Gemeente wil studentenwoontoren en honderden appartementen midden in Overvecht | De Utrechtse Internet Courant Gemeente wil studentenwoontoren en honderden appartementen midden in Overvecht | De Utrechtse Internet Courant

Gemeente wil studentenwoontoren en honderden appartementen midden in Overvecht

Gemeente wil studentenwoontoren en honderden appartementen midden in Overvecht
Een toekomstbeeld voor het terrein
De gemeente wil in het Centrumgebied van Overvecht, bij de Braille- en Zamenhofdreef, nieuwe woningen bouwen. Het plan is om zowel maximaal 380 appartementen voor starters en senioren te bouwen, als een woontoren voor studenten met minimaal 550 woonplekken. Maart volgend jaar wordt er een definitief besluit genomen.

De gemeente wil in het Centrumgebied van Overvecht, bij de Braille- en Zamenhofdreef, nieuwe woningen bouwen. Het plan is om zowel maximaal 380 appartementen voor starters en senioren te bouwen, als een woontoren voor studenten met minimaal 550 woonplekken. Maart volgend jaar wordt er een definitief besluit genomen.

De woningen voor starters en senioren zullen deels te koop zijn, deels te huur. Op de begane grond van vier gebouwen komt ruimte voor winkels en horeca. “Met deze plannen ontstaat in het Centrumgebied Overvecht een nieuwe, levendige en stedelijke buurt waar allerlei mensen kunnen wonen en werken én elkaar ontmoeten”, aldus Wethouder Geldof.

Woontoren

In de woontoren komt een fietsenstalling. Ook zal er in en rond de toren plek zijn om je auto te parkeren. Als alles volgens plan verloopt, komt er een gezamenlijke binnentuin. Verder komt er een openbare ruimte, waar oplaadvoorzieningen voor elektrisch vervoer te vinden zijn. Dit sluit aan bij de wens van de gemeente en betrokken partijen om energie-neutrale woningen te bouwen.

13 Reacties

Reageren
  1. Bernd

    Studenten en starters. Studenten en starters. Studenten en starters. Ik lees niet anders dan projecten voor deze doelgroep. Hoe zit het met de midden- en hogere inkomens? Een doelgroep waar nauwelijks ruimte voor lijkt te zijn in onze stad.

  2. C

    Bernd@

    Wat zeg je nou!!! Daar kan je mij echt boos mee maken! Surf eens op internet naar woningen in Utrecht en je schrikt er gewoon van hoeveel dure woningen er zijn en nauwelijks goedkope appartementen of woningen!
    Ik ben 25 en kom niet in aanmerking met een sociale huurwoning dus ben ik verplicht om minimaal 800 euro per maand te betalen of een koopwoning van minimaal 240.000 euro!
    Dus aub kom met feiten en geen onzin uitkramen!

  3. Jacobson

    Bernd, dat komt omdat je selectief leest. Selecteer op Duic eens het woon nieuws ( is aparte categorie in het menu). Dan heb je binnen de kortste keren je eigen ongelijk in de gaten.
    Hier alvast twee leestips:
    https://www.duic.nl/wonen/151-nieuwe-woningen-op-terrein-oud-antonius-ziekenhuis-overvecht/
    https://www.duic.nl/wonen/geen-sociale-woningen-woonhaven-merwedekanaal/

  4. Bill

    “Woontoren”? Een torentje van 16 verdiepingen inderdaad. Utrecht is nog steeds bang om eens echt goed hoog en dicht te bouwen, 20/25 verdiepingen kan daar prima zeker als er een paar lagere torens omheen staan.

    Wat mij betreft bouwen ze er direct meer rond het winkelcentrum zodat je eindelijk wat oriëntatiepunten in de wijk hebt. Goed voor de levendigheid en het economisch goed draaien van het WC Overvecht. Geeft die wijk eindelijk wat meer smoel…!!

  5. BdV

    Doe eens gek en maak die woontoren(s) minstens 60 verdiepingen.

  6. Michiel B

    @C, ik denk niet dat je in nieuwbouwprojecten uit zal gaan komen voor een prijs die veel lager ligt dan 710 euro. Maar in het gebied waar deze woningen komen kun je voor prijzen onder de 175.000 al appartementen van 90+ m² vinden, dat is ruim 3.5 keer zoveel als die hokjes van 25 m²! Ook overigens zijn er in Utrecht wel woningen van onder de twee ton te vinden, ook met respectabele oppervlakten. Tegenwoordig kun je ook nog wel financiering krijgen, dus neem de kooproute en leef ermee dat flexibel zijn dan niet meer aan de orde is.

  7. Leon

    Helemaal eens met Bill. Zet er een woontoren van 100 meter hoog neer. Mooi oriëntatiepunt in het monotone Overvecht. Zal weer een mini torentje worden, die de naam toren niet waard is. Half vol en half leeg beleid. Jammer.

