Directeur van MOVE hoort in VIP-box van Le Grand Départ | Directeur van MOVE hoort in VIP-box van Le Grand Départ – De Utrechtse Internet Courant

Directeur van MOVE hoort in VIP-box van Le Grand Départ

Directeur van MOVE hoort in VIP-box van Le Grand Départ
Elke stad heeft betere en minder goede wijken. Ook Utrecht. Goede wijken worden beter en de slechte zakken verder af. Zijn dat natuurwetten? Of kun je er iets aan doen?

Elke stad heeft betere en minder goede wijken. Ook Utrecht. Goede wijken worden beter en de slechte zakken verder af. Zijn dat natuurwetten? Of kun je er iets aan doen?

In ieder geval laat de laatste wijkrapportage van de gemeente de verschillen opnieuw zien. Schooluitval en gebruik van de bijstand concentreert zich heus niet langs de Maliebaan. Bovendien weten ze daar hoe je fluks een heidepaars fietspad moet tegenhouden. Die daadkracht wordt echter nog even niet ingezet ten bate van Overvecht en Kanaleneiland.

Ver weg van De Uithof

Opgroeien in een slechte wijk betekent dat je niet vanzelf leert om ambitie te hebben en zelfvertrouwen. Dat het niet vanzelf spreekt dat jij er ook toe doet. En dat De Uithof en alles wat er daar te leren en te ontdekken valt, wel heel ver weg is. En heidepaarse fietspaden tegenhouden komt al zeker niet in je op.

Kinderen en roeien

Alweer tien jaar geleden realiseerden de roeiers van Orca, de studentenroeivereniging, zich dat ineens. De kinderen die ze zagen spelen op weg naar hun boten in het Merwedekanaal, wilden zelf misschien wel eens roeien. Of wellicht zouden ze later willen studeren. Maar dat die kinderen geen idee hadden hoe je zover komt. Zo ontstond de stichting Move.

Ze leren allebei veel

Via Move doen studenten kleine kortlopende projecten met kinderen in minder bevoordeelde wijken. De kinderen bedenken de doelstelling. Dat kan gaan van het maken van een verticale moestuin, tot het opknappen van een speelgebiedje of het leren debatteren. Studenten ondersteunen en coachen. Beide partijen leren veel, zo blijkt. De kinderen zijn geïnspireerd en krijgen zelfvertrouwen. De studenten leren projectmatig werken en komen op plekken waar ze anders nooit gekomen zouden zijn.

Draaiboek uit Utrecht

Utrecht kan trots zijn op dit soort initiatieven. Ze blijken duurzaam, en zo succesvol dat andere studentensteden er nu ook mee aan de gang gaan. Over een paar jaar staat in elke studentenstad een Move organisatie. De draaiboeken uit Utrecht worden elders dankbaar gebruikt. Met dank aan het Oranjefonds, dat Move toejuicht en financieel steunt.

Business Peloton financiert?

Een druppel op de gloeiende plaat. Dat zullen critici zeggen. Maar elk kind dat zich geïnspireerd voelt in een omgeving waar werkloosheid en bijstand de standaard is, is er één. En elke latere consultant of bestuurder die zelf weet dat de wereld minder bevoorrechte wijken kent, is er ook één.

In Utrecht is een nieuw soort samenwerking ontstaan. Utrecht kan die voorsprong uitbouwen. Met wat meer geld kunnen er nog veel meer projecten gedaan worden. We hebben nu dat Business Peloton dat de Tour de France mee financiert. Move lijkt me een heel goed volgend project voor hen. Ook heel goed voor de stad immers. Nieuwe generaties, nieuwe verbindingen. Veel value voor weinig money, om maar in het business jargon te blijven.

Wie nodigt de directeur van Move eigenlijk uit voor de VIP-box bij Le Grand Départ?

21 Reacties

Reageren
 1. geologic

  Wellicht een disclaimer nodig: Trude Maas zit zelf in het bestuur van Move. http://www.stichtingmove.com/over-move

 2. herman

  Best wel sneu als je zo moet lobbyen om in zo’n skybox te komen. Blijkbaar is ze niet op de normale wijze in beeld.

 3. Frank

  Bijna alle stukjes van Trude Maas zijn een schaamteloze veer in het achterste van alles waar ze zelf bij betrokken is.

