Grimlachje: “Afvalstoffenheffing buurtgericht maken” | De Utrechtse Internet Courant Grimlachje: “Afvalstoffenheffing buurtgericht maken” | De Utrechtse Internet Courant

Grimlachje: “Afvalstoffenheffing buurtgericht maken”

Grimlachje: “Afvalstoffenheffing buurtgericht maken”
Oude buitenlandse geschriften tonen dat Nederlanders proper zijn. Alleen achter de voordeur, want straten, grachten en pleinen meurden majestueus. Vier eeuwen later is ons gedrag niet veranderd. Feest-, werk- en woonwijk – zie het Lentebockfestival Tolsteeg, de winkelbinnenstad of mijn Kanaleneiland – tonen ons burengedrag. Buurten verschillen wel in viezigheid. Waarom hebben we geen afvalstoffenheffing per buurt net zoals parkeertarieven?

Oude buitenlandse geschriften tonen dat Nederlanders proper zijn. Alleen achter de voordeur, want straten, grachten en pleinen meurden majestueus. Vier eeuwen later is ons gedrag niet veranderd. Feest-, werk- en woonwijk – zie het Lentebockfestival Tolsteeg, de winkelbinnenstad of mijn Kanaleneiland – tonen ons burengedrag. Buurten verschillen wel in viezigheid. Waarom hebben we geen afvalstoffenheffing per buurt net zoals parkeertarieven?

Sinds 1981 woonde ik in vele Utrechtse buurten. Het verhaal is overal hetzelfde: buitenhuis is niemandsland. Dagelijks hoor ik stofzuigers, maar straat schrobben, sneeuw ruimen, de prullenbak gebruiken, fietsen net parkeren en katten niet buiten laten kakken is een brug te ver.

Denkfoutje

Ooit dacht ik kinderlijk: ‘de tragedie van de publieke ruimte’. Enkele burgers – schoonmakers – ruimen op en hun buren – meelifters- profiteren daarvan. Maar het einde van het straatliedje is dat de opruimers uiteindelijk gefrustreerd stoppen.

Dom denkfoutje! Het leeuwendeel van autochtoon en allochtoon Nederland ziet de verontreinigde publieke ruimte niet eens. De Bijbelspreuk ‘Behandel anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie behandelen’ stoelt op de foute veronderstelling ‘mijn straat is als mijn woonkamer.’

Maar de mate van viezigheid verschilt wel per woonbuurt. Waarom moeten minder vieze Utrechters buurters evenveel betalen als de viezere? Weer een denkfoutje. Ik heb een oplossing.

Afvalstoffenheffing per woonbuurt

Elk jaar wordt één week de publieke ruimte niet opgeruimd. De waarheid ligt op straat in deze alternatieve buurtraadpleging. Wanneer is natuurlijk een geheim omdat Utrechters anders hun straatje schoonvegen.

Na één week worden de kilogrammen (kg) per buurt opgehaald en gewogen. Het totaal aantal kilogrammen en de totale opruimkosten zijn ook bekend. Uit de gemeentelijke basisregistratie (GBA) weten we het aantal bewoners per woning en per buurt. Nu kunnen we de afvalstoffenheffing eenvoudig per bewoner (€/bw), per woning (€/w) en dus per buurt (€/brt) berekenen. Kinderlijk eenvoudig.

Die informatie zetten we in mooie kaartjes op internet. Prima informatie voor huizenkopers en huurders die de prijs van viezigheid kunnen waarderen.

‘Utrecht maken we samen’ loont

‘Beloon anderen dus steeds zoals je zou willen dat ze jullie belonen’ werkt volgens mij prima. Vooral bewoners met weinig geld zullen dit idee omarmen. De ‘schoonmakers’ worden niet meer gefrustreerd. De zo geplaagde Utrechtse gemeentekas vaart er wel bij. Er is één nadeel: de werkgelegenheid daalt.

