Ben ten Boden over FC Utrecht: ‘Interne chaos bij FC Utrecht compleet’ Ben ten Boden over FC Utrecht: ‘Interne chaos bij FC Utrecht compleet’

Ben ten Boden over FC Utrecht: ‘Interne chaos bij FC Utrecht compleet’

Ben ten Boden over FC Utrecht: ‘Interne chaos bij FC Utrecht compleet’
Toch met het nodige positivisme vertrok ik zondag naar de Galgenwaard. De zon scheen, ruim twintigduizend toeschouwers waren aanwezig en de hele week konden we ons voorbereiden op Feyenoord. Vooraf was een mooi afscheid voor Douvikas. Het positieve verdween echter als sneeuw voor de zon.

Toch met het nodige positivisme vertrok ik zondag naar de Galgenwaard. De zon scheen, ruim twintigduizend toeschouwers waren aanwezig en de hele week konden we ons voorbereiden op Feyenoord. Vooraf was een mooi afscheid voor Douvikas. Het positieve verdween echter als sneeuw voor de zon.

Binnen acht minuten lag de 0 – 1 al in de touwen door Gimenez, wie anders. Het zag er bij FC Utrecht redelijk uit. De wil was er in ieder geval. En dat resulteerde in de twintigste minuut in de 1 – 1 door Flamingo. Hij viel mij al op tegen PEC Zwolle en nu maakte hij zijn eerste doelpunt. FC Utrecht is dus ook van dat idiote doelsaldo af. Dat moet de spelers vertrouwen geven en daar zag het ook wel naar uit. Binnen het half uur was daar echter de 1 – 2 voor Feyenoord. Stengs had hem voor het intikken.

Tot de rust moest FC Utrecht overleven. Feyenoord kreeg iets te veel kansen. Gelukkig de rust in met 1 – 2. Geen man overboord. Herpakken en proberen de aansluittreffer te maken. Penders was kennelijk ook tevreden over de eerste helft. Geen wissels bij FC Utrecht. Nauwelijks waren we terug op onze plek daar was pats de genadeklap. Gimenez maakte de 1 – 3. Een één-tweetje tussen Van de Hoorn en de blunderende Barkas. Het was gedaan met de pret. Feyenoord maakte FC Utrecht tot kanonnenvoer. FC Utrecht stortte volledig in. Dat resulteerde vervolgens in de 1 – 4. Dit tot grote ontevredenheid van de fans. Dat was merkbaar toen de wissel van Toornstra kwam. Hij werd nou niet echt bedankt door de fans op de tribune.

Tekst loopt door onder afbeelding

Zuidam

Maar vooral Zuidam moest het ontgelden. De fans zijn redelijk klaar met hem. Er verscheen zelfs een spandoek met de cryptische tekst ‘Nu Zuidam nog’. Met later uit vele kelen Zuidam rot op. Uiteindelijk maakten de Rotterdammers ook nog de 1 – 5. Feyenoord kon de wedstrijd vervolgens met de vingers in de neus uitspelen. De fans hadden de middag van hun leven. Zo makkelijk hadden zij het nog niet gehad. Enkele tientallen Feyenoordfans hebben de wedstrijd niet gezien en anderen zijn van de tribunes verwijderd. Met name op de Cityside. Daar is dus wel goed opgelet door de organisatie.

In de gracht op de Cityside verscheen twintig minuten voor tijd een peloton van de Mobiele Eenheid met volle bepakking. Snel schakelen was voldoende om ze terug te laten trekken. Voor aanvang van de wedstrijd waren in vak T ook wat Feyenoordsupporters die met harde hand werden verwijderd door de Utrecht fans. Na afloop ook was het ook nog erg onrustig, hoewel ik dat zelf niet heb meegemaakt. Tien minuten voor tijd had ik het wel gezien. Ik was blij dat ik tegen 15.00 uur op mijn werk moest zijn.

Zaterdag 16 september speelt FC Utrecht tegen Heracles. Wellicht onder de leiding van Ron Jans, maar Jans heeft ook gezien wat er op het veld gebeurt. Zal hij het aandurven? Het risico dat je na vijf wedstrijden weer op straat staat, is levensgroot. Het is chaos binnen de club. Sportief en in de beeldvorming. Het moet anders. Daarom, Ton du Chatinier maar eens polsen. Die weet wel raad met dit elftal. Zijn rechterhand is Frans Adelaar. Mocht Jans niet willen, dan zou dat een prima oplossing kunnen zijn. Jordy, lees je mee? Of ben je aan de gang je positie te zekeren? En Frans? Sterkte!

Ben ten Boden

Ben ten Boden

Ben ten Boden is oud-voorzitter van de Supportersvereniging van FC Utrecht en tegenwoordig volgt hij de FC overal waar ze gaan en staan.

Profiel

22 Reacties

Reageren
 1. Uuu

  Het uitfluiten van je eigen ploeg is precies wat Utrecht kenmerkt. En dat is niet best; en daar zijn de supporters zelf verantwoordelijk voor. Het maakt de FCU zo langzaam aan tot 1 van de minst sympathieke clubs in het betaald voetbal.

