Ben ten Boden over FC Utrecht: ‘De fileermessen liggen klaar in Volendam’ Ben ten Boden over FC Utrecht: ‘De fileermessen liggen klaar in Volendam’

Ben ten Boden over FC Utrecht: ‘De fileermessen liggen klaar in Volendam’

Ben ten Boden over FC Utrecht: ‘De fileermessen liggen klaar in Volendam’
Foto's: Ben ten Boden
Een bijna volle Galgenwaard. Het vuurtje werd zelfs bij de opkomst van de spelers langs de lijn opgestookt. Al met al, enthousiasme ten top op de tribunes. Alles en iedereen was er klaar voor om het Almere City onmogelijk te maken om ook maar 1 punt mee te nemen uit Utrecht.

Een bijna volle Galgenwaard. Het vuurtje werd zelfs bij de opkomst van de spelers langs de lijn opgestookt. Al met al, enthousiasme ten top op de tribunes. Alles en iedereen was er klaar voor om het Almere City onmogelijk te maken om ook maar 1 punt mee te nemen uit Utrecht.

In de derde minuut was een respectvol moment. Duizenden supporters applaudisseerden voor de drie slachtoffers die in Rotterdam waren omgekomen. Ook de spelers en het arbitrale deden mee. Wat een krankzinnige mensen zijn er toch in onze maatschappij. Het spel werd hervat met een scheidsrechtersbal.

In de eerste helft gebeurde er niet zo veel. Of het moet de spetter van Romeny zijn geweest. Die verdiende meer. Niet veel later kwam Seuntjens met een niet te missen kans. Tegen het einde van de eerste helft dan toch nog bijna Almere City. Volgens mij vloog de bal tegen de lat. Utrecht, dat langzaamaan wakker werd, rolde vanaf de Bunnikside. Het is te hopen dat de spelers daar geen psychologische schade van hebben opgelopen.

Emotie

Ik heb mij mateloos geërgerd aan de klaagzang vanuit de club. Het uitfluiten en het ongenoegen uiten naar de spelers door de supporters blijkt een issue te zijn. Maar laten we een ding niet vergeten; supporters hebben emotie, liefde voor de club en geven bakken met geld uit aan hun trots. Maar als hun trots keer op keer faalt, dan zullen de fans zich roeren. Hopende dat het de spelers raakt en diezelfde spelers zal motiveren om het tegendeel te bewijzen. Maar de ballerina’s raken van het padje en kunnen er niets meer van.

Emotie, Frans van Seumeren weet er alles van. Hij stormde de kleedkamer in en liet zich gelden. Emotie, zelfs bij de clubeigenaar. Wat ik maar wil zeggen, als de spelers doen waar zij kostelijk voor worden betaald, is het goed. Maar de actualiteit leert ons dat we met erbarmelijk voetbal inmiddels op de zeventiende plaats staan. En gezien de tweede helft tegen Almere City, zal daar niet snel verandering in komen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Volendam

Aanstaande vrijdag gaan we naar het vissersdorp Volendam, daar gaan ze proberen om FC Utrecht te fileren. Diezelfde supporters zullen er weer zijn. Binnen vijf minuten was de buscombi volledig uitverkocht. Vierhonderd fans uit Utrecht zullen aanwezig zijn. Een ‘degradatiekraker’. De laatste keer dat we tegen een ander vissersdorp speelden, was het resultaat desastreus. Een gigantische wanprestatie en een halve finale naar de klote. Gelukkig brengen die Spakenburgers toch wat goeds.

Na de snelle uitverkoop van de buscombi, maar even gebeld. En gelukkig zijn we er bij vrijdag. Ron Jans mag doorgaan waar hij mee bezig is; blijven proberen om FC Utrecht aan de praat te krijgen. Ik vertrouw op Jans. Duidelijk is en blijft wel de kwaliteit van de spelers. Dat is een fors probleem. De spitsen scoren niet en achterin blijkt het nog steeds een gatenkaas. Laten we vrijdag vooral lief zijn tegen de spelers. Geen onvertogen woord of een fluitconcert. Ondanks een fors salaris ver boven de Balkenendenorm, brengen ze eenvoudigweg te weinig.

De supporters die soms elke cent om moeten draaien om hun trots te zien voetballen, treft geen enkele blaam. Hun support is onbetaalbaar. Het is daarom vanzelfsprekend dat juist zij de spelers moeten wijzen op hun houding en gedrag in het veld. Elke sneer naar de supporters is volledig misplaatst en respectloos. Zelfs als ze vrijdag zouden besluiten om na een weer verloren duel na afloop de kleedkamer op te zoeken en daar te vertellen hoe zij er over denken. De emotie de vrije loop geven. De messen zijn geslepen. In Volendam dient gewonnen te worden. Dat zal het vertrouwen goed doen. Dit in aanloop naar de kraker tegen Ajax op 22 oktober in een kolkende Galgenwaard.

