‘Slechts twee Utrechtse kroegen in de Misset top 100’, kopten onlangs diverse lokale media. In de top 100 van poëtisch culinair blaaskaak magazine Lekker is zelfs geen enkel Utrechts restaurant te bekennen. Is het zo slecht gesteld met de Utrechtse horeca? We gaan op kroegentocht voor een paar persoonlijke ervaringen.
Na een winterse avondwandeling stap ik hipsterhemel Grand Café Lebowski binnen voor een kop warme choco en een flinke punt appeltaart. Beiden met slagroom. Dat blijkt een probleem. “Appeltaart?”, kirt de hippe dame, “Dat kan echt niet meer hoor. Ja, op zaterdag verkopen we het hier wel voor het klootjesvolk dat de Dom wil beklimmen, maar nee appeltaart, daar doen we hier niet aan, we hebben wel een home made brownie.” Wat, in welke godesnaam dan ook, is er nu weer mis met appeltaart? Dan maar een brownie. “Heeft de kok dit echt zelfgemaakt?”, vraag ik het vriendelijke hippe meisje in de bediening. “Jazeker.” “Kun je vragen of hij daar onmiddellijk mee wil stoppen?” Wat een droge bonk ondefinieerbare meuk. Je zou er iemand mee dood kunnen gooien, bijvoorbeeld die kok.
Laten we een hapje eten bij restaurant Het Zuiden aan de Mariastraat. Hier besloot de kok om een stuk zalm eerst in stukken te raggen om vervolgens de blokken in de frituur te gooien. Dat was niet eens het meest memorabele, dat was de ober, een aardige kalende dertiger:
“Vandaag hebben we naast de kaart, de witvis zeetong.” Huh, ben ik nou gek, de witvis zeetong?
“Dat is geen witvis, dat is een platvis”, kaats ik terug.
“Euh ja, dat is een witvis en een platvis.”
“Dat kan niet beste man, het is of een witvis of een platvis.”
“Euh ja, het is een witte platvis”, stamelt de ober.
“Laten we het daar maar op houden.”
Het maakt me niet uit of je kaviaar of hamburgers serveert, maar een beetje kennis van wat je verkoopt, is toch niet te veel gevraagd? Over hamburgers gesproken, daar struikel je ook over tegenwoordig. Dat is vaak janken geblazen. Dieptepunt was een bezoek aan de Firma Pickles Burgers & Wines. U vraagt zich af waarom tieners soms compleet doordraaien en met aan AK-47 om zich heen beginnen te schieten? Dikke kans dat ze net bij de Firma Pickles & Wines hebben gegeten. Wat kom je daar suïcidaal vandaan zeg. Welk vlees ze nou precies gebruikten, wist de serveerster niet, maar dit smaakte naar gekookt rubber met de kleur van karton. De vorm van de burger deed vermoeden dat de gehele keukenbrigade er eerst voor de lol vijf minuten op was gaan zitten.
Enfin, geen Utrechtse kroegen dus in een onbelangrijk kullijstje en geen plek in de top 100 van de poëten van Lekker. Ik sta er niet van te kijken, maar ik vind het ook niet erg. Zat leuke kroegies en genoeg leuke plekken waar je prima kunt schaften, daar meer over een andere keer.
(Deze column stond eerder in de DUIC Krant)
21 Reacties
ReagerenTom Staal, uw hautaine toontje had u beter bij uw vorige werkgever TMG achter kunnen laten. Mocht het eten niet bevallen kunt u dat in het vervolg beter op fatsoenlijke toon bespreken in het desbetreffende etablissement. Achteraf in een column op het internet, ongetwijfeld redelijk aangedikt, is zeer onfatsoenlijk.
Na een avondwandeling eerst appeltaart met slagroom en chocomel met slagroom, en meteen daarna zalm bestellen… Deze culinair recensent toont zichzelf wel een ware fijnproever. Hij is er nu ook als een van de eersten achter dat de tourist traps op de Mariaplaats en het eerste het beste café op het domplein niet de beste gastronomische ervaring bieden. Ik ben benieuwd of dit genie in Hoog Catharijne of op het Leidseplein nog pareltjes weet te ontdekken!
