Breaking in 2015: De kat van Henk Westbroek loopt weg en komt weer terug | De Utrechtse Internet Courant Breaking in 2015: De kat van Henk Westbroek loopt weg en komt weer terug | De Utrechtse Internet Courant

Breaking in 2015: De kat van Henk Westbroek loopt weg en komt weer terug

Breaking in 2015: De kat van Henk Westbroek loopt weg en komt weer terug
Een jaar geleden noemde ik op deze plek de ambities die DUIC voor 2015 had. Groei, samenwerking met Utrechts Science Park en Economic Board Utrecht om tot het kennisplatform Gamechangers te komen, een app met op de gebruiker toegespitste relevante informatie en een krant voor expats, buitenlandse studenten en bezoekers. Deze laatste ambitie hebben we het afgelopen jaar niet gehaald, de andere wel. Aan die krant/site voor onze buitenlandse gasten wordt nog steeds gewerkt. Het belang wordt door vele partijen erkend en wat mij betreft gaat het er dit jaar wel van komen. Want een stad die zo door het buitenland wordt gewaardeerd, heeft de plicht om zijn gasten welkom te laten voelen. Dat doe je onder meer door informatie met hen te delen.

Een jaar geleden noemde ik op deze plek de ambities die DUIC voor 2015 had. Groei, samenwerking met Utrechts Science Park en Economic Board Utrecht om tot het kennisplatform Gamechangers te komen, een app met op de gebruiker toegespitste relevante informatie en een krant voor expats, buitenlandse studenten en bezoekers. Deze laatste ambitie hebben we het afgelopen jaar niet gehaald, de andere wel. Aan die krant/site voor onze buitenlandse gasten wordt nog steeds gewerkt. Het belang wordt door vele partijen erkend en wat mij betreft gaat het er dit jaar wel van komen. Want een stad die zo door het buitenland wordt gewaardeerd, heeft de plicht om zijn gasten welkom te laten voelen. Dat doe je onder meer door informatie met hen te delen.

Ik had het een jaar geleden niet over een andere ambitie: een papieren krant. We spraken er intern wel over maar waren er niet van overtuigd dat dit plan dit jaar al zou slagen. Het is gelukt. Vorige maand verscheen de eerste editie van DUIC in print. Een huis-aan-huis-krant (oplage 144.000) die verder kijkt in de stad. Meer ruimte voor beeld, langere verhalen en achtergrond. Krankzinnig, moedig en mooi. Dat zijn de kwalificaties over ons initiatief. En ze zijn allemaal juist. Waarom doen we het dan?

Met deze krant en al onze andere activiteiten is het maken van winst nooit een doelstelling geweest. Het uitgangspunt was en is een wezenlijke bijdrage te leveren aan onafhankelijke informatievoorziening over Utrecht. Daarom doen we het.

Met veel plezier, een kleine ploeg en weinig geld. Wat de laatste twee aspecten staan we in de schaduw van onze collega’s van RTV Utrecht, die door provincie en gemeente royaal worden ondersteund. Ik heb dat nooit goed begrepen. Het bestaansrecht van deze regionale zender is dat het informatie verstrekt bij calamiteiten. Een belangrijke functie die anderen overigens ook mogelijk kunnen uitvoeren. Waarom is er in dit geval geen sprake van een aanbesteding waar de kwaliteiten (en kosten) van andere media kunnen worden getoetst?

De monopolie-positie van RTV Utrecht werd vorig jaar ter discussie gesteld door Steven de Vries van Groen Links. Hij vroeg zich af waarom de subsidie aan RTV Utrecht als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Ik vind dat een verrassend goede vraag uit de politiek die zeker een antwoord behoeft. Ik ben een trouw volger van RTV Utrecht en las dit jaar de volgende zaken: kat van Henk Westbroek vermist, kat van Henk Westbroek gevonden, Henk Westbroek aan neus geopereerd, vrouw van RTV Utrecht-directeur Paul van der Lugt kan haar auto niet vinden, vrouw van RTV-directeur vindt haar auto weer. Mooi nieuws, maar van ons geld?

