Ben ten Boden: ‘FC Utrecht haalt tijdelijk lont uit buskruit’ Ben ten Boden: ‘FC Utrecht haalt tijdelijk lont uit buskruit’

Ben ten Boden: ‘FC Utrecht haalt tijdelijk lont uit buskruit’

Ben ten Boden: ‘FC Utrecht haalt tijdelijk lont uit buskruit’
Stadion Galgenwaard. Foto: DUIC
Michael Silberbauer kan uitzien naar een andere baan. Of wellicht gaan genieten van een heel lange vakantie. De mens Silberbauer is denk ik alleraardigst. Een erg goede karaktereigenschap. Hij liet zich zelfs misbruiken om na het echec tegen Spakenburg een voorgekookte verklaring voor te lezen.

Michael Silberbauer kan uitzien naar een andere baan. Of wellicht gaan genieten van een heel lange vakantie. De mens Silberbauer is denk ik alleraardigst. Een erg goede karaktereigenschap. Hij liet zich zelfs misbruiken om na het echec tegen Spakenburg een voorgekookte verklaring voor te lezen.

Mensonterend wat de club hem op dat moment aandeed. Als ze dat aan bijvoorbeeld Advocaat, Jans, Van Bommel of Slot hadden gevraagd, was het antwoord waarschijnlijk om de tekst in een heel donker gaatje te stoppen. De zachtaardige en weinig communicerende Silberbauer heeft een harde les geleerd bij FC Utrecht. Valt hem wat te verwijten? Jazeker, zijn periode bracht niet wat velen van FC Utrecht verwachtten. Onder zijn leiding waren er weinig wedstrijden die een voldoende haalde. Ook niet in de Playoff. Maar, net zo erg, de ballerina’s gaven te weinig thuis. Met als dieptepunt Spakenburg. Je mag Silberbauer veel kwalijk nemen, maar met onwillige honden is het slecht zaken doen. Opvallend detail en niet onbelangrijk. De vedettes van weleer faalde als dat het een lieve lust was. Nu drie wedstrijden en 0 punten en ‘evenzoveel’ doelpunten. Maar er is nog een speler aan het hoofd van het speelveld. Jordy Zuidam.

Toen Zuidam in de zomer van 2017 zijn intrede deed, was hij plots de technisch verantwoordelijke. Jonge gozer en ambitieus. Snel lerend en vooral goed voor de penningmeester van FC Utrecht. En jazeker, het heeft de club miljoenen opgeleverd. Het lukte hem zelfs om spelers te halen waar ik nooit van gedacht had dat zij bij FC Utrecht zouden spelen. We hebben kunnen zien wat de spelers brachten. Te dik, geblesseerd en vaak onder de maat. Maar goed, waarschijnlijk was de opdracht om miljoenen binnen te halen boven sportief succes. Dit om het almaar oplopende tekort te dekken.

Heden ten dage is het tekort klaarblijkelijk 12 miljoen. Frans zal dat niet meer bijtikken. Vandaar de verkoop van Douvikas. Kijkend naar de eindstanden onder Zuidam, valt het op dat er geen progressie in zit. Ergo, de laatste vijf jaar 3 maal zesde en 2 maal zevende. Zuidam heeft actie ondernomen en is opzoek naar een nieuwe trainer. Maar de positie van Zuidam is ook discutabel geworden. Het lont is er met het oog op aanstaande zondag uitgehaald. De kans op rariteiten was aanzienlijk bij een wederom slaapverwekkende vertoning en een kansloze nederlaag. Ik hoor en lees veel onvrede over Zuidam. Maar Zuidam is standvastig. Hij peinst er niet over om zijn conclusies te trekken. Ik zou eens in de spiegel kijken als ik Zuidam was.

Er komt geen spits bij. Anderen moeten opstaan. Lidberg? Seuntjes? Labyad? Descotte? Azarkan? Blake? Romeny? Met het vertrek van Douvikas, Dost en Streek gooi je tegen de veertig doelpunten overboord. Je hengelt 12 miljoen euro binnen en wil niets uitgeven aan een scorende spits? Wat zijn nu de ambities van de club? Europees voetbal lees ik hier en daar. Maar Jordy, het rechterrijtje geeft geen enkel recht op een Europees ticket. Dus donder er een paar miljoen tegenaan en haal een dijk van een spits. Ook een Technisch Directeur heeft een over datum-etiket.

