De vaart erin, met vraagtekens | De Utrechtse Internet Courant De vaart erin, met vraagtekens | De Utrechtse Internet Courant

De vaart erin, met vraagtekens

De vaart erin, met vraagtekens
Utrecht heeft de vaart erin. Daar kun je van alles onder verstaan. Een TivoliVredenburg dat alle optimistische prognoses van aantallen bezoekers overtreft. Musea die zich vernieuwen en daar ook meteen de vruchten van plukken met meer bezoekers dan ooit.

Utrecht heeft de vaart erin. Daar kun je van alles onder verstaan. Een TivoliVredenburg dat alle optimistische prognoses van aantallen bezoekers overtreft. Musea die zich vernieuwen en daar ook meteen de vruchten van plukken met meer bezoekers dan ooit.

Een Economic Board –EBU- die een positie ontwikkelt naast die van Amsterdam en Rotterdam. En hard werkt aan internationalisering. Samen naar de Hannover Messe bijvoorbeeld, in plaats van ieder voor zich.

Een burgemeester die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten voorzit.

Wat wil je meer?

Een volgend wielerfestijn op de rol, een nieuwe papieren krant tegen alle theorieën in en Claudia de Breij nog beroemder. En ook: weer water in de singel. Wat wil een Utrechter eigenlijk nog meer? De missie van ons, de Utrecht Development Board –UDB- luidt: verbinden. Door die bril bekeken is er nog wel werk aan de winkel.

En toch langdurig werkloos

Want creëren we met de incubators in het Science Park ook werkgelegenheid voor de jongens en meisjes van de ROC vakopleidingen? Zo neen, hoe werken we daar dan wel aan? Want een stad is zo sterk als zijn zwakste schakel, dat geldt ook hier. Op sommige plekken zijn banen te over, andere mensen zijn langdurig werkloos. Een paradox die we moeten willen doorbreken.

Kampioen fietsgedrag

Utrecht wordt de beste fietsstad ter wereld, heet het. Maar als je inventariseert wat de grootste ergernis is van de mensen die zich te voet bewegen, dan blijken dat diezelfde fietsers te zijn. God op hun stalen ros, maar met weinig empathie voor andere verkeersdeelnemers. Geen licht en ook verder weinig elegante manieren.

Hebben we geen knappe wetenschappers die kunnen bedenken hoe je gedragsverandering aanpakt? Stoplichten of haaientanden zijn heus onvoldoende. Meer marketingkennis erbij? Verleiden tot verantwoordelijkheidsgevoel, daar zouden we ook kampioen in moeten willen zijn.

Healthy Overvecht en Tuindorp

Healthy Urban Living klinkt goed. Een motto dat de laatste tijd in de stad op handen wordt gedragen. Geknipt voor Utrecht? Maar met Overvecht hebben wij de minst gezonde wijk van Nederland in ons midden. De levensverwachting is aan die kant van het spoor stukken lager dan in Tuindorp.

In beweging of minder diesels

Werken we wel genoeg aan bewegen? Als zitten inderdaad het nieuwe roken is, dan is het alleen al daarom belangrijk om de mensen weg te krijgen van de TV en van de bank. Werk geeft beter resultaat dan een pilletje. Het heeft misschien een groter effect op onze gezondheid dan een paar diesels minder in de binnenstad.

Hulde aan de FC Utrecht die met zijn nieuwe sponsor extra kracht op dat dossier gaat zetten. En daarover overlegt met een ongebruikelijke partner: het UMC.

Beter luisteren, minder zenden

“Utrecht maken we samen”. Een mooi motto van ons gemeentebestuur. Hoe doe je dat? Meer zenden is niet wat daarbij past. Begin met beter luisteren.

Taken anders verdelen zal de uitkomst moeten zijn. Op zoek naar nieuwe vormen van democratie. Omdat steeds meer mensen zeggen “naar ons wordt niet geluisterd”, moeten onderlinge verbindingen versterkt. Een taak voor iedereen: bestuur, bedrijfsleven, verenigingen en de UDB.

Wij laten van ons horen

De UDB bestaat uit 14 mensen die zich inzetten voor die verbindingen. Onbetaald, uit verantwoordelijkheidsgevoel voor de stad, zoeken zij naar verbeteringen: meer stages, geen achterblijvers, knappe koppen kunnen méér dan alleen hun eigen studie of vakgebied. Wij zetten stappen met onvermoede partijen die aan dezelfde oplossing werken.

Uit ons midden viel één van ons weg, een waardevol mens en gedreven verbinder: Jeanine Vlastuin, rector van het Amadeus Lyceum. Zij overleed, veel te jong, in maart 2015. Het jaar 2016 gaan we in met drie nieuwe UDB’ers: Eric van Dorp (Stichting Primair Onderwijs), Gerard Marlet (Atlas voor gemeenten) en Mirjam van Velthuizen-Lormans (UMC Utrecht). Wij laten van ons horen.

Trude Maas

Voorzitter Utrecht Development Board

10 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Beste Trude, ik mis die gewone man in dat zgn (UDB) clubje van jou, en dan bedoel ik een bouwvakker o.i.d., maar die passen natuurlijk niet in dit elitaire clubje van jou.

 2. Atilla Vigh

  En een stukje verder 2400 bussen per dag. Ben benieuwd als straks de doorgaande routes qua bussen en fietsers/voetgangers echt gescheiden zijn, hoe dat aanvoelt.

 3. herman

  Wat een chaotisch stuk. Soms lijkt het serieus, soms sarcastisch en dan weer humoristisch. Vermoedelijk strooien de vele kreten en slogans die veelal Engelstalig zijn veel zand in de ogen.

  Alles bij elkaar volkomen onleesbaar en wat de schrijfster nu kwijt wil is mij volkomen onduidelijk.

 4. Mimi

  ?? Waar gaat dit over?

 5. Joop

  Een TivoliVredenburg dat alle optimistische prognoses van aantallen bezoekers overtreft ?
  Niks van waar. In de milieueffectrapportage uit 2008 staat al dat er 740.000 bezoekers per jaar verwacht worden.

 6. Bernard Tomlow

  @Mimi,Atilla,Dit gaat over ons in de vorm van een caleidoscoop. De rode draad? Beweeg,verbindt en pak je verantwoordelijkheid.Prima toch?

 7. Johan

  Beste Utrechtse azijnzeikers, Trude Maas houdt ons een spiegel voor en geeft ons gedachten mee ter overdenking. Welterusten.

 8. Robbie

  Claudia de Breij nog beroemder? Alsjeblieft niet zeg!

 9. Lauk

  Een beetje optimisme is nooit weg, maar wat meer bewegen afstrepen tegen wat meer dieselmotoren in de binnenstad lijkt mij nou nét het verkeerde signaal! Fijnstof is een killer waar je met meer bewegen niet tegen op kunt, sterker nog: met meer bewegen haal je dieper adem en komt het fijnstof nog dieper in de longen en richt daar nog meer schade aan. (Die moderne zgn. schone dieselmotoren – denk aan het dieselgesjoemel van VW maar ook andere producenten – maken zelfs nog veel ‘fijner’ fijnstof dan die stinkende zichtbaar roet uitstotende oude diesels). Kortom: Trude en USB: wel je huiswerk doen!

 10. Utrechtse Azijnzeiker

  @Johan, wie houd Trude Maas een spiegel voor, beetje kort door de bocht vind je niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).