Groet uit Portland: Bierstad met 91 brouwerijen | De Utrechtse Internet Courant Groet uit Portland: Bierstad met 91 brouwerijen | De Utrechtse Internet Courant

Groet uit Portland: Bierstad met 91 brouwerijen

Groet uit Portland: Bierstad met 91 brouwerijen
Het is niet te missen als je in Portland bent: bier. Ze drinken EN maken het dolgraag. De keuze in onze Fred Meijer, de lokale vervanger van de AH, is gigantisch. Niet zozeer de grote merken vullen de schappen, maar juist de kleine lokale brouwerijen. Ik heb me laten vertellen dat er 91 brouwerijen in Portland en omgeving zijn die commercieel hun bier verkopen, 8 meer dan een jaar geleden.

Het is niet te missen als je in Portland bent: bier. Ze drinken EN maken het dolgraag. De keuze in onze Fred Meijer, de lokale vervanger van de AH, is gigantisch. Niet zozeer de grote merken vullen de schappen, maar juist de kleine lokale brouwerijen. Ik heb me laten vertellen dat er 91 brouwerijen in Portland en omgeving zijn die commercieel hun bier verkopen, 8 meer dan een jaar geleden.

In de jaren tachtig begon de opkomst van microbrouwerijen en de scene is nog altijd hip en happening. De stad heeft de meeste brouwerijen van alle Amerikaanse steden, de staat Oregon de grootste dichtheid waar het gaat om aantal brouwerijen per inwoner. Er is zelfs een onderzoek geweest of er niet teveel bier werd gemaakt om het nog wel houdbaar te maken. De conclusie was dat dit wel mee viel, vandaar dat de stad er vooral voor kiest om microbrouwerijen te gebruiken in hun stadsmarketing.

4. Bierstad (bier in de supermarkt)
Bier in de supermarkt

Zo kwam het dan ook dat bier centraal stond in één van de eerste samenwerkingen tussen Utrecht en Portland. Hoe en waarom het precies tot stand is gekomen, daar ben ik nog niet uit. Betrokkenen vertellen er verschillende verhalen over. In ieder geval heeft het geleid tot een tweede bezoek van een aantal Nederlandse bierbrouwers, waaronder Rode Dop, Maximus en Ramses, op het Oregon Brew Fest in Portland eind juli.

Voor Bart en mij uiteraard een extra goede reden om een kijkje te nemen en een biertje te drinken. De Nederlandse bieren waren in trek. Op vrijdag halverwege de avond zat een Nederlands biertje er voor ons niet in: de brouwers waren al los of de rij was absurd lang. Elke avond ruim voor sluitingstijd waren de vaten leeg, en op de laatste dag was de kans zelfs groot dat je voor niks in de rij stond voor een Rode Dop of Oedipus.

4. Bierstad (biertekeningen op tafel)-4
Biertekeningen op tafel

Vorig jaar waren de Nederlandse brouwers voor het eerst in Portland op uitnodiging van Oregon Brew Fest. Na het festival toerden ze door Oregon om te zien hoe ze hier te werk gaan en om samen iets nieuws te brouwen. Filmmaker Boris Booij maakte er de film ‘It all Starts With Beer’ over. Toevallig zat ik tijdens de ‘wereldpremiere’ van de film in Portland naast Utrechtse brouwer Mark Strooker. Hij vertelde dat hij begon met brouwen na een bezoek aan Portland in 2007. Geïnspireerd keerde Mark terug naar huis en begon met een aantal vrienden te brouwen. Microbrouwerij Rode Dop was daarna snel geboren.

De stijging van populariteit van speciaalbiertjes de afgelopen jaren in Nederland is niet te missen. ‘maar IPA en ‘sours’ zijn Nederlanders niet gewend’, aldus het panel van Nederlandse brouwers na afloop van de film. In mijn geval klopt dat zeker. Ik was in de supermarkt druk op zoek naar het witbier en een Belgische trippel. Integreren in de biercultuur ging me makkelijk af. Inmiddels waardeer ik deze nieuwe smaken en is in onze koelkast geen pils meer te vinden. De brouwers leken vastbesloten om wat van deze nieuwe smaken in Nederland te introduceren.

Bij de enthousiaste brouwers en bierdrinkers uit beide landen is het idee ontstaan om volgend jaar september een Oregon Brew Fest in Utrecht te houden, zodat Nederlanders meer Oregon-bier kunnen proeven. Super tof plan wat mij betreft. Hun ongezellige, witte festivaltenten en plastic klapstoeltjes mogen ze alleen thuis laten. Voor de rest natuurlijk geen verkeerde combinatie, de Utrechtse ongedwongen gezelligheid met een biertje uit Portland.

Bier drinken aan de Willamette
Bier drinken aan de Willamette

4 Reacties

Reageren
  1. JeroenB.

    Super random om over Portland te schrijven. Hoort niet thuis op deze website volgens mij.

  2. Kilgoretrout

    @Jeroen, heb je het stuk uberhaubt gelezen?
    Utrecht word 4x genoemd in het stuk, Utrechtse brouwerij Rode Dop 3x, Utrechtse brouwerij Maximus wordt genoemd. Tenslotte is het voor mij de eerste keer dat ik hoor van het plan om Oregon Brew Fest in Utrecht te houden. Iets waar ik nu al naar uitkijk. Heb nu alweer zin om een echte Hair of the Dog of Deschutes te drinken!

  3. andreasvdwal

    Kom maar op met die fijne biertjes uit Oregon paar mooie foodtrucks er bij en het wordt volgens mij een geslaagde avond.

  4. Harold zwagerman

    Originele invalshoek voor utrechts nieuws, leuk verhaal!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).