Groet uit Portland: money orders & cheques | De Utrechtse Internet Courant Groet uit Portland: money orders & cheques | De Utrechtse Internet Courant

Groet uit Portland: money orders & cheques

Groet uit Portland: money orders & cheques
Hannah Eigeman (1987) zit per juli 2015 in Portland, Oregon in de Verenigde Staten. Zij werkt als freelance tekstschrijver en projectcoördinator, voornamelijk op het gebied van jongeren, media en educatie. Samen met Bart gaat zij daar drie jaar wonen en werken. De komende tijd schrijft zij over haar overzeese avonturen in deze bevriende stad van Utrecht.

Hannah Eigeman (1987) zit per juli 2015 in Portland, Oregon in de Verenigde Staten. Zij werkt als freelance tekstschrijver en projectcoördinator, voornamelijk op het gebied van jongeren, media en educatie. Samen met Bart gaat zij daar drie jaar wonen en werken. De komende tijd schrijft zij over haar overzeese avonturen in deze bevriende stad van Utrecht.

BLOG 3 - Money orders en chequesAls eind twintiger ben ik toch echt van de generatie die het uitschrijven van cheques vooral kent vanuit een vage herinnering. En uiteraard ken ik het fenomeen uit films. Dat er een dag zou komen dat ik zelf een dag per maand inplan om cheques uit te schrijven om zo mijn vaste lasten te betalen, had ik niet verwacht.

Uitzoeken waar en hoe je je geldzaken gaat regelen hoort bij een verhuizing naar het buitenland. Nu pas realiseer ik me hoe handig IBAN en de Euro zijn. Ik was totaal niet meer gewend om losgeld in mijn portemonnee te hebben. Mijn aandeel in een avondje drankjes in de kroeg betaalde ik gemakkelijk terug door direct het geld via de app van mijn bank over te maken. Vanaf nu niet meer.

Hier gaat het anders. Gebruik van je creditcard wordt gestimuleerd, onder andere door je punten te geven voor het gebruik van deze kaart. Eigenlijk krijg je dus een soort rente op het uitgeven van geld dat je niet hebt. Sparen daarentegen levert je een stuk minder op. Bij de bank werd ons aangeraden om zo snel mogelijk een of meerdere creditcards te regelen, in plaats van met je pinpas alles te betalen. De ene creditcard gebruik je voor je dagelijkse uitgaven, de andere voor grote aankopen zoals vliegtickets. Je uitgaven betaal je net op tijd af, zodat je wel bonuspunten scoort, maar niet extra betaalt. Betaal je niet op tijd, dan lopen de kosten uiteraard razendsnel op en is je bank blij.

Het kip-ei verhaal kwamen we de eerste maand regelmatig tegen

Via via wisten we al dat het niet gemakkelijk zou zijn om een bankrekening te openen. Je moet bijvoorbeeld een brief van een officiële instantie of contract meebrengen waar je huisadres op staat. Alleen konden we geen huis huren, zonder een bankrekening te openen om huur en inschrijfgeld over te maken. Het kip-ei verhaal kwamen we de eerste maand regelmatig tegen. Het zette me wel aan het denken hoe deze zaken eigenlijk werken voor buitenlanders die naar Nederland verhuizen. Verhuurmakelaars of huiseigenaren vragen om je creditscore. Alles oppotten en sparen voor mindere tijden levert je zeker niet de hoogste score op. Een grote cashflow en dagelijks gebruik van je creditcards levert je daarentegen een uitstekende score op. Zonder een bankaccount bij een Amerikaanse bank, hadden wij geen creditscore waarmee we direct al twijfelachtige huurders zijn.

Eigenlijk betaal je een ander om in jouw privézaken te mogen neuzen

Nog een punt waar we tijdens onze huizenzoektocht tegen aanliepen was de ‘money order’. Bij interesse in een appartement moest je bij je aanmelding per persoon 30 tot 40 dollar betalen voor een ’background check’. Eigenlijk betaal je een ander om in jouw privézaken te mogen neuzen, zoals je oude huisbaas opbellen, je bank contacten en je werkgever om informatie vragen. Zonder bankrekening in de VS konden wij alleen geen geld over maken, maar met een ‘money order’ kwamen we verder. Je gaat naar de eerste de beste Plaid Pantry of supermarkt. Geeft daar je geld af, waarna je een briefje terug krijgt met het bedrag. Je zet er een naam op, tekent en geeft het aan degene die je wilt betalen. Een stuk betrouwbaarder dan cash geld afleveren volgens onze huisbaas. Net als online bankieren waar hij ook zijn vraagtekens bij zet. Liever wil hij gewoon maandelijks een cheque opgestuurd krijgen naar zijn huis.

