Column Steef Schinkel: Liefde gaat niet altijd over rozen | De Utrechtse Internet Courant Column Steef Schinkel: Liefde gaat niet altijd over rozen | De Utrechtse Internet Courant

Column Steef Schinkel: Liefde gaat niet altijd over rozen

Column Steef Schinkel: Liefde gaat niet altijd over rozen
Het is vandaag toch nog een aardige en zonnige lentedag geworden. Daar liep ik snipverkouden, met verstopte buizen van Eustachius, vanaf de Stadshuisbrug naar beneden de Utrechtse Vismarkt op. In gedachten verzonken dacht ik terug hoe het in 1925 moet zijn geweest. Zou het zo kunnen zijn, dat men voor het eerst Moederdag op deze wijze vierde?

Het is vandaag toch nog een aardige en zonnige lentedag geworden. Daar liep ik snipverkouden, met verstopte buizen van Eustachius, vanaf de Stadshuisbrug naar beneden de Utrechtse Vismarkt op. In gedachten verzonken dacht ik terug hoe het in 1925 moet zijn geweest. Zou het zo kunnen zijn, dat men voor het eerst Moederdag op deze wijze vierde?

Het was op deze plek waarschijnlijk net als nu aardig druk. Ik ruik de geur van paling, haring, tong en tonijn. Ik zag het voor mij dat de visvrouwen met doordringende stem hun prijs riepen voor hun vis. Met paars aangelopen en gevlekte gezichten zag ik ze hun waar aan de man proberen te brengen. Hun redelijk bedekte boezems hadden zij voorzien van een schort. Van oude foto’s en ansichtkaarten herkende ik hun kledij. In de verte zag ik een dame onze richting op komen. Zittend op een paard en achter haar vier herauten voor het opluisteren van een optocht met indrukwekkend trompetgeschal. Zij droeg een prachtig lang rood-wit uit zijde gemaakt gewaad. Met rode rozen in haar haar en in haar hand een bord: Vandaag vieren wij Moederdag! Rood is een kleur die aandacht trekt, dacht ik. Zien wij de kleur rood niet ook als teken van gevaar en liefde? De psychologische betekenis van rood is als oersymbool, emotioneel, passie en verlangen. Toch enigszins gebiologeerd wat er op ons pad kwam zag ik dat zij halverwege op de vismarkt afsteeg en aan beide voeten rode schoenen droeg. Terwijl enkele mannen die haar voorbij liepen haar amusant nakeken en de visvrouwen op de vismarkt ineens in alle talen zwegen.

Indrukwekkend om zo de Moederdag voor het eerst in Nederland terug te zien. Het had zo gekund! Moeten wij in ons Utrecht niet onze stadse kleur, zijnde rood wit, niet wat meer op deze manier exploiteren, zo vroeg ik mij af. Mijn gedachten gaan terug naar het heden. Rood, zo denk ik, is de kleur van de hartstocht. Tijdens onze Argentijnse Tango-avonden viert de rode roos hoogtij. Frivool was de aanwezigheid van deze dame die aandacht vroeg voor de eerste Moederdag in Utrecht. Velen van ons vieren komende zondag op 8 mei Moederdag. Utrecht op rood wit, want één boeket moet kunnen van de bloemenman. We moeten niet vergeten dat de roos centraal staat voor velen van ons maar zeker ook vanwege onze moeder, oma of zelfs overgrootoma. Rode rozen zijn onlosmakelijk verbonden met de liefde. De majestueuze roos is de koningin van de bloemen. Dus waar of wie je ook bent, rozen zijn altijd welkom. Bekijk de hartvormige blaadjes van de roos maar eens goed, die staan voor liefde en vertrouwen terwijl die vervelende doornen mij aangeven dat de liefde niet altijd over rozen gaat!

Nog enkele tips:

10de Utrechts Cabaret Festival

Het Schiller Theater Place Royale organiseert op donderdag 9 juni, vrijdag 10 juni en zaterdag 11 juni inmiddels de tiende editie van het Utrechts Cabaret Festival.

In 2015 veroverde Andrea Noske de juryprijs en Isabel Nolte de publieksprijs. Uit twee hal- ve finales (donderdag en vrijdag) worden de finalisten voor de finale op zaterdag gekozen. Meer dan twintig kandidaten hebben zich inmiddels aangemeld. Cabaretiers, beginnend of ervaren, konden zich inschrijven. Via een selectieronde zal een aantal kandidaten doorstromen naar de halve finale. Ook dit jaar zal in het historisch Schillertheater, Minrebroederstraat 11, in het hart van de Domstad, het festival plaatsvinden. Het sfeervolle theater biedt plaats aan ruim 130 bezoekers. Winnaar van het eerste festival in 2006 was het duo Olaf & Jasper.

Naast de juryprijs, een publieksprijs zal door het theater ook een persoonlijkheidsprijs worden uitgereikt. De voorzitter van de vak- jury is Erwin Lunstroo (Impresariaat Puuree).

Kaarten voor dit festival zijn te reserveren via de website van het Schiller Theater Place Royale, www.schillertheater.nl en bedragen € 14,- en € 16,- euro voor de halve finale en voor de finale € 18,- en € 22,- Vrienden van het theater, studenten, 65+ en U- pashouders geldt de kortingsprijs.

De speeldata van de kandidaten

Eerste halve Finale donderdagavond 9 juni aanvang 20.30 uur

Tweede halve Finale vrijdagavond 10 juni aanvang 20.30 uur

Zaterdag 11 juni aanvang 20.30 uur *** GRAND FINALE ***

Tijdens deze finaleavond zal het bestuur van Schiller Theater Place Royale een primeur wereldkundig maken

Sponsor Schinkel Benelux STEFON BV

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).