  De ploeg heeft juist steun/ support nodig, Zuidam of geen Zuidam (want natuurlijk heeft hij een selectie in onbalans samen gesteld). Vergeet echter niet dat de FCU de afgelopen 5 a 6 jaar precies naar verwachting presteerde. Frans heeft de verwachtingen van de supporters onrealistisch (hoog) gemaakt met zijn onzin interviews (altijd op het verkeerde moment, als het lek zogenaamd boven was na 3 winstpartijtjes, er was echter geen lek) en zijn absurde ambitie om de 3e of 4e club van Nederland te worden. Te velen zijn het gaan geloven, terwijl een FC Utrecht een middenmoot subtopper is. Ben nu gewoon eens blij met een 6e of 7e of 8e of 9e plek. Vecht daarvoor. Dit seizoen mis je al 9-12 punten (ongeveer 1/3 van het aantal om je veilig te spelen). Kunnen je aan het einde nog gaan opbreken.

  Utrecht moet gaan wennen aan de nieuwe realiteit en het moet echt gaan spelen om plek 11 t/m 18 zoals het zich nu laat aanzien.

  Bedenk dat het de minst scorende ploeg van het moment is. De selectie is compleet niet op elkaar afgestemd, buitengewoon verkeerde transfers op namen. Bedenk ook dat voetbal een teamsport is. Het gaat niet om individuele namen, maar om spelers die elkaar beter maken en om een hecht collectief, spelers, staf, supporters EN beleidsmakers SAMEN.

 2. Fred

  Beste Ben,

  Volgens maakt het geen enkel verschil welke trainer je voor deze zeer matige groep zet. Volgens mij kunnen de supporters zich maar beter gaan voorbereiden op het aanstaande grootste dieptepunt uit de historie van de club: degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie.

 3. Peter

  Hoe zou dat toch komen columnist dat er fnoord supporters op de City Side en andere tribunes zitten?

  De vraag stellen is hem beantwoorden!

 4. Wim

  Tsja. Hoe heeft het zover kunnen komen.

 5. Sjaak

  Ik wil Uuu even complimenteren met zijn analyse. Spijker op de kop.

 6. JdV

  Het gaan het volgende seizoen een feestje worden. Heerlijke uitwedstrijden in Emmen of Oss. Echt, het spelen in de Keuken Kampioen Divisie zal een openbaring zijn. Kansen op kampioenschap ook nog. Daar zal Fransje best blij mee zijn.

 7. Raggy

  Het is inderdaad momenteel huilen met de pet op bij onze FC. Duidelijk is geworden dat het transferbeleid financieel misschien redelijk OK was, maar sportief gezien een ramp. Het team is ziek en goed ziek ook, een nieuwe trainer zal een verdomd goede dokter moeten zijn om alles weer in orde te brengen. Misschien rigoureus de bezem erdoor halen, of praatsessies? Ik wens de trainer veel sterkte. Het wordt tijd dat Jordy eens goed diep gaat nadenken welke rol hij heeft gespeeld in deze val en dan zijn conclusies trekt (…)
  Als laatste heb ik mij vreselijk geergerd aan de zich supporter noemende klojo’s die tijdens de wedstrijd eigen spelers nuitfluiten… Hulde voor de personen die hun ongenoegen op een ludieke manier lieten horen met liedjes over de KKD en Europa. Dat uitfluiten doet mij denken aan Abcoude Noord, misschien kunnen die mensen voortaan daarheen gaan, daar hebben ze veel medestanders…

 8. Yoshua

  Ik heb met vlagen af en toe best wel genoten van het voetbal dat Feyenoord liet zien vanmiddag.
  Ron Jans zal maandag of dinsdag worden ingevlogen.
  Goede trainer voor de FC.
  Heeft het bij Twente en Groningen toch best goed gedaan.
  Komende vier wedstrijden moeten te winnen zijn.
  Denk dat met een beetje mazzel dit jaar de top 9 kan worden bereikt.
  Forza Utreg!

 9. Anton

  Uuu heeft eigenlijk datgene gezegd wat al ren tijd het probleem is bij utrecht. Verkeerde aankopen verkeerd beleid en spelers die nooit een team kunnen vormen en met ons begroting 24 m mag je klopt voor plaats 6 spelen az en twente hebben echt niet veel meer 34 en 28 maar hoe je nu speelt verlies je van spakenburg en meneer jordy mag gewoon weten dat de maat vol is aangezien men van seumeren het niet inziet word die misschien wakker geschud .

 10. W

  Een goede trainer gaat het lukken!

 11. Markie

  Uuu ik denk dat je deels wel gelijk hebt. Er is wel een misvatting. De meeste supporters maakt het echt niet uit of je 3e, 7e of 14e wordt. Die verwachtingen worden nooit serieus genomen. Dat maakt de club juist leuk, het cynisme en sarcasme onder de supporters. Niemand wil kampioen worden.

