Column Steef Schinkel: 10e Utrechts Cabaret Festival 2016 | De Utrechtse Internet Courant Column Steef Schinkel: 10e Utrechts Cabaret Festival 2016 | De Utrechtse Internet Courant

Column Steef Schinkel: 10e Utrechts Cabaret Festival 2016

Column Steef Schinkel: 10e Utrechts Cabaret Festival 2016
Voor velen staat de vakantie voor de deur. “Waar gaan jullie naartoe?”, wordt ons dagelijks gevraagd. “Ach”, zeggen we dan. “We zien het wel!”. Ergens in mijn achterhoofd zit het dan te knagen. Denk ik aan het dorp daar bij de rivier de Lek. Daar zijn onze drie dochters geboren, in het lintbebouwde dorpje … Lopik! Een dagje picknicken langs de Lek bij Salmsteke is leuk, onder de rook van het pittoreske plaatsje Jaarsveld. Een bezoek aan het buurtschap Bonrepas, bij Vlist? Het zijn juwelen in het Groene Hart van Nederland. Of gaan wij weer richting Slavonië met onze opgepimpte zilverkleurige Ford camper?

Voor velen staat de vakantie voor de deur. “Waar gaan jullie naartoe?”, wordt ons dagelijks gevraagd. “Ach”, zeggen we dan. “We zien het wel!”. Ergens in mijn achterhoofd zit het dan te knagen. Denk ik aan het dorp daar bij de rivier de Lek. Daar zijn onze drie dochters geboren, in het lintbebouwde dorpje … Lopik! Een dagje picknicken langs de Lek bij Salmsteke is leuk, onder de rook van het pittoreske plaatsje Jaarsveld. Een bezoek aan het buurtschap Bonrepas, bij Vlist? Het zijn juwelen in het Groene Hart van Nederland. Of gaan wij weer richting Slavonië met onze opgepimpte zilverkleurige Ford camper?

Of toch op naar Lipovljani, het kleine dorpje ten oosten van Zagreb dat in haar omgeving schuil gaat onder de wouden. Het plaatsje ligt in een licht glooiend landschap en natuurlijk naar Krapje aan de Sava, daar wil ik beslist heen. Het landschap begroet mij daar altijd weer met vreugde. Bij het naderen van deze twee kleine dorpjes zie ik nu alweer de ontluikende bloemenpracht en de bijzondere houten huisjes voor me. Ook de ontbottende bomen en de honderden ooievaars doen mij wat. Als je geluk hebt kun je er ook lepelaars zien. Ik vergeet beslist niet dat ik als kind daar voor het eerst was. De deuren van de houten huisjes stonden alle dagen open. Voor de deur stonden de bijenkorven. In de zomer was het vooral bij het avondschemer verkwikkend. De droge zachte warme lucht gaf mijn neusvleugels welriekende geuren. In het voorjaar stonden koeien, paarden, varkens in bedompte ruimten. De beesten hadden maandenlang daar doorgebracht. Je moet weten dat het daar in de wintermaanden verdraaid koud kan zijn. In mijn jeugdtijd heeft men, zo stelde ik toen al vast, geleden onder bittere armoede. Zelfs elektriciteit was er zeer schaars. Men was er desondanks gelukkig. Er heerst(e) eenvoud en rust. Ook kan ik me nog herinneren dat we ergens door het woud met een boerenkar reden, terwijl in de verte het gehuil van wolven waarneembaar was. De kar werd getrokken door twee paarden, terwijl wij op de bok zaten te genieten van moeder natuur, die daar nog naturel aanwezig was. Er kwam slechts ’n enkele auto per dag voorbij rijden. In de verte stoomde de Oriënt Express met een rookpluim al fluitend voorbij in het prachtige glooiende landschap…

