Buitenlands investeringsbedrijf verdient miljoenen aan woningen Kanaleneiland; Groenlinks stelt kamervragen | De Utrechtse Internet Courant Buitenlands investeringsbedrijf verdient miljoenen aan woningen Kanaleneiland; Groenlinks stelt kamervragen | De Utrechtse Internet Courant

Buitenlands investeringsbedrijf verdient miljoenen aan woningen Kanaleneiland; Groenlinks stelt kamervragen

Buitenlands investeringsbedrijf verdient miljoenen aan woningen Kanaleneiland; Groenlinks stelt kamervragen
Archieffoto DUIC
De buitenlandse joint-venture Aventicum heeft bijna 23 miljoen euro verdiend aan het opknappen en doorverkopen van verschillende woningen in Kanaleneiland. Deze woningen werden in 2016 geschonken door de woningcorporaties Mitros en Portaal. Dat ontdekte journalist Cees Grimbergen in samenwerking met Follow the Money, en het verhaal is gepubliceerd door het AD.

De buitenlandse joint-venture Aventicum heeft bijna 23 miljoen euro verdiend aan het opknappen en doorverkopen van verschillende woningen in Kanaleneiland. Deze woningen werden in 2016 geschonken door de woningcorporaties Mitros en Portaal. Dat ontdekte journalist Cees Grimbergen in samenwerking met Follow the Money, en het verhaal is gepubliceerd door het AD.

De voorwaarde van de deal met Aventicum, een samenwerkende organisatie gefinancierd door de Zwitserse bank Credit Suisse en het staatsinvesteringsfonds van Qatar, was dat het bedrijf de sociale huurwoningen zou ombouwen tot vrijesectorwoningen. Dat gebeurde, maar na een jaar verkocht Aventicum het project. Hierdoor verdwenen miljoenen euro’s publiek geld in private zakken.

Het gaat om 252 woningen aan de Auriollaan, Marshalllaan en Monnetlaan die in de jaren ’60 van de vorige eeuw zijn gebouwd. Aventicum investeerde zo’n 29 miljoen in deze flats, en verkocht ze vervolgens voor ongeveer 51 miljoen aan LLS Capital BV (holding) en de Canadese vastgoedverhuurder Capreit. Dit betekent dat Aventicum bijna 23 miljoen euro aan de deal overhoudt.

Toen de flats nog waren bestempeld als sociale huurwoning was het maandbedrag om erin te wonen ongeveer 450,- euro. Nu ze in de vrije sector vallen kost de huur ongeveer het dubbele. Daar komt nog bij dat de woningen niet goed zouden worden onderhouden.

Politiek
Linda Voortman, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, reageert verbijsterd. Zij gaat Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) om opheldering vragen. Daarnaast is Voortman niet te spreken over de reactie omtrent de kwestie van de Utrechtse SP-wethouder Paulus Jansen. “Sociale huurwoningen worden in zijn stad voor miljoenen doorverkocht aan investeringsmaatschappij die woningen niet onderhoudt maar wel 900 euro huur vraagt. Zijn reactie: ‘iedereen wil geld verdienen’.”

22 Reacties

Reageren
  1. Martin

    Ik zit nog steeds te wachten op de 1ste GL-er die zijn eigen huis voor dezelfde prijs verkoopt als hij /zij het 20 jaar geleden heeft gekocht.

  2. G. de Vries

    Het meest schokkende is het feit dat wethouder Jansen nauwelijks op de hoogte was. Citaat:’Aventicum is geen eigenaar meer. De 252 flats werden op 12 juli 2017 met 23 miljoen euro winst doorverkocht.’
    ,,Dit is nieuw voor mij.’’ aldus wethouder Jansen( Bron: artikel AD). Het wijkbureau dat schuin tegenover het bouwproject zetelt en waar ook Jansen regelmatig spreekuur houdt is ziende blind en horende doof geweest. Enorme grote billboards gaven/ geven namelijk aan wie de eigenaren of het bouwbedrijf zijn/was.
    Doelstelling wijkbureau (zie hun website);’Het wijkbureau is hét gemeentelijke aanspreekpunt voor bewoners en ondernemers uit de wijk. Via het wijkbureau delen we het nieuws en andere ontwikkelingen over de wijk. Het wijkbureau werkt samen met andere partijen aan de veiligheid en leefbaarheid. Dit doen we met de woningcorporaties, politie en welzijnswerk. Elke vier jaar bepalen we samen met bewoners en de wijkraad de wijkambities: de wensen en doelen voor de wijk’ .

  3. Ronald

    Typisch weer een geval van penny wise pound foolish Zo gaat dat dus elke keer. Geen verstand van zaken. Stafhorst pand/Hardebollenstraat/etc etc. En dat gaat dus ten koste van de gemeenschap. Komen we te kort dan halen we het bij de burger/ondernemer.
    En dan het antwoord van dhr Paulus Jansen. Iedereen moet geld verdienen. Totaal incapabel

  4. JdV

    De utrechtse gemeenteraad, waar GL een belangrijke partij in is en die deelneemt aan het college, heeft naar ik aanneem bij volle verstand ingestemd met deze gang van zaken. Blijft leuk, vragen stellen in de kamer terwijl je eigen partij medeverantwoordelijk is op lokaal niveau.
    De gemeente had ook zelf 29 miljoen kunnen investeren.
    O nee, dat geld is nodig voor de veel belangrijker aanleg van stadsboulevards.

  5. Tony

    Er zal in de vastgoedwereld wel hard gelachen worden dat het nota bene gelukt is om een SP wethouder te naaien.

