Blog 5: Ondernemers in Taiwan - De finale | De Utrechtse Internet Courant Blog 5: Ondernemers in Taiwan - De finale | De Utrechtse Internet Courant

Blog 5: Ondernemers in Taiwan – De finale

Blog 5: Ondernemers in Taiwan – De finale
Utrecht regio delegatie met Joeri en medewerkers van Netherlands Trade & Investment Office
Vroeg uit de veren in Taichung. Na de ontbijt briefing gaan we de busjes in, op weg naar het stadhuis. Daar worden we hartelijk ontvangen door burgemeester Lin en een groot aantal directeuren van departementen, waaronder openbaar vervoer, publieke werken en waterbeheer.

Vroeg uit de veren in Taichung. Na de ontbijt briefing gaan we de busjes in, op weg naar het stadhuis. Daar worden we hartelijk ontvangen door burgemeester Lin en een groot aantal directeuren van departementen, waaronder openbaar vervoer, publieke werken en waterbeheer.

Opvallend is dat al bij de kennismaking voorafgaande aan het formele gesprek relevante contacten worden gelegd. De nadruk in dit bezoek ligt op vraagstukken rondom mobiliteit. Groot probleem in Taichung, maar ook in andere steden in Taiwan, is dat er geen gescheiden wegen zijn voor verschillende weggebruikers. Dat leidt tot opstoppingen en veel verkeersslachtoffers. Verkend wordt hoe onze aanpak zou kunnen helpen in hun situatie.

In de prachtige Dutchhaves Showroom van Joeri Collette drinken we vervolgens een kop koffie. Joeri is al bijna 20 jaar zakelijk actief in Taiwan en deelt een aantal zeer nuttige tips over zaken doen in Taiwan met onze ondernemers.

Utrecht regio delegatie met Joeri en medewerkers van Netherlands Trade & Investment Office

Met de High Speed Rail reizen we in noordelijke richting naar Taoyuan, het ‘Haarlemmermeer’ van Taiwan. Binnen de gemeentegrenzen van de stad ligt de grote internationale luchthaven. Op het stadhuis praten we met de deputy mayor Wang, topambtenaren en verschillende beslissers uit het luchthavengebied. Fons Nelen van Wateradvies en IT Bureau Nelen & Schuurmans zet de internationale luchthaven van Taoyuan digitaal ‘onder water’. Met zijn 3di model kun je tot op de vierkante centimeter zien tot welke wateroverlast een bepaalde hoeveelheid regenwater leidt. Op basis daarvan kun je voorzorgsmaatregelen nemen. Wel handig als je je luchthaven open wilt houden in een land waar vaak tropische regenbuien vallen. De Director General of Water Resources Management van Taoyuan is opvallend geïnteresseerd.

Nelen & Schuurmans. Fons zet Taoyuan onder water

Met onze burgemeester, collega’s van de gemeente Utrecht en de Netherlands Trade and Investment Office rijd ik door naar het hoofdkantoor van Quanta Computer. Met een jaaromzet van 28 miljard dollar en meer dan 100.000 medewerkers produceert deze technologiereus meer dan 1/3 van alle laptops ter wereld. We worden vriendelijk ontvangen door Barry Lam, oprichter en voorzitter van de raad van bestuur van Quanta. En dat is bijzonder, want een dag na het gesprek horen we dat Barry Lam zich zelfs binnen zijn eigen bedrijf niet veel meer laat zien. Lam spreekt met passie over de Qoca pilot in Utrecht Oost. Het is duidelijk dat hij volledig op de hoogte is van wat er speelt. Dat is een erg goed teken.

Quanta

Ondanks de file komen we net op tijd aan bij het Novotel op de luchthaven Taoyuan. Daar begint het netwerkdiner dat ons wordt aangeboden door de stad Taoyuan. Aan de twee enorme ronde tafels zie ik veel gezichten die ik eerder op het stadhuis zag. Ik zit naast de Director General of Water Resources Management. Hij vertelt me in uitstekend Engels dat hij hydrologie gestudeerd aan Berkely University in San Francisco. In de loop van de avond bevestigt hij dat zeer gecharmeerd is van het 3di model van Nelen & Schuurmans. Dat koppel ik uiteraard terug aan Fons.

Het diner wordt opgeluisterd door prachtig pianospel van de eerder vandaag ingevlogen Rembrandt Frerichs. Rembrandt is docent aan het Utrechtse conservatorium en is met zijn trio verbonden aan Tivoli Vredenburg. Direct na het diner nemen we afscheid van delegatieleider Jan van Zanen en het grootste deel van de ondernemers. Moe maar voldaan pakt het overgebleven team een busje naar de hoofdstad Taipei. De volgende ochtend zetten Fons Nelen en zijn collega’s de boel daar ook nog maar eens onder water. Wederom grote interesse en een directe vervolgafspraak.

FOTO Rembrandt licht zijn repertoire toe

Na afloop van dit bezoek volgt een media interview voor OKRA en Nelen & Schuurmans met grootste vakblad in Taiwan op het gebied van milieu en stadsontwikkeling. Na dit gesprek zit het zakelijke gedeelte van de missie er dan echt op. Vanuit het stadhuis van Taipei steken we de straat over naar het kantoor van de Netherlands Trade & Investment Office. Met Guy Wittich, vertegenwoordiger van Nederland in Taiwan (Netherlands Trade & Investment Office) en zijn collega Diederik van der Toorn drinken we een kop koffie en kijken we op hoofdlijnen terug op de missie.

De voorlopige oogst: meer dan 10 leads voor de meegereisde bedrijven, een versterkte relatie met Quanta, relevante contacten op het allerhoogste niveaus in de door ons bezochte steden, twee ondertekende samenwerkingsovereenkomsten, en zeer veel media-aandacht in Taiwan, zowel lokaal als landelijk. Ons visitekaartje is afgegeven!

Op weg terug naar het hotel ontvangen we bericht van Hans van Dynniq dat hij een samenwerkingsovereenkomst gaat tekenen met een Taiwanese partner. In februari maakte Hans voor het eerst kennis met deze partij. Deze week ontmoette hij ze weer in Kaohsiung. Vandaag in Taipei kon hij zijn inspanningen bekronen. Perfect nieuws aan het einde van een van een heel goede week.

Bedankt voor jullie interesse de afgelopen week,

Met vriendelijke groet,

Jaap Breugem
Director of International Affairs
Economic Board Utrecht

1 Reactie

Reageren
  1. G.A.K Mulder

    Weet hoe druk de organisator(en) is (zijn) geweest. Van harte gefeliciteerd met het resultaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).