De teloorgang van een supporterslegioen | De Utrechtse Internet Courant De teloorgang van een supporterslegioen | De Utrechtse Internet Courant

De teloorgang van een supporterslegioen

De teloorgang van een supporterslegioen
Het voor het tweede jaar in successie goed presterende FC Utrecht, mist de steun van supporters. Ik heb al meerde malen aangegeven dat met name in de uitwedstrijden de achterban het laat afweten. In Groningen was er welgeteld één bus met supporters en de rest was met de auto.

Het voor het tweede jaar in successie goed presterende FC Utrecht, mist de steun van supporters. Ik heb al meerde malen aangegeven dat met name in de uitwedstrijden de achterban het laat afweten. In Groningen was er welgeteld één bus met supporters en de rest was met de auto.

Totaal waren er 225 fans. En dat voor een FC Utrecht dat nog volop strijdt om de vierde plaats. Voor een toegangskaartje diende slechts drie (!) euro te worden betaald. Ook de aanrijdroute was volledig vrij. Een aantal fans van FC Utrecht bezocht dan ook vooraf de binnenstad van Groningen. Vrijheid blijheid!

Wanneer komen de tijden weer terug dat FC Utrecht kan rekenen op gemiddeld vijfhonderd fans per uitwedstrijd? We zitten nu gemiddeld op Jupiler niveau! FC Utrecht verdient meer. Veel meer. Ook aangaande de thuiswedstrijden. Daar moeten meer dan 20.000 fans op af komen. Ondanks een prima actie van FC Utrecht voor de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle om met vijftig procent korting de wedstrijd te aanschouwen, kwamen er amper 18.000 fans.

Tegen FC Groningen viel FC Utrecht de eerste helft volledig door de mand. Janssen stond synoniem voor de gehele eerste helft. In de rust waren vele fans het roerig eens met elkaar. Ze hadden het ouderwetse FC Utrecht gezien van de jaren tachtig en negentig. Ze gaven geen stuiver meer voor een positief resultaat. En terecht, het was een zeer bedroevende eerste helft. Ten Hag moet welhaast ontploft zijn in de rust. Zo kinderlijk voetballen, dat zie je zelfs bij de A-junioren niet. Een complete sof. De sfeer in de eerste helft in het bezoekersvak was dan ook verre van optimaal.

Met gemengde gevoelens bekeken we de tweede helft. En gelukkig zagen we een heel ander FC Utrecht. Een prima treffer van Haller. Troupee knalde bijkans het net stuk bij zijn goal. De nog jonge verdediger is een bepalende speler aan het worden in dit elftal. Heeft nog een contract tot juli 2019. Het bezoekersvak kwam in beweging. Voor de volle tweehonderd procent gaven zij zich voor hun club. Eindelijk. En pats, Ayoub met de 2-3! Het feest was compleet. Alaaf. FC Utrecht vanuit niets naar iets. De drie punten mee terug naar de Galgenwaard.

Aanstaande zondag komt degradatie kandidaat ADO Den Haag naar de Galgenwaard. Ik ben benieuwd in hoeverre de fans van FC Utrecht op zullen staan. Uitverkocht zal het echt niet raken, maar het aantal van 16.000 toeschouwers zou wel heel teleurstellend zijn. Gelukkig bereiken mij ook berichten dat supporters plannen aan het ontwikkelen zijn om met name de sfeer in de Galgenwaard naar een hoger niveau te tillen. Het implementeren van staanplaatsen aan de Bunnikside, heeft daar hoge prioriteit. Een rood/witte muur van 4000 fanatieke en hondstrouwe fans. De tegenstander zal al met 1-0 achter staan. Komt ”de hel van Galgenwaard” weer terug? De club verdient het.

Ben ten Boden

 

18 Reacties

Reageren
 1. Velox

  De meeste mensen in Utrecht e.o. associëren zich niet met de club FC Utrecht, een beetje een tokkieclub en dat komt met name door de vaste club “supporters”. De FC zal er goed aan doen zichzelf opnieuw uit te vinden. Misschien een heroprichting van Velox? Nu al ik wel weer de kop van jut zijn, maar het is wel het sentiment dat leeft onder de bevolking. #against modern football and afkomst hooliganism.