Binnen drie weken was ik vaker mijn nieuwe bank binnengelopen, dan bij mijn Nederlandse banken de afgelopen 10 jaar bij elkaar. In Nederland zijn überhaupt banken waar je naar binnen kunt lopen voor service of cash aan het verdwijnen. Terwijl ik op de servicemedewerker aan het wachten was, kwam er een andere klant binnen. De man kwam geld halen, heel gebruikelijk zei hij. De bankbediende maakte een praatje met de man, terwijl ze een briefje van 50, twee van 20, 4 van 10 en 4 briefjes van 5 dollar in orde maakte. Wat bleek, de beste man komt wekelijks dezelfde briefjes halen, zijn huishoudgeld zeg maar. Sommigen zie je met stapels bankbiljetten binnenlopen om geld te storten. Anderen komen om de twee weken met hun loonstrookje om salaris te innen. Het is voor mij allemaal een nieuwe manier om je geldzaken regelen.

De tegenstelling tussen het gemak van je creditcard en ouderwets via de bank je zakje geld ophalen is groot. Aan de ene kant controleert niemand of ik wel de juiste handtekening zet en kan ik maar blijven swipen. Aan de andere kant moet ik wachten op een rekening op papier voordat ik ons internet, telefoonrekening of elektriciteit kan betalen. In een land waar tech-bedrijfjes en innovatie hoog in het vaandel staan, had ik niet verwacht dat er bij het betalen van mijn maandelijkse rekeningen zoveel ouderwets papierwerk kwam kijken.

17 Reacties

Reageren
  1. Tom van Timmeren

    Ik ben bijna doodgegaan tijdens het lezen van dit stuk, zo vreselijk saai als het is zeg. Mijn hemel, iemand die blogt over het regelen van haar geldzaken.

    Dit is te postmodern voor mij.

  2. Leonie

    ‘Bijna doodgegaan’… Mijn hemel, bijzonder dat u / je dan toch het risico hebt genomen om het stuk te lezen, Tom van Timmeren.

    Interessant, die verschillen, Hannah!

  3. Jiri

    Zo’n zelfde verhaal over een gezin in Utrecht is toch veel interessanter? Wat voor binding hebben wij Utrechters nou met Portland, Oregon? Daarnaast is de stijl van schrijven inderdaad lichtelijk slaapverwekkend. Maar ach, dat meisje doet ook haar best toch?!?

  4. Krakeling

    Leuk geschreven … ga door !

  5. Luuk Upuuk

    @ Tom en Jiri , voordat ik het stukje ging lezen, was ik net zo vooringenomen als jullie. Het is geen hoogdravend literair werk geworden, maar een voor mij interessant inkijkje hoe schizofreen de amerikaanse samenleving eigenlijk in elkaar zit. En dat heeft Hannah prima verwoord!

  6. Kees

    In de VS kun je ook gewoon een debitcard gebruiken voor betalingen en de meeste banken hebben een app om bankzaken te regelen, maar dat terzijde.
    Dit heeft toch eigenlijk gewoon niks met Portland (en Utrecht) te maken? Gewoon algemene informatie over bankzaken in de VS, wat iedereen met een beetje googlen kan vinden (of zelf heeft ondervonden, u bent niet de eerste persoon uit Utrecht die in het buitenland gaat wonen). Geen persoonlijke inzichten, geen verbanden met Portland en/of Utrecht, geen relevantie.

  7. Bayerwald

    Grappig toch, die verschillende reacties. Soms vraag ik me af of die negatieve reacties zijn ingegeven door jalouzie. :-)) Ik heb een zoon die pas geleden naar de States is geëmigreerd en deze informatie over het dagelijkse leven in Amerika is voor mij interessant om te weten. Hoef ik niet zelf te googlen…

  8. Joris

    @kees Dit verhaal hierboven klopt helemaal. Inderdaad kun je ook betalen met een debit card, maar daar bouw je dus niet die broodnodige credit rating mee op. Met de N-Amerikaanse bank apps kun je alleen geld overmaken naar bedrijven/instellingen die gelist zijn bij die bank of credit union, het is niet mogelijk om geld over te maken naar een willekeurig bankrekeningnummer. Soms kun je per email transfer geld overmaken naar een rekening van dezelfde bank, maar wel tegen extra betaling. Ze lopen qua bankzaken hopeloos achter daar in The States.

  9. Willem

    Boeie!!!

  10. Erwin

    Niet te doen dit!
    Mag hier de stekker aub uit @duic?! Please?!

  11. Frank

    Allemaal leuk hoor. En voor sommigen vast interessant, maar de relatie met en de relevantie voor Utrecht is natuurlijk nul komma niente

  12. Sophie

    @ Frank, iets lezen wat bijdraagt aan uw algemene ontwikkeling is blijkbaar niet aan u besteed.
    Ik vind dit bijzonder interessant, had er geen idee van dat geld/bankzaken in Amerika zo omslachtig geregeld waren en ben blij dat ik iets nieuws heb opgestoken. Ik zal Hannah haar blogs dan ook zeker blijven lezen!

  13. yuri

    Prima Sophie, maar voor dit soort marginale onzin stel ik voor om meisjeregelthaarbankzaken.waarbenjij.nu aan te maken

  14. utrechtse vogel

    1. irrelevant voor een website over Urechts nieuws
    2. slecht geschreven
    3. enorm saai onderwerp

    Ik zeg stoppen met deze bijdