De burger in beweging | De Utrechtse Internet Courant De burger in beweging | De Utrechtse Internet Courant

De burger in beweging

De burger in beweging
Nationale Traploopweek. Voor wie het nieuws miste: vorige week werd hij al voor het tiende jaar gehouden. Het Diabetes Fonds organiseerde, 150.000 mensen namen extra de trap op hun werk in plaats van de lift. Doel: mensen zoveel mogelijk in beweging houden.

Nationale Traploopweek. Voor wie het nieuws miste: vorige week werd hij al voor het tiende jaar gehouden. Het Diabetes Fonds organiseerde, 150.000 mensen namen extra de trap op hun werk in plaats van de lift. Doel: mensen zoveel mogelijk in beweging houden.

In ons Stadskantoor is het altijd Traploopweek, want daar kozen architect en opdrachtgever de gemeente voor centraal gelegen trappen en verscholen liften. Met veel grappen en ergernis tot gevolg, want de prille praktijk leerde dat er soms filevorming ontstaat in die enorme ruimtes.

Bloei van burgerinitiatief

We zijn rondom het bewegen allemaal aan zet, van architect tot Diabetes Fonds. Gelukkig horen we van steeds meer organisaties en groepen die samen de wereld willen verbeteren. Burgers nemen maatschappelijke problemen op de schouders. Voorbij is de tijd dat de overheid een campagne startte. Nu willen zij zelf in actie komen.

Gemeente vraagt loopideeën

De gemeente begrijpt dit en zoekt nieuwe methoden om burgers meer ruimte te geven. Een actueel voorbeeld gaat over gewoon lopen, op straat. Via de site Voetgangersidee stromen bij de gemeente sinds december suggesties binnen over stoepen en straten die verbetering behoeven. Zodat iedereen beter uit de voeten kan.

Interessant experiment, dat helaas maar beperkt duurt: tot eind mei. Is dit een goede manier van doen? Wat gebeurt er met de -tot nu toe binnengekomen- ruim 260 ideeën van al diegenen die lopen in de stad? Waarom de site na zes maanden stopt, valt lastig te snappen.

Burgertop aan de ronde tafel

Oud-Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet pleitte vorige week voor het ruimer inzetten van de G1000, het “Burgertop”- idee van de Belg David van Reybrouck. Duizend mensen lossen in een aantal ronde tafel bijeenkomsten kwesties op in hun omgeving. Een andere vorm van democratie. Want of meer referenda ons zullen helpen, daar kan je wel een vraagteken bij zetten.

Op de bres voor bewegen

De UDB, altijd op zoek naar verbindingen, bedenkt hoe losse initiatieven rond bewegen en lopen aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Wij weten dat ons academisch ziekenhuis, het UMC, werkt aan ‘meer bewegen’ voor patiënt en bezoeker. Een zoektocht die verder reikt dan de ziekenhuismuren.

Lof voor de topvoetballers van FC Utrecht, die in hun vrije tijd niet alleen de stad, maar ook de provincie Utrecht rondreizen om schoolkinderen en bejaarden aan te zetten tot meer bewegen. Als je al die inzet en dat enthousiasme optelt, kan een overzichtelijke stad als Utrecht toch zó een G1000 op poten zetten om de hele mobiliteitsagenda in kaart te krijgen.
Trude Maas
Voorzitter Utrecht Development Board

1 Reactie

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht

    Beste Trude, de mensen nemen de aanbevelingen van politici toch niet meer serieus, vooral niet na het debacle van het fop referendum door dit fop kabinet.
    De burgers meer de vrijheid geven, hahahahahaha, de gemeente Utrecht, hahahahahaha.
    Utrecht de mensenrechtenstad, hahahahahahahahahaha.

    Dag beste Trude.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).