Ben ten Boden over FC Utrecht: ‘De bulldozer kan beginnen met de grote schoonmaak!’ Ben ten Boden over FC Utrecht: ‘De bulldozer kan beginnen met de grote schoonmaak!’

Ben ten Boden over FC Utrecht: ‘De bulldozer kan beginnen met de grote schoonmaak!’

Ben ten Boden over FC Utrecht: ‘De bulldozer kan beginnen met de grote schoonmaak!’
De laatste vertoning van de competitie tegen Willem II was wederom een wanprestatie van formaat. FC Utrecht staat voor iets, maar wat? Wat is er nog over van de onvoorwaardelijke wil om te winnen, te strijden en te gaan voor elke bal? De tegenstander bij de keel grijpen? Willem II zeventig minuten met de rug tegen de muur zetten? Ze met 0 – 2 linea recta terug te sturen naar de KKD? Is het de ambitieuze uitspraak van Frans van Seumeren geweest? De top drie aanvallen. Of Hake die op voorspraak van de selectie de trainer moest worden? Of Zuidam die de eer heeft om FC Utrecht gekscherend te laten verbasteren tot FC Buitenkans? Wat mij betreft kan de bulldozer aan de slag.

De laatste vertoning van de competitie tegen Willem II was wederom een wanprestatie van formaat. FC Utrecht staat voor iets, maar wat? Wat is er nog over van de onvoorwaardelijke wil om te winnen, te strijden en te gaan voor elke bal? De tegenstander bij de keel grijpen? Willem II zeventig minuten met de rug tegen de muur zetten? Ze met 0 – 2 linea recta terug te sturen naar de KKD? Is het de ambitieuze uitspraak van Frans van Seumeren geweest? De top drie aanvallen. Of Hake die op voorspraak van de selectie de trainer moest worden? Of Zuidam die de eer heeft om FC Utrecht gekscherend te laten verbasteren tot FC Buitenkans? Wat mij betreft kan de bulldozer aan de slag.

De vuilnisbak mag goed gevuld worden. Van hoog naar laag en van rechts naar links. Ik zie wederom een cruciale rol weggelegd voor Zuidam. Ongetwijfeld ziet Zuidam precies hetzelfde als wat supporters zien. Diverse spelers zakken keer op keer door het ijs. Op papier best wel een redelijke selectie, maar in de praktijk is het bijna niveauloos. Zuidam mag zichzelf ook gaan afvragen of hij wel de juiste weg heeft bewandeld door zijn oor te laten hangen naar de selectie aangaande Hake. Maar ook de buitenkansjes. Zuidam dient de komende tijd puur te gaan voor kwaliteit. Dit op basis van de torenhoge ambities van de club.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Die ambities bijstellen kan natuurlijk, maar dan maakt de club een stap terug in plaats van vooruit. En dat kan niet. Nu al staan we 21 punten achter op plaats vier. Tevens waren we ook snel uit het bekertoernooi. En dat is ook weleens anders geweest. Het DNA van de club…..

Beseft de clubleiding wel waar ze het over hebben? Ik ben bang van niet. De algemeen directeur Van Es is op zich een prima prater. Niet dat hij zich nadrukkelijk moet bemoeien met het technische gedeelte, maar het DNA is vooral passie en strijd. En daar is het dit seizoen te vaak mis gegaan. Ik hoopte dat Rik Kruys daar verandering in kon brengen en later Dick Advocaat. Maar het is water naar de zee brengen. Kruys krijgt het gif er ook niet in. Deze selectie is opgebrand. Al maanden. Er zijn hardlopers zonder rendement. Wandelende takken die niets toevoegen. Keepers die niet Eredivisie-waardig zijn. Niet fitte en te vaak geblesseerde spelers. Spitsen die niet scoren.

Maar toch, aanstaande donderdag de play-off tegen Vitesse thuis om 21.00 uur in de Galgenwaard. De club is wel zo slim geweest om in ieder geval de seizoenkaart houders vrij toegang te verlenen. Ik zou tevens de losse verkoop voor 5 euro in de markt zetten. Kinderen gratis toegang. Business Seats voor 25 Euro. Dan zal wellicht het stadion redelijk gevuld worden met 20.000 fans.

