De rebellen van de Bunnikside | De Utrechtse Internet Courant De rebellen van de Bunnikside | De Utrechtse Internet Courant

De rebellen van de Bunnikside

De rebellen van de Bunnikside
Het was een groot dilemma: gaan we naar Heerenveen of bezoeken we de officiële presentatie van het boek ‘De Rebellen van de Bunnikside’. Een boek over de meest gevreesde supportersgroep van Nederland.

Het was een groot dilemma: gaan we naar Heerenveen of bezoeken we de officiële presentatie van het boek ‘De Rebellen van de Bunnikside’. Een boek over de meest gevreesde supportersgroep van Nederland.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor de boekpresentatie. In supportershome Number Four werd de wedstrijd bekeken op een groot scherm en de 125 aanwezigen vermaakten zich opperbest. Zelf raakte ik in gesprek met Leo van Veen, Jan Willem van Dop en Remco Kraak.

De eerste helft ging bijna volledig aan mij voorbij, want met enkele andere supporters bespraken wij de verhalen in het boek. In de rust werd het eerste exemplaar overhandigd aan Martin van de Pol: een Bunnikside-lid van het eerste uur. Tot zijn grote verbazing volgde voor hem nog een signeersessie. Mike Vermeulen, Danny van der Linden en Remco Kraak konden er wel om lachen. Zij hebben enorm veel uren besteed aan dit uiterst vermakelijke boek voorzien van vele foto’s.

Inmiddels ben ik op de helft. Het gaat over de periode van 1970 tot en met nu. Het is uitgebreid en goed gedocumenteerd. De Libris Literatuur Prijs zullen ze er niet mee binnenslepen, maar het boek is wat mij betreft vakwerk. Het geeft een inkijk in de veelal ondoordringbare wereld van hooligans van FC Utrecht. Ze praten vrijuit over dingen waar ze tientallen jaren over hebben gezwegen. Waarom deden ze wat ze hebben gedaan?

Deze supporters hebben jarenlang een bak ellende veroorzaakt tot in Europa aan toe. Velen hebben forse straffen ontvangen en anderen zijn de dans ontsprongen. Maar voor allen geldt: er was altijd de onvoorwaardelijk liefde voor hun club FC Utrecht. Hoe onbegrijpelijk dat ook mag zijn voor lezers die helemaal niets hebben met dit soort supporters.

Regelmatig ben ik de discussie aangegaan met mensen die hun gal spuwden over die supporters. Uiteindelijk is het niet te doen, want ze begrijpen er niets van. Ik laat het dan ook maar zo. Inmiddels ben ook ik de wilde haren wel kwijt. Het hooliganisme van de jaren zeventig en tachtig was extreem. Het zou tegenwoordig TBS-waardig zijn.

Ik dank de makers voor dit unieke boek waar ik met trots in ben begonnen te lezen – hoe onbegrijpelijk dat ook is voor velen. Ik vind het zeer de moeite waard om te lezen. FC Utrecht speelde overigens tegen Heerenveen met 1-1 gelijk. De fans hebben zich prima gedragen. Dat is wel eens anders geweest.

Ben ten Boden

Ben ten Boden

Ben ten Boden

Ben ten Boden is oud-voorzitter van de Supportersvereniging van FC Utrecht en tegenwoordig volgt hij de FC overal waar ze gaan en staan.

Profiel

22 Reacties

Reageren
 1. Danny van der Linden

  Ha Ben,
  Leuk om je gisteren kort te spreken. Dank voor de mooie woorden.
  Groet,
  Danny

 2. Paul

  Benieuwd of de waarheid van deze ex voorzitter in het boek staat.