Ben ten Boden

Ben ten Boden

Ben ten Boden is oud-voorzitter van de Supportersvereniging van FC Utrecht en tegenwoordig volgt hij de FC overal waar ze gaan en staan.

Profiel

17 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Tja. In het slechtste seizoen ooit in de clubhistorie (95/96) had de FC 8 punten verzameld na 7 wedstrijden. Dat zijn er nu 3. Het is genant. Gelukkig kan FC Utrecht niets, ook niet degraderen, zo luidt het bekende gezegde…

  We zien hier echter wel een beetje een enorm familiedrama ontluiken. Jordy Zuidam, door van Seumeren drie weken geleden nog betiteld als zijn ‘zoon’ met baangarantie tot het einde der tijden, maakt er al jaren een ongekende bende van, maar dit jaar is wel echt buiten alle proporties.

  Doorgegaan met Silberbauer die overduidelijk geen begaafde trainer was, niets gedaan aan de verdediging die er vorig jaar ook al meer dan 50 tegenkreeg, geen 6 gehaald voor het derde jaar op rij en als je dan ook nog het vertrek van Douvikas, Dost en van der Streek denkt te kunnen invullen met spelers als Lidberg, Romeny en Seuntjes, tja, dan is deze uitkomst wel logisch. Je hebt geen goals op het veld, een middenveld dat uit het lood staat én een gatenkaasverdediging.

  Frans ziet het niet, zoals ouders wel vaker verkeerde dingen niet zien aan het geliefde kroost. Vaak dringt het pas door als het te laat is en daar lijkt nu sprake van te zijn. Het besef zal nu toch wel langzaam komen bij Frans?

  Er breken interessante tijden aan. Wat gaat Frans doen? Doorgaan met zijn ‘zoon’ lijkt een garantie op het halen van weer een bataljon verkeerde spelers in de winter en complete ruïnering van de club, voor zover en indien dat al niet zover is…De ‘zoon’ de laan uitsturen is een garantie op een wel heel vervelend kerstdiner bij de van Seumeren’s thuis.

  Frans van Seumeren is niet te benijden. De teleurstelling in zijn jochie zal niet makkelijk zijn om te verwerken. Dat komt dubbel aan. Frans is aan zet…Wat gaat het worden? Hij verdient beter dan moeten kiezen tussen de ‘zoon’ de club de vernieling in te laten helpen of doen wat gedaan moet worden. Frans verdient beter…

 2. Yoshua

  De eerste helft was een versnelde vorm van walking voetbal..
  Misschien dat er nog een beetje kan worden geschaafd aan de verdediging.
  De laatste jaren hebben we natuurlijk wel te maken met veel nieuwe spelers, die dan weer aan elkaar moeten gaan wennen en ingespeeld raken.
  Straks komt Booth weer terug en die pakistaan die voor Irak uitkomt schijnt een zeer getalenteerde speler te zijn.
  Volendam kan nog weleens een moeilijke pot worden.
  Kraker tegen Ajax is geen kraker, die doen het bijna net zo goed als onze FC.
  Hoop dat we dit jaar de 12e plek kunnen veiligstellen.
  Kijk met smart uit naar seizoen 24/25.

 3. Janah

  De vraag is: Haalt Jans de Kerst?

 4. Zwaontjue

  Triest, maar wat ik al voorspelde “verliezen van Almere, gelijk tegen Volendam en winnen van Ajax”

  Maor ik zat gisteren te denken, stel dat we degraderen dan worden we wel weer eens Landskampioen 🙂 ….. wel eens waor in de Keuken divisie, maor tog 🙂

 5. Frits

  Zo bijzonder altijd, sneren naar spelers, staf en directie moet kunnen, want die verdienen veel geld.

  Maar oh wee als je aan de ‘armoedige’ supporter komt..

  Vroeger zouden nu de rijen worden gesloten en zouden de supporters er alles aan doen om de club te steunen en door deze zorgwekkende tijd te loodsen. Anno 2023 is het blijkbaar belangrijker dat een supporter kritiek mag leveren in de vorm van sneren uitdelen.

  Dat terzijde is het dus wel echt serieus slecht nu, als je thuis al niet van met alle respect Almere City kan winnen, is degradatievoetbal gewoon realistisch. Zeker met een kwaliteitsarme verdediging én voorhoede. De club moet zijn huiswerk nu goed doen en in de winterstop een centrale verdediger en spits halen die er direct staan. Dat zal dan een hoop geld kosten, maar degraderen kost nog veel meer geld.

 6. Simply Ed

  Hoera voor FcUtreg weer de 0(nul) gehouden!!!!!!!!!!!!