Vitesse, ik vrees met grote vrezen. Kan dit FC Utrecht zich oprichten? Kunnen ze gaan voor de dood of de gladiolen? In mijn tweeënvijftig jaar bij FC Utrecht heb ik genoeg gezien en meegemaakt. Ik sluit een wederopstanding niet perse uit. Maar wel tegen beter weten in. Neemt niet weg dat dit seizoen in de competitie afgeschreven kan worden. Zuidam en consorten rest de zware taak om bij aanvang van het seizoen 2022 – 2023 een selectie te presenteren die recht doet aan de basisvoorwaarden van het DNA van FC Utrecht. De bulldozer staat klaar, de vuilnisbakken kunnen gevuld worden! Op naar een mooi seizoen 2022 – 2023 Jordy?

Ben ten Boden

Ben ten Boden

Ben ten Boden is oud-voorzitter van de Supportersvereniging van FC Utrecht en tegenwoordig volgt hij de FC overal waar ze gaan en staan.

Profiel

16 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Wat een gezeur. Kijk naar de statistieken van de afgelopen jaren. Gemiddeld pakt Utrecht in een seizoen 1,5 punt per wedstrijd. Dit jaar zou dat 51 punten hebben opgeleverd. Zitten ze marginaal onder. Plek 5, 6 of 7 is ook al jaren de standaard. Nieuwe trainers, nieuwe spelers. Maakt geen enkel verschil. Accepteer nou eens dat je een sub-topper bent die met wat mazzel europees kan spelen en laat die illusie van de top-3 aanvallen nou eens los. Is nooit gebeurd, gaat nooit gebeuren.

 2. W

  Mee eens Ben! Doorselecteren en omhoog kijken. Ben benieuwd voor volgend seizoen. Meer beleving en strijd is sowieso leuker om naar te kijken.

 3. Lachgas

  Maar hopen dat van Seumeren nu niet uitstapt. Want ooit gaat dat natuurlijk gebeuren. Wordt daar al over nagedacht/gehandeld?

 4. Scherpschutter

  Ik begrijp niet zoveel van deze column. Bulldozer? Grote schoonmaak? Waarom? Zijn we 15e geeindigd ofzo? We hebben resultaattechnisch een zeer acceptabel seizoen gehad. Een 7e plek is meer dan verdienstelijk, met mogelijk nog een spreekwoordelijke kers op de taart in de play-offs voor Europees voetbal in het vooruitzicht. Sec bezien is dat prima.

  Het is spijtig dat TD Zuidam er een beetje een bende van heeft gemaakt door de een van de best presterende trainers in de clubgeschiedenis te ontslaan (Rene Hake) en te vervangen door zijn incapabele vriendje Rick Kruys, die met exact dezelfde selectie zo mogelijk de slechtste prestatie in de clubgeschiedenis neerzette (Slechts 18 punten behaald in 16 wedstrijden). Maar goed, dat soort zottigheid hoort erbij, als je er voor kiest om de hele clubleiding met oud-Utrecht spul vol te stoppen. Wat weet zo’n Zuidam immers van voetbal op het hoogste niveau? Hij zal er vast eens een boek over gelezen heb in de kantine bij VV de Meern, maar verder? Een heerlijke Utrechtse managementsuitglijder, zoals we die zo vaak in het verleden zagen bij de club.

  Enfin. Volgend seizoen een nieuwe middelmatige trainer (Fraser) en naast o.a. Viergever, Brouwer, Booth en die Australier met het fenomenale matje ongetwijfeld nog veel meer nieuwe middelmaat gezichten in de selectie. De contouren van het fundament onder een nieuw redelijk seizoen, eindigend zo rond plek 7-9, zijn alweer zichtbaar. Als van Seumeren nu ook nog eens de lest leert en uit de media blijft met absurde verwachtingen, dan ziet het er allemaal vrij zorgenloos uit. Geen enkele reden op dit moment om eindposities rond de plekken 10-15 te verwachten in ieder geval.

  Utrecht wordt na een paar jaar van bovengemiddelde prestaties onder bovengemiddelde managers (van Schaik en ten Hag) eindelijk langzaam zichzelf weer onder heel middelmatige managers (Zuidam en de oud Utrecht kliek); een nederig en bescheiden Eredivisie clubje uit de middenmoot. Niets mis mee.

