Open brief van eigenaar Café de Zaak aan minister Grapperhaus over 1,5 meter Open brief van eigenaar Café de Zaak aan minister Grapperhaus over 1,5 meter

Open brief van eigenaar Café de Zaak aan minister Grapperhaus over 1,5 meter

Open brief van eigenaar Café de Zaak aan minister Grapperhaus over 1,5 meter
Cafe de Zaak in Utrecht. Let op, deze foto is gemaakt toen de coronamaatregelen niet van kracht waren.
Rien van den Hoek is eigenaar van Café de Zaak aan het Stadhuisplein in Utrecht. Hij probeert de coronamaatregelen zo goed mogelijk na te leven en zijn bedrijf gezond te houden. Hij kreeg eenmaal een waarschuwing van de gemeente, omdat twee gasten te dichtbij elkaar zaten. Hij besloot een brief te schrijven aan minister Ferd Grapperhaus, toen duidelijk werd dat de minister de anderhalvemeterregel ook niet goed naleefde op zijn eigen bruiloft.

Rien van den Hoek is eigenaar van Café de Zaak aan het Stadhuisplein in Utrecht. Hij probeert de coronamaatregelen zo goed mogelijk na te leven en zijn bedrijf gezond te houden. Hij kreeg eenmaal een waarschuwing van de gemeente, omdat twee gasten te dichtbij elkaar zaten. Hij besloot een brief te schrijven aan minister Ferd Grapperhaus, toen duidelijk werd dat de minister de anderhalvemeterregel ook niet goed naleefde op zijn eigen bruiloft.

Open gelukswens voor de geachte minister van Justitie en Veiligheid, meneer F. Grapperhaus

Mag ik u van harte feliciteren met uw huwelijk? Ik hoop dat u een fijne dag heeft gehad. Jammer dat u de helft van de dag zo druk moest zijn met het naleven van de 1,5 meter regel. Hoop dat het uw dag niet minder leuk heeft gemaakt.

Dat het niet altijd lukt in de spontaniteit van het moment is niet zo raar, ik begrijp dat best, het overkomt zelfs de majesteiten. Eigenlijk gebeurd het bij mij op het terras ook een enkele keer maar dan heeft het wel stevige gevolgen. Fijn dat u sorry tegen ons allen heeft gezegd hoor, dat hoeft u natuurlijk niet te doen, immers uw eigen wet zegt dat de horecaonderneming verantwoordelijk is voor uw gedrag.

Maar wellicht is een sorry tegen de horecaondernemer wel op zijn plaats, want hopelijk staat het bedrijf in een gemeente waar men begrip heeft voor de situatie. Want dat is sinds onze nieuwe burgemeester in mijn stad, het mooie Utrecht, toch wat anders. Hier wordt het al als een exces gezien als twee mensen te dicht bij elkaar zitten, hoe zeer we ons best ook doen om alles na te leven, met gasten zoals u wordt dat toch wat lastig. Dat hoef ik u natuurlijk niet uit te leggen, u hebt zelf gemerkt dat je niet overal tegelijk op alle gasten kan letten.

Het gevolg voor de horecaondernemer? Een officiële waarschuwing of boete of erger nog, een bedrijfssluiting. Hopelijk komt het er niet van, anders moet u toch maar even informeren hoe het nu met het horecabedrijf waar u uw feestje vierde is, wellicht dat u wat kan doen voor ze. Want de horecaondernemer wordt ook ten laste gelegd dat hij de volksgezondheid willens en wetens in gevaar brengt, krijgt een aantekening op zijn levensgedrag en zijn vergunning wordt ingetrokken. Dat allemaal omdat u en velen met u in de spontaniteit van het moment even niet opletten.

Denk u dat u het met een sorry kunt afdoen? Of zullen we corona weer van ons allemaal maken, samen tegen corona? Opbouwend in plaats van bestraffend. En de horeca als enige sector waar nog geen 2 procent besmettingen zijn aangetoond gelijk te behandelen als alle anderen, in plaats van de horeca verantwoordelijk te stellen en te bestraffen voor het gedrag van anderen. Want tsja we doen er alles aan maar soms lukt ut even niet.