  8. MJPD

    Bernd haalt hier een terecht punt aan, want ik krijg ook de indruk dat er alleen maar studenten- en startershokken worden gebouwd of verbouwd door de gemeente als ik kijk in mijn directe omgeving van Tolsteegplantsoen:
    – Voormalig woonzorgcentrum Tolsteeg: 160 startersappartementen.
    – Viconiaterrein op Rotsoord 200 startersappartementen.
    – Briljantlaan: 230 studentenappartementen.
    – Nieuwbouwproject de Trip op Rotsoord: 255 startersappartementen.
    – Een of ander “Designhotel” op Rotsoord met 160 kamers.

    @C Je kan je wel boos maken maar dát zijn de feiten.

  9. Berend

    Het dubbele aantal verdiepingen krijg je ook makkelijk vol.

  10. WvR

    @C: Hoezo ben je verplicht een koopwoning van 240000 euro te kopen? Zat woningen in fatsoenlijke wijken te vinden tussen de 125- en 150000 euro. Kost je 600 euro in de maand tops. Voor belasting aftrek.

    Snel even gekeken op Funda: 117 huizen van 50+ m2, 67 van 75+ m2. Te vinden in: Transwijk, Lunetten, rond de A-damsestraatweg, zelfs eentje in wittenvrouwen, enfin: Kijk zelf even.

    Nee, je woont dan niet in het centrum.
    Daar is het duurder ja.
    Dat is normaal.
    En als die huizen je niet bevallen omdat je andere eisen hebt, dan kan het natuurlijk zo maar zijn dat meer mensen die eisen hebben, en dat verkopers dan een hogere vraagprijs hebben.
    Dat is ook normaal.

    Dus dan heb je een keuze: Miepen op DUIC.nl en blijven mokken, of accepteren dat je budget op je 25e nog niet voldoende is voor het realiseren van je wensen, en tot nader order je intrek nemen in een woning die weliswaar niet helemaal aan je eisen voldoet, maar die je wel kan betalen.

    Lastig, keuzes.

  11. Toine Goossens

    @C,

    Aardig op de staart getrapt zeker. Kom snel bij je positieven en lees het persbericht van 5 december:

    Forse daling tekort studentenhuisvesting Utrecht

    Het tekort is afgenomen dankzij de bouw van veel studentenwoningen de laatste jaren. Tussen 2010 en 2016 zijn in totaal 2.969 studentenwoningen toegevoegd via (grootschalige) renovaties en nieuwbouw. Het in 2012 vastgestelde ‘Actieplan Studentenhuisvesting Utrecht’ heeft zijn vruchten zichtbaar afgeworpen.
    Ook van invloed op de afname is het effect van het zogenaamde Studievoorschot, waardoor minder studenten op kamers gaan. Bij de eerstejaars bachelor-studenten is dit percentage gedaald van 72 naar 55 procent, een daling die de komende jaren zal doorwerken bij de ouderejaarsstudenten.
    4.000 extra studentenwoningen
    Ook de komende jaren komen er via nieuwbouw, transformatie, splitsingen en omzettingen van woningen ruim 4.000 studentenwoningen bij. Dit zijn voor het grootste deel zelfstandige woningen, wat aansluit bij de behoefte van studenten. Volgens de Monitor wil ongeveer de helft van de studenten die nu een kamer huurt, liever een zelfstandige woonruimte.
    Nieuwe woonvormen
    Er wordt meer geëxperimenteerd met nieuwe woonvormen voor studenten en jongeren. Bijvoorbeeld een mix van studenten, jongeren en bejaarden in de Saffier en een mix van jongeren uit Overvecht en asielzoekers in Plan Einstein. Deze nieuwe woonvormen worden door veel jongeren enthousiast ontvangen.
    Groei internationale studenten
    Specifiek aandachtspunt voor de komende jaren is de huisvesting van de groeiende groep internationale studenten. Deze groep is lastiger te huisvesten dan de Nederlandse studenten. Ook zijn zij niet altijd goed op de hoogte van regelgeving, waardoor zij sneller het slachtoffer worden van huisjesmelkers. Daarnaast zijn de kosten voor onderwijsinstellingen voor het huisvesten van deze doelgroep onlangs verhoogd door de nieuwe Wet doorstroming Huurmarkt. Studentenhuisvesters, studentenbelangenverenigingen, onderwijsinstellingen en gemeente zijn in gesprek om hier goede oplossingen voor te zoeken.

  12. Bernhard

    16 verdiepingen is toch niet echt een woontoren te noemen. Kijk naar andere steden, en ga voor tenminste 30 verdiepingen. Dit geeft Overvecht dan eindelijk haar eigen Icoon, identificatie punt. Als je nu laag bouwt kunnen er later niet meer mensen komen te wonen. Overvecht is zeer royaal ruimtelijk opgezet, en het centrum/stations gebied hiervan kan compacter bebouwd zijn. Dit is ook goed voor het voorzieningen niveau.

  13. Tedje

    Welke student gaat nou in Overvecht wonen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).