 5. B Schoordijk

  Het is een schande voor het Nederlands voetbal dat dit waardeloze Utrechtse zooitje mislukkelingen mee mogen doen voor een Europese ticket. Ik hoop dat ze een flink pak slaag krijgen van Vitesse. Weten die zakkenvullers gelijk waar ze staan en wij kunnen hier een streep onder zetten en hopen dat de technische staf voor volgend seizoen een beter en gemotiveerd elftal kan formeren. Ik wens ze veel wijsheid toe.

 6. Barber

  Utrecht zet sinds van Seumeren ieder jaar stappen vooruit.
  Over de hele breedte van de club.
  Dit zal langzaam maar zeker voor een fundament zorgen dat de laatste stappen naar de top 4 en beter een realiteit maken.
  Persoonlijk ben ik daar van overtuigd.
  Gewoon lekker op de ingeslagen wegen verder gaan.

 7. UUU

  ALWEER een grote schoonmaak. Ze hobbelen daar sinds de periode van Hanegem (en al ver daarvoor), van schoonmaak naar schoonmaak. Concreet verandert er niets. De club behaalt altijd de plekken 6 t/m 12.

  Maar ze zouden toch 3e worden dit seizoen??? Nu echt toch??? Nu echt, echt, echt?

  En dat wegsturen van Hake sloeg ook al nergens op. Getuige de regelrechte afgang (waar heel Nederland om lacht) van gisteren onder de nieuwe mannen. Het was Willem II zelfs gegund om erin te blijven op deze manier. Hoe FCU die play offs heeft gehaald is mij een raadsel. In de play offs hebben ze vervolgens niets, maar dan ook helemaal niets te zoeken (zoals zo vaak). Van de andere kant waren ze nog niet eens heel veel punten verwijderd van de strijd om de onderste plekken.

 8. Zwaontje

  @Scherpschutter

  Mooi verwoord !

 9. Yoshua

  De FC is een beetje doorgeslagen met het sociaal ondernemerschap.
  Geen enkele club accepteert dat de trainer zegt dat verliezen ontzettend leerzaam is, m.a.w winnen kan iedereen.
  Lijkt wel of de FC er niet bij stilstaat dat we ruim € 350.- ophoesten om een seizoen FC te kunnen kijken.
  Maak een anti-kruiwagen rooster bij de ingang, waarom zou je figuren binnen een club willen die helemaal niets kunnen.
  Met medelijden ga je geen wedstrijden winnen.
  Ik hoorde dat er vorige week een kruiwagen naar Fraser is gereden met de vraag of de inhoud van de kruiwagen iets kon betekenen voor het volgende seizoen onder Fraser.
  Kan toch niet waar zijn.

 10. Herman

  Vergeet vooral de supporters niet, daar zit ook genoeg zogenaamde “supporters ” tussen die ook met die bulldozer aangepakt kunnen worden.

 11. Willem Nagtegaal

  Het is een droevige vertoning wat er wekelijks op het veld gebeurt
  Iedere keer denk je het kan toch haast niet slechter. Nou echt wel hoor zondag in tilburg was niet om aan te gluren. Gustafson en Maher bijv wat een slampampers. Ik heb al 40 jaar een seizoen kaart. Soms betrap ik me er op dat ik wel eens denk, zal ik thuis blijven. Kom op verdomme en donderdag vuurwerk niet voor – maar nu tijdens de wedstrijd.

 12. Pee

  Die zuiddam en zijn maten bakken er niets van en die Kruys is helemaal een aanfluiting.
  Wanneer word hij weggestuurd , hoe eerder hoe beter.

 13. Pierre

  Goeie column, missen dit seizoen instelling en teamspirit. Bij afscheidsborrel Willem Jansen handvol medespelers. Dat zegt genoeg….

 14. Lancee

  Ik denk dat van Seumeren, die kontenkruipers er is uit moet gooien en die buitenkansjes moet laten lopen.
  Utrecht is een buitenkans voor mislukte geldzoekers

 15. Katja

  Hake moest weg, en Kruys heeft het niet beter gedaan. In de spiegel kijken ? Daar heeft Zuidam nog nooit van gehoord.

 16. Bleijenberg

  Als je Timber zou kunnen houden moet je daar omheen bouwen. Dat is de man met strijd en gelijk die twee infantiele Maher en Gustafson er uit bonjouren. Misschien krijgen we er nog een mooie bos bloemen voor

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).