 2. herman

  Utreg was een club van het volk, dat wil zeggen het wat rauwere deel van het volk, dat was soms leuk en soms niet leuk.

  Sinds een jaar of wat wordt er geprobeerd Utrecht als een marketingproduct weg te zetten. Daar kun je van alles van vinden, maar het is in ieder geval anders en dat heeft zijn weerslag op de soort supporters.

 3. Paul

  Zo lang er nare spreekkoren zijn, kom ik niet met mijn kinderen naar het stadion. Misschien braaf, misschien niet passend bij de geschiedenis van de club, maar ik ga op mijn vrije dag liever niet naar een ‘hel’.

 4. Velox

  @ Herman

  Ik weet niet of “het volk” door heeft dat de middenklasse de overweldigende meerderheid heeft in dit land en ook in de stad en regio Utrecht, dus door de club van “het rauwere deel van het volk” te zijn is Utrecht een doodlopende weg ingeslagen; en dat zie je nu. Als van Seumeren zich terugtrekt is de club ook zo goed als failliet en dus toekomstloos.

 5. 030

  Staanplaatsen op de Bunnikside, het vak wat seizoen-in en seizoen-uit voor problemen zorgt met kwetsende spreekkoren, met name tegen Ajax en andere wedstrijden. Dat vak heeft de club al heel wat boetes gekost door de jaren heen, die de club ,mocht betalen. Ik snap heel goed dat veel mensen geen voetbalwedstrijden meer bezoeken, zeker niet met kinderen. Met dank aan de Tokkies op de Bunnikside, waar sociale controle kennelijk uit den boze is. Zolang die gasten niet aangepakt worden, wordt het met de toeschouwersaantallen niet veel beter en dat is jammer. Over de wedtrijd: Prima punten gepakt!

 6. caroline

  Liever tokkies op het vak dan dronken studenten die zich niet kunnen gedragen en komen om tezuipen en niets met utreg hebben. Want dat is het probleem. Utrecht is steeds meer een stad voor de rijkere,niet uit utrecht komend en denken dat ze utrechter zijn. Maar ze hebben onze humor niet,kennen onze cultuur niet en zijn zeker geen fc utreg fan. De echte supporter kan het soms niet meer betalen,stadion verboden of de vrouw en kinderen.

 7. Y

  Een echte supporter gaat hoe dan ook en komt niet met smoesjes!
  Blijkbaar heeft onze fc niet zoveel echte supporters wat ik merk in mijn omgeving is dat er heel veel voor Ajax zijn.
  Dat komt waarschijnlijk door de resultaten als op den duur Utrecht ook resultaten gaat boeken zullen de neppe supporters zich ook weer gaan melden in onze waaierige stadion!

 8. Velox

  @ Caroline

  Agossie, huilie, huilie.

  Newsflash: er wonen in Utrecht meer niet-studenten dan studenten en alle studenten zijn ook weer heel snel niet-student meer.

  Echte supporters hebben geen stadion-verboden, want supporters gedragen zich gewoon>zegt al weer wat over de typische FCU-cultuur trouwens, dat antwoord van je.

  Liever mensen die bier drinken, op een leuke, gezellige manier> dus 2 a 3 biertjes dan al die doorgenomen coke-snuivers op de Bunnik.

  Voor mij zijn mensen die graag in Utrecht willen komen wonen van harte welkom. Mensen van buiten nemen vaak ook een leuke andere mentaliteit mee en laten zien dat dingen ook anders kunnen. Andere blikken op de wereld verhelderen je blik en kijk. Als ze maar zich verantwoordelijk voelen voor Utrecht.

  En dan dat gelul over cultuur en humor. Meestal zijn dit bepaald soort mensen die dit roepen die denken dat de Utregter het volk is (waarvan zij denken wat het volk is) meestal mensen die zich niet kunnen en willen gedragen en denken dat de stad van hun is. Newsflash> dat is niet zo. Wen er aan of verhuis naar Nieuwegein, daar wonen heel veel zogenaamde echte Utregters, Ben je lekker onder je eigen soort. Utrecht is namelijk altijd een stad geweest, een kruispunt, waar veel mensen zich vanuit andere plaatsen gevestigd hebben. Je denkt toch niet dat Utrecht ooit groot is geworden alleen op basis van inteelt? Dat heeft zich kennelijk beperkt tot bepaalde buurten en een aantal FCU-supporters/ hoolies.