Rest mij u een fijn, gezond en mooi huwelijk te wensen, geniet ervan.

Rien van den Hoek, Horecaondernemer.

33 Reacties

Reageren
 1. Inez

  Ik kom regelmatig bij de Zaak en vind dat ze het daar heel goed doen. Ze hebben alleen de pech dat ze tegenover het oude gemeentehuis zitten.
  Er zijn cafés die het veel slechter doen.

 2. Martin

  De beelden van de minister zijn gemaakt op een stadhuis en niet bij een horecabedrijf. Er is dus geen ondernemer die er op kan worden aangesproken. Ook heeft de schrijver van de brief geen boetes gekregen, volgens de inleiding. Dus wat is nu eigenlijk het probleem?

 3. S.

  @martin

  De beelden van de minister zijn voor zover ik weet niet gemaakt bij het stadhuis maar op zijn feest in een zaaltje van de Hortus?

 4. Serge

  Na één waarschuwing volgt n boete a la 4000 euro, daarna eventuele sluiting…dat is toch wel een probleem!?

 5. Martin

  @S Bij de artikelen die ik zag, stond stadhuis.
  https://nos.nl/artikel/2345627-grapperhaus-spijt-van-overtreden-coronaregels-bij-huwelijk.html

 6. G.H.

  Ingetogen en beschaafd, doch ook zeer treffend verwoord. Hulde.

 7. Tom

  Sterke brief!

 8. Frits

  Rien VerhoekD66 is voorzitter van de horecalobby in Utrecht
  Café de zaak ligt aan het Stadhuisplein Utrecht
  Alle horeca Op het Stadhuisplein zijn met de grootste coulance behandeld
  Met dank aan D66 wethouder verschuure
  Grote extra terrassen zijn goedgekeurd door de gemeente
  Ik kom regelmatig op Stadhuisplein, zie vaak overtredingen, geen 1.5 meter
  Te grote groepen aan een tafel
  Het schuiven met stoelen truuk
  Het is beetje flauw van rien van de hoek om grappenhaus te gebruiken , om zijn gelijk te halen
  Wellicht past dat ook in zijn functie van de horecalobby
  Kleine cafees zonder terras die zijn echt de klos
  Grote cafees met terras,,,plus extra terrassen die draaien prima
  Conclusie ,,,kinderachtig klaagbriefje aan grappenhaus

 9. Kadoendra

  @Martin

  “De beelden van de minister zijn gemaakt op een stadhuis en niet bij een horecabedrijf”.

  Maakt niet uit want de regel luid 1,5 meter afstand houden.

  Er zijn ook burgers die een boete van 400,- euro per persoon hebben gekregen omdat ze met z’n vieren buiten een gebakje aten.

  Leuk en aardig dat Grapperhaus getrouwd is maar het is hij die verantwoordelijk is om de 1,5 meter afstand in Nederland te HANDHAVEN en daar hij zelf die 1,5 meter niet in acht neemt en wel veel burgers en ondernemers laat bestraffen om die 1,5 meter regel is hij mijn inziens niet echt serieus meer te nemen.

 10. Michael

  @Martin
  Het probleem is dat De Zaak na de eerste waarschuwing de vlgd keer de Sjaak is en goed de Sjaak ook.
  Keurige brief Rien!

 11. Michel

  Goede brief ! Helemaal mee eens

 12. Val

  Rien …….Goed gedaan jochie 🙂 een brief waar ik volledig achter sta!
  Meneer Grapperhaus…voorbeeld functie……
  denk dat hij twee kanten op kan gaan …In gesprek gaan met de horeca, offff functie neerleggen en naar haus gaan. Hoe geloofwaardig kan je na deze aktie nog overkomen??? Not denk ik:)

 13. Koel Hoofd

  Ik ben dat gezemel van die horeca goed zat.
  Ze worden hier zeer coulant behandeld, krijgen extra openbare ruimte en dan nog kinderachtig met het vingertje wijzen naar de minister op zijn trouwdag.
  F_ing Calimero!
  Het is gewoon ordinaire aandachttrekkerij voor zijn tent want het staat in Duic en niet in de Telegraaf of het AD.