  Het enige dat iedereen wil zien is inzet en strijd en ok….wel een beetje voetbal. Zeg maar werken voor je geld en de basis goed doen. Spelers worden niet uitgefloten omdat ze achterstaan. Ze worden uitgefloten omdat ze niet in staat zijn ook maar een beetje inzet te tonen, of de bal naar de juiste kleur te spelen, dat was ook nogal lastig de laatste weken. Natuurlijk zijn het technisch wanbeleid ( en een emotionele eigenaar) en al die gekke aankopen debet, maar die gekke aankopen zouden toch wel eens moeten proberen om die ene keer per week tot het gaatje te gaan. Het zijn professionals, geen amateurs.

 12. Jean Penders

  “Na afloop ook was het ook nog erg onrustig, hoewel ik dat zelf niet heb meegemaakt. Tien minuten voor tijd had ik het wel gezien.” Beb’s manier om weer eens niets te hoeven zeggen over de eigen aanhang die toen het uitpubliek opzocht en aanviel. Ben is alles wat er mis is met de FC. Ogen sluiten voor alles wat er fout gaar, niet kan en verder alles goedpraten.

 13. Baliekluiver

  Dit ‘evenement’ was weer één groot pleidooi voor wedstrijden zonder publiek. De voetbalsupporters zijn vooral met elkaar bezig, en de amateuristische organisatie is niet is staat om de veiligheid in het stadion te garanderen. Het houdt nooit op, niet vanzelf.

 14. Utrechtvoorutrecht

  Dat misplaatste slachtofferschap van supporters. Als er gewonnen wordt, zijn ze de twaalfde man. Als er verloren wordt, zijn ze slachtoffer. Lekker freeriden. Het is makkelijker om met je zwarte shirtje later te kunnen zeggen dat je gelijk had, dan dat je probeert je eigen club te steunen. Waarom kom je dan nog?

 15. Katja

  Klaiber, St.Jago, Kluivert, Mamengi, Van der Kust, op één na allemaal Utrechtse jongens uit de eigen opleiding, moesten allemaal weg ten faveure van de oude hap.
  Sagnan werd vervangen (85e minuut) door Van de Maarel (34). Verder commentaar overbodig.

 16. eric

  @ he…daar zijn het duo Uuu en Balikluiver weer….altijd als de kippen er bij als er negatief over de FC kan worden geschreven!

  Niet ieder seizoen kan top zijn, er zijn fouten gemaakt op technisch gebied, dat ziet iedereen….te weinig scorend vermogen dat in de winterstop recht getrokken moet worden.

  Hopelijk kan Jans de boel rechttrekken, en Frans en Zuidam een spiegel voorhangen betreffende het neerzetten van een selectie en niet teveel oud spelers terughalen.

  @ Katja, jij hebt het maar over de Utregse jongens, maar meen je nou echt dat een Kluivert-Mamengi-vd Kust en de blessuregevoelige St.Jago ( loopt weer op krukken) de FC beter maken? tip…volgende week spelen de vrouwen tegen 010…misschien kan je dat beter analyseren.

  Oh ja…35 km verderop is meer dan 100 miljoen uit gegeven, en lijkt het helemaal nergens op…..over wanbeleid gesproken zeg!

 17. Moniek

  Ik heb geen benul van voetbal, maar ik vraag me af waarom je er nog naartoe gaat als je het zo slecht vindt.

 18. Uuu

  @ Eric

  Ik ben niet zo negatief over de FCU, dat zijn met name veel andere supporters, ik reageer daar met name op!

 19. Gert v Es

  Gewoon terug op aarde. Hans Kraay had zondagmorgen gelijk, fc Utrecht moet weer gaan voetballen op een manier zoals destijds onder leiding van trainer Bert Jacobs . Je speelt om het publiek te vermaken, hop op de aanval met twee grote spitsen, hangende buitenspelers met goede voorzet, verdedigers die goed kunnen verdedigen en middenvelders die verdedigen en aanvallend kunnen voetballen. De tijden van Leo Jan Joop Ries Co Gerard Andre zijn wel ver weg maar kunnen zeker terugkeren .Hotknotsbegonia voetbal anno 2023, dat wordt wat met een vol stadion er achter. En hou het op spelen voor plek 4 tot 9. Feyenoord PSV en waarschijnlijk Ajax zijn qua begroting toch te sterk.

 20. Don

  @ Gert van Es

  AZ en FC Twente zijn ook een paar maatjes te groot hoor. Hoger dan plek 6 gaat het niet worden.

 21. D3utrechter

  Zonder uitplubliek spelen heeft totaal geen zin als de halve tribune vol zit met uitsupporters, die ook nogeens vrijelijk kunnen provoceren. Ja er is een aantal van hen naar beneden gedirigeerd, maar meerdere supporters konden gewoon blijven zitten. Helaas liep dit op het einde niet goed af voor sommige.

 22. Joes

  Wat is er zo erg aan uitsupporters op de tribune als zij zich gewoon gedragen.

  Heb het idee dat een flink deel van de agressie van de FC Utrecht aanhang kwam. Omdat zij, kleuter als zij zijn, niet tegen supporters van de tegenpartij kunnen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).