‘Dovemansoren’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Dovemansoren’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Dovemansoren’

‘Dovemansoren’
Utrecht is een ontzettend gezellige stad, waarin het straatbeeld enigszins gedomineerd wordt door jonge mensen, fietsen en horeca. Althans, dat is mijn beleving. Nu weet ik dat de gemeente zich inspant om ook de andere inwonersgroepen ruimte te geven en dan met name degenen voor wie ‘meedoen’ niet altijd vanzelf gaat, om uiteenlopende redenen.

Utrecht is een ontzettend gezellige stad, waarin het straatbeeld enigszins gedomineerd wordt door jonge mensen, fietsen en horeca. Althans, dat is mijn beleving. Nu weet ik dat de gemeente zich inspant om ook de andere inwonersgroepen ruimte te geven en dan met name degenen voor wie ‘meedoen’ niet altijd vanzelf gaat, om uiteenlopende redenen.

Diversiteit en inclusie zijn veel gebruikte termen in beleidsstukken die ik voorbij zie komen. Zodoende hijsen burgemeester en wethouders jaarlijks een Regenboogvlag en reiken ze elk voorjaar de Toegankelijkheidsprijs uit, om maar wat voorbeelden te noemen.

Een echt inclusieve en toegankelijke stad maak je natuurlijk samen, als inwoners, professionals en ondernemers. Iedereen kan helpen om de drempels om mee te doen weg te nemen. Denk aan vrije stoepen, rolstoelvriendelijke bussen of begripvol personeel. Dat lijkt logisch, maar je hoort nog regelmatig dat het mensen niet echt makkelijk gemaakt wordt.

Zo kreeg ik onlangs een verhaal te horen van een groepje actieve senioren, die regelmatig in de wijk Noordoost samenkomen voor een kop koffie of drankje. Zij zoeken al tijden naar een geschikte locatie, waar ze niet gehinderd worden door achtergrondmuziek. Maar waar ze ook neerstrijken: overal is muziek te horen en niemand zet dat op verzoek graag zacht of uit. “Dat kost de horeca heel wat klandizie van oudere bezoekers!”, aldus mijn tipgever.

Horeca Nederland vindt muziek onontbeerlijk: “Het zorgt voor sfeer en gezelligheid”. Maar niet voor iedereen! Zo’n 40% van de 60+ers (zelfs 90% van de 80+ers) heeft op de een of andere wijze te maken met gehoorproblemen. Het volgen van een gesprek kan zelfs vanaf je 50e al steeds lastiger worden, blijkt uit onderzoek. Een toenemend aantal mensen zal dus locaties gaan mijden waar een gewoon gesprek voeren niet meer haalbaar is.

Op de website staan horecalocaties die geen muziek in de zaak draaien. Dat zijn er in Utrecht niet zoveel. Elke horecaondernemer zou zich kunnen afvragen hoe toegankelijk zijn/haar zaak is, ook voor wat betreft licht en geluid. Hoe ervaren uw gasten dit eigenlijk? Als je rekening kunt houden met dieetwensen, waarom dan niet met decibellen? Laat het niet aan dovemansoren gericht zijn.

Martina van den Dool
Directeur COSBO Stad Utrecht (belangenbehartiging voor senioren)

22 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Ik vind dit een heel goed initiatief. Er zijn supermarkten, waar zulke opjagende muziek gedraaid word, dat ik er zo snel mogelijk weer weg wil. Ik weet, dat ik daar erg gevoelig voor ben, maar dat kan ook zijn goede kanten hebben.
  In de horeca kan muziek zich zodanig met het gesprek mengen, dat je elkaar niet goed kunt verstaan, of met stemverheffing moet gaan spreken.
  Iedereen, die een locatie zonder muziek kent, kan deze op de genoemde website invullen, zodat ook anderen van deze stilte kunnen gaan genieten.

 2. Arjan Verhoeven

  Ik val niet in de categorie senioren, maar muziek in horeca kan mij ook gestolen worden. Geroezemoes klinkt gewoon gezelliger.

