Ben ten Boden over FC Utrecht: Stop Politie! Ben ten Boden over FC Utrecht: Stop Politie!

Ben ten Boden over FC Utrecht: Stop Politie!

Ben ten Boden over FC Utrecht: Stop Politie!
Ondanks het verbod voor FC Utrecht supporters om af te reizen naar Enschede, was het toch gaan het kriebelen. Via een bevriende relatie kregen wij op uitnodiging de kaarten opgestuurd. Omdat de plaatselijke veldwachters op scherp zouden staan, kozen wij ervoor om met de trein af te reizen naar Enschede Kennispark.

Ondanks het verbod voor FC Utrecht supporters om af te reizen naar Enschede, was het toch gaan het kriebelen. Via een bevriende relatie kregen wij op uitnodiging de kaarten opgestuurd. Omdat de plaatselijke veldwachters op scherp zouden staan, kozen wij ervoor om met de trein af te reizen naar Enschede Kennispark.

Dit station is pal voor de deur van de Grolsch Veste. Idealer kan haast niet. En nog wel rechtstreeks met de Intercity vanuit Utrecht. Echter, net voor vertrek kregen we een melding dat het treinverkeer tussen Deventer en Rijssen was stilgelegd door een aanrijding met een persoon. De verstoring zou tot 15.00 uur duren.

Omdat er nog tijd genoeg was, besloten we de auto te pakken om toch nog op tijd in Enschede te zijn. Onderweg kwamen wat oude verhalen van vele jaren terug, toen er in Enschede een fuik was opgezet omdat ook toen FC Utrecht-supporters op eigen vervoer geen toegang kregen tot de gemeente Enschede. We hielden ons keurig aan de snelheid en de gordels waren om. Tien kilometer voor Enschede plots 2 motorrijders van de politie. Eentje voor en eentje achter onze auto. ‘Stop volgen’ gaf de eerste motorrijder aan. Het zal toch niet? En jawel, rijbewijs of andere ID tonen.

”Wij krijgen via de automatische nummer plaat herkenning door, dat dit kenteken gekoppeld is aan FC Utrecht-supporters”. Aldus de agent op de motor. Waar gaat u naar toe? Wij gaan naar Osnabrück. Ok, dan zullen wij jullie begeleiden tot aan de A1 en zitten jullie gelijk op de goede route. Na tien minuten zaten we inderdaad onder begeleiding op de route naar Osnabrück. Met een vriendelijk gebaar namen we afscheid.

Wat nu vroegen wij ons af? Dan maar naar Hengelo om daar de bus of taxi te pakken. Weer 10 minuten later bereikten we de stadsgrenzen van Hengelo. En daar waren ze weer. Dezelfde twee motorrijders. Weer volgen. Daar de nadrukkelijke aanwijzing gekregen om niet binnen de stadsgrenzen van Enschede te komen. ”Nee, natuurlijk niet, we hebben net besloten om wat te gaan eten in het Preston Palace Hotel in Almelo”. Een eet smakelijk kon er nog net vanaf.

Het hotel ligt vlakbij het station van Almelo. Daar bekeken we eerst nog even de vertrektijden van de trein van Almelo naar Enschede Kennispark. De aankomst was 14.50 uur. Twintig minuten na aanvang wedstrijd. Dat is te doen. Voor de zekerheid wel even advies ingewonnen bij onze advocaat. Gelukkig nam hij de telefoon op. Het advies was duidelijk. Ga naar huis. Het bespaart je een hoop zorgen. Jullie komen aan op een leeg terrein. Dat valt op. Jullie kenmerken zullen bekend zijn. Uiteindelijk vertrokken we naar een horecagelegenheid buiten Enschede. Telefoon bij de hand en kijken. Na de 2 – 0 waren we er klaar mee. Snel naar huis.