Maar goed, eerst aanstaande zondag. Een duel waar de spanning mega op staat. Ondanks het vertrek van Silberbauer. FC Utrecht moet. Simpel zat. De ballerina’s  mogen het in een uitverkochte Galgenwaard laten zien. Ik zou er vrede meehebben als de club een matig resultaat boekt, maar wel 90 minuten vechten, strijden en het Utreg DNA laten zegevieren. Dat is soms al voldoende in de Galgenwaard. Zuidam mag op zoek naar een nieuwe trainer. De zoveelste. Ik mag tevens hopen dat Penders start met de juiste elf. Wat mij betreft geen Klaiber, Toornstra, Viergever en Labyad. Doe die maar in de uitverkoop Jordy. Twee voor de prijs van 1. Het transfer window is nog open!

Ben ten Boden

Ben ten Boden

Ben ten Boden is oud-voorzitter van de Supportersvereniging van FC Utrecht en tegenwoordig volgt hij de FC overal waar ze gaan en staan.

Profiel

16 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Wat mij altijd zo verbaast: waarom heb je een Jong FC Utrecht als er 0 spelers vanuit de Jong FCU doorstromen naar het 1e elftal? in plaats daarvan wordt er deze zomer weer een heel elftal aan externe spelers aangekocht.

 2. Rinse Alkema

  De opmerkingen van meneer ten Boden zijn mij uit het hart gegrepen.
  Er is maar een verantwoordelijk voor de matige prestaties van de laatste jaren en dat is de heer
  Zuidam

 3. Lisa

  Beste Ben.

  je snijdt zelf het allerbelangrijkste punt aan wat er mis gaat bij de FC Utrecht, maar je ziet klaarblijkelijk zelf deze conclusie (net als je medesupporters) over het hoofd:

  Quote: ” niet wat velen van FC Utrecht verwachtten”

  Het probleem zit hem niet zozeer in de prestaties, maar in de verwachtingen die niet reëel zijn.

  3x 6e en 2x 7e, dat zijn keurige resultaten van de FC. Misschien zijn dat eindstanden die al iets boven je stand zijn met de concurrentie om je heen.

  Verwachtten dat er veel progressie mogelijk is om zodoende hoger te eindigen dan plek 6 of 7 is gewoon niet realistisch.

  Ben gewoon eens tevreden met wat je hebt in de plaats van ontevreden te zijn over dat wat je niet hebt. Je bent gewoon een middenmootsubtopper. En met de huidige selectie en beleidsmakers is het maar de vraag of je dat zelfs wel bent.

  Belachelijk dat het bestaansrecht van de FC U met een klaarblijkelijk tekort van 12 miljoen niet in gevaar is. Er zijn clubs om minder failliet gegaan. Mismanagement noem je dat.

 4. Michel Spat

  “De ballerina’s mogen het in een uitverkochte Galgenwaard laten zien”. de waarheid is alleen dat het helemaal niet uitverkocht is. Dit publiek krijgt de spelers dat ze verdient dus

 5. Don

  @ Fred

  Die jong-Utrecht spelers worden vaak verkocht/ verhuurd aan KKD-clubs of het buitenland. Levert dus geld op.

  Kennelijk is de kwaliteit van de jeugdopleiding niet hoog genoeg om de spelers te laten integreren in Utrecht 1. Of om ze om te gebruiken in transferspelletjes (ruil/ verhuur) op het hoogste niveau. Ben het met je eens dat in het kader van de doorstroming de jeugdopleiding niet effectief is. Vergelijk het eens met AZ bijvoorbeeld.

 6. Katja

  @Fred, er zijn wel spelers doorgebroken, maar verkocht : De Keijzer, Mamengi (jonge verdediger, waarom weg ?) en Van der Kust (idem). Wij willen graag Utrechtse jongens zien, daarmee zorg je ook voor verbondenheid met je supporters. Alleen onder Ten Hag ging het goed, topfitte spelers (finale playoffs tegen AZ destijds). Nu stagneert de boel al jaren,

 7. Jan

  Ik ben her roerend eens met Ben
  Zo ook met de visie van Wesley Sneyder
  De jeugdopleiding brengt sedert jordy aan de macht is niets meer op
  Verleden; bestond het 1e elftal voor zijn komst voor 50% uit eigen jeugd.
  Met van Schaik werd de neergang al ingezet en Jordy heeft niets of het moet mooie praatjes zijn van hem geleerd.
  Frans onze financiële redder moet zich niet met de organisatie bemoeien die nu alleen uit vriendjes zonder kennis van zaken bestaat
  Het mes moet er in. Mooie taak weer voor Sturkenboom

 8. Wim

  Huh, visie van Wesley Sneijder lees ik hierboven?
  Dat is groot nieuws, Sneijder heeft een visie!