Zonde dat de prachtige zaken die Utrecht wel eer aan doen niet genoemd worden..Denk aan Podium onder de Dom, Elvi, Wilhelminapark, Goesting, C’est ca, Madeleine, San Siro, Concours, Héron, Sea Salt Saloon, De Goedheyd..allemaal laten zij zien dat ze geen eenheidsworst zijn! Voor iedere portemonnee is een passende zaak te vinden, voor ieder moment van de dag een leuk tentje te bedenken (anne&max, hutspot, luc, elize, jozef, yoghurt barn, stan&co, 30ml en veel meer) ..Waarom gaan we niet met zijn allen werken aan een mooie lijst met zaken en kroegen in Utrecht die we kunnen aanbieden aan de zogenaamde kenners van Lekker, Misset Horeca etc ipv ons stadje af te vallen..De jonge ondernemers doen hun stinkende best het tij te keren..
hahahahahahahahahaha… Lachwekkende column gezien de uitgekozen zaken!! Als ik in Amsterdam/Rotterdam/New York/Brugge any other place in the world bewust een slechte zaak inloop die alleen op toeristen inspeelt valt er niet veel positiefs te melden nee. Bak azijn die Tom Staal, we lopen culinair zeker achter op de meeste grote steden maar ik ben blij met de toetreding van steeds meer leuke en kwalitatief goede zaken.
Ik heb Pickles in het verleden meerdere malen bezocht, de hamburgers zijn prima in orde. De ervaring van Tom verbaast me daarom nogal. Ik denk dat het stukje voornamelijk geschreven uit effect bejag, en als daar de nering van wat ondernemers mee wordt geraakt, dan zit Tom daar niet zo mee.
Tom, ik geniet al jaren van je werk, maar de volgende keer graag iets zorgvuldiger.
Kan niemand hier begrijpend lezen?
Wat een hautain geneuzel. Constant afgeven op hipsters terwijl op de foto te zien je er zelf ook één bent. Dan kan je nog zo groot Rock ‘N Roll Junkie op je arm geschreven hebben…
Pickles is een prima burgerbar, niks meer niks minder. En sinds wanneer mag een bedrijf niet zelf bepalen of ze appeltaart serveren?! Is Appeltaart tegenwoordig verplicht op een menu?
Lebowski en Het zuiden heb ik nog nooit gegeten dus kan ik verder niks zinnigs over zeggen.
Helaas schiet de bediening in Utrecht vaak wel tekort qua kennis, maarja wat wil je als studenten voor in de bediening voor een minimumloon voor het oprapen liggen.
Verder heb ik het idee dat jij sterrenwaardig eten in eetcafe’s verwacht, als je echt goed wilt eten moet je gewoon wat meer geld uitegeven en bij Podium onder de dom, Heron, De Goedheyd, Karel de 5e, Cest’ca of Goesting (er zijn er vast nog veel meer) gaan eten.
Qua hamburgers ben ik het wel met hem eens: Wat een ellende.
Beers & Barrels, PK Bar & Kitchen, Ruig, Bar Beton: Allemaal doffe, vieze, vanuit de vriezer komende Sligro Burgers. Uiteraard wel Sligro Burgers van Angus rund natuurlijk, maar ook van goede koeien kan je het slechtste vlees in harde, dikke schijven persen, en die vervolgens invriezen. En dat is precies wat er in bovengenoemde restaurants geserveerd wordt: Burgers die niet sappig zijn, niet met de hand gevormd zijn, en een harde onnatuurlijke harde “rand” hebben, alsof het een puck is. Slecht, slecht, slecht. De burger van Speck ben ik al weer vergeten, evenals die van Meneer Smakers, dus die ga ik binnenkort weer’ns testen. Voorlopig blijf ik bij de burger van De Branding: Niet briljant, maar in iedergeval vers, redelijk tot goed vlees, en niet ontdooid, waar de kok zelf een burgertje van heeft gevormd.