 3. Massegast

  Inderdaad, voor mij (senior) is een gesprek volgen in een restaurant door de achtergrondmuziek soms lastig. Maar die bastonen, afgelopen nacht (za op zo) door de Jaarbeurs geproduceerd, hoor ik in mijn potdichte slaapkamer dan weer wel haarscherp. Bedankt jongens en meisjes van de Jaarbeurs en ook de Gemeente Utrecht bedankt voor het verlenen van de vergunning. Klagen doe ik niet meer. Waste of time. (Dan ga je toch verhuizen!). Maar gelukkig is er het onvolprezen DUIC om een punt te maken.

 4. Willow

  @Massegast: ik ook veel te kort geslapen thuis in Wittevrouwen. Ik heb ook in eerdere jaren over deze “langste nacht van het jaar” feest geklaagd, aan de gemeente en Groen Links. Kreeg heel netten en nutteloze antwoorden: dat het allemaal binnen de vergunning viel.

 5. Fred

  Over muziek valt niet veel meer te zeggen dan dat smaken verschillen. Elk type muziek trekt een bepaalde groep mensen aan en stoot geheid een grotere groep af. Dat geldt niet alleen voor horeca zaken, ook andere winkels stoten daarmee mensen af.

 6. Sjaak

  Probeer voor de lol eens de AH aan het Willem van Noortplein. Afgrijselijke muziek en ook nog eens te hard. Daarom ga ik tegenwoordig naar de Jumbo. Je vraagt je af waarom dat nou moet…

 7. Scherpschutter

  Van een organisatie die 200.000 Euro belastinggeld ontvangt om de belangen van ouderen te behartigen verwacht ik wel iets meer dan een ingezonden stukje waarin ondernemers op tamelijk infantiele wijze de les gelezen wordt….Alsof die niet beter dan een stichting voor ouderen kunnen bepalen hoe ze hun doelgroep moeten bedienen.

  Prima dat je een lijstje maakt met horeca waar geen muziek is. Hou het daar verder ook gewoon bij en ga nuttige dingen doen.

 8. Toine Goossens

  Martina,

  Neem contact op met de Pauluskerk of de Tuindorpkerk. Daar kun je geruisloos koffie drinken.

 9. Love4all

  @Willow en Massegast, zoveel mensen zoveel wensen, de 50.000! mensen die in de Jaarbeurs waren vonden het ge-wel-dig! Een klassiek concert op die grootte zou net zoveel “overlast” veroorzaken. Dan maar helemaal geen muziek meer in de Jaarbeurs? U bent vroeger ook jong geweest toch? Ruimte genoeg voor iedereen met alle smaakjes van muziek etc m.i. Beetje geven en nemen, heb een beetje liefde voor elkaar 🙂

 10. Massegast

  @Love4all — Niks tegen een feestje, ook niet voor 50.000 mensen. Maar waarom midden in een stad, waar 50.000+ mensen aan hun nachtrust willen toekomen. Net als eten en drinken een primair natuurrecht van de mens. Muziek is ook belangrijk, maar het hoort niet bij de primaire rechten. En zeker niet om 4 uur ‘s-nachts.

 11. Gerard Brugmans

  Beste @Love4all,
  Bij een klassiek concert wordt geen slimme elektronica gebruikt om zoveel mogelijk ‘geluidsbeleving’ te genereren. Het omzeilen van geluidsnormen is de heilige graal van de geluidstechnici bij Thunderdome en aanverwante feestjes. Daarmee misleiden ze niet alleen al jaren bewust onze naïeve vergunningsambtenaren maar houden ze ook ongestraft de rest van de stad wakker. Als ik om half drie ‘s nachts mijn muziek zo hard zet dat het vijf straten verder nog is te horen staat in no-time de politie voor de deur. Thunderdome was ook dit jaar weer ‘binnen de vergunningsnorm’ tot in Bunnik te horen…

 12. Aanstoot

  Ik mis op uw website Café Van Wegen in Wijk C

 13. Haantje

  De locaties die op de kaart van de stad Utrecht staan, zijn voornamelijk cafés. Een vegetarisch restaurant en 1! “gewoon” restaurant. Te dwaas toch dat ik tot 1 restaurant veroordeeld ben om uit eten te gaan??

