De stad Utrecht wint met roeien | De Utrechtse Internet Courant De stad Utrecht wint met roeien | De Utrechtse Internet Courant

De stad Utrecht wint met roeien

De stad Utrecht wint met roeien
Drukte op het Merwedekanaal. Foto: Triton
Nieuwe roeibanen in Leidsche Rijn en op de Uithof kwamen er niet, en dus moet er helemaal in Vianen een dependance worden opgezet voor de wedstrijdroeiers van de drie Utrechtse roeiverenigingen. Gisteren spraken we op DUIC van nieuwe afspraken tussen de gemeente en de roeiverenigingen, maar dat is niet het hele verhaal. Anne de Lange brengt zijn visie namens de verenigingen. 

Nieuwe roeibanen in Leidsche Rijn en op de Uithof kwamen er niet, en dus moet er helemaal in Vianen een dependance worden opgezet voor de wedstrijdroeiers van de drie Utrechtse roeiverenigingen. Gisteren spraken we op DUIC van nieuwe afspraken tussen de gemeente en de roeiverenigingen, maar dat is niet het hele verhaal. Anne de Lange brengt zijn visie namens de verenigingen. 

Sinds 1880 wordt er geroeid in Utrecht. Met resultaten. Door de jaren heen is het roeien uitgegroeid tot de meest succesvolle olympische sport van onze stad. Bij de Olympische Spelen van Rio zijn door Inge Janssen en Kaj Hendriks zilver en brons gewonnen, om maar wat te noemen.

Er wordt door 2.300 Utrechtse roeiers getraind op het Merwedekanaal, het enige stukje roeiwater dat beschikbaar is. Dat kanaal staat zwaar onder druk en dat is al een hele tijd zo. Steeds meer bruggen, insteekhavens en zogenoemde rosésloepen zijn niet alleen hinderlijk, de veiligheid van de roeiers is in het geding.

Daarom is ruim 20 jaar geleden de Stichting Watersportbaan Midden-Nederland opgericht. Die streeft namens Viking, Orca en Triton naar de ontwikkeling van een multifunctionele roeibaan als een extra accommodatie aanvullend op het Merwedekanaal.  Daar zullen ook andere sporters terecht kunnen, en bovendien kan de baan gebruikt worden als (oever)recreatiegebied, waterbuffer en is hij te benutten als energiebron én als opslag van niet-fossiele energie.

Ondertussen is de druk op het Merwedekanaal nog eens extra opgeschroefd. Achter de Jaarbeurs komt een gigant van een parkeergarage. Een stukje verderop worden langs de trainingslocatie van de Utrechtse roeiers ruim 5.000 woningen gebouwd. Daar zijn wij als roeiers zeker niet tegen – de stad Utrecht moet verder, mensen moeten uiteraard een dak boven het hoofd – maar wij vrezen de gevolgen: nog meer bruggen waarvan de pijlers in de waterweg staan, onoverzichtelijke insteekhavens, rondvaartboten, watertaxi’s, et cetera, et cetera.

We vinden voor de huidige en aanstaande problematiek een luisterend oor bij de gemeente. Moties worden ingediend, lange brieven teruggeschreven, vele zaken zijn nog aan gemeentelijke studies onderhevig. Concrete resultaten zijn er in al die jaren niet geboekt. Al eerder is een uitgelezen kans voor een roeibaan in Leidsche Rijn gemist, de universiteit zag recent een baan op de Uithof niet zitten. En zo zijn er meer teleurstellingen.

De roeiers moeten verder. Recent hebben ze besloten zelf te gaan investeren in hun botenloods aan het Merwedekanaal, hopend dat er wat wordt gedaan aan het bevaarbaar houden van het stukje roeiwater dat volgens officiële normen eigenlijk al veel te krap is. De (sub)toppers zijn tijdelijk uitgeweken naar Vianen. Daar wordt in samenwerking met de plaatselijke autoriteiten in recordtijd een dependance uit de grond gestampt.

Wij hopen dat het college van burgemeester en wethouders van Utrecht daadwerkelijk de roeizaken gaat aanpakken. Medaillewinnaars Inge Janssen en Kaj Hendriks hebben begin vorig jaar panklare oplossingen in de vorm van een gedegen rapport overhandigd aan sportwethouder Paulus Jansen. Er is collegebreed politieke wilskracht nodig om problemen op te lossen.

Er zijn slimme oplossingen voor de drukte op het Merwedekanaal bedacht. Een watersportbaan in Rijnenburg kan een bijdrage leveren aan de duurzame energiewinning. Zo wint heel de stad nog meer met roeien en hoeft de tijdelijke dependance in Vianen niet de vaste verblijfplaats te worden van verjaagde Utrechtse roeiers.

Namens de drie clubs,

Anne de Lange
Utrechter en voorzitter van Stichting Watersportbaan Midden-Nederland

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).