 9. caroline

  @Velox
  Ik ben al 52 jaar binnestadse,ga naar elke thuiswedstrijd,heel veel uitwedstrijden,heb gewerkt in het stadion als schoonmaakster en daarbij nog 2 jaar vrijwillig . Ik leef ,ben en ga dood als utregfan. Op zondag slaom ik langs de kots,mijn kroegje kom ik niet meer in(studentenavond) in de ah spreek ik engels en in de zomer slaap ik snachts niet meer door de feestjes. Yip ze brengen wel wat mee.afgedankte zooi op straat,kots en fietsen overal.huile doe ik niet het is een feit. Dan zit ik liever met die adhd gastjes op het vak. Zijn niet zo uit de hoogte.ooit bij ajax utreg heeft zo’n jochie mij geholpen om uit de linie tekomen. Voetbal is de mooiste sport waar heel veel mensen plezier in hebben,maar het is ook een strijd tussen steden. Dat was het vroeger al en dat zal het altijd blijven

 10. caroline

  @Velox
  Wat bent u een haatdragende man die nog asociaal is ook heb ik u beledigt aaaagossie huile dan. Hihihi dat bedoel ik hoog in de bol kjkend op het volk neer. Gelukkig kijkt u thuis want u heeft geen ballen voor de bunmikside

 11. Berend

  Als FC Utrecht moet blijven teren op die paar ‘echte Utrechters’ (laaggeschoolde, volkse types uit Sterrenwijk, Ondiep etc.) die nog over zijn, dan is het snel gedaan met de club. Bij de middenklasse, en ook die zo verafschuwde studenten, valt veel meer te halen. De club zou zich juist moeten richten op Utrechters die wat te besteden hebben, en gewoon een gezellige voetbalmiddag willen – zonder vechtpartijen, bestormingen van het uitvak, hatelijke spreekkoren, etc… Dan maar geen ‘echte Utrechters’.

 12. Paul

  Velox

  Schaam je diep dat je de naam gebruikt van een echte Utregse VOLKSCLUB.

  Je praat poep over de Utregters, je weet er helemaal niets van. En alle Bunniksiders coke snuivers noemen? slaap zacht…..

  O wee als je over cultuur praat bij links denkende Nederlanders die nog altijd geloven in een samenleving waarin iedereen hetzelfde is. Kijk om je heen en zie de verschillen en know your historie.

  Gevalletje Groen Links Caroline, je weet wel, de mensen die er een chaos van maken in de stad!

 13. Velox

  Haha, typisch weer.

  Ik bepaal zelf wel welke club mijn club is en velox is mijn aloude familieclub. Ga zelf je mond spoelen Paul want vele veloxers zouden zich omdraaien in hun graf als ze zien wat voor club de fcu is en wat voor “supporters” er nu komen, weet ik van mijn opa.

  De vooroordelen over links, de elite, studenten zijn weer niet aan te slepen.

  Ik ben gewoon een Utregter hoor. Alleen mij zul je niet zien bij de tuigclub FC Utrecht. Dan zie je mij liever over de vloer komen bij de vele wel leuke volkse amateurclubs in de stad waar mensen zich wel gedragen.

  Grappig dat “het volk” hier zoveel vooroordelen in de mond neemt. Ik ben SP’er, de enige partij die echt voor het volk opkomt en er voor zorgt dat mensen niet uitgezogen worden.

  Ik als normale Utregse jongen kan het prima vinden met veel studenten in de stad, al zit daar ook tuig tussen. Ook kan ik het prima vinden met de wat rijkere mensen in mijn buurt. Zijn er genoeg die gewoon menselijk zijn. Over arrogant en uit de hoogte doen gesproken, dat zijn jullie reacties hoor Paul en Caroline hoor door gedrag van tuig en asocialen goed praten en zo negatief te zijn over normale stadsgenoten, gebaseerd op hokjesdenken en vooroordelen. Jullie bezorgen het volk een slechte naam en door jullie reacties wordt je bijna blij dat het zogenaamde volk wat jullie zo aanbidden uit de stad verdwijnt. Kan utreg doorgaan met weer een leuke stad te worden.