  Op de beelden van de link (@martin dank) is toch duidelijk te zien dat mensen afstand houden. Daarnaast, het is een klein gezelschap met familie groepjes en vrienden. Oftewel huishoudens! Die familiegroepjes staan bijelkaar en die vrienden staan op eenzame afstand.

  Ik moest gisteren helaas in de stad zijn. Het was er druk en mensen hebben maling aan looproutes en afstandhouden. En toen kwam er een regenbuitje, HC zat spontaan VOL mensen die op elkaars lip schuilden. Hoe goed is de ventilatie daar? Niet goed want de frisse buitenlucht was echt verkwikkend na dat donkere bedompte hol met luxe bekleding!

  Maar gaat meneer van de Zaak tegen Klepierre of de gemeente ageren? Nee, hij zoekt een makkelijke prooi om zijn eigen toko te promoten onder het Utrechtse publiek.

 14. Conrad

  Allemaal prachtig en iedereen heeft wel iets op te merken over Grapperhaus dan wel Rien m.b.t. het naleven van de 1,5 meter regel. Maar die verantwoording ligt niet alleen bij hun, het ligt ook bij de bezoekers! Mensen zoals jij en ik, wij moeten er zorg voor dragen dat een leuk café als “De Zaak” geen gedonder krijgt of gesloten moet worden omdat een stel achterlijke klanten eigenwijs en egoistisch bezig zijn geweest. NIks stoelen schuiven, laten staan. Niet met meerdere aan 1 tafel proberen te parkeren. Niemand is onkwetsbaar!

  Iedere focking dag zie je mensen zich gedragen alsof het allemaal maar onzin is maar intussen wel klaar staan om met de vingertjes te wijzen.

 15. Ailien

  Goeie brief en toon! En spijker op zijn kop.

 16. Wim

  De 1.5 meter moet met verstand worden gehandhaafd en niet bij elke toevallige overtreding bestraft worden.
  Daar moeten de BOA aan denken en niet hun macht uitstralen.
  Vriendelijk met mensen omgaan is een vak.
  Niet zeuren dat ze oververmoeid zijn van het gezellig rondwandelen en goedwillende mensen op hun huid zitten.

 17. Ton

  Zelfs de meest bange burger, de meest strikte en meest kwetsbare lukt het niet altijd 1,5 meter in acht te nemen.
  Laten we allemaal ons best doen het virus zo min mogelijk de kans te geven zich te verspreiden. Zonder zwartmakerij, schelden, verwijten of boetes.

 18. Scherpschutter

  Stel je eens voor dat je een bedrijf betaalt om de orde te handhaven in een samenleving. Stel je dan eens voor dat hetzelfde bedrijf ineens besluit je boetes op te leggen van 4500 Euro omdat ze zelf de taken niet willen uitvoeren waar je ze in de eerste plaats voor betaalt. En stel je dan eens voor dat de de topman van het bedrijf zijn eigen ordehandhavingsregels ziet overtreden.

  Vervang nu het woord bedrijf door het woord overheid en aanschouw de totale gekte waar we in terecht zijn gekomen.

 19. Karin

  Geweldige reactie!
  Laat daarnaast de klant zelf verantwoordelijk zijn voor zijn gedrag en niet de horecagelegenheid! Proost Minister, op uw huwelijk!

 20. Theo

  Mooie brief van De Zaak.

  Uit het gedrag van overheidsfunctionarissen blijkt dat zij de regels zelf niet zo serieus nemen. En dat is niet gek, want het aantal IC-opnames en overledenen tengevolge van Corona is heel laag. Om de situatie toch alarmerend te laten zijn is men stilzwijgend overgegaan op aantal besmettingen. Dat laatste zegt niet zoveel want de test is onbetrouwbaar en maakt geen onderscheid tussen corona en verkoudheid.