DUIC gaat ook in 2016 zonder subsidie verder. Maar wij hebben interessante ideeën over hoe we studenten journalistiek kunnen helpen een stap verder te komen. Dat is in ons belang want wij hebben talent nodig. En dat is ook in het belang van Utrecht dat geen one paper-city mag zijn. DUIC als kweekvijver voor journalistiek talent? Er wordt subsidiegeld voor mindere zaken uitgegeven.

Dames en heren politici, we nodigen u graag uit voor een gesprek over de besteding van de mediagelden. De koffie is van ons. En verder houden we jullie ook dit jaar scherp in de gaten. Mocht de auto kwijt zijn, bel dan de politie. En is de kat zoek, dan verwijzen we graag naar Amivedi.

Namens DUIC wens ik iedereen een goed 2016.

14 Reacties

Reageren
  1. Johan

    Zinnig item, zinvolle opinie. Diversiteit in de nieuwsvoorziening is een groot goed en kan in het Utrechtse wel een kwaliteitsslag gebruiken. Dat DUIC daartoe bijdraagt is te prijzen.
    Maarre, die huis-aan-huis print-krant… Ik woon hartje Museumkwartier maar heb geen enkel exemplaar van die 144.000 exemplaren in mijn brievenbus gevonden. Komt een volgende keer vast wel goed. Hoop ik. Ga zo door!

  2. Frank

    Ik vind de term “ons geld” altijd een beetje misleidend en goedkoop. In de grond van de zaak is namelijk alle geld “ons geld”.

    DUIC draait ook op bronnen, die stuk voor stuk opgehoest worden door de consument, of hij/zij nu wel of geen lezer is. OOk mijn geld dus.
    Dat is toch curieus. Dat je wel meebetaalt aan DUIC via de producten die je in de winkel koopt , ook zonder dat je er ooit naar kijkt?

    Zo draait DUIC in feite indirect ook op subsidiegelden. Ik zie een advertentie van FION, die onderdeel is van U-Centraal, die voor tien miljoen per jaar gesubsidieerd wordt. Was die subsidie er niet, dan was die advertentie er niet en dan miste DUIC inkomsten.

    Kortom: het is naar mijn idee dus goed om bij direct gesubsidieerde organisaties niet zo lekker makkelijk/goedkoop/populistisch meteen “ons geld” te roepen. Het is overheidsgeld. En de overheid beslist daarover. En als je wilt dat dat anders is, dan kruis je de volgende keer gewoon een ander vlakje rood in het stemhokje.

  3. herman

    RTV Utrecht is indertijd ons op gedwongen inclusief verhoging kijk en luistergeld met 10 euro.
    Heel Nederland had een regionale omroep die wel vanuit en op initiatief bevolking was opgericht.

    Overigens niet alleen RTV Utrecht heeft flauwekul nieuws, het aantal berichten over de kade, bibliotheken en bioscopen is op Duic.nl onevenredig hoog.

  4. Frans van Overeem

    Kom op Frank. Zo lust ik er nog wel een paar. RTV Utrecht wordt direct gesubsidieerd en inkomsten via advertenties zijn een heel ander verhaal. Dan zou elke krant ook gesubsidieerd worden.En omdat het overheidsgeld betreft, mag je er geen vraagtekens bijzetten? Wat een flauwekul. De functie van RTV Utrecht wordt hier terecht ter discussie gesteld, Vraag: wat is de relevantie voor Utrecht om verslag te doen van de vierdaagse in Nijmegen? Wat is de relevantie voor Utrecht dat Wesley Sneijder in Turkijke niet speelt? En zo kan ik nog wel even doorgaan.

  5. Cees Verploeg

    @Herman. Dus de ontwikkeling van de kade is van het zelfde niveau als de verdwenen kat van Henk Westbroek? Interessante visie.

  6. Theo

    ik dacht dat henk westbroek op een “waanzinnige wereldreis” was.

