Open brief van de Utrechtse stadsgids Iris Dijkstra aan Mark Rutte over de regels voor rondleidingen Open brief van de Utrechtse stadsgids Iris Dijkstra aan Mark Rutte over de regels voor rondleidingen

Open brief van de Utrechtse stadsgids Iris Dijkstra aan Mark Rutte over de regels voor rondleidingen

Open brief van de Utrechtse stadsgids Iris Dijkstra aan Mark Rutte over de regels voor rondleidingen
In deze rubriek plaatsen we onregelmatig open brieven. Vandaag richt Iris Dijkstra, stadsgids in Utrecht, zich tot Mark Rutte over de coronaregels voor rondleidingen door de stad.

In deze rubriek plaatsen we onregelmatig open brieven. Vandaag richt Iris Dijkstra, stadsgids in Utrecht, zich tot Mark Rutte over de coronaregels voor rondleidingen door de stad.

Geachte heer Rutte, beste Mark,

Graag nodig ik jou en je vrienden uit voor een stadswandeling in Utrecht. Ik ben stadsgids, al jaren, maar kan met jullie tegenstrijdige coronamaatregelen letterlijk en figuurlijk niet uit de voeten. Want terwijl je vanaf zaterdag met maar liefst vijftig m/v buiten mag sporten, en dan ook nog zonder afstand te houden, luidt de basisregel dat je er intussen nog steeds maar met maximaal vier personen op uit mag trekken. Je mag dus niet met vijf mensen buiten wandelen, maar als je met vijftig mensen rondloopt terwijl iedereen intussen een beetje met zijn armen of benen zwaait, dan mag dat wel. Ik ben heel benieuwd hoe jij dit met elkaar weet te rijmen.

Natuurlijk is het geweldig dat het met de coronacijfers in Nederland eindelijk de goede kant op lijkt te gaan. Ook is het fantastisch dat ‘bijna alles’ weer open kan. Alleen moeten stadsgidsen nog altijd afwachten. Zij mogen – in elk geval in Utrecht – geen rondleidingen geven omdat de gemeente strikt vasthoudt aan die basisregel van jullie. ‘De regels van het Rijk zijn voor ons leidend’, kreeg ik te horen toen ik belde. Dat je wandelen net zo goed als een vorm van buitensport kunt zien, dat gaat er bij de gemeente blijkbaar niet in.

Dit betekent dat er in Utrecht nog altijd nauwelijks rondleidingen kunnen worden gegeven. De VVV durft het niet aan, evenementenbureaus evenmin, en zo moeten stadsgidsen met lede ogen aanzien hoe je intussen wel weer op een terras kunt zitten, je naar de dierentuin kunt, weer een museum kunt bezoeken, naar de bios, de sauna, de fysio en de kapper kunt en zowel binnen als buiten met een grote groep mag sporten… maar je niet met een groep(je) aan de wandel mag. Onbegrijpelijk en uitermate frustrerend – zéker als je bedenkt dat stadsgidsen het juist van dít seizoen moeten hebben. Vorig jaar was al een enorme aderlating doordat corona net toesloeg aan het begin van het hoogseizoen, maar nu dreigen we door jullie onduidelijke maatregelen nóg een seizoen aan inkomsten mis te lopen.

Het liefst zou ik dus zien dat jullie die basisregel schrappen. Intussen zal ik je bewijzen dat je volkomen verantwoord en veilig met een groep door de stad kunt dwalen. Stadsgidsen kennen de rustige plekken, ze weten waar ze makkelijk met een groep kunnen staan terwijl ze toch keurig anderhalve meter afstand kunnen bewaren. Ze zijn misschien geen doorstroomlocatie zoals jullie bedoelen, maar ze lopen natuurlijk wel een route door de stad. Als ze stoppen, dan voor hooguit tien minuten.

Verreweg de meeste stadsgidsen houden zich bovendien aan een maximum van twintig mensen per groep. In zo’n groep is de boel uitstekend te reguleren. Bij ons geen rondvliegende aerosolen door gehijg, gesteun en gepuf, er wordt doorlopend geventileerd want we gaan nergens naar binnen, en niemand hoeft elkaar aan te raken. Wat wil je nog meer?

