op die snelweg. Wel een beetje duur voor wat sportvelden. Dat dan weer wel.

 25. JJ

  Ah;

  Scherpschutter snapt het campusidee niet zo.

  In Engeland en de VS de normaalste zaak van de wereld. Academische vorming is ook vorming voor het leven. Sport en ontspanning is daar een belangrijk onderdeel van. Zo ontstaan de beste ideeën voor onderzoeken tijdens sport en ontspanning en tijdens een informeel samenzijn. Google begrijpt dat wel en geeft iedere werknemer in de middag me-time, doorbetaald door de baas, om aan eigen projecten te werken o.a..

  Behalve een roeptoetert dus ook een zogenaamde ondernemer van niks, met ideetjes uit het begin van de industriële revolutie.

  De universiteit moet wel zijn eigen faciliteiten financieren en niet de gemeente. De vastgoedtak bulkt ook van het geld na lucratieve deals met Danone (en het RIVM). Misschien kunnen commerciële partijen die op USP huizen meebetalen aan de sportfaciliteiten? Wel een mooi gebaar toch?

 26. Herman

  @Esrin, De Uithof is nu science park geworden omdat Danone dat eiste.
  Utrecht was zo blij dat Danone zich in Utrecht wilde vestigen dat ze de eis van Danone, Engelstalige naam, meteen werd ingewilligd.

  Past wel in de Nederlandse handelstraditie, dat we ons altijd makkelijk aanpassen, zijn we welvarend van geworden.

  Dat sportcomplex, tja, moet de gemeente daarvoor betalen?

 27. JJ

  @ Marco Knol

  Dan moet je nu en in de toekomst een hoop mensen gaan kielhalen, aangezien de campus inmiddels gewoon USP heet, maar blijf lekker vechten tegen de bierkaai. Noem je het UMC ook nog steeds AZU dan?

  Enig idee trouwens hoeveel straatnamen er door de eeuwen heen van naam zijn veranderd? Waarschijnlijk was je ook steeds “tegen” geweest. Conservatieve mensen hebben gewoon bij alles wat aanpassingsprobleempjes. Aangezien het leven vergankelijk is en na je dood verdere gaat, maakt niemand zich daar eigenlijk echt druk over; en normale mensen hebben al helemaal geen neiging tot kielhalen. Die zijn vooral bezig met hun baan, ontspanning, vrienden en familie (en dan ook nog soms wat met de maatschappij) Een naam zal ze over het algemeen een rotzorg zijn.

 28. Drs. P.

  De Uithof is overigens ook niet een historisch correcte naam voor het gebied, aangezien het naar 1 boerderij vernoemd is. Het gebied heette heel vroeger in de volksmond anders (voor het de Uithof werd), namelijk Oostbroek en eigenlijk is het vooral sinds de jaren zestig gangbaar geworden onder een groot deel van de bevolking om de Uithof de Uithof te noemen. Over zestig jaar wordt USP misschien van naam gewijzigd en dan zullen er vast weer wat mensen daar moeite mee hebben.

 29. Willem

  @ Marco Knol

  Het gebied heet historisch gezien Oostbroek en niet de UIthof. Je hebt geen enkel idee waar je over praat dus.

 30. Jansen

  @ Herman

  Onjuiste info en fake news derhalve.

  De wens om het Science Park te noemen dateert al van voor Danone.

 31. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @Joepie , ik pas me al zo’n 74 jaar aan , aan alle gebeurtenissen en veranderingen in Nederland , maar waar ik ‘n beetje moeite mee heb is dat je in bijvoorbeeld ‘n stad als Amsterdam en zelfs al in Volendam , bijna standaard in het Engels wordt aangesproken … En dat wij de bewoners van dit land , ons maar steeds weer blijven aanpassen , aan alles wat er maar bij komt wonen , in plaats van zij aan ons ….Verder heb ik gelukkig géén last van enige frustratie dan ook hoor. Vriendelijke groet Vriend ….

 32. Herman

  @Jansen, hoezo fake nieuws, genoeg op I-net te vinden over de relatie van o.a. Danone en de naamswijziging. Meestal mooi verpakt in marketingproza zoals samenwerkingspartners, gebiedspartners en andere proza, maar Danone had een enorme vinger in de pap.