  Kortom, het is tijd de maatregelen en strakke handhaving los te laten en mensen hun eigen verantwoordelijkheid te gunnen.

 21. Steundeutrechtsehoreca!

  Goeie brief, de horeca kan alle steun gebruiken. Succes in ieder geval!

 22. Yoshua

  Dacht dat Rien van den Hoek een echte vent was die niet zomaar wat roepetoetert.
  Rien had voordat hij zijn brief tikte eerst eens moeten nagaan waar die foto is genomen door Ferry de Kok.
  Niet in de horeca in ieder geval.
  Brief raakt kant noch wal, Rien neemt niet eens de moeite om te checken of wat hij schrijft overeenkomt met de werkelijkheid.
  Rien maakt zichzelf wel heel erg belachelijk met zijn onzin epistel.
  Denk dat Rien zich beter bezig kan houden met het tappen van biertjes dan met het nieuws van de dag.

 23. Willem

  De essentie is, en dat maakt deze brief prima duidelijk’, is dat er met twee maten gemeten wordt. Ben je ondernemer en doe je het even niet 100% goed, dan zijn de gevolgen groot. Ben je koning Willem of minister Grapperhaus en overtreed je de regels, dan krijg je een aai over je bol van Mark Rutte.; “niet weer doen hoor !”

 24. Fakenaam

  @Koelhoofd, klepierre is niet degeen die wetgevende macht heeft en de horeca verantwoordelijk maakt voor uw en mijn gedrag. Zoals ik het leesbis hij juist best begripvol en vraagt hij alleen maar dezelfde bejegening voor de hele horeca als overal. Als jij je niet aan de regels houd buiten de horeca krijg je een boete.. mag hij het raar vinden dat dat ophoud als jij dat zelfde doet in zijn bedrijf en niet jij maar hij voor jou gedrag wordt bestraft. Das geen aandacht of Calimero gedrag das gewoon rechtvaardigheidsgevoel. Bovendien durft hij wel met zijn naam dit te melden en is hij niet zo
  schijterig als jij en ik om hier met een fake naam te reageren

 25. Harm Jan Boer

  Inderdaad Calimerogedrag. Klagen dat je het als horeca het moeilijkste hebt na een waarschuwing omdat je je niet aan de regels houdt. Het was en is nog steeds geen boete hoor. Zzpers in bijvoorbeeld de evenementensector verdienen sinds april helemaal niets meer terwijl daar 0% van de besmettingen is geconstateerd. De laatste maanden hoor je dat het vooral wordt opgelopen op verjaardagsfeestjes en jongeren in de kroeg, maar toch weer deze horeca ondernemer zichzelf als zieligste en grootste slachtoffer neer te zetten na een waarschuwing. Nu valt het me de afgelopen jaren altijd al op dat de horeca erg goed is in klagen en slachtoffer spelen. Ik heb daar weinig sympathie voor

 26. Peet

  Horeca is goed in klagen,,vooral die op het Stadhuisplein en omgeving
  Maar geef Die horeca een vinger ,,ze trekken je arm uit de kom

 27. Daphne

  Okee daar ga ik niet meer drinken. Wat een sneue manier om je eigen onvrede op een ander te projecteren

 28. Roelof Ensing

  Rien doet nu net of er jn zijn zaak maar 2 overtredingen zijn geweest en dat beide keren toevallig gezien zijn door de handhavers en dat hij onterecht beboet is. Een ieder met een beetje gezond verstan kan wel na gaan dat als je na een waarschuwing wederom betrapt wordt dat het een trend is jn de zaak en er echt niet maar 2 overtredingen zijn geweest en dat hij dua terecht terecht wordt gewezen. Ik vinst wel dat de gasten die de overtredingen begaan ook beboet moeten worden of Rien moet maar een collecte onder de gasten houden. Al met al wordt ik moe van corona maar zeker zo moe van het gejammer van ondernemers en dan met name de horeca omdat ze zich willens en wetens niet aan de regels ( willen) houden onder het mom dat het onduidelijk is. Het is heel simpel 1,5 meter is 150cm plusminus 2 armlengtes afstand houden meer niet en als het een keer 125cmnis zal je echt niet direct beboet worden maar 25cm wel en maar goed ook. Dus Rien houdt op met jammeren en handhaaf gewoon binnenn je zaak of ga p slot.