  7. Rene

    Helemaal eens met Frans, maar de vraagtekens die jij zet bij de speeltijd van Wesley Sneijder in Turkije zou je soms ook bij artikelen op DUIC kunnen plaatsen, zoals “Dafne Schippers sportvrouw van het jaar”. Maar DUIC is wat dat betreft een commerciële instelling die inspeelt op de behoefte van de ‘klant’ (als er vraag is, dan wordt er geleverd en als die vraag er niet is, niet). Veel ‘gesubsidieerde’ instellingen zijn vooral bezig met het brengen van nieuws/content zonder de vraag te stellen of er behoefte is aan zoiets. We doen het, omdat we vinden dat het moet…

  8. paul van der lugt

    Hoofdredacteur van Duic Michael Kroonbergs heeft Eurotekens in zijn ogen. Hij heeft zijn oog laten vallen op de subsidie die RTV Utrecht jaarlijks ontvangt van de gemeente de Utrecht. Dat vertroebelt zijn blik op de werkelijkheid. Hij zet onze lokale omroep weg als organisatie die alleen onzin nieuws brengt en zijn subsidie slechts te danken heeft aan de status van rampenzender. Tijd voor een bril: RTV Utrecht brengt stad en regio Utrecht de meest relevante nieuwsverhalen. Dat gebeurt via – uitsluitend voor de stad – één televisiekanaal, twee radiokanalen: Bingo FM en FunX, en digitaal met een uitgebreide website en app. Voor de provincie komen daar nog het regionale televisiekanaal RTV Utrecht en het radiostation Radio M Utrecht bij. Regionale – provinciale – omroep zijn in onze stad en provincie namelijk samengevoegd in één organisatie. Zo gaan we veel efficiënter om met het publieke geld en kunnen we meer journalistiek bedrijven dan anders het geval zou zijn geweest.

    Neem 2015. Onder meer: een reeks verhalen over de nieuwe milieuzone in de stad Utrecht, verwarde mannen en opstaande gaskranen in Overvecht, Straatnieuws verkoper Marc met zijn interview met de Paus, ex-Straatnieuws penningmeester Bert van der Roest met zijn boek en beschuldigingen, urenlange programma’s en analyses op radio en televisie over de Tour de France, de discussie over het rijgedrag van vrachtwagenchauffeurs in het Stationsgebied na de tragische dood van de 6-jarige Jules. Nieuws, relevant en voorzien van duiding. Dan hebben we het nog niet over de aandacht die RTV Utrecht heeft voor de vele culturele- en sportevenementen in deze stad, zoals de talkshow Talk of the Town, die tijdens elke culturele zondag live op U/Stad wordt uitgezonden vanuit het oude Stadhuis.

    De discussie over subsidies die de regionale- en lokale omroepen in Nederland krijgen heeft inmiddels al een lange grijze baard en RTV Utrecht is zich al jarenlang bewust van deze discussie en wat dit betekent voor onze rol en onze inzet. Het staat een ieder vrij dat ter discussie te stellen. Maar om zo’n gesprek te openen met verbaal ongenuanceerd kopschoppen draagt niet bij tot debat op niveau. Duic maakt zichzelf volkomen belachelijk door de journalistieke kwaliteit van RTV Utrecht alleen af te meten aan twee verhalen die wij óók hebben gepubliceerd, tussen de duizenden andere. Het is voor de lezers van dit blog te hopen dat Michael Kroonbergs andere journalistieke maatstaven hanteert voor de overige verhalen die onder zijn verantwoordelijkheid op het blog worden gepubliceerd.

    Dat RTV Utrecht subsidie ontvangt zien wij als een groot goed, waar we zorgvuldig mee omgaan. Dat is ook de reden dat wij onze producties graag willen delen. Onze stelling: er is al voor betaald. Daarom mag iedereen, ook Duic, onze relevante content gratis en voor niets overnemen, zelfs de berichten over de kat van Westbroek en de gestolen auto van Evelien de Bruijn. Het enige wat we dan vragen is bronvermelding en, zoals we dat noemen: onverminkte doorplaatsing. DUIC nodigt de politiek uit voor een gesprek. Een uitnodiging van RTV Utrecht in de richting van Duic voor een samenwerking ligt er al geruime tijd, maar Michael Kroonbergs hebben we nog nooit gezien. Hij vindt onze koffie niet lekker.