Ik durf te wedden dat als iemand aan Tom Staal vraagt wie Amira Hass, Robert Fisk of Max du Preez is, dat ie ook met mond vol tanden staat.
Waarom krijgt iemand die ooit als zwarte piet verkleedt Quinsy Gario thuis kwam stalken überhaupt nog ergens een baan in de media, buiten schimmige sites als PostOnline en GS? Het zou me niet verbazen, gezien zijn verleden bij GeenStijl en PowNed, dat een Hamburgerbakker iets verder op in de stad een goede vriend van hem is. Er zijn sympathiekere stukjes te schrijven over het culinaire mijnenveld dat Utrecht (of welke Nederlandse stad dan ook) is.
Een goede appeltaart, zoals bv. bij de zaak, is wel een norm. Koffie en wortelcake kan me gestolen worden. Een goede, lekkere hap is wel even uitzoeken, schade en schande.
Enorm gelachen. Top geschreven.
Het Zuiden en Pickles doorgaans dikke prima trouwens, maar dat terzijde.
Tsja Roy, tsja MvanderBurg. Best wel tentjes hoor in Utrecht waar je aardig kunt eten. Maar in the end middelmaat en gewoontjes. Typerend voor een stad die uitsluitend hengelt naar nog meer studenten en nog meer starters. Elk onderscheidend vermogen ontbreekt.
Bernd> snob
Wat een manier om jezelf wat te vinden.
Helemaal eens met Staal! Op culinair gebied doet Utrecht nog het meest denken aan een gemiddelde Spaanse badplaats: allemaal snelle b- en c-garnituur waar je voor een duppie ‘gezellig’ kunt ‘genieten’ van ‘eten’ dat ik persoonlijk vaak mijn hond nog niet zou durven voorschotelen, en dan ook nog vaak in een atmosfeer die die van een gemiddelde voetbalkantine nog niet benaderd.
Culinair is Utrecht zo goed als failliet. Het vinden van een een fatsoenlijke tent is als een autosloperij bezoeken: met heel veel inspanning en zoekwerk kom je nog wel eens een bruikbaar onderdeel tegen, maar vooral is het toch vooral roest en andere dove ellende.
Het is de logische uitkomst van ondernemers die op de vraag uit de gemiddeld steeds minder ontwikkelde markt inspelen, in een stad die al decennia gebukt gaat onder voortschrijdende ver-oh-oh-gerso-nisering en Balkanisering.
En óók nog slecht bereikbaar per auto, Scherpschutter!
Mogen we concluderen dat je niks hebt met Utrecht?
@Jan van Bakel 25/11/2016 – 10:38
Ja, zo is het Jan. Dat het centrum is omgetoverd tot een ware hel voor automobilisten helpt natuurlijk ook niet mee in het aantrekken van mensen die wél meer dan € 15,00 te besteden hebben aan een etentje.
Jullie (meervoud?) mogen uiteraard concluderen wat jullie willen, al hadden jullie er niet verder naast kunnen zitten.
Het is eenieder een vraag waarom Scherschutter/ Objectivist/ Hansje Oudwijk/Sanmartean eigenlijk nog in Utrecht woont. Goed voor zijn bloeddruk is het in ieder geval niet. De afgelopen twee weken was hij in ieder geval op vakantie. Het was zo lekker rustig op DUIC. Helaas is het gedaan met de rust
Tja/Jansen/Ireentje.
Daar heb je helemaal gelijk in joh.
@Ben, het is carrot cake.
@tja: het zijn zure mensen. Jammer. Er is genoeg leuks, bijzonders en ook verduiveld goed. Je moet alleen wel de wil hebben om te kijken er naar toe te gaan èn te proeven.
Goed geschreven hilarisch stuk en ja, helaas met een kern van waarheid.
En Scherpschutter, ook om jouw schrijfstijl moest ik erg lachten maar eh, ‘dove’ ellende? Die term had ik nog niet gehoord:-).