 4. Mikel

  Wij van wc-eend adviseren wc-eend!!!

 5. thijs

  Hooorrrrt dat? Mensen die bepalen wat wel en niet hoort vinden zichzelf vaak beter dan de rest. He, Trude?

 6. Johan

  TL;DR: Ik vind dat de directeur van mijn liefdadigheidsclubje in de VIP box moet komen omdat hij zo goed voor zielige kinderen is.

  Geef die zielige kinderen die VIP behandeling maar 🙂

 7. Leo

  Beste Trude,
  Positieve discriminatie is ook discriminatie. Veel -kansarme- kinderen raken juist afgeschrokken van stichtingsweldoeners met goede bedoelingen die ze even een kijkje geven in de wereld die ze totaal niet kennen. Dus vertel me ajb hoeveel van die kansarme spelende kinderen langs het Merwedekanaal zijn uiteindelijk lid geworden van die (elitaire) roeivereniging Orca? Zelf noem je het ook een druppel op een gloeiende plaat dus het antwoord zal wel nul zijn.
  Heb je trouwens zelf al een Mbo stagiair gevonden van Marokkaanse afkomst (waar je ons, de rest van de wereld, tot opriep in je vorige betoog)?
  Zal wel niet, anders hadden we daar wel een stukje zelfbevlekking over gelezen in één van je betoogjes.
  Toch verdien jij een skybox hoor, dat hoort!
  Groetjes,
  Leo

 8. Mmmmmmm

  Trude is zo iemand die vindt dat ze haar lobbyplek (waar ze de wil en de zin van haar omgeving, haar netwerkpartners en haar vrinden, aan ons allemaal wil opleggen) helemaal op eigen kracht bereikt heeft. Trude zit me iets te veel in het bestuurswereldje.

  Bekijk deze cartoon over priveleges eens en dan weet je meteen wat voor kriebels ik en vele anderen bij Trude krijgen, Ik zit er niet heel ver naast denk ik:

  http://www.vagabomb.com/This-Comic-Will-Forever-Change-the-Way-You-Look-at-Privilege/

 9. Truudje

  Iedereen, en ik herhaal, iedereen die zich een plek in een skybox gunt is het wantrouwen meer dan waard.

 10. jos stelling

  geef mensen die niet (meer) kunnen fietsen een plek in de skybox

 11. Berrie

  @Leo:

  Graag wat meer feiten over je bewering dat kinderen afgeschrokken (dat is geloof ik geen woord) raken als mensen hun best doen voor ze. En betekent dit dat we maar beter zo min mogelijk moeite in kinderen kunnen investeren, omdat ze dan tenminste in alle rust hun eigen pad kunnen vinden? Overigens heb jij zelf bedacht dat die kinderen kansarm zijn, da’s een beetje elitair van je.

  Zo elitair is Orca trouwens niet hoor, als je dat tegen 10 studenten in Utrecht zegt word je door minstens 8 uitgelachen.

 12. @Berrie

  Kom jij maar met feiten dat het wel werkt; die stichting move of haar panel klankbord, zolang die bestaan worden alleen types als Trude maas (financieel) beter van dit soort helpertjesinitiatieven.

  Feit blijft wel, dat er nul kansenpareltjes uit kanaleneiland (die kant van het Merwedekanaal bedoelde Trude neem ik aan) op Orca zitten.
  Mijn gebruik van het woord kansarm, die conclusie trek ik. Begrijpend lezen heet dat, dat maak ik op uit Trudes kindertaal. Dat doe ik als volgt.

  “Of wellicht zouden ze later willen studeren. Maar dat die kinderen geen idee hadden hoe je zover komt.”

  Oftewel: ze hebben minder kansen, zijn kansarm.

  “Op plekken waar ze anders nooit gekomen zouden zijn.”

  Oftewel: minder kansen hebben. Kansarm

  “Opgroeien in een slechte wijk betekent dat je niet vanzelf leert om ambitie te hebben en zelfvertrouwen.”

  Oftewel je bent minder ontwikkeld door je postcode, ook wel kansarm genoemd.

  “Maar elk kind dat zich geïnspireerd voelt in een omgeving waar werkloosheid en bijstand de standaard is”
  dus de standaard is een uitkering bied weinig kansen= kansarm.

  ik kan zo nog wel even doorgaan, lees anders zelf al haar collumns eens.