  Iets onjuiste en tot fake nieuws bestempelen is te makkelijk en misschien nog wel gevaarlijker dan fake nieuws zelf.

  https://www.uu.nl/nieuws/gemeenteraad-besluit-tot-naamswijziging-de-uithof-naar-utrecht-science-park

  https://www.duic.nl/algemeen/naamswijziging-de-uithof-houdt-gemoederen-bezig/

 33. Joepie

  @ Jantje

  Behalve dat je reactie vol staat van de frustratie kan ik inderdaad geen enkele frustratie ontdekken nee, pfff.

  “De buitenlanders, zij…”

  Nederland is nu eenmaal een land waarin men zich inderdaad makkelijk aanpast aan de Engelssprekende gast. Ook DAT is Nederlandse cultuur en Nederlander eigen. Let maar eens op hoe snel veel nederlanders op het Engels ovrschakelen, ook als de gast Nederlands kan verstaan.

  Maar het staat je ook vrij je nergens aan aan te passen. Moet je er alleen niet versteld van staan dat mensen je dan ineens onaangepast vinden. Dat is nu eenmaal hoe het werkt.

  Overigens noem ik het USP al Uuu Es Pee in het Nederlands. Tegen Engelstalige gasten zeg ik University, campus of science park.

  De Uithof is zoal hierboven al beschreven staat historisch gezien helemaal niet de goede naam van het gebied, dus eigenlijk hebben al die Uithoffanatiekelingen het mis en zijn ZIJ de onaangepasten.

 34. Koel Hoofd

  @JJ 8:55
  Amerikaanse universitaire campussen worden daarom ook al al jaren bekritiseerd, te veel pretpark met te weinig studie tegen exhorbitante prijzen.
  Echter, de afstanden zijn in dat land zo achterlijk groot, dat een campus de enige optie is voor vele studenten om te kunnen studeren. In Nederland is de campus een luxe probleem.

  @JJ 9:50
  USP = Unique Selling Proposition
  Utrecht Science Park is echt geen uniek verkoop voorstel voor de stad, eerder een beschamende vertoning.

  @joepie 17:14
  Dat de jonge generatie makkelijk overschakeld naar het Engels komt omdat ze de eigen moerstaal, het Nederlands, niet meer goed beheersen.
  Dat is ook heel goed te merken in reclame, maar bijvoorbeeld ook in de politiek.
  Men weet wel de Engelse kreten maar niet de correcte Nederlandse benaming, terwijl die wel bestaat en 25 jaar geleden nog heel normaal was om te gebruiken.
  Als je dan bedenkt dat taal niet een simpel middel is om de gedachten te communiceren, maar dat taal onze gedachten bepaald (NB), is die eenzijdige focus op dat Engels echt niet zo handig.

 35. jj

  @ Koel Hoofd

  Eerste alinea. Werkelijk Onzin. Harvard staat te boek als zo’n beetje de beste uni ter wereld. De ivy league uni’s voeren de ranglijsten aan.

  Jij hebt het over “colleges”, maar dat zijn vaak meer mbo en soms hbo instellingen.

  2e alinea. Lekker onderbouwd ook. USP is gewoon de internationale benaming voor wat het is. Een wetenschapspark; en daar dan de afkorting van. Net als dat je trade ports hebt, airports en weet ik wat al niet. Vind je de High Tech Campus in Eindhoven ook een slechte benaming dan? Of Brainport Regio Eindhoven? Is toch helemaal niet vreemd als je in een internationale tak van sport zit. Schiphol heet dus ook Airport Schiphol. En zeg jij ook nog steeds AZU ipv UMC?

  3e alinea. Times are changing en daar hebben jij en je collega reaguurders gewoon wat moeite mee. We spreken ook geen 17e eeuws Nederlands meer en ook geen vooroorlogs Nederlands meer. De Franse invloeden maken al 100 jaar plaats voor Engelse en wellicht in de toekomst Aziatische. Er is geen eenzijdige focus op het Engels. Ook jongeren communiceren gewoon in het Nederlands, zij het slechts met wat nieuwe invloeden daarin verwerkt en constructies die zij onderling gebruiken. Aangezien jongeren vanzelf binnen 10 jaar de ouderen worden zullen zij die constructies blijven gebruiken en daarmee de taal veranderen. Taal veranderd altijd en taal is een afspraak. verandert die afspraak, verandert de taal. Zo zie je ook de opkomst van de non-verbale communicatie/ beeldtaal en wordt door technologische ontwikkelingen de gesproken taal soms weer belangrijker dan de geschreven taal. U voert hier een dik achterhoede gevecht dat werkelijk nergens op slaat. U kunt er gewoon niet zo goed tegen dat er steeds nieuwe generaties van onderaf instromen in het volwassen leven en kunt er waarschijnlijk ook niet goed tegen dat uw rol langzaam aan steeds meer uitgespeeld raakt. Daarom zit u halve dagen gefrustreerde reacties op DUIC te tikken.