  Gisteren zagen we in het programma fans de FC Utregters Hoolies weer eens figureren. Niet in beeld willen wegens stadionverboden, duidelijk wel doorgesnoven, tegen een cameraman kanker op roepen, want anders zou hij klappen krijgen. Nee echt fijne mensen dat zogenaamde fcu volk. In mijn opvoeding, opa en pappa echte Velox mannen, heb ik geleerd dat dit gewoon kutvolk is. Dan een miljoen keer liever middenklasse en ex studenten in mijn straat. Waarom verhuis je eigenlijk niet Caroline als je jezelf zo ergert aan je mede stadsgenoten? Stel je voor dat je er vrolijk van wordt. Of waarom spreek je die vervelende mensen niet aan, of nog beter, probeer je op een positieve manier met ze in contact te komen. Nodig ze eens uit voor wen middagje FCU. Maar nee, uit je commentaar blijkt dat er geen ene wil is. Haten is makkelijker. Zoals ik al zei: FCU tuig, en dat is geen vooroordeel, dat baseer ik op gedrag en in dit geval op al je eigen uitspraken. Zelfde geldt voor Paul: gewoon zielig.

  Berend heeft helemaal gelijk, als de FC niet mee verandert met de stad gaat de club dood. Je bent natuurlijk het lachertje van Nederland als je 4e staat en de 4e stad van NLbent en maar zo’n klein percentage van de bevolking in je stadion komt. Alle fatsoenlijke Utregters blijven weg en komen niet in de Galgenwaard. Maar goed: blijf lekker met je zeer selecte groepje tuig bijdragen aan de ondergang van je club. Zonder van Seumeren zou de club failliet zijn. Er is geen toekomst en dat ligt aan de club zelf. Raar toch dat in de sterkste economische regio van NL er geen grote groep geldschieters klaar staat en dat in een achterland van ruim 1 miljoen inwoners het stadion nog niet eens vol te krijgen is. Dan moet je jezelf achter de oren krabben.

  Succes met denken in hokjes en vooroordelen en blijf vooral krampachtig in de verdediging schieten. Mensen die zo op hun teentjes getrapt zijn bevestigen dat de kritiek inhoudelijk klopt.

 14. caroline

  Op de bunnikside is ieder gelijk,als je maar gewoon doet dan doe je al gek genoeg.
  Ik ben een trotse bunniksider,trots op de club,en op de jongens man vierde plek en stevig. Jaja een heel gelukkige vrouw

 15. Paul

  Velox

  Nou.nou….wat een frustratie zit er in je joekie….Utregs woordje trouwens……
  En ook nog iedere FC supporter over 1 kam scheren als tuig, ga gauw je mond met zeep spoelen joekie. En wel goed lezen he? wat Caroline en ik zeggen. Wie is er nou op zijn rode teentjes getrapt?

  Als je de FC en haar supporters niets vindt dan is dat je goed recht, maar laat het dan ook links liggen…..beetje SP gedachte…

  Nog een fijn en vooral positief leven verder!

 16. Jack Daniels

  Je bent wel een grappenmaker Velox. Je noemt het fcu volk kutvolk en hebt liever de middenklasse en ex-studenten in je straat terwijl diezelfde middenklasse en ex-studenten ook gewoon in het stadion zitten. Maar veel succes bij de club van je opa en papa, Velox, de club van het bestaansrecht! 😉

 17. caroline

  Toch raar dat u zegt dat ik in hokjes denk en bevooroordeelt ben maar we zijn van dezelfde partij.jaren actief lid geweest. Dus vertel mij nu hoe u bevooroordeelt bent. Grote kans dat ik u tegengekomen ben.hihi dus u zegt mij dat ik rechts ben pffff. Mijn ouders zijn pvvers en ik stemde jaren sp,politiek daar heb ik nu schijt aan want ik ben voor onze fc

 18. caroline

  Trots is een vies woord voor links,gelijkheid is een vies woord voor rechts,maar dit is wel wat er fout is. Velox, een volksbuurt leeft,helpt,ruziet,luistert en is betrokken met elkaar. Men laat elkaar in zijn waarde,ondanks onze verschillen in politiek,geloof en achtergrond. Blijf lekker kortzichtig in uw ivoren toren en ga maar lekker naar de amateurs,waar scheidsrechters belaagt worden en voetballers kreupel worden geschupt

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).