  Trude’s gebruikt de term kansarm liever niet, dat is niet politiek correct. Liever begint Trude haar Column zo..
  Mbo’ers? Veel leuker dan we denken!.
  Dat is pas een belediging! wat dacht jullie (we) daarvoor over vmbo/ers dan? Mbo’ers zijn de ruggengraat van onze economie, zonder hen was Trude allang verhongerd.

  Dat die -kansarmen-, zich massaal afkeren tegen onze Nederlandse maatschappij is een algemeen gegeven daar hoef ik jou geen feiten over te overhandigen, dit heet Segregatie, google het maar of loop eens een dag door K-eiland of OVZ.
  Dat je die jongere kansenparels afschrikt met afgedankte raad van commissarissen types met ambitie voor een laatste top bestuursfunctie op de cv als Trude Maas, lijkt mij ook wel evident. Dat voelen die kids heus wel aan.
  Zelf doet ze haar kinderen namelijk ook gewoon naar een witte school en vooral daar begint de segregatie van onze maatschappij. Ook dat voelen die kids aan.

  En nee dit betekend niet dat je niet in ze moet investeren, dat hoor je mij ook helemaal niet zeggen, maar betekend wel dat je nog niet gelijk een veer in je achterste verdient (een vipbehandeling tijdens de tour) en daar nota bene zelf de wereld tot oproept in een column zonder enige gêne, bij gebrek aan een functionerend sociaal netwerk.

  Verder, roeiverenigingen zijn een echte studenten traditie naar Engels-Cambridge voorbeeld en ook in ons land de blankste verenigingen Ooit.
  Ik noem dat elitair ja maar dat mag als reactie op een politiek correct opiniestuk van persoon die op hele kansenwijken neerkijkt vanuit haar vrijstaande woning in de Bilt.

  Dus laat die 8 op de tien studenten van Orca me maar uitlachen, ik behoor zelf trouwens tot die overige 2 van de 10 die niet lacht omdat wij weten dat het inderdaad maar n stel linkse hobby’s zijn voor de linkse vrouwelijke partners van rechtse bobo directeurs, die totaal geen meetbaar effect hebben, behalve dan een groeiend nettoresultaat aan de baten kant van de jaarverslagen van iedere betrokken weldoenersstichting, natuurlijk.

 13. Mmmmmmm

  Word up “@Berrie” (dus niet Berrie)

 14. Berrie

  Je frustratie zorgt ervoor dat je niet meer helder leest. Ik heb niet gezegd dat 8 op de 10 studenten van Orca je uitlachen, maar 8 op de 10 van alle studenten. Iedereen weet dat zo’n beetje alle studenten er een meer elitaire houding op na houden dan leden van die knorrenclub.

  Ik begrijp verder niks van je linkse hobby-opmerking in verband met het ‘elitaire’ en blanke roeien, waar ik toch eerder een heel rechtse associatie verwacht, maar ok, dit zijn jouw gedachten.

 15. @berrie

  Lees de tekst dan gewoon. dan snap je hat, ik ga jou niet leren begrijpen lezen, knuppel.

 16. Berrie

  Ik snap hat helemaal niet, wat is hat?

 17. @Berrie

  Kinderen en roeien
  Roeien=====> Alweer tien jaar geleden realiseerden de roeiers van Orca, de studentenroeivereniging, zich dat ineens. De kinderen die ze zagen spelen op weg naar hun boten in het Merwedekanaal, wilden zelf misschien wel eens roeien. Of wellicht zouden ze later willen studeren. Maar dat die kinderen geen idee hadden hoe je zover komt. Zo ontstond de stichting Move. <====linkse hobby.
  Begrepen?

 18. @berrie

  Als je het niet met argumenten kan winnen kan je het altijd nog op de man spelen he? troll,.

 19. Berrie

  Een beetje in de orde van ‘ik ga jou niet leren begrijpen (d) lezen, knuppel’ ja 😉

  Gewoon grappig in de context toch ook, zeggen dat iemand beter moet lezen en dan twee spelfouten maken?

 20. theo

  berrie je bent gewoon een loser.

 21. Berrie

  @theo

  Ach, gekkie!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).