 14. ineke

  Goede akoestische voorzieningen aan het plafond in restaurants zijn ook fijn, zodat je elkaar kan verstaan aan tafel. In de meeste restaurants moet je schreeuwen door de muziek, het gesprek van de buren en de herrie van het expressoapparaat.
  Er zijn er maar weinig in Utrecht. Bibelot op de oude gracht o.a.

 15. Cafébezoeker.

  Waarom staat Café DeRat op die kaart? Er wordt wel degelijk muziek daar gedraaid. Niet hard, maar toch.

 16. Kirsten

  Het gaat niet om ‘slechte’ of ‘goeie’ muziek (want smaken verschillen en dat houden we fijn zo), en ook niet om harde of zachte muziek: het gaat om ‘muziek’ die standaard áán staat, terwijl je standaard moet vrágen om hem of uit of zachter te zetten. Ik zou die toestand wel willen vervangen door: ‘muziek staat standaard uit, tenzij klanten om muziek vragen’. Niet moeilijk toch?

 17. trol

  Lol, mensen die naar andere winkels gaan, vanwege de muziek. dat zijn de echte first world problems. Ik winkel met oortjes en muziek in, hoef ik het domme geleuter en geklaag niet te horen. Bij de cassiere doe ik die netjes uit natuurlijk.

  Muziek of geen muziek in een café, is mij om het even, als je elkaar maar kan verstaan, want het is nu eenmaal een café.

 18. Cico

  Ik vind de bonkende muziek in kledingwinkels nog storender. Kan me nauwelijks concentreren in die klere-herrie en ben binnen 1 minuut weer buiten.

 19. An

  Het heeft niet alleen te maken met muziek uit de horeca. Het gaat vooral ook om mensen die schreeuwen en zingen op straat op weg ergens heen of terug naar huis toe. We zouden het zoveel beter en al heel veel vriendelijker kunnen maken door wat zachter te doen s avonds en rekening te houden met anderen. Eigenlijk willen veel mensen dat best, ook jongeren. Vaak zijn ze niet eens bewust dat het zo hard is. Als we hier meer bewust van worden en het ook weer leuk gaan vinden om rekening te houden met elkaar is er al zoveel meer gewonnen 🙂

 20. A.

  Ik ben geen senior maar erger me wild aan alle overbodige muziek in winkels, cafés en restaurants. Er zijn winkels die ik bewust mijd vanwege de herrie die er gedraaid wordt (die dan voor ‘muziek’ door moet gaan).
  Bij een avondje uit eten wil ik erg graag mijn tafelgenoten verstaan zonder drie keer te moeten vragen ‘Wat zeg je?’ en wil ik graag op normaal volume praten zonder stemverheffing.

 21. Kurt

  Het kleinburgerlijk gezeur, van over het algemeen gepensioneerden, begint helaas DUIC te domineren. Geen behoefte aan muziek? Prima, kom je er gewoon niet. Behoefte aan een plek zonder muziek? Neem zelf initiatief en zie of er uberhaupt animo voor is. Ik denk te weinig om rond te komen eerlijk gezegd.

  En dan dat senioren gelul over muzieksnaak. Sjongejonge. Dat vond de suffe generatie boven uw generatie ook van de sixties. U bent nu die suffe kliek geworden. Dat u het even weet.

  En pensionados: accepteer eens dat het in de wereld niet meer aan u is. Maak eens ruimte voor nieuwe generaties, de toekomst en ken uw plekje. Het feit dat de oude generaries geen plek willen maken voor de nieuwe en de wereld wil blijven domineren begint te irritereren. Bedenk dat mensen boven de 45 vooral de wereld verneukt hebben.

  Slotsom. De eigenaar bepaald welke sfeer hij of zij wil neerzetten. Met of zonder (harde) muziek

 22. Gerard Brugmans

  @ Kurt
  Zelden heb ik hier die asociale opvatting “meedoen, mond houden of vertrekken” zo hard geformuleerd gelezen. Uw ouders zullen wel heel erg trots op u zijn. Maar uitsluiting wordt ook in uw generatie als een ernstige misdaad gezien, missschien moet u nog even rustig teruglezen wat u hierboven allemaal bij elkaar hebt geschreven…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).