 3. Karel5

  Nou geweldig hoor, een eerbetoon voor figuren die jarenlang het kijkplezier van echte, normale supporters verziekt hebben. Die voor honderduizenden guldens of euro’s schade hebben aangericht. Deze gasten waren ook verantwoordelijk voor het inzetten van enorme hoeveelheden politie bij wedstrrijden van FC Utrecht. Of het nu zoveel beter is, waag ik te betwijfelen. Krankzinnig dat Leo van Veen en Jan Willem van Dop bij zo’n bijeenkomst aanwezig willen zijn. Maar goed, het zal allemaal wel. Er wordt recht gepraat, wat verschrikkelijk krom is (geweest). Belachelijk.

 4. Bertje 030

  Wangedrag dat goedgepraat wordt onder het mom van: ‘dan begrijp je het niet”, wat ik wel begrijp is dat je als niet begrijpende seizoenkaarthouder niet mee kon naar uitwedstrijden omdat deze figuren het voor je verpest hadden, neem het debacle in het oude Vitesse stadion Monnickehuize, compleet wangedrag met trieste afgang van de FC tot gevolg in Europa, hetzelfde in Auxerre waar een complete wc werd gesloopt, blij dat ik het niet begrijp. Wat ik ook niet begrijp is dat een JW van Dop zich daarvoor leent.
  Kortom; ik begrijp heel veel niet, blij dat zulke figuren het allemaal wel begrijpen, geruststellend idee.

 5. Karel5

  @Ben, dat je dit tuig supporters durft te noemen is helemaal te gek voor woorden. Supporters zijn liefhebbers van voetbal en van club. Die mensen juichen, zingen, klappen en balen zo nu en dan. Dat doen ze zonder dingen te slopen of andere mensen total loss te slaan. Die echte supporters schamen zich kapot voor dat gajes, die uit naam van FC Utrecht anderen terroriseren. Daar is niks leuks aan. Helemaal niks.

 6. Danny van der Linden

  Karel5 en Bertje030 oordelen over een boek dat ze duidelijk niet gelezen hebben. Juist dat oordelen wordt in het boek niet gedaan. Het is geen eerbetoon. Kortzichtigheid ten top deze reacties.

 7. Karel5

  @Danny van der Linden, klopt ik heb dat boek niet gelezen, maar in zijn algemeenheid verafschuw ik geweld. Ook geweld rondom voetbalwedstrijden, ik reageerd op deze column, Ben schrijft zelf dat hij gestopt is met het uitleggen aan mensen wat dat hooliganisme nu precies inhoudt. Ik vind het in zekere zin fascinerend wat hooligans bezielt om rotzooi te trappen rondom voetbalwedstrijden. Daarmee keur ik het nog steeds niet goed, integendeel. Hooligans zijn geen helden of supporters, zij zijn uit op rotzooi, om welke rare reden dan ook. Ik ken aardig wat mensen die niet meer naar het voetballen gaan, vanwege die randverschijnselen. Zelf heb ik jarenlang de wedstrijden tussen Utrecht en Ajax niet bezocht, ook vanwege al die walgelijke teksten die gezongen werden vanaf de Bunnikside. Ik ben aanwezig geweest bij de laatste bekerfinale die Utrecht heeft gespeeld tegen Feyenoord. Ik heb me na die finale ook erg geschaamd voor het ronduit onbeschofte gedrag van zogenaamd “volwassen” Utrecht aanhangers tegenover politie-agenten die alleen maar hun werk deden. Ik heb mij ook voorgenomen dat soort wedstrijden nooit meer te bezoeken. En nogmaals, er zijn heel veel echte supporters die er zo over denken. Erg jammer. Het is maar voetbal.

 8. BW

  Ben ten Boden begrijpt het zelf niet goed. Onvoorwaardelijke trouw, loyaliteit en kameraadschap hebben niets te maken met (supporters)geweld. Ik zou het best nog een keer willen uitleggen, maar om met zijn eigen woorden te spreken: “uiteindelijk is het niet te doen”.

 9. Bertje 030

  @Danny van der Linden;

  Ik sluit mij bijKarel5 aan; Ik heb 20 jaar een seizoenkaart gehad, ben regelmatig naar (Europese) uitwedstrijden geweest, bekerfinales enz. maar dit soort gedrag kun je als supporter nooit goedpraten, het boek 40 jaar FC heb ik wel in de kast staan, mag je lenen.

