Tom Staal roept gemeente in ingezonden brief op om Straatnieuws Utrecht te steunen | De Utrechtse Internet Courant Tom Staal roept gemeente in ingezonden brief op om Straatnieuws Utrecht te steunen | De Utrechtse Internet Courant

Tom Staal roept gemeente in ingezonden brief op om Straatnieuws Utrecht te steunen

Tom Staal roept gemeente in ingezonden brief op om Straatnieuws Utrecht te steunen
Utrechter Tom Staal maakt zicht hard voor Straatnieuws dat stopt met de papieren versie. In een ingezonden ‘stukkie’ roept hij de gemeente op om de portemonnee te trekken zodat de krant kan blijven bestaan. Lees hieronder de brief waarmee Staal zich richt tot de lokale politiek.

Utrechter Tom Staal maakt zicht hard voor Straatnieuws dat stopt met de papieren versie. In een ingezonden ‘stukkie’ roept hij de gemeente op om de portemonnee te trekken zodat de krant kan blijven bestaan. Lees hieronder de brief waarmee Staal zich richt tot de lokale politiek.

Vragen van de raad vragen om daden

Het kan snel gaan. De Utrechtse politiek is er als de kippen bij om te roepen dat Straatnieuws niet mag verdwijnen en zo’n belangrijke functie vervult in de stad. Bijna de gehele raad dient gezamenlijk de vragen in die u onder dit stukje ziet staan. Dat is mooi, dank ook daarvoor. Bijna de hele bubs is wakker. Die hadden overigens al langer kunnen weten dat Straatnieuws in zwaar weer verkeert. Dat doet het al zolang het bestaat. Is ook niet gek. Beetje inherent aan de branche waarin ze werken. Het heeft ook wat klappen te verwerken gehad. Laat ik daar niet te diep op ingaan.

Bijna de hele raad dus. Student & Starter en Cees Bos met zijn Stadsbelangen zie ik er niet tussenstaan, maar van PVV tot DENK, ze gaan gezamenlijk vragen stellen aan wethouder Maarten van Ooijen. Dat is een leuk ventje. Nog net geen 30 en een ontzettende EO-kop. Hij zou zo getrouwd kunnen zijn met Carola Schouten. Maarten heeft het hart absoluut op de goede plek zitten en heeft zich bij zijn aanstelling ten doel gesteld zich in te zetten voor de Utrechtse dak -en thuislozen. En hij heeft woord gehouden, waarvoor petje af.

Vooralsnog gaat het om het verdwijnen van de papieren versie. Online wil men wel doorgaan en daar is uiteraard geld voor nodig. Ik zou dat papieren krantje missen, maar misschien is dat ook wel de tijd waarin we leven. Dingen verdwijnen. Toch is Straatnieuws meer dan een krantje en dat mag gesteund worden zodat het in welke vorm dan ook kan blijven bestaan. Daar is dus steun voor nodig en de eerste die daarvoor zijn portemonnee moet trekken is onze gemeente.

Terug naar die vragen die bij het komende vragenuur gesteld gaan worden. Dat is mooi en die aandacht is fijn, maar worden die woorden omgezet in daden? Als de portemonnee getrokken moet worden, stemmen deze partijen dan net zo enthousiast mee? Laat het maar zien dames en heren. Krijgt dat fijne krantje een doorstart?

Mondelinge vragen:

Straatnieuws van de straat?

Anne-Marijke Podt (D66), Marcel Vonk (GL), Ilse Raaijmakers (PvdA), Dimitri Gilissen (VVD), Sander van Waveren (CDA), Rachel Streefland (CU), Henk van Deún (PVV), Mahmut Sungur (DENK)

Afgelopen week werd bekend dat het Utrechtse straatnieuws na 25 jaar stopt met haar gedrukte krant1. Volgens het Straatnieuws zelf werd het steeds lastiger om mensen te vinden die de krant wilden verkopen. Hoewel er eerder werd gesproken over het stoppen met de krant, heeft de corona-crisis is dit besluit versneld. D66, GroenLinks, PvdA, VVD, CDA, CU, DENK en de PVV hebben waardering voor het feit dat de gemeente heeft gezorgd dat de verkopers van het Straatnieuws de afgelopen maand een financiële compensatie hebben gekregen via het noodloket van de Stichting Straatnieuws Utrecht en dat deze steun nog doorloopt tot juli.

D66, GroenLinks, PvdA, VVD, CDA, CU, DENK en de PVV zien het straatnieuws echter als een medium met een bijzondere waarde voor de stad en de verkopers. We hebben daarom de volgende vragen:

 1. Kan de wethouder aangeven wat de aanleiding is voor het besluit en wanneer en op welke wijze de gemeente hier nog bij betrokken is (geweest)?
 2. Ziet de wethouder nog mogelijkheden om een gedrukte versie op de een of andere manier te laten voortbestaan? Ziet de wethouder hierbij een rol voor de gemeente?
 3. In het artikel in DUIC wordt aangegeven dat er met organisaties uit de stad, sponsoren en de gemeente is nagedacht over manieren waarop de straatnieuwsverkopers zichzelf verder kunnen helpen. Kan de wethouder aangeven wat daar is uitgekomen?
 4. Er wordt gesproken over een onlineversie van het Straatnieuws – is het al duidelijk wat de plannen zijn en op welke wijze de huidige verkopers daar een rol in krijgen?
 5. Mocht het Straatnieuws inderdaad stoppen, is de wethouder dan bereid om, tussen nu en juli, te zorgen dat verkopers die dit willen worden begeleid richting een andere vorm van dagbesteding of werk? Met name nu door corona niet alle dagbesteding doorloopt willen we zorgen dat mensen niet tussen wal en schip vallen.
 6. Het Straatnieuws heeft ook een belangrijke rol in de stad: het biedt mensen een inkijkje in het leven van mensen die dak – of thuisloos zijn, zowel via het magazine zelf als via gesprekken tussen verkopers en kopers van het Straatnieuws. Is de wethouder bereid met de mensen achter het Straatnieuws, maar wellicht ook met andere organisaties uit de stad te bekijken wat de mogelijkheden zijn om dit, zo nodig in een andere vorm, in de toekomst te behouden?

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. jos stelling

  helemaal mee eens

 2. Peet

  Goed plan

 3. JdV

  Ja. Het geld gaat naar fietsboulevards. Of naar daklozen. Dierenopvang. Zorg.
  Allebei kan niet….
  En Tom heeft vast gestemd voor fietsboulevards. Iets met billen en blaren Tom.

 4. ChefPlongeur

  SN was een mooi initiatief. Inmiddels 25 jaar later is het achterhaald. Er zullen andere nuttige initiatieven en invullingen moeten worden bedacht. Met en door daklozen. Het krantje wordt vaak gekocht uit solidariteit, soms uit piëteit. Eerlijk gezegd doe ik dat incidenteel ook. Maar dat is natuurlijk niet houdbaar: daar kan geen bedrijf op runnen. En voor wat betreft de nieuwswaarde, die vind ik echt bijzonder bescheiden…
  Tijden veranderen. Op naar nieuwe insteken!
  En ja, daar mag van mij best een financiële steun voor worden geboden vanuit de maatschappij lees vanuit de gemeente.

 5. Ine van Emmerik

  Helemaal mee eens. Straatnieuws heeft niet alleen zijn nut voor de verkopers, het is gewoon ook een goed krantje.

 6. Claudia - Straotpraot

  Straotpraot heeft met liefde een column geschreven een kort Straotpraotverhaal. Zeker in digitaal tijdperk is juist papier ook nog een manier om anderen groepen mensen te bereiken. Moderniseren is natuurlijk wel prima. Ik wens het SN en zijn haar verkopers/medewerkers sterkte en hoop dat er weer iets voor terug komt.

 7. Hetty

  Uitstekende actie van Tom Staal. Ik zie zoveel, in mijn ogen zinloze, ingrepen in de openbare ruimte, die rieken naar geldverspilling door de gemeente Utrecht, Bijvoorbeeld het veranderen van parkeervakken van vlak, naar met een verhoging. Het duurt dagenlang, het aanbrengen van deze verandering, en is naar mijn mening eerder een verslechtering dan een verbetering. Het is immers niet goed voor autobanden, om ieder keer zo n verhoging op en later weer af te rijden. Het geld kan beter aan de instandhouding van Straatnieuws besteed worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).