Kortom, beste Mark, kijk nog eens even naar die maatregelen en laat stadsgidsen gewoon hun werk doen. Beweging is goed voor lichaam én geest, en als er iets is waar we na dit coronajaar allemaal behoefte aan hebben, dan is het ontspanning. Stadsgidsen kunnen mensen laten genieten van alles wat er in eigen land te beleven is en ook dat is in deze tijd mooi meegenomen.

Hartelijke groet en tot binnenkort,

Iris Dijkstra, stadsgids in Utrecht

7 Reacties

Reageren
 1. Lexus

  Geachte mevrouw Dijkstra, beste Iris,
  We hebben al sinds de uitbraak van de coronapandemie kunnen vaststellen dat de bestrijding ervan door de Nederlandse regering één grote inconsequente en inconsistente puinhoop is, net als de rest van het wanbeleid van de afgelopen decennia. Laten we hopen dat we ondanks dat alles op den duur van de Covid19-ellende verlost zijn, al vrees ik dat zelfs dat weer problemen gaat opleveren die onze meneer Rutte, onze beste Mark, en zijn toekomstige kompanen, die elkaar staan te verdringen in de startblokken, weer verder voor zich uit gaan schuiven en tegelijk weer nieuwe problemen gaan creëren.
  Met vriendelijke groet,
  Lexus

 2. Rob H.

  Lexus: dat is het gevolg van jarenlang neoliberaal stemmen (CDA/VVD en extreem rechts). Alles is kapotbezuinigd. De overheid heeft niets meer om te kunnen reageren.

 3. Lexus

  @Rob H.: u haalt me de woorden uit de mond. Het enige redmiddel voor Nederland lijkt me te zijn dat alle centrumlinkse partijen, dus met inbegrip van D66, weigeren nog met deze VVD en dit CDA samen te werken en zich hierbij niet uit elkaar laten spelen. Maar D66 blijkt buitengewoon machts- en regeergeil te zijn. Dat gaat zo ver dat ze zelfs een goed functionerende Tweede Kamervoorzitter op schaamteloze wijze aan de kant hebben gezet. Er blijkt zelfs geen overdrachtsgesprek te hebben plaatsgehad. Dat zijn allemaal redenen waarom ik zo somber ben.

 4. Dirkjan Horringa

  Ha Iris, je hebt groot gelijk dat dit van elke logica gespeend is. Ooit hadden we een ‘intelligente lockdown’, waarin je geacht werd op basis van inzicht in de zin van de maatregels je eigen keuzes te maken. Dat werkte kennelijk niet en is vervangen door bindende regels. Die zijn vaak onlogisch en spreken elkaar tegen. De braveriken nemen die nog steeds letterlijk en passen die op een wijze toe waar Kafka van zou smullen. Dit is daar een kras staaltje van.

  Enige eigenstandigheid en ongehoorzaamheid is dus op zijn plaats, maar helaas ben jij afhankelijk van mensen die daar niks voor voelen en liever aan de veilige kant blijven… Hou moed, het kan niet lang meer duren tot de weerstand tegen deze regels te groot wordt om ze nog in stand te houden!

 5. Wim

  Lekker afgeven weer .
  Wacht nog heel even en dan kunnen ze weer los.
  Of moet hier ook UK toestanden komen omdat we te snel wordt losgelaten ten meerdere glorie van de PM.

 6. Gabriel

  Neem een bijbel mee, maak er een godsdienst van: 30 mensen!

 7. Lexus

  @DirkJan Horringa: was die vierde coronagolf van de afgelopen maanden soms een fata morgana? Hoe kwamen dan al die mensen in het ziekenhuis en zelfs op de intensieve zorg terecht? En hoe konden zo veel mensen besmet geraakt zijn met het virus? Juist… Ik ga dat echt niet meer uitleggen, want aan mensen als u is dat toch niet besteed. Mevrouw Dijkstra en de stadsgidsen zien het gelukkig wel in, maar zij constateert terecht de inconsistentie van de maatregelen van de overheid.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).