De toekomst van Utrecht Science Park: Wat zijn de wensen? | De Utrechtse Internet Courant De toekomst van Utrecht Science Park: Wat zijn de wensen? | De Utrechtse Internet Courant

De toekomst van Utrecht Science Park: Wat zijn de wensen?

De toekomst van Utrecht Science Park: Wat zijn de wensen?
Utrecht Science Park. Foto: Robert Oosterbroek
Het Utrecht Science Park (USP) is aan vernieuwing toe. Daarom start de gemeente Utrecht in 2019 met het maken van een omgevingsvisie, een document waarin de wensen en prioriteiten van de gemeente en belanghebbenden staan voor de ontwikkeling van het gebied. 

Het Utrecht Science Park (USP) is aan vernieuwing toe. Daarom start de gemeente Utrecht in 2019 met het maken van een omgevingsvisie, een document waarin de wensen en prioriteiten van de gemeente en belanghebbenden staan voor de ontwikkeling van het gebied. 

De nieuwe omgevingsvisie is nodig, omdat het huidige bestemmingsplan van het gebied te weinig ruimte biedt voor ontwikkeling. Op maandag 18 december liet het college aan de gemeenteraad weten wat zij in ieder geval op wil nemen in dit document.

Zo zijn er wensen van de huidige bewoners om onder andere een betaalbare, grotere supermarkt in de buurt te hebben. Ook hebben de Universiteit Utrecht (UU) en het UMC Utrecht grote verbouwingsplannen die meegenomen moeten worden in de plannen voor de toekomst. Het UMC Utrecht gaat bijvoorbeeld het entreegebied verbouwen. Ook een aantal gebouwen van de UU gaat op de schop. Zo staat de UU volgens de gemeente op het punt het Kruyt-gebouw en het Van Unnik-gebouw te vervangen.

Supermarkt

De betaalbare, grotere supermarkt is een bekende wens van veel bewoners op het USP. De enige supermarkt op het terrein is een Spar University. De twee dichtstbijzijnde supermarkten zitten verder in Bunnik en op de Burgemeester Reigerstraat in Utrecht. Er is al wel een potentiële locatie gevonden voor een eventuele supermarkt: niet op het USP zelf, maar in het nabijgelegen Rijnsweerd. Bij herontwikkeling van de Archimedeslaan 16 zou namelijk naast woningbouw ook een supermarkt tot de mogelijkheden behoren. Of deze er uiteindelijk gaat komen is onder meer afhankelijk van de provincie en van marktpartijen.

Campus of woon-/werkwijk?

Verder gaat de gemeente richten op de identiteit van het gebied. Moet het in de toekomst een campus blijven waar kennis, zorg en gerelateerde bedrijvigheid worden geconcentreerd? Of moet het een wijk worden waar naast onderwijs en onderzoek ook ruimte is voor onder andere wonen en ontspanning?

De omgevingsvisie wordt uiteindelijk ontwikkeld in samenwerking met het UMC Utrecht en de UU, die beide ook grondeigenaren zijn, en andere belanghebbenden zoals de Hogeschool Utrecht en SSH, de studentenhuisvesting. Ook moeten er gesprekken gaan plaatsvinden met bewoners en gebruikers van het USP.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
  1. Harry

    U bedoelt de UITHOF, toch? Die plek met een rijke historisch verleden waar nu allemaal moderne ramschgebouwen staan en waar de naam gebasseerd is op de oude Boerderij DE UITHOF? Die plek die op de A28 wordt aangegeven op blauwe ANWB borden als DE UITHOF? Die plek waar het s’ochtend en s’avonds het altijd helemaal vaststaat omdat er te veel kantoren zijn neergepleurd en waar niemand gebruikt maakt van het Transferium DE UITHOF. Die plek waar straks de tram naar toe gaat met eindhalte De UITHOF en je na het instappen gebruik maakt van de UITHOFLIJN en dat tijdens de bouw, na wat kosten overschrijdingen, bekend werd als het UITHOFDEBACLE.

    Mijn wens laat zich raden.

    Dat de naam De Uithof ongewijzigd blijft omdat ik er vele herinneringen aan heb.

  2. Tim

    Verbouwen, vernieuwen en woningen bouwen is natuurlijk altijd prima, maar zolang er geen concrete plannen zijn voor de bereikbaarheid in de toekomst, moet het maar even afgelopen zijn met de onophoudelijke groei van studieplaatsen en bedrijven.

  3. Herman

    Enige wens is normale naam, dus De Uithof.

  4. wollie

    de redacteur gaat direct over tot de afkorting usp. de nieuwe naam werkt voor geen meter, waarvan akte.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).