Column Steef Schinkel: Wat heeft de lente in Utrecht met Mozart? | De Utrechtse Internet Courant Column Steef Schinkel: Wat heeft de lente in Utrecht met Mozart? | De Utrechtse Internet Courant

Column Steef Schinkel: Wat heeft de lente in Utrecht met Mozart?

Column Steef Schinkel: Wat heeft de lente in Utrecht met Mozart?
Komt o zon, boor in het wolkenduister

Komt o zon, boor in het wolkenduister

Boven ons prachtige Utrecht een gat

Zend ons uw stralen voor ons hart

Wauw, het is weer lente

Het blijft voor mij altijd weer het lentemoment, als de natuur uit het niets ineens weer ontwaakt. Onze bomen stonden er de laatste maanden in onze Utrechtse omgeving kaal bij, zeg maar gerust naakt. De beukenhagen hielden hun dorre, door het weer verkleurde bruine bladeren, tot de dag van vandaag nog steeds zo goed als ze kunnen vast. Wat mij ook altijd, al wandelend langs onze prachtige Catharijnesingel, in zo’n afgelopen periode opvalt, is dat de meeste insecten dan allemaal vrijwel zijn verdwenen, zich verpopt of verschanst hebben achter de schors. Want als je goed kijkt vinden we in spleten of gaten van de bomen toch ontzettend veel kleine insecten.

Het bleef tijdens de voorbije periode moeilijk voor onze kleine dieren om tussen de kale bomen beschutting te vinden. Het verstoppen voor hun vijand ‘het roofdier’ was al moeilijk genoeg. Ieder diersoort heeft noodgedwongen toch zijn eigen oplossing voor het winterprobleem moeten vinden. Er waren er die wegvlogen maar ook die een lange winterslaap hebben aangegaan. Volgens de Darwin-theorie noemt men dit ‘het selectiemoment’. Het voorjaar is begonnen al viel Pasen wel verdraaid vroeg. U en ik kunnen al wandelend langs onze grachten en singels weer heerlijk en volop genieten van het jaarlijks feest zoals ik dat benoem als tingelend en tangelend spel van onze dieren…. Of moet ik ook ‘mens’ in dit geval schrijven? Vogels laten zich uitbundig horen.

Een nieuwe lente is ook in Utrecht geboren. Ik moet terugdenken aan het jaar 1766 op 21 april toen ene W.A. Mozart als tienjarig jongetje zal hebben genoten van dit lentegevoel toen hij in ons mooie Utrecht en logement verbleef. Het is op die dag precies 250 jaar geleden dat hij bij ons op bezoek was. Daarom nodigen wij u van harte uit voor onze komende voorstellingen waarbij ik u er op attent wil maken dat wij naast onze normale programmering niet minder dan twee LENTE-evenementen in april op stapel hebben staan. Het achtste Utrechts Kleinkunst Festival (op 14, 15 en 16 april) en het driedaagse MOZART EVENT (op 21, 22 en 23 april) die ik u beslist wil aanbevelen. In ons rijksmonument van het Schiller Theater Place Royale vieren wij dit feit! Donderdag 21 april start dit evenement met vele verrassingen en u heeft vanaf 12.30 uur vrij entree.

U kunt dan komen genieten van onder andere Lizette Bertelsmann (violiste), Caroline Deul (celliste). Liza Bochkareva (pianiste), Hristo Petrov (pianist) en met zang van Hannie Schinkel. Om 16.30 uur brengen wij een jeugdvoorstelling. Mis dit niet! Op vrijdag staan zangares Johannette Zomer (sopraan), bas-bariton Frans Fiselier, Peter Lusse (acteur/verteller) en pianist Roele Kok met een speciaal familievoorstelling op ons programma. Nozze per Due: familievoorstelling aanvang 19.30 uur. De dolkomische en compacte versie van Mozart’s Nozze: De Bruiloft van Figaro in een wel heel speciale versie voor maar twee zangers, een verteller en een piano. Alles wordt in het Nederlands gezongen (in een puike vertaling van Ivo de Wijs. Op zaterdagavond 22 april 20.30 uur staat het Schillertheater Carrousel vrijwel geheel in het teken van Mozart met verrassingsoptredens. Meer info op www.schillertheater.nl Wij begroeten u graag in het theater.

Sponsor: Schinkel Benelux STEFON B.V.

Nog enkele tips

Esmay Usmany Try-out!
Vrijdag 8 april 20.30 uur van onze Utrechtse topper zangeres en theatermaker! Wij verwelkomen op deze avond de finalist Utrechts Kleinkunst Festival 2015.

Anne Neuteboom, Jasper Smit en Tom Montfrooy. Cameretten Finalistentournee Festival 2105.
Zaterdag 9 april 20.30 uur.

Utrechts Kleinkunst Festival 2016
Donderdag 14 april 1e Halve Finale: Ben Blom, Guusje, Laroux, Maarten van Veen, Stephan Peters, Emma Lou en Peter Sanders.
Vrijdag 15 april 2e Halve Finale: Gwido, Les Tigres Rouges, Korneel Evers, Melanie, Zondermeer en Pewege.
Zaterdag 16 april Grande Finale.
Aanvang 20.30 uur. www.utrechtskleinkunstfestival.nl

Mozart Event
250 jaar geleden W.A.Mozart Wat heeft de lente in Utrecht met Mozart
Donderdag 21 april 12.30 uur
Vrijdag 22 april 19.30 uur
Zaterdag 23 april 20.30 uur

Contactgegevens:
Schiller Theater Place Royale
Mirebroederstraat 11, 3512 GS Utrecht
Info en reserveringen www.schillertheater.nl
corr. en email: [email protected]
t: 030-2319380

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).