Mijn gedachten schieten terug naar het nu. Het belooft vandaag een mooie dag te worden. Droomde ik nu weg of was het echt werkelijkheid… Ineens zie ik op het historische nu welhaast bijna verdwenen open Vredenburgplein, de jaarlijkse kermis. Het was heel druk op het plein. Botsauto’s, draaimolens, een houten achtbaan en een heuse rups die als een achterlijke met een open of gesloten koof ronddraaide. Ik zie kinderen die een pluim proberen te vangen in een van die rupswagentjes. Afijn, het was een levendig gezellig gedoe. Nee, het open plein is al vanaf de jaren zeventig grotendeels verdwenen. Het was en is al tientallen jaren en zeker richting Centraal Station nog steeds een bouwput van jewelste. Ik kan en mag van de projectontwikkelaars op mijn plek al jarenlang niet komen of genieten. Jazeker er zijn dure appartementen gebouwd. Het Muziekpaleis heeft de gemeente Utrecht tientallen miljoenen meer gekost dan begroot. De almaar oplopende en nog niet sluitende begroting heeft aan dit totaalbedrag tot nog toe bijna net zoveel gekost als alle bezuinigen tezamen voor cultuur voor geheel Nederland. Laat ik niet blijven treuren en ook nu mijn blik met u naar de toekomst richten. Want op donderdagavond 9 juni (aanvang 20.30 uur), vrijdagavond 10 juni (aanvang 20.30 uur) en zaterdagmiddag 11 juni (aanvang 14.00 uur) nodigen wij u uit om te komen genieten van ons Lustrum: het 10e Utrechts Cabaret Festival 2016. Terwijl wij na onze vakantie op zondag 4 september weer meedoen aan het Uitfeest in Utrecht. En dat is dan meteen dé officiële opening van ons culturele seizoen. Het theater is die dag gratis toegankelijk voor iedereen die open staat voor kunst en cultuur. Laat u zich maar heerlijk verleiden door ons aanbod! Onze artiesten, vrijwilligers en bestuur laten maar al te graag aan u zien wat zij en wij in het seizoen 2016/2017 dan voor u in petto hebben…..en ik kan u verzekeren dat is beslist niet mis. Maar eerst maar eens heerlijk genieten van onze noodzakelijke rust! Wij wensen u een prachtig vakantiemaanden… maar wij begroeten u natuurlijk eerst graag tijdens ons Lustrum!

Dertien cabaretiers door naar de Halve Finale van het 10e Utrechts Cabaret Festival 2016

Het Schiller Theater Place Royale organiseert van 9 t/m 11 juni 2016 de 10e editie van het Utrechts Cabaret Festival 2016. Dit Cabaret Festival vormt één van de hoogtepunten van het culturele seizoen in de stad Utrecht. Door een deskundige commissie zijn dertien beginnende en/of ervaren cabaretiers, die zich hadden ingeschreven voor deze halve finaleronden, geselecteerd. Het Utrechts Cabaret Festival vindt plaats in het historische Rijksmonument van het Schiller Theater, Minrebroederstraat 11 te Utrecht, in het hart van de Domstad en biedt plaats aan 132 personen. In 2015 ging de felbegeerde juryprijs naar Andrea Noske, terwijl Isabel Nolte de publieksprijs in de wacht sleepte.

Donderdag 9 juni 1e Halve Finale, aanvang 20:30 uur met 7 deelnemers. Annemieke van der Linde, Joyce Termeer, Lotte Hondebrink, Sanjeevani, Arjan Kleton, Duncan MacDonald en Huibert-Jan van Roest.

Vrijdag 10 juni 2e Halve Finale, aanvang 20.30 uur met 6 deelnemers. Cabaretduo Bonusmateriaal, Maus Koster, Duo Overdijk & Koevoet, Trio BLAFWAF uit Belgie, Bram Martens en Ben Blom.

Zaterdag 11 juni is de ** GRAND FINALE ** let op aanvang 14.00 uur. Een vakjury zal tijdens deze GRAND FINALE een keuze maken wie de winnaar van dit prestigieuze Utrechts Festival is. Het publiek gaat bepalen wie de publieksprijs krijgt terwijl door het Stichtingsbestuur van het theater een persoonlijkheidsprijs ter beschikking kan worden gesteld. Tijdens deze finalemiddag zal het bestuur van Schiller Theater Place Royale een primeur wereldkundig maken

ZONDAG 4 september op het Uitfeest kunt kennismaken met ons programma voor het seizoen 2016/2017.

Kaarten uitsluitend te reserveren via schillertheater.nl (wijzigingen voorbehouden).

Contactgegevens
Schiller Theater Place Royale
Minrebroederstraat 11, 3512 GS Utrecht
Info en reserveringen schillertheater.nl
corr. en email: [email protected]
t: 030-2319380

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).