Grimlachje: “Gemeente Utrecht: leve het fietsexamen, sluiten die Verkeerstuin” | De Utrechtse Internet Courant Grimlachje: “Gemeente Utrecht: leve het fietsexamen, sluiten die Verkeerstuin” | De Utrechtse Internet Courant

Grimlachje: “Gemeente Utrecht: leve het fietsexamen, sluiten die Verkeerstuin”

Grimlachje: “Gemeente Utrecht: leve het fietsexamen, sluiten die Verkeerstuin”
In aanloop naar de #tourdefrance doen 2000 utrechtse basisschoolleerlingen fietsexamen. pic.twitter.com/igVmUWWHJ3

Kent u de uitdrukking ‘de linkerhand weet niet wat de rechter doet?’ De gemeente Utrecht zeker niet. Op 11 maart twitterde zij: ‘In aanloop naar de #tourdefrance doen 2000 utrechtse basisschoolleerlingen fietsexamen.’ Daarna verscheen er ‘De Verkeerstuin sluit na 50 jaar de deuren’ op DUIC. Reden: geen sponsorgeld. Grimlachend zeg ik: ‘sluis sponsor- en gemeentegeld uit de GrandDépart-oorlogskas naar de Verkeerstuin.’

Twee weken geleden schreef ik de column ‘Ik ben voor een Nederlands fietsrijbewijs‘. Om mijn stelling kracht bij te zetten, verongelukte bijna een fietsertje op de Vleutenseweg. De reacties toonden waarom: steeds complexere verkeerssituaties en matige verkeer- en fietservaring bij de jeugd. In 2007 meldde Veilig Verkeer Nederland (VVN) al dat het aantal kinderen uit de groepen 7 en 8 die zakken voor het verkeerexamen, toeneemt. De oorzaak ligt vooral bij vreselijk fietsende ouders. Slecht geleerd, slecht gedaan.

VVN roept op om de jeugd theoretisch en praktijkexamen te laten doen. Alleen theorie is als de betonnen zwemband. De prille jonge verkeersdeelnemer verzuipt in de complexiteit van het moderne verkeer. Oefenen, oefenen, oefenen. Eerst in de veilige speeltuin en dan pas in de echte wereld.

Dat vindt de D66-GroenLinkse Babboe kinderbakfietsgemeente Utrecht niet. Terwijl de afdeling Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling vrolijk twitterde: ‘‏@DMOnderwijs030 In aanloop naar de #tourdefrance doen 2000 Utrechtse basisschoolleerlingen fietsexamen’ – let op #tourdefrance – meldde diezelfde gemeente dat de Verkeerstuin in park Transwijk dichtgaat.

Geen sponsorgeld!

Geen sponsorgeld?

Slimme raadsleden gebruiken de tweet van @DMOnderwijs030 om jaarlijks structureel €100.000 te reserveren voor het redden van kinderlevens. En als die sponsoren van GrandDépart-oorlogskas ‘marketingtechnisch’ slim zijn dan verschaffen ze de komende vijf jaar deels die poen.

Grimlachjes ontstaan als goede ideeën slecht doordacht zijn. Grimlachje is een glimlachje als een boer met kiespijn. Roland Goetgeluk woont sinds 1981 in Utrecht, is politiek actief, vindt vrijwilligerswerk belangrijk en houdt van schrijven. Momenteel is hij actief bij de wijkraadzuidwest.nl, Taaldoetmee.nl en UJazz.nl. Als gepromoveerd sociaalgeograaf en marketeer verdient hij zijn centen.

5 Reacties

Reageren
  1. Ulaan

    Alle fietsers zijn gebaat bij een evenwichtig beleid.

  2. walgelijk

    Verkeerd gedacht.

    Het geld uit de kas van de tour is er slechts om enkelen te verrijken.

    Daar is zelfs ons hele politieke systeem zo langzamerhand op gebouwd. Men, de politiek, doet nog niet meer zijn of haar best om met een goede motivatie te komen waarom een plan goed zou zijn voor de samenleving. De burger slikt toch alles voor zoete koek. En dan mensen proberen over te halen om te gaan stemmen?

  3. Roland Goetgeluk

    Geachte mevrouw/mijnheer Walgelijk,

    Mijn dank voor het lezen van mijn stukkie. Ik vind lezers erg belangrijk en vandaar dat ik vaak reageer op reacties. Dat vind ik niet alleen netjes, maar ook leerzaam.

    Ik heb twee vragen aan u omdat ik nieuwsgierig ben naar uw antwoord.

    Vindt u mijn idee onzin omdat het toch niet zou werken (de poen 🙂 ) of omdat het geld besteden aan die kindertjes onzin is.

    Begrijp ik u goed als u zegt dat de grootste bedreiging voor Utrecht uiteindelijk niet de politiek is – die is sowieso niet te vertrouwen denkt u mogelijk – maar de burger die gewoon maar alles voor zoete koek slikt. Kortom, een beetje peper in de kont van de burger is wel op zijn plaats!

    Graag uw antwoorden

    Roland

  4. De Schoolmeester

    Terwijl bij maatschappelijke problemen steevast het onderwijs de ‘oplossing’ van het probleem in de schoenen geschoven krijgt (radicalisering, acceptatie homo’s en ga zo maar door) is de verkeerstuin een vorm van onderwijs (met vrijwilligers nota bene) die al bestaat.

    Maar inderdaad, de vele gegoede en volstrekt naïeve VVD/D66/GL-stemmers in wijken als Wittevrouwen en Oudwijk rijden met bakfietsen waarin hun kroost als prinsessen op de erwt om zich heen kijken. Later, als die kinderen op het VWO zitten of rechten of zo studeren, fietsen ze net zo arrogant rond, zonder zich van iemand iets aan te trekken.

    Dat noemen ze bij die partijen zelfredzaamheid. Of: zoek het lekker zelf uit!
    Tjonge, wat heb ik een behoefte aan een partij die de gemeenschap centraal stelt, maar dan niet zo conservatief als SP/CDA.

  5. Frank

    @De Schoolmeester
    Je schreef: “Tjonge, wat heb ik een behoefte aan een partij die de gemeenschap centraal stelt, maar dan niet zo conservatief als SP/CDA.”

    Dat is een contradictio in terminis. Punt is juist dat de (politieke en maatschappelijke) ontwikkelingen gaan in de richting van ‘we gaan met z’n allen hardlopen en als jij kreupel bent heb je pech gehad’. Die antisociale ontwikkeling het hoofd bieden vergt op z’n minst even stilstaan en de huidige situatie (her-)overwegen.

    Of zoals Rene Gude dat verwoordde: In plaats van (vaak slecht gefundeerd) ‘nieuw’ en ‘anders’ kun je ook kijken naar en nadenken over wat je nu aan goeds hebt en dat beter maken…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).