 29. arbeider

  @Yoshua

  Altijd in de pen om je mening te geven, opvallend vaak steun je altijd de Gemeente of de Overheid….toeval of?

  Waar was je met de rellen van onze Ned-Marrokaanse medeburgers?
  wie zwijgt stemt toe heb ik altijd geleerd.

  En wat de horeca betreft….een schande hoe men met kleine cafe’s en clubs omgaan. Deze ondernemers hebben geen terras er komt dus geen euro binnen, en de vaste kosten gaan gewoon door. Een boete van 4000 euro is schandalig,

  Die nieuwe burgemeester den Oudsten is een trekpop van Grappehuis en de Overheid….geen Marrokanen probleem durven te verkondigen, cafe’s sluiten of hoge boetes geven, een aangifte bij het OM tegen Sjors Nagtegaal van de PVV die “durfte” te zeggen niet knuffelen, maar knuppelen, zelf geen fouten durven toe te geven, en dat moet onze stad besturen? het is te gek voor woorden wat hier in dit land allemaal gebeurd.

 30. Simon kraaiennest

  Ik ben aanwonend aan het Stadhuisplein
  Bij alle cafees,( behalve daens) wordt de 1.5 meter structureel overtreden
  Te grote groepen aan een tafel
  Het gebeurt doelbewust
  Extra tafeltje hier
  Met meubilair schuiven
  Handhaving kan aan het Stadhuisplein eo moeiteloos bonnen uit blijven schrijven
  Rien van de hoek van de zaak Etc etc mogen hun handjes dichtknijpen
  Dat handhaving vaak wegkijkt
  Donderdag vrijdag zaterdags is het een krioelende massa
  Ongelofelijk dat rien van de hoek durft te klagen

  Tip voor rien van de hoek
  Loop eens weekje mee op de i,c van een ziekenhuis

 31. Yoshua

  @arbeider,

  Natuurlijk is dat niet toevallig dat ik meestal de gemeente steun, de partij waar ik mijn stem op uit breng, bestuurd immers onze stad.
  De overheid mag van mij best wel heel veel meer links worden, maar ik ben net als de meerderheid van de Nederlanders vaak wel tevreden.
  Het gemeentebestuur en de overheid zijn door de meerderheid gekozen in dit land.
  Een hele kleine minderheid ziet graag andere bestuurders en een andere overheid.
  Dat is altijd zo geweest.
  Blijkbaar behoor jij tot die kleine minderheid, die vindt dat de meerderheid verkeerd denkt.
  Jij bent tijdens de rellen op Kanaleneiland er naar toe gegaan om ze tegen te houden, heel erg nobel van jou, je verdiend een lintje voor je inzet.
  Ik was daar niet, vertrouw erop dat de overheid het wel regelt.

 32. Ger

  Briljante brief. Het vreemde is dat in de horeca het risico bij de kastelijn wordt gelegd, als mensen zich in bijvoorbeeld een winkel niet aan de 1,5 meter houden wordt de winkelier niet verantwoordelijk gesteld. 1,5 meter hoort te liggen bij de bezoekers, die zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen gedrag.

 33. karla

  Waar kan ik de cursussen “Hoe krijg ik mijn zin bij de gemeente” en “Huilie-huilie voor gevorderden” doen, die elke horeca-ondernemer heeft gevolgd?
  Ik snap best dat het lastig is voor de horeca, maar die krijgen nog ruimte om hun terrassen tijdelijk ruimer op te stellen. Andere ondernemers mogen helemaal niks, zelfs de reclameborden moeten weg. En met deze oneerlijkheid NOG steeds zeuren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).