Grimlachjes ontstaan als goede ideeën slecht doordacht zijn. Grimlachje is een glimlachje als een boer met kiespijn. Roland Goetgeluk woont sinds 1981 in Utrecht, is politiek actief, vindt vrijwilligerswerk belangrijk en houdt van schrijven. Momenteel is hij actief bij de wijkraadzuidwest.nl, Taaldoetmee.nl en UJazz.nl. Als gepromoveerd sociaalgeograaf en marketeer verdient hij zijn centen.

11 Reacties

Reageren
  1. Corry Bok

    De moeite van het proberen waard lijkt me.

  2. Jan

    Belachelijk idee: wil dan ook die week a.u.b. Niemand zijn eigen buurt verlaten?

  3. Allart

    Goed plan!
    Kunnen we dan ook meteen per kg restafval gaan betalen ipv die absurd hoge heffing die in Utrecht gehanteerd wordt?
    Betalen naar verbruik wat mij betreft.

  4. Rooland Goetgeluk

    Beste Jan,

    Mijn dank voor de reactie.

    De week werkt als een steekproef. Niet iedereen hoeft er te zijn om toch over alle buurten een prima idee te krijgen van het hoeveelheid afval en de daarbij behorende opruimkosten.

    Waar u helemaal gelijk in heeft is dat de week wel goed gekozen moet worden. Vakantieweken e.d. zijn inderdaad niet zo handig.

  5. Marcel

    Als binnenstadbewoner zou ik met een dergelijke regeling duizenden euro’s per jaar moeten betalen voor alle zooi die de “gasten” hier achterlaten. Wat vooral opvalt is de ontbrekende bereidheid van met name (allochtone) jongeren om een prullenbak te gebruiken waar die voor bedoeld is. Liever 100 blikjes, patatzakken en sigarettenpakjes op en rond de zitbank en mijn portiek dan 1 in de prullenbak die daar op 2 meter afstand naast staat. Want dat eerste schijnt stoerder te zijn tegenover je vrienden.

  6. roland Goetgeluk

    Beste Marcel,

    Dank voor het commentaar. U heeft mijn oplossing niet goed begrepen en dat ligt aan mij.

    Het gaat om woonbuurten. Voor winkel straten, feesten etc horen de winkeliers en organisatoren garant te staan. Vandaar op de verwijzing naar het lentebockfestival. De gemeente weet precies hoe je straten kunt duiden: wonen en winkelen. Uw probleem wordt dus opgelost door mij.

    Overigens ben ik het geheel eens over uw observatie over jongeren. En dus ook hun ouders! Vandaar mijn voorstel.

    Hoogachtend
    Roland

  7. Sjoerd

    Misschien heb ook ik Roland niet goed begrepen, maar ook ik ben het eens met Marcel, Ik heb geen zin om op te draaien voor de afval die door anderen worden veroorzaakt en denk daarbij aan de zakken bakjes en blikjes afkomstig van bezoekers van de patat zaak om de hoek die ik regelmatig opruim. Mijn idee is invoeren van statiegeld op blikjes en (pet)flesjes en de veroorzaker; in ons geval de patatboer te laten betalen voor zijn afval. Als de degene die het niet de moeite waard vind zijn blikje of flesje in te leveren zijn er genoeg andere liefhebbers voor het innen van het statiegeld.
    Sjoerd

  8. roland goetgeluk

    Beste Sjoerd,

    Je slaat de spijker op de kop qua aanpak voor dit soort situaties: winkel straten, centra en feesten.

    Ben ook hiermee bezig via gamification afval in combinatie met belonen van afval inzamelen.

    Nogmaals, uw aanpak is mi inderdaad helemaal correct.

  9. Jeroen

    Zet een paar holle bolle gijzen neer en al het vuil verdwijnt als sneeuw voor de zon. Hebben ze in de Efteling al decennia geleden gesnapt. Gamification inderdaad maar dan zonder de nieuwe term 😉

  10. Roland Goetgeluk

    Goedenavond Jeroen,

    Je hebt hem 100% in de gaten 🙂 Tzt komt er meer hierover.

    Roland

  11. Roland Goetgeluk

    De discussie heeft een mooie nieuwe lading gekregen door de discussie rond het nieuwe afvalbeleid. Hoe kunnen we zwerfafval beperken rond de containers!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).