Het zien van FC Utrecht had het gewonnen van de actuele situatie. Gelukkig waren andere FC Utrecht-fans wel aanwezig in het stadion. Anoniem en waarschijnlijk zonder een bepaalde kentekenregistratie. Het blijft voor ons uiterst vreemd dat een kenteken gekoppeld is aan een bepaald supportersschap. Voor ons een wijze les voor de wedstrijd in Arnhem. Een huurauto of toch weer het openbaar vervoer. We hebben dit keer ons verlies gepakt, het kan gebeuren, vele malen zijn we de dans ontsprongen. We zullen nog inventiever en scherper moeten zijn. De liefde voor de club overstijgt de draconische maatregelen om uit-supporters te weren. Woensdag in de Galgenwaard. FC Utrecht – Excelsior om 21.00 uur. Er zijn nog….. kaarten.

Ben ten Boden

Ben ten Boden

Ben ten Boden is oud-voorzitter van de Supportersvereniging van FC Utrecht en tegenwoordig volgt hij de FC overal waar ze gaan en staan.

Profiel

20 Reacties

Reageren
 1. w

  trek ajb de stekker uit deze club, t was niks en wordt nooit iets!!!

 2. Wim

  Wat een bizar verhaal. Is dit juridisch überhaupt wel in de haak?
  Wordt onder meer de privacywetgeving hier niet geschonden?

 3. Baliekluiver

  Dit verhaal is het beste argument om nooit meer ergens FC Utrecht supporters toe te laten. Fout gedrag zit diep in de haarvaten van alles en iedereen in en rond die club.

 4. Pee

  Bouw woningen op de plek van het stadion.

 5. Vak J

  Zo…en wederom is de columnist niet solidair met “zijn” supporters, net als toen meneertje sv voorzitter was en altijd zo’n grote mond had. En dat terwijl de zelfs de Directie en eigenaar FvS in het supphome de wedstrijd bekeken, en solidair waren met hun medesupporters, ging de columnist weer op eigen houtje, alle regels aan zijn laars lappend, maar vooral met zichzelf bezig.

  In herinnering….toen meneer sv voorzitter was, gingen de uitwedstrijden tegen 020 in de ban, echter…zelf ging hij wel, waarschijnlijk weer op “uitnodiging”.

  Lijkt me duidelijk met wat voor “supporter” we te doen hebben! Gelukkig een verloren middag voor hem en zijn kornuit.

  P.S. oh ja….er was door beide supportersverenigingen een demonstratie aangevraagd in Enschede, helaas niet toegestaan, welkom in liberaal Nederland maar niet heus.

 6. Katja

  Hij heeft een advocaat ? Kennelijk nodig ?

 7. Hans

  Hoe zou het toch komen dat bepaalde kentekens gekoppeld worden aan bepaalde voetbalsupporters? Dat is een vraag die me weer dagenlang bezig gaat houden vrees ik. Bij de indoorkampioenschappen fierljeppen – daar kan het ook vrij heftig aan toegaan – is me dat nooit opgevallen, maar wie weet hebben anderen die ervaring wel?

 8. Herman

  Misselijk figuur.
  Dit soort ” supporters ” zorgen ervoor dat de rotte sfeer rond FC Utrecht blijft bestaan. Jammer dat hij hier de ruimte krijgt die vervelende sfeer in tact te houden.

 9. Yoshua

  Wanneer je zo berucht en bevreesd bent als Ben, heeft een huurauto op naam huren geen enkele zin.
  De nieuwe aanpak hooligans werkt blijkbaar goed.
  Ze pakken het landelijk aan, alle persoongegevens in het systeem.
  Volgende keer gaat Ben 6 dagen brommen, als ongewenst persoon.
  Prachtig dat ze eindelijk deze gasten het moeilijk maken.
  Dit maakt het verlies van gisteren helemaal goed.

 10. Trol

  Vervang voetbalsupporter door “relschopper tijdens het wk” en de wereld is te klein.

 11. Utrechtvoorutrecht

  Samengevat: meneertje wilde iets doen wat niet de bedoeling was en werd daarop gewezen door de mensen die daarop moeten wijzen. Meneertje boos en verdrietig, hele dag verpest. Kunnen we de columns voortaan door iemand van de catering laten schrijven? Die hebben betere verhalen, vermoed ik.

 12. Bill

  Wat een negatieve reacties op supprters van de FC. Ga lekker buiten de stad in een dorp wonen, jullie zijn het niet waard om deze mooie stad te bevolken. FC Utrecht hoort vanzelfsprekend meer bij de stad dan menig import-inwoner.