 10. Danny van der Linden

  @ Bertje 030

  Ik praat niks goed. En dat boek heb ik zelf uiteraard ook!

 11. Herman

  Bennie heeft het over “ze” en “hun” , eerlijker is ” wij” hij was ook onderdeel van de,e groep ruig die jaren de boel rond FC Utrecht verziekt hebben en waar de restanten nogvsteedssoor FC Utrecht rondzwerven..
  De club is nog steeds een plek met een onaangename sfeer.

 12. Gerard Brugmans

  Kan iemand mij uitleggen waarom DUIC dit soort volk een platform geeft? Kunnen we in de toekomst meer reklame voor merchandise van criminele organisaties verwachten?

 13. Karel5

  Daarnaast te gek voor woorden dat de voorzitter van de grootste supportersverenging kennelijk een toespraak hield op deze bijeenkomst. Ik weet nu weer waarom ik geen lid ben van de SV. We moeten eens stoppen met dingen normaal te vinden die verre van normaal zijn. Ik zou als directie van FC Utrecht ook niets met deze figuren te maken willen hebben. De “heren” hebben zo nog invloed ook.

 14. W

  Everybody hate us, we don’t care!

 15. Peter

  De columnist is een man met meerdere gezichten.

  Wanneer het hem uitkomt speelt hij de brave burger en de andere keer de ex hooligan.

  Karel5 het is inderdaad vreemd dat hij bij Duic een podium krijgt. Zijn stukjes zijn broddelwerk en de beste man is overal uitgekotst. Er zal wel een bekende in de redactie van Duic zitten, iets anders kan ik me niet voorstellen.

 16. Karel5

  W, als je daarvan geniet, doe dat dan maar. Mensen zoals jij en ik beleven voetbal totaal anders, bij mij gaat om de sport, bij types zoals jij betwijfel ik dat. Blinde haat omdat iemand een andere club dan jij aanmoedigt heb ik nooit begrepen. Net als het slopen van spullen in stadions en binnensteden.

 17. Bertje 030

  Uiteindelijk is de FC een platform waarop je kan slopen, rellen, discriminerende opmerkingen kan plaatsen en liedjes kan zingen onder het mom van supporter.
  Als de FC weggaat zoeken ze een ander platform en is iedereen voor Kampong.

 18. W

  Haha Karel5 op de kast!!!

 19. Richard

  En voor sommige is een reden om wedstrijden van de FC niet meer te bezoeken. De supporters die er tegenwoordig komen, het klapvee en de mensen die de hele wedstrijd zeiken als je staat ipv zit, of die hele klassen met kinderen, die niks anders doen als tegen je stoel trappen of vliegtuigjes gooien en dus ook niet voor het voetbal komen, maar die zich vervelen en daarmee anderen gaan irriteren. Je weet wel die supporters van de toekomst, geloof me als je er wat van zegt dan staat er een steward bij je die vraagt of jij normaal wil doen.

  Want voetbal is voor iedereen, nou dikke lul drie bier, in tegenstelling tot dat soort dagjesmensen betalen wij al jaren geld voor die seizoenskaart en niet 2 a 3 keer per jaar 5€ voor een kaartje.

  Maar daar mag je dan niks van zeggen. Want dan wordt je eruit geflikkert. Liever een vak vol hooligans met dezelfde passie voor de club als ik zelf dan een vak vol klapvee en dagjes mensen

 20. W

  Klopt Richard!

 21. Karel5

  Liever klapvee dan hooligans die walgelijke liedjes zingen, alleen maar aan het provoceren zijn en met dat domme gedrag het kijkplezier van de echte fans verzieken. Vreemd normbesef. Columnist houdt zich al een week gedeisd. Teruggefloten door de DUIC redactie?

 22. W

  Karel5 is vast een modelburger die alles perfect en volgens de regels doet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).