 7. Bart van Dam

  “De supporters die soms elke cent om moeten draaien om hun trots te zien voetballen, treft geen enkele blaam. Hun support is onbetaalbaar. Elke sneer naar de supporters is volledig misplaatst en respectloos” Oftewel: Wij van WC eend…
  Een reden van de steeds duurdere toegangstickets waar soms elke cent voor moet worden omgedraaid zijn de enorme kosten aan beveiliging die tegenwoordig nodig zijn door het gedrag van een groot deel van deze supporters. Je kan mijn opmerking misplaats en respectloos noemen, of eens wat kritischer om je heen kijken

 8. Baliekluiver

  “Zelfs als ze vrijdag zouden besluiten om na een weer verloren duel na afloop de kleedkamer op te zoeken en daar te vertellen hoe zij er over denken.”

  Is dit nou niet gewoon een aanzet tot agressief wangedrag?

 9. Markie

  Bart van Dam, graag een onderbouwd staatje, ben benieuwd of je opmerking klopt namelijk. Graag ook bedrag pp. Graag inflatie meerekenen en een aantal jaren als vergelijk. Laten we zeggen jaar vanaf 1980 tot nu en dan elke 5 jaar.
  Daarbij ook de steeds kleinere politie inzet (per supporter) meenemen, want die inzet is in vergelijking met het vorige millennium aanzienlijk gedaald.

 10. Fred

  Eredivisie topscorer Douvikas laten vertrekken en dan denken dat je het zonder fatsoenlijke vervanger ook wel zult redden, blijkt een gruwelijke misvatting. FCU is volledig de weg kwijt en het zal mij benieuwen of ze degradatie zullen ontlopen.

  Daarentegen was het wel weer gezellig druk (22.000 toeschouwers) in De Galgenwaard; de club leeft dus behoorlijk in de stad wat een mogelijke degradatie nog zuurder zou maken.

 11. Katja

  Tip : Hou eens op met die “sfeeracties”, loopt altijd verkeerd af.
  En een andere begintune ipv die zielloze takkeherrie (sowieso eens meer muzikale diversiteit). Gewoon opnieuw beginnen met een frisse start.

 12. Bart van Dam

  @Markie
  Voel je vrij dat zelf te doen, ik ben niet je boekhouder Jaarrekeningen FC Utrecht zijn openbaar. Vergeet niet de corona jaren eruit te halen. Ook over politie inzet is genoeg te vinden als je even zoekt, bijvoorbeeld:
  “De politiekosten tijdens voetbalwedstrijden zijn het vorige voetbalseizoen (2019) opgelopen tot bijna 11 miljoen euro. Twee jaar daarvoor was dat nog 6,2 miljoen”

 13. Ridele

  Laat de spelers na afloop van de wedstrijd verplicht ‘n vragenformulier invullen :
  1} Hoe vond je het gaan ?
  2} Wat kan er beter, geef voorbeelden
  3} Heb ik alles er aan gedaan om ‘n goed resultaat te halen ?
  4} Was je tevreden over je medespelers ?
  5} Moet er anders getraind worden ?
  6} Waar zou jij dingen willen veranderen in het veld ?
  7} Ben je tevreden bij FC Utrecht?
  8} Als ik niet opgesteld word blijf ik dan toch niet alleen aan eigenbelang denken
  9} Ben ik het eens met de opstelling van het elftal.?
  10} Ben ik bereid om mijn mening te geven als iets mij niet aanstaat.?

  Na elke wedstrijd naar eer en geweten in te vullen. Inleveren bij de hoofdcoach en trainer van de FC Utrecht

 14. Johannes

  “ Zelfs als ze vrijdag zouden besluiten om na een weer verloren duel na afloop de kleedkamer op te zoeken en daar te vertellen hoe zij er over denken. De emotie de vrije loop geven. De messen zijn geslepen. ” Dit is geen dogwhistle meer, dit is openlijk aanzetten tot geweld lijkt me.

 15. Koel Hoofd

  Als Utrecht degradeert zit heel Utrecht in zak en as.
  Als Utrecht in de Keukendivisie wint is heel Utrecht euforisch.
  Maar bij alles wat er tussen in zit wordt er over en weer gescholden.
  Die van Seumeren is al tientallen miljoenen kwijt, al die supporters samen ook.
  Sport verbroedert…

  Nou die spelers nog

 16. Utrechtvoorutrecht

  Ik denk dat Ben niet weet wat het betekent als je geen centen hebt om om te draaien. Of dat sommigen voor de prijs van een seizoenskaart een gezin twee maanden te eten moeten geven. Kom uit je bubbel, vriend.

  En hou op met die slachtofferrol. Als je in het stadion en erbuiten je club afvalt, ben je een flutsupporter, of je nou arm of rijk bent. Uitfluiten motiveert niet, uitfluiten maakt onverschillig.

 17. henk

  echte supporters steunen hun club en elftal exta als het slecht gaat, om ze erdoor te slepen. de negativiteit is een ziekte in het voetbal en bij supporters.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).