Prominente Utrechters begaan met het lot van de Sint Willibrordkerk hebben een open brief naar de gemeenteraad gestuurd om te voorkomen dat broederschap Pius X de kerk koopt. Ze vrezen dat de kerk, een onlangs voor 8,5 miljoen euro gesubsidieerd Rijksmonument, een gesloten karakter gaat krijgen. De brief is ondertekend door verschillende prominenten.
De Willibrordkerk in Utrecht is religieus en cultureel erfgoed voor iedereen
Wij, actoren en belangenbehartigers op het gebied van kunst, cultuur, religieus en cultureel erfgoed, muziek en toerisme doen een dringend beroep op de gemeenteraad van Utrecht om het principebesluit van Burgemeester & Wethouders van Utrecht niet over te nemen. Het besluit betekent dat het kerkgebouw wordt overgedragen aan de Pius X groep voor haar exclusieve gebruik. Wij verzoeken u het college te vragen mee te werken aan een oplossing waarbij recht wordt gedaan aan de museale waarde van het gebouw en de publieke investering erin. Zodat de Willibrordkerk haar religieuze, culturele en toeristische functies gelijkwaardig behoudt voor iedereen.
Maak van de Willibrordkerk geen parel in een gesloten oester.
Prof. dr. Paul van den Akker, Kunstgeschiedenis, Open Universiteit, Heerlen;
Prof. Dr. Sible L. de Blaauw, em. Vroegchristelijke Kunst en Architectuur, Radboud Universiteit Nijmegen;
Claudia de Breij, cabaretière;
Xavier van Damme, directeur Festival Oude Muziek;
Drs. Henri L.M. Defoer, kunsthistoricus;
Jaap Hillmann, organisatieadviseur, bestuurder culturele organisaties;
Drs. Wiebe O. R. de Jager, secretaris Utrechtse Sociëteit “De Constructieve”
Prof. Eddy de Jongh, em. Kunstgeschiedenis UU;
Mr. Herman H. W. Kernkamp, oud-wethouder Utrecht;
Prof. dr. Johann-Christian Klamt, em. Kunstgeschiedenis Middeleeuwen UU;
Ad van Liempt, journalist/auteur;
James van Lidth, oud-wethouder, Utrecht;
Joris Linssen, zanger, Joris Linssen&Caramba, tv presentator KRO-NCRV;
Prof. Dr. Aart J.J. Mekking, em. Architectuurgeschiedenis, RU Leiden;
Prof. dr. Wessel Reinink, em. Kunstgeschiedenis Bouwkunst UU;
Maarten van Rossem, gepensioneerd Historicus;
Drs. Jos B. M. Schillings, Directeur HKU Utrechts conservatorium;
Prof. Dr. Paul Schnabel, Universiteits hoogleraar UU;
Jos Stelling, filmmaker, Springhaver en & Louis Hartlooper Complex Utrecht;
Drs. Jean van Tongeren, kunsthistoricus, oud-docent Universiteit Gent;
Herman van Veen, kunstenaar;
Jean van de Velde, filmregisseur, scenarioschrijver;
Paul Vergeer, voorzitter Gilde Utrecht;
Drs. Henk O. Westbroek, musicus;
Ir. Leo Wevers, restauratie architect;
Heins Willemsen, oud-voorzitter Oud Utrecht;
Wim van Willigenburg, oud-wethouder Utrecht.
11 Reacties
ReagerenZodat de Willibrordkerk haar religieuze, culturele en toeristische functies gelijkwaardig behoudt voor iedereen.
Wat heeft de Willibrordkerk op dit met moment met religie te maken?
We kunnen er beter voor zorgen dat de Willibrordkerk weer als kerk gebruikt kan worden, met daarnaast gebruikt gaat worden voor culturele toepassingen die passen bij het religieuze karakter.
Ben het hier met harte mee eens, en teken mee. Het lijkt mij een mooi object voor het Utrechts Monumenten Fonds om aan te kopen. Veel van het onroerend goed van het UMF kan commercieel geëxploiteerd worden. Dit misschien niet of minder. Daarom zou dat een mooi gebaar zijn. Ik ben voor.