  6. Stijn

    Dit is februari in de raad nav vragen van de PvdA al besproken in de raad. Toen weggewuifd. PvdA heeft nu een spoeddebat aangevraagd.
    Kwalijke zaak dat er €23 miljoen winst gemaakt wordt op sociale huurwoningen… Daar had je heel wat betaalbare woningen van kunnen maken.

  7. Ronald

    Ik kan verzekeren dat in de vastgoedwereld opnieuw heel hard gelachen word hierom

  8. fred

    Ach, de goedgelovigheid van de politiek, en de meningen achteraf, op het wereldtoneel is de politiek in een klein stadje makkelijk in de maling te nemen.
    Utrecht toch, met jullie ambitieuze planning, kortzichtigheid, en maar geld proberen te verdienen ten koste van alles. Zie hier het resultaat van uw kortzichtigheid, en goedgelovigheid.

  9. Ouwe henk

    Geeft maar weer aan, wat een wereldvreemde bestuurders men heeft in ons utrecht
    Een sp.er nog wel

  10. Teunis

    Les 1 om snel rijk te worden: Probeer te profiteren van de overheid die met veel geld mee doet in de economie, maar de markt zelf niet goed genoeg kent

  11. Luuk Upuuk

    Jonge jonge, hoe naief kan je zijn? Wat verwacht je dan dat een investeringsmaatschappij doet?

  12. hans

    Je kan het ook om draaien blijkbaar lukt het deze mensen wel om deze wijk nieuwe leven in te blazen.

    Dus misschien vaker doen scheelt een paar autobranden.

    Maar ja dat mag natuurlijk niet gezegd worden van DUIC.

  13. Petrus

    De echte boosdoeners zijn Mitros en Portaal, organisaties die hun eigen bewoners oplichten en naaien.

    Hoezo worden er woningen gratis aan marktpartijen weggeven. Wat is daar de meerwaarde van? Hoezo moeten deze woningen vrije sector woningen worden, terwijl er een ernstig tekort aan sociale huurwoningen is?

    Net of de vastgoedexperts bij Mitros en Portaal niet doorhebben hoe de vork in de steel zit.

    Wethouder Jansen is nu al vaker een wolf in schaapskleren gebleken. Niets SP’s aan. Is gewoon iemand die de vastgeodwereld gunstig gestemd is.

    Alles namelijk in het belang van vastgoedmagnaten en in het nadeel van huurders.

  14. Wiel

    Gaaaaap !!! Wat hadden ze dan verwacht ?? Dat Credit Suisse en het staatsinvesteringsfonds van Qatar die flats oplappten omdat ze dat zo leuk vinden om te doen ???? Stelletje prutsers !!!!!

  15. Eucalypta

    De gemeente moet de corporaties controleren. De corporaties moeten de gemeente op de hoogte houden. Dit zijn wettelijke verplichtingen. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/woningcorporaties/afspraken-woningcorporaties-gemeenten-huurders

  16. cas

    JdV heeft hier gewoon gelijk. Het is verder erg hypocriet als GL hier zelf vragen over zal stellen, het is immers net zo liberaal als D66 en geeft geen reet om elk burgerbelang. Het verschil met de VVD is dat GL schijnheilig is.

  17. Wim Vreeswijk

    @Martin: je hebt gelijk ! Deze GL-er moet ik ook nog tegen komen. Wellicht is deze GL-er terug te vinden, ergens bij de Waddenzee in Noord-Friesland, waar dit soort woningen nog voor een kwart van de Utrechtse prijs te koop zijn nadat hij/zij eerst het overbevolkte Utrecht, met 3651 inwoners per km2 ontvlucht is.

  18. Ronald

    Hulde aan Cees Grimbergen! Een fraai staaltje onderzoeksjournalistiek. De Gemeente Utrecht heeft weer eens niets in de gaten en word al decennia lang om de tuin geleid door vastgoed beleggers als Klépierre (voorheen Corio). Bespottelijk blijft het Utrechts streven naar een “internationale” uitstraling” met een gemeenteraad vol prutsers die de ene na de andere misser op elkaar stapelt.

  19. Cico

    Er is op zich niks verkeerd aan het mengen van economische groepen in het ghetto Kanaleneiland. Bovendien is er niet alleen een tekort aan sociale huurwoningen, ook de categorie net erboven kent een chronisch tekort.
    Het schandalige is dat het weer eens wordt uitbesteed aan een marktpartij dat geen enkel oog heeft voor het stadsbelang. Het bouwen, renoveren en beheer van woningen, ook voor de armsten, daar zijn ooit de woningcorporaties voor opgericht. In ruil voor die inspanning mogen ze de huur ophalen. Maar ze zijn nu een soort tussenboer geworden? Schaf dan maar meteen die hele Portaal en Mitros af. Of doe je oorspronkelijke taak ipv vastgoedhandelaartje spelen.

  20. marcel

    denkt de sp nog stemmen te krijgen met de verkiezingen in maart?
    0.0

  21. Sander

    Uit AD artikel:
    De oorspronkelijke eigenaren Mitros en Portaal verkochten de woningen in 2016 voor 0 euro via GEM Kanaleneiland BV aan de Zwitsers/Arabische joint-venture Aventicum
    Verkocht voor 0 Euro ? Dat is weggeven, je handen ervan aftrekken, verantwoordelijkheid ontlopen, probleem over deschutting etc.
    En dan nu jammeren ?

  22. W.H.de Groen

    Dit is volledig van God los en hier pas dan ook gedegen onderzoek en het ontslag van directe verantwoordelijken.
    Het lijkt mij hierbij ook dat de vaste vastgoedscene hier in Utrecht zich bekocht zal voelen daar hier indirect valse concurrentie word bedreven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).