Ingrijpende renovatie van De Planeet gaat over paar maanden beginnen | De Utrechtse Internet Courant Ingrijpende renovatie van De Planeet gaat over paar maanden beginnen | De Utrechtse Internet Courant

Ingrijpende renovatie van De Planeet gaat over paar maanden beginnen

Ingrijpende renovatie van De Planeet gaat over paar maanden beginnen
Artist Impression (Syntrus Achmea)
Het winkel- en kantoorcomplex De Planeet in het centrum van Utrecht wordt de komende jaren ingrijpend gerenoveerd en verduurzaamd. De eigenaar gaat daarbij de gevel in zijn oude glorie herstellen. De renovatie begint medio 2019. De oplevering staat twee jaar later gepland.

Het winkel- en kantoorcomplex De Planeet in het centrum van Utrecht wordt de komende jaren ingrijpend gerenoveerd en verduurzaamd. De eigenaar gaat daarbij de gevel in zijn oude glorie herstellen. De renovatie begint medio 2019. De oplevering staat twee jaar later gepland.

Syntrus Achmea, de eigenaar van het gebouw, had eerder het plan om De Planeet om te vormen tot een warenhuis. Dat voornemen is echter van tafel. “De omstandigheden in de retailmarkt zijn anders dan een paar jaar geleden. Wij denken dat er in Utrecht onvoldoende vraag is voor een extra warenhuis. We zien wel ruimte voor winkel- en kantooroppervlakten van 1500m2, omdat die zeldzaam zijn in het centrum van de stad”, zegt ontwikkelingsmanager Walter van Leeuwe van Syntrus Achmea.

In het nieuwe plan voor De Planeet houden de begane grond en eerste verdieping een winkelfunctie. De winkels kunnen op die manier desgewenst dubbel zo hoog worden. Op de tweede tot en met de zesde verdieping komt ruimte voor in totaal 7000m2 kantoor- en vergaderruimtes, die flexibel zullen worden verhuurd.

Fietsenstalling

Syntrus Achmea onderzoekt nog of de dubbele kelder van het gebouw kan worden gebruikt als fietsenstalling. Van Leeuwe: “Wij geloven sterk in gebouwen die meerdere functies verenigen, met name in de binnensteden. Met winkelen en werken past De Planeet in die filosofie. En mocht de fietsenstalling er kunnen komen, dan leveren we ook een bijdrage aan meer duurzame mobiliteit in Utrecht.”

De Planeet is ooit gebouwd als warenhuis Galeries Modernes en is gelegen in het centrum van Utrecht op de hoek van de Lange Viestraat en de Oudegracht. Het gebouw is in 1939 na de  door een grote brand getroffen waarna het opnieuw opgebouwd is, het zag er toen wel totaal anders uit dan het originele gebouw. Tegenwoordig is De Planeet vooral bekend door de blauwe gevel.

De brand in 1939. Bron: Het Utrechts Archief
De brand in 1939. Bron: Het Utrechts Archief
Galeries Modernes in 1935

 

20 Reacties

Reageren
  1. Fred

    Wat een geweldig pand is dit! En wat een vooruitgang voor dit punt in de stad! Samen met de nieuwe bieb op de Neude een mooie eyecatcher!

  2. Jeroen

    Kunnen jullie nog eens naar die laatste alinea kijken? Loopt niet erg lekker en klopt niet helemaal feitelijk. Sinds 1925 heette de zaak op de hoek Galeries Modernes. De zaak zat daar echter al sinds 1904 als Grand Bazar Francais. Het originele pand brandde af in 1939 en werd herbouwd in de huidige functionalistische art decovorm in 1941. In 1991 werden de braakopwekkende blauwe platen op het pand geplakt en werd het op een gegeven moment ‘de Planeet’

  3. Barend

    Prachtig! En geweldig dat er ook investeerders zijn die voor kwaliteit gaan!

  4. Willem

    Kijk, zo zien we het weer graag.

  5. Bayerwald

    Fantastisch dat dit icoon is z’n oorspronkelijke glorie wordt hersteld. Een aanwinst voor onze binnenstad. Hulde aan de eigenaar.

  6. Toine Goossens

    Een mooi aanwinst voor het centrum, terug in al haar glorie. In de jaren 70 zat er een heel goede supermarkt in de kelder. Fietsparkeren in de kelder zal het stadsbeeld veel goed doen. Dan kan de Oudegracht fietsvrij worden, gemeente gebruik deze kans.

  7. JdV

    Helaas. Daar gaan dus weer een paar mooie kleine zaken verdwijnen. In plaats daarvan zielloze ketens die op elke hoekaleen winkel hebben.

  8. Rinke Doornekamp

    Dat het schitterende gebouw van Galleries Modernes, zo als toen de naam was,
    weer in ere hersteld wordt is geweldig mooi nieuws! Ik heb altijd de hoop gehad
    dat dit nog eens zou gebeuren. Laat dan ook de bijzondere belettering van de naam op de bovenste verdieping weer terug komen in het straatbeeld. Zie hiervoor oude ansichtkaarten uit de jaren veertig en vijftig.

  9. Harry

    @JdV: Mooie kleine zaken zoals de Intertoys en de Kijkshop?
    Hou eens op met dat negatieve gedoe man…
    Enige kleine zaakje was er nog zat was die Toko en daarvoor hebben we tegenwoordig ook al weer een mooie nieuwe voor in de plaats aan het Vredenburg.

  10. VincentZonderland

    @JdV: ? Blokker, Kijkshop intertoys, Pipo’s (heeft nieuwe locatie) daarvoor een BCC. Daarvoor een Kwamtum Hallen. Over welke kleine zaakjes heb je het?
    Renovatie is in elk geval een zegen.

  11. Alex

    Prachtig. Hulde aan de ontwikkelaars. Tijd dat deze parel weer in ere hersteld wordt. En inderdaad graag met de originele belettering erop .

  12. EvG

    Weer een mooie transformatie voor de Binnenstad. Gaat straks een mooie entree worden met de transformaties van de Bijenkorf (gereed), pand van C&A, pand ING, Apollo hotel en iets verder het voormalige Postkantoor op het Neude (in aanbouw).

  13. Cico

    Wat een goed nieuws en geweldige plannen!

  14. wollie

    kantoorruimte, jammer… ik had graag een zwembad met drie verdiepingen gezien.

  15. Fredsell

    Fantastisch plan, misschien leuk om de naam “de planeet ” te vergeten en het weer ” Gallerie Modernes” te noemen, over oude glorie te spreken?
    Mooie grote fietsenstalling in de kelder !
    Weer een opsteker voor onze mooie binnenstad!

  16. vanhoorn1944@hotmail.nl

    Ik hoop dat de Toko blijft op de plek.Die zaak is al een keer verhuist.Een hele goede zaak deze Toko.

  17. Inez

    Mij had een V&D of ander warenhuis wel leuk geleken.
    Misschien ben ik een van de weinigen, maar het kan daar heel goed.

  18. Dennis

    Fantastsich plan! Hopelijk gaat het nu ook uitgevoerd worden.
    https://www.duic.nl/algemeen/de-planeet-raakt-haar-blauwe-gevel-kwijt/

  19. Zonnewende

    Wat super dat ze ook aan een fietsenkelder denken!
    Duimen draaien dat die er inderdaad komt…

    En ook die naam terug: Galleries Modernes, zoals Rinke al vraagt.

  20. katja

    Mooi gaat het worden, als de “artist impression” bewaarheid wordt.
    En @EvG, heb je al gezien wat de Postkantoor wordt Oudegrachtzijde ? Karakteristiek pand naar de knoppen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).