  Buiten het feit dat de club op maatschappelijk vlak een zeer grote rol speelt, heeft 99% van de supporters behoefte aan “gewoon een leuke dag in het stadion”.

  Maar goed, diegenen die hier negatief over spreken zullen wellicht nog nooit in de Galgenwaard zijn geweest, en schreeuwen voor de bühne.

 13. Amoroso

  @Bill
  ik ben geboren in Utrecht maar ben al m’n leven lang voor Ajax, moet ik nu de stad uit?

 14. Uuu

  @ Bill

  Een club waar nog geen 5 a 6% van de bevolking supporter van is? (Het werkelijk aantal ligt waarschijnlijk nog lager).

  Het zegt juist wel wat dat 95% van de inwoners van de stad NIET geïnteresseerd is in de club.

  En bedenk dat als je de regio Utrecht/ provincie meerekent het aantal supporters nog lager is, want de regio telt ongeveer een miljoen inwoners.

  Uuu; was getekend een inmiddels al lang geleden afgehaakte ex-supporter, want met die wannabe holligans en echte hooligans die de club om zeep hebben geholpen wil ik niks te maken hebben. En de lakse opeenvolgende besturen die dit hebben laten gebeuren, of het cokehol genaamd supporterspub, of het altijd veel te hoge verwachtingsmanagement en het met geld smijten (en afserveren van clubmensen) dat geen reet oplevert, ook niet.

 15. VAKKIE L

  Ben, had in Hengelo bij preston palace een Uber besteld, en je had nergens last van gehad,

 16. Bill

  @Amoroso: Waar staat dat?? Gaat mij om de negatieve, ongefundeerde reacties hier… Heb zelf zat Ajax-supporters in mijn omgeving, alleen maar leuk..!

  @Uuu: Zo ken ik er nog wel een paar. Het merendeel van de supporters in de Arena komt ook van buiten Amsterdam, etc…, etc…
  Nogmaals, mensen die er wél komen gaan voor een leuke dag, en 99% baalt ook van de ellende. En dat zijn er toch rond de 18.000/20.000., daarmee heeft de club wel degelijk bestaansrecht, nog naast de soc. maatschappelijke functie.
  Daarnaast, vergeleken met de jaren ’80 en ’90 is het een wereld van verschil, hooligans zijn er binnen het stadion nauwelijks nog, wel dom schreeuwende wannabe-gasten die de club binnen het stadion in discrediet brengen. Die moeten inderdaad worden aangepakt, met stadionverbod en al.

 17. Amoroso

  @Bill
  want dit is niet negatief haha:
  “Ga lekker buiten de stad in een dorp wonen, jullie zijn het niet waard om deze mooie stad te bevolken. FC Utrecht hoort vanzelfsprekend meer bij de stad dan menig import-inwoner”

  Voetbal interesseert mij overigens allang niet meer, trekt vooral primitief volk aan, ook bij Ajax btw

 18. Anne E. Otto

  Het aller-, allerergste is dat aan deze zogeheten volkssport zo verschrikkelijk veel geld moet worden verspild voor politie-inzet, reparatie van schades etc. Al dat geld verdient een veel betere bestemming ten bate van het overige volk.

 19. Kraay

  Preston palace, ben ik toen ook eens geweest.
  Is leuker dan voetbal

 20. markie

  Anne, ik ben het met je eens dat het veel geld kost. Overigens op de totale inzet per jaar x inwoners gerelateerd aan aantal bezoekers van wedstrijden, valt het allemaal wel mee. Ik kan het onderzoek even niet vinden, maar dat is in 2020 nog gepubliceerd. Probleem is dat voetbal een soort zondebok is geworden. criminaliteit aan zich kost veel geld, drugsoverlast kost veel geld, oud en nieuw kost veel geld, domme nutteloze demonstraties kosten veel geld. Elke euro die bespaart kan worden is er één. Maar op één of andere manier wordt rellende Mo niet gevolgd in zijn auto als hij onderweg is, simpel omdat hij van vuurwerk houdt, of anarchistische klaas ook niet, omdat hij meer van soja en avocado;s houdt in plaats van ganzenlever (hemel de hypocrisie in die zaak ook..maar goed).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).