Wat is er op tegen als de Willibrordkerk gebruikt wordt waar ie voor bedoeld is en waarvoor pater Kotte zich destijds voor heeft ingezet? Je kunt het niet eens zijn met de kerkvisie van de ultraconservatieve priesterbroederschap Pius X, maar een ding is zeker: de kerk krijgt de sacrale functie weer terug. En als Pius X er ook nog eens voor zorgt dat de kerk te bezichtigen is, zodat mensen in de drukke stad eventjes iets van het ‘heilige’ kunnen proeven, is dat alleen maar toe te juichen. Er is in Utrecht al meer dan genoeg ruimte voor kunst en cultuur. Mag de kerk misschien ook gewoon een plekje hebben om kerk zijn?
@ van Zoest,
Er zijn genoeg andere plekken waar Pius X terecht kan. Dat is ook nodig want de kerk is al aan de eredienst onttrokken. Herinwijding zie ik niet gebeuren met de vele kerksluitingen die de RK kerk in de binnenstad te wachten staat.
Prima dat prominente nederlanders tegen de verkoop zijn. Ik zou zeggen: kopen maar met z’n allen. Of is het de bedoeling dat de gemeenschap jullie intenties gaat betalen. Je kan veel over PIUS X zeggen maar hebben jullie wel eens met die mensen gesproken, ze kakelen niet en betalen gewoon een deel van de schuld. Daarnaast zullen zijn ervoor zorgen dat de kerk veel vaker open is. En is het vreemd wat ze doen, ik ging vorige week in mijn zwembroek naar een concert in het Muziekcentrum, wilde naar binnen tijdens de uitvoering. Ik kon het vergeten, wachten tot het stuk afgelopen is en graag fatsoenlijke kleren aan. En daar betaalt de overheid dan ieder jaar 10 miljoen EURO voor. Hoezo gastvrij.
@ Goossens Laat die herinwijding maar aan Pius X over. Geen probleem. En wat de keuze voor de Willibrordkerk betreft: wie de priesterbroederschap een beetje kent, weet dat men enorm hecht aan rooms decorum. Dan is er niets mooier dan deze prachtige neogotische kerk.
Ik ben vrijwilliger in de Domkerk en sta volledig
achter de vrijwilligers van de Willibrord kerk veel succes dit moet lukken.
Wat ik begrepen heb is dat Pius X de kerk langer en op meerdere dagen open houdt voor bezoek, toeristisch én voor gebed. Ook zullen geestelijke concerten blijven bestaan, is het huidig programma ook niet grotendeels religieus? Plús ze helpen de gemeente financieel uit de brand.
Pius X is een conservatieve groep binnen de katholieke Kerk (als ik Franciscus mag geloven) met welgestelde gelovigen, maar dan is deze kerk toch helemaal perfect voor ze? Iedereen die het verhaal van Pater Kotte kent, weet dat dit dé kerk is voor conservatieve katholieken, de refo’s onder de roomsen.
Zit Utrecht niet vol met kerken die als concerthal worden gebruikt? Dit lijkt erop dat de culturele stichting niet hun macht wil verliezen. Waarom betalen ze dan zelf niet de schulden? De gemeente moet hún belangen gaan financieren in deze tijden van crisis zodat ze hun agenda kunnen doorvoeren?
Waarom zou de gemeente dit inwilligen als er een goed alternatief is?
Pius X houdt van klassieke muziek en er zit veel talent bij, elke mis van hun hoor je Bach, Mozart, Palestrina. Bovendien zijn ze een groot van van orgelconcerten. Ik zie werkelijk waar het probleem niet en ik verheug me op de inwijding van dit Godshuis.
Pius X is een ultra conservatieve stroming in de RK kerk. Vergelijk het met Al Fitrah. Net als Al Fitrah krijgt Pius X miljoenen, niet van rijke Arabieren, maar van rijke Nederlanders.
Met dat geld zouden ook de Catharina kathedraal of de Augustinuskerk behouden kunnen blijven. Kerken die veel meer culturele en historische waarde vertegenwoordigen, dan de Willibrord ooit zal doen.
@ Goossens
Over welke “vele kerksluitingen die de RK kerk in de binnenstad te wachten staat” heeft u het ? Naar mijn weten is de Augustinus de enige nog in gebruik zijnde rooms-katholieke kerk in het centrum.
Ik neem aan dat de gemeente wel notarieel vastgelegd heeft:
Dat de kerk open blijft voor publiek?
Dat er geen entree gevraagd zal worden?
Dat de kerk goed verzekerd is en er een plan/potje is voor groot onderhoud?
Dat huwelijken mogelijk blijven ook zonder lid te worden van de kerk?
Anders had de gemeente beter zelf entree kunnen gaan vragen om de kosten terug te krijgen. Dan was de kerk gewoon van de gemeenschap gebleven.