  9. Michael Kroonbergs

    Beste Paul,
    Jammer dat je mijn wat prikkelende column “ongenuancerd kopschoppen” noemt. Het wordt daardoor wel erg persoonlijk. Kennelijk zit de pijn diep. En dat begrijp ik, want het is nooit leuk als de vanzelfsprekendheid van je bestaan ter discussie wordt gesteld. Overigens gebeurt dat niet alleen door mij, maar ook door de politiek. Uiteraard heb je het volste recht om trots op je zender en medewerkers te zijn. De vraag is echter of deze programma’s zo noodzakelijk zijn dat ze door de overheid moeten worden gefinancierd. Die vraag wordt in jouw reactie niet beantwoord. En mocht die noodzaak onbetwistbaar zijn, dan volgt er toch nog een andere vraag. Hoe verhouden jullie advertentie-inkomsten zich tot een eerlijk speelveld voor andere Utrechtse media-initiatieven die zonder subsidie hun werk moeten doen? De euro kan maar een keer worden uitgegeven. Door als publieke organisatie ook commerciële activiteiten (sales) te ontwikkelen is er in mijn ogen sprake van valse concurrentie. Het is het een of het ander.Tenslotte, die Eurotekens in mijn ogen zijn er niet. Ik schreef dat wij ook 2016 zonder subsidie verder gaan. Een mogelijk deel van de media-gelden van de gemeente zou ik willen gebruiken om afgestudeerde journalisten een opstap naar de arbeidsmarkt te bieden. Lijkt mij van een groot maatschappelijk belang. Hebben jullie cappuccino?
    Groet,
    Michael

  10. Geenstijl@Utrecht

    Zo die Paul van der Lugt,dat doet pijn als je onderwerp bent van een column en je bestaansrecht als gesubsidieerde omroep ter discussie wordt gesteld.
    Ja nu kom je aan Paul zijn makkelijk verdiende geld, hij hoeft er niet voor te doen, alleen flut tv uitzenden en kul nieuwtjes op de site zetten, nee Paul er is een tijd van komen en gaan,en die van jou omroep is gekomen om te gaan.

    Dag Paul van der Klugt.

  11. van lieshout

    Fascinerende reactie van Paul van der Lugt. Gezien zijn functie een man van statuur, neem ik aan. En dan zo’n reactie op een beetje kritiek. Kopschoppen is een hele ernstige zaak. Het geeft geen pas om die term te gebruiken in een publieke discussie. Laten we het wel netjes houden.

  12. harry

    @Paul van der Lugt: Interessant ook wel dat RTV Utrecht zo’n waarde hecht aan het feit dat andere nieuws sites hun artikelen mogen gebruiken zolang ze maar aan bronvermelding doen.
    Ik heb afgelopen jaar namelijk meerdere artikelen gezien op de website van RTV Utrecht die schaamteloos (deels) gekopieerd waren vanaf Duic.nl zonder bronvermelding.

  13. Objectivist

    Ik denk dat ik de meeste faire oplossing voor alle partijen weet. Laat de markt de scheidsrechter zijn. Niemand subsidie (weg met gemeentelijke mediagelden!), geef al dat geld terug aan de burgers die het opgebracht hebben en laat diezelfde burgers ZELF lekker bepalen aan welke doelen men de eigen centjes graag zou willen uitgeven….

    Ik denk dat er minder dan twee maanden nodig zullen zijn om aan te tonen dat RTV Utrecht geen enkel economisch bestaansrecht heeft, dat DUIC dan nog altijd bestaat en misschien zelfs wel meer floreert dan ooit tevoren.

    Het valt nauwelijks voor te stellen dat iemand vrijwillig zou betalen voor hetgeen RTV Utrecht weet te produceren. Persoonlijk zou ik er geen stuiver voor over hebben in ieder geval….

  14. marcel gieling

    Mooi stuk Michael en in grote lijnen helemaal mee eens.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).