De beste werkgelegenheid voor Utrecht | De Utrechtse Internet Courant De beste werkgelegenheid voor Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

De beste werkgelegenheid voor Utrecht

De beste werkgelegenheid voor Utrecht
Terecht wil ons college van B&W de werkloosheid in Utrecht laag houden. Weinig uitkeringsgerechtigden is immers een prettig perspectief, als je over de pot met uitkeringsgeld gaat. Maar ook -en wat mij betreft vooral-, omdat werk nu eenmaal een belangrijke plaats in het leven inneemt. Het is de plek waar je je talenten inzet, waar je bij hoort en waar je vakantiefoto’s deelt. Mensen worden ongelukkig van staan aan de zijlijn. Daar helpt ook een goede uitkering niet bij.

Terecht wil ons college van B&W de werkloosheid in Utrecht laag houden. Weinig uitkeringsgerechtigden is immers een prettig perspectief, als je over de pot met uitkeringsgeld gaat. Maar ook -en wat mij betreft vooral-, omdat werk nu eenmaal een belangrijke plaats in het leven inneemt. Het is de plek waar je je talenten inzet, waar je bij hoort en waar je vakantiefoto’s deelt. Mensen worden ongelukkig van staan aan de zijlijn. Daar helpt ook een goede uitkering niet bij.

Bedrijven lokken en houden

Wat kan je eigenlijk doen als gemeente om de kwaliteit van de werkgelegenheid voor je burgers te bevorderen? Zorgen dat er voldoende bedrijvigheid is natuurlijk. Dat betekent bedrijven proberen aan te trekken. Meer Danones. Maar ook starters helpen met groeien. En Lage Weide laten floreren. Je moet tegelijkertijd zorgen dat werkgelegenheid in Utrecht blijft. Een goede analyse van de vertrekkers is dus zeker op zijn plaats. Blijkt bijvoorbeeld slechte bereikbaarheid per auto werkelijk een reden om te vertrekken, dan moet dat er toe doen bij het maken van mobiliteitsbeleid.

Denken over wonen

Voor veel bedrijven is het belangrijk dat hun medewerkers het leven in Utrecht leuker vinden dan elders. Dan moeten er dus huizen zijn, goede scholen en een aantrekkelijke binnenstad. Dat betekent dat je goed moet nadenken over huisvesting. Daar zijn we nog niet echt beroemd mee. Een divers en betaalbaar woning aanbod. Bestrijden verpaupering door leegstand. Onze mooie winkelstraten niet laten verrommelen. Met het zoveelste T-shirt-paradijs maakt de stad zich niet extra geliefd. Ook al betaalt de filiaalhouder een goede huur.

Zorgbanen bieden kansen

Onder handbereik hebben we bedrijvigheid waar veel werk in schuilt. Wat is er bijvoorbeeld nodig in de grote zorgsector om nog meer goede banen te kunnen creëren Misschien moeten we wel dé plek zijn die voorop loopt qua levenslang leren. Zodat niet alleen de medewerker van het UMC, maar ook de zzp-er op gepaste tijden haar en zijn vak goed kan bijhouden. Wat is er nodig om dat te bereiken? Misschien kan de gemeente daar ook aan duwen?

Mooie middeleeuwse stad

Dan is er nog iets wat je al had: de eigen fysieke omgeving. Als het ons inderdaad lukt om het toerisme meer schwung te geven, komen er banen bij. Die mooie middeleeuwse stad hebben we al, nu nog aan het werk om te zorgen dat mensen hier graag even (liefst wat langer) zijn. De toeristen in Utrecht geven nu al net iets meer uit dan bezoekers aan Amsterdam. Reden te meer om goed na te denken over onze winkelstraten en horeca.

Pionier en pleitbezorger

Tenslotte: wat is ‘goede werkgelegenheid’? De definitie van de FNV is vast anders dan die van de werkgevers van het VNO/NCW. En op Kanaleneiland worden ook andere eisen gesteld dan in het Science Park. Jonge mensen willen deeltijdbanen, en op tijd pauze met een sabbatical. Hebben we genoeg organisaties die dergelijke nieuwe wensen aan kunnen? Is er een soort human resources- overleg op lokaal niveau daarover? Per sector misschien? Omgekeerd kan de groeiende groep ouderen wellicht iets hebben aan deeltijdpensioen. Utrecht als pionier en pleitbezorger? Waar moeten de prioriteiten liggen als je niet alles tegelijk en alleen kunt doen? Mooie vraag aan de lokale politiek. Waarmee bestook je Den Haag?

Een klus voor alle wethouders

De laagste werkloosheid willen hebben is dus een ambitie die alle wethouders raakt. Een ambitie ook als mooie verbinding tussen hen en alle afdelingen. Mooie aanval op de verkokering. Of was het zo helemaal niet bedoeld?

4 Reacties

Reageren
 1. WP

  Grappig… Ik dacht altijd dat werken iets is om in eerste instantie voor jezelf en je familie een dak boven je hoofd te hebben en voldoende te eten kunnen hebben. Het is eigenlijk triest dat veel mensen, inclusief Trude, dat lijken te vergeten. Dat zoiets essentieels vergeten wordt is helaas de ellende van de zogenaamde verzorgingsstaat. Het ontbreken aan de primaire levensbehoeften motiveert mensen echt.

 2. BramD

  Goed verhaal. Het zou mooi zijn als ons stadsbestuur ook zo’n visie heeft.

 3. Bernard Tomlow

  Utrecht maakte dit jaar enorme stappen op het gebied van mobiliteit. Le grand Depart ,Dafne. Uitingen van bedrijvigheid op wereldniveau. De lat gaat overal omhoog.Nieuwe ambities worden opgepakt.Utrecht,dit bolwerk van geschiedenis en talent wordt wakker.Inderdaad,wat betekent dat voor het mobiliteitsbeleid.Ik weet dat ik vloek in de kerk,maar al jaren knaagt het bij mij. Iedere keer als ik in de parkeergarage van het Museumplein ben, denk ik:wat mis ik zo,n garages (natuurlijk ondergronds)binnen de singels in de band van Voorstraat tot Lange Smeestraat; zeg maar de zuid -oost sikkel.Denk aan Lucas Bolwerk,Lepelenburg,Ledig Erf.Moet dat absolute taboe niet eens heroverwogen worden?

 4. Frank

  True Maas mummelt gelegitimeerd voor zich uit zoals wij dat allemaal kunnen. Zonder duidelijke visie of concrete oplossingen. Met talloze vraagtekens en te weinig uitroeptekens. En dat is logisch.
  Punt is tenslotte dat alles wat Utrecht doet op dit gebied interessant kan zijn, maar effectief gewoon kannibalisme op andere steden is en omgekeerd. Wat Utrecht feitelijk kan is weinig meer dat roepen: ‘eigen stad eerst’ en daar naar handelen.

  Punt is echter ook dat een gemeente (en de overheid in het algemeen) in de praktijk maar een zeer beperkte invloed heeft op de ontwikkeling van werkgelegenheid.
  Net als succes vele vaderen heeft en falen een weeskind is, zo is stijging van werkgelegenheid meer dan eens vooral het gevolg van positieve stimulering en verstandig overheidsbeleid maar de daling ervan toch vooral de schuld van de economie.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).