Column Steef Schinkel: Riemen voor opklapbedden - De Utrechtse Internet Courant Column Steef Schinkel: Riemen voor opklapbedden - De Utrechtse Internet Courant

Column Steef Schinkel: Riemen voor opklapbedden

Column Steef Schinkel: Riemen voor opklapbedden
Vaak ging ik als kleine jongen met vriendjes op de zaterdagmorgen naar de oude markt bij de Utrechtse draaibrug aan de singel. Het hoofdbureau gaf uitzicht over deze markt. s’ Morgens slenterde ik menigmaal langs de op de grond liggende oude spullen. Als ik als kind dan wat duppies in het zakkie had ging ik soms met leuke oude schatten van deze markt huiswaarts.

Vaak ging ik als kleine jongen met vriendjes op de zaterdagmorgen naar de oude markt bij de Utrechtse draaibrug aan de singel. Het hoofdbureau gaf uitzicht over deze markt. s’ Morgens slenterde ik menigmaal langs de op de grond liggende oude spullen. Als ik als kind dan wat duppies in het zakkie had ging ik soms met leuke oude schatten van deze markt huiswaarts.

De bekende Utrechtse voddenboer met bakfiets uit de Jeruzalemstraat, Weyers, stond daar ook vrijwel wekelijks. Hij woonde overigens in onze buurt. Op de hoek bij de draaibrug probeerde een wat oudere man ons elke week met ‘n monotone stem snelbinders aan de man te brengen. Vergeten zal ik het nooit. Want bij het toenmalige pand VINKE hoorde ik hem al op ruim honderd meter afstand zelfs schreeuwen. Bij ‘n noordenwind volgens mijn ronde kompas van drie cent: “Riemen voor opklapbedden, riemen voor opklapbedden.” Ik had overigens vier van die riemen nodig voor mijn eigen opklapbed in mijn kamertje aan de Prins Bernhardlaan van 2 x 2,5 meter. Toen mijn moessie jaren terug tijdelijk in een wisselwoning moest gaan wonen, heb ik samen met mijn vrouw het opklapbed bij de verhuizing meegenomen naar ons bedrijf. Daar ligt hij nog steeds opgeslagen. Raar hè, dat je daar dan geen afstand van kan of wilt doen. Op zo’n moment moet ik terugdenken aan die man op de hoek bij die nu verdwenen draaibrug.

De singel is op die plek gelukkig weer terug tijdens mijn leven. Helaas is de draaibrug er niet teruggezet! Mijn vrouw en ik hebben ons nog verzet tegen de demping van deze singel. Ik ben dicht bij die prachtige singel aan de Schroeder van de Kolkstraat geboren. Tot bijna daar op ongeveer 250 meter stopt gelukkig het gedrocht, die gedempte singel. Edoch men is druk doende daar de singel weer helemaal open te gooien.

De beste echte Utrechtse marktkoopman in die tijd was, volgens bijna alle Utrechters, de koopman van de bloemen. Hij verkocht zijn bloemen, uit zijn twee prachtige van hout opgebouwde vrachtwagens van Carrosserie fabriek Ton Schevers uit Schalkwijk. Hij deed met veel elan. Ik zie het nog voor me. Hij pakte dan zo’n stuk of vijf of zes boeketten van anjers en rozen. Hij brulde en schreeuwde met een ietwat scheve mond: “Zeuven stuivers, zeuven stuivers.” En eerlijk gezegd gunde ik die man die zeuven stuivers. Op de zondag erna bij Elinkwijk en DOS voor de ingang van het stadion bij het voetbalveld stond ik vrijwel elke week met mijn vader koetjesrepen te verkopen. Als jochie deed ik daar de bloemenman overigens vol overtuiging na: “Zeuven stuivers, zeuven stuivers” riep ik dan en ik dacht dan altijd aan die man van de bloemenmarkt. Ik geloof dat ik vaak daarvoor zes repen chocolade voor die zeuven stuivers aan blauwe koetjes aan de voetbalbezoekers meegaf. Uiteraard vanuit mijn belevenis als klein jochie, nam ik die ervaring van de bloemenkoopman mee. Ook ik smulde van onze koetjesrepen!

Ik schreef dit stukje een tiental jaar geleden. Het was op het moment dat onze tweede dochter haar chocoladetaart met koetjes erop op de verjaardag van een van onze kinderen in stukken aan het snijden was. Mijn vrouw vroeg toen: Steef wat ben je aan het doen? En ik dacht aan: “Riemen voor opklapbedden” en direct daarop ook aan die man en mijzelf “ZEUVEN STUIVERS”. Misschien weet u het als lezer ook nog.

Nog een tip

Sjaak Bral – De moord op Blonde Dolly

Zaterdag 2 april 20.30 uur

Een onopgeloste moord blijft altijd leven. Zo ook de moord op de Haagse prostituee Blonde Dolly, ruim 50 jaar geleden. Tot op de dag van vandaag circuleren wilde verhalen. Feit is dat hooggeplaatste Haagse politici (zoals de oprichter van de VVD) van haar diensten gebruik maakten. Bovendien bleek Blonde Dolly na haar dood, slechts 32 jaar oud, extreem gefortuneerd te zijn. Ze bezat miljoenen. Hoe kwam zij aan zulke grote hoeveelheden geld en waarom werd het onderzoek naar haar moord door de hoofdcommissaris eigenhandig in de doofpot gestopt?

Sponsor: Schinkel Benelux STEFON B.V.
Schiller Theater Place Royale
Minrebroederstraat 11, 3512 GS Utrecht
info en reservingen www.schillertheater.nl
corr. en e-mail: info@schillertheater.nl
t: 030 23 19 380

Steef Schinkel

Steef Schinkel

Steef Schinkel beheert samen met zijn vrouw het Schillertheater op de Minrebroederstraat. Op DUIC.nl en in de krant geeft hij zijn kijk op de (historie van) de stad.

Profiel

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).