  Gebruikt u trouwens ook de Nederlandse naam voor het woord computer? Gebruikt u een Nederlandse benaming voor automobile? Etc., etc., etc.

  In het Engels Science Park, in het Nederlands uuu es pee, zoals joepie het stelt, what’s the problem?

  En zoals al een paar keer gesteld: de historisch correcte naam voor het gebied is Oostbroek en niet de Uithof. De Uithof was een boerderij IN het gebied Oostbroek. De naam Uithof voor de campus sloeg eigenlijk al de hele tijd als een tang op een varken. Misschien USP “Ooostbroek”, of een straatnaam daar de naam Oostbroek geven, of een gebouw?

 36. Kees

  Een campus een luxeprobleem?

  De oplossing tegen een studentenkamertkort kan een campus juist zijn, de oplossing tegen overlast van te veel studentenhuizen in woonbuurten en de oplossing tegen huisjesmelkers, om maar eens wat voorbeelden te noemen. Ook zorgt een campus aan een snelweg met een enorme P en R en iedere 8 minuten een tram en weet ik niet hoeveel buslijnen voor het terugdringen van onnodig autoverkeer in de oude stad. Ook is er een enorme ruimte aanwezig om toekomstige onderwijs- en onderzoeksgebouwen te plaatsen

 37. UTRECHTSE JANTJE

  Ik kan tegen al die te dure woorden en benamingen niet op hoor lui ! Ik moest na de lagere school , naar de Ambachtsschool om ‘n vak te leren en ben inderdaad gewoon bij ‘n baas gaan werken …Ojaa wij moesten toen ook nog ,, gewoon ,, in militaire dienst … En daarna weer op zoek naar ‘n baas in de bouw , ondanks alles toch zo’n 45 jaar gewerkt , en nog steeds goed gezond , ik kan het jullie aanraden , Werken ……

 38. Kees

  @ Utrechtse Jantje

  En jij denkt dat er op een Universiteit en in onderzoekscentra niet heel hard gewerkt wordt?

  Wat een vooringenomenheid en vooroordelen. Sjezus. En dat in een moderne samenleving die al sinds de industriële revolutie (minstens) letterlijk draait op wetenschap, net als dat de samenleving draait op stratenmakers, vuilnismannen, bouwvakkers en electriciëns. Wat meer wederzijds respect zou fijn zijn in plaats van reageren vanuit de eigen aanname.

  Overigens heten de meeste voetbalclubs in Nederland FC. Ook de lokale voetbalclub.

  Football Club dus en niet VV, Voetbal Vereniging. (VVV dus wel om maar eens wat te noemen). En die dingen heten al heel lang vaak FC’s; en dan het hebben over iets van deze tijdsgeest…..ken je klassiekers. Wat een achterhoede gevechten hier.

 39. gezelligheidkentgeentijd

  Gezellig hier, verbazingwekkend wat er allemaal wordt geroepen.
  Jammer dat de universiteit (al jaren) niet wil investeren in uitbreiding, terwijl het wel profiteert van het groeiend aantal studenten. Maar Danone levert natuurlijk meer geld op, daar kunnen studentensportverenigingen echt niet tegenop.
  Heeft verder niets te maken met subsidies naar studentensport zou moeten. Bovendien zijn alle verenigingssporten sterk gesubsidieerd. En studenten naar gewone verenigingen? Dat gebeurt natuurlijk al veel, maar iedereen snapt toch dat daar de wachtlijsten alleen maar langer van worden en iedereen die wil sporten daar dus de dupe van is?
  Ps. tip van de dag: ga even lekker buiten sporten, dat lucht op =)

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).