 9. W

  Het regelmatig ontslaan van trainers zorgt er ook voor dat nieuwe trainers niet graag naar Utrecht komen. Denk dat je een trainer minimaal twee jaar in dienst moet houden.
  Trainers die nog niets bewezen hebben, zou ik niet aanstellen.
  Daarnaast moet er idd een meer evenwichtige selectie worden samen gesteld. Dit alles bij elkaar zorgt voor hogere transferinkomsten en betere sportieve resultaten. Afhankelijk van de trainer ook nog aantrekkelijk voetbal.
  Meneer Zuidam aub wakker worden en leren. Van mij hoeft hij niet perse weg.

 10. Mark

  Mag Mike van der Hoorn ook op het uitgaande transferlijstje ?
  Graag tegen een heel zacht prijsje aanbieden of een bosje bloemen of flesje wijn is ook prima !

 11. Joep

  Ben het roerend eens met het verhaal. Buiten dat er een goede spits gekocht moet worden heb je niets aan uitgerangeerde spelers die jaarlijks de boel niet versterken. Ook twijfel bij het aankoopbeleid van ook dit seizoen; spelers die al jaren bij Excelsior spelen lijken mij geen echte versterking, spits die bij GA Eagles op de bank zit ook niet Al mogen zij de kans krijgen. Kansloos als je “de top drie aan wilt vallen”…. . Aantal oude spelers moeten er gewoon uit. Toornstra is wekelijks als een krant, Klaiber haalt het niveau van voor zijn blessure niet meer, Labyad idem.

 12. Prim

  Neem een ervaren trainer die keihard voor de mensen klaarstaat.Maar wie is tegenwoordig goed.vraag advocaat weer.Hij kan de groep drillen.

 13. Vak J

  ,@ even over de jeugdopleiding die zogenaamd niets oplevert…
  let op:
  Ramselaar
  Amrabat
  Kerk
  Klaiber
  Paes
  Ayoub
  Vd Hoorn

  Verder zijn een Timber- Haller- Douvikas voor flinke miljoenen verkocht

  Daarnaast veel spelers van Jong naar andere clubs

  Op dit moment weer veel waarde op het veld met Barkas- Sagnan- Bozdogan- Booth en hopelijk Iqabal

  Kortom…als je iets zegt, weet dan wel de feiten…

  Ik erger me dat het nu in ene allemaal niets voorsteld,dat is natuurlijk niet zo als je 8 jaar op rij de Play Offs haalt.

  Probleem is dat de verwachtingen nu te hoog zijn. Om een volgende stap te kunnen maken moet de begroting omhoog en verder geprofesinaliseerd worden in de hele organisatie, dan kunnen we aanhaken.

  Voor de rest…koester wat er nu is!

 14. Don

  @ Vak J

  Je noemt allemaal spelers op die jaren geleden uit de jeugdopleiding afkomstig zijn. Dat is dus teren op een periode dat het wel goed ging. We hebben het over het hier en nu en het nu sinds Zuidam (sinds 6 jaar, meer dan een half decennium inmiddels). Nu gaat het al jaren niet meer goed met de doorstroming.

  Overigens tel ik maar een paar toppers uit je lijstje. De meerderheid vind ik subtop-middelmaat (en het ontbeert hen vaak ook aan de juiste mentaliteit).

 15. Marcel

  Brann Bergen liet gisteren en 2 weken terug zien hoe je met beperkte spelers, een behoorlijk team als AZ het vuur aan de schenen kan leggen. Zowel uit als thuis.

 16. Luuk Upuuk

  Van evenwichtig samenstellen van de selectie lijkt geen sprake en daar moet de rainer het dan mee doen. Met al die buitenkansjes die Jordi voor een jaartje huurt, wordt het voor de trainer erreg moeilijk om die op de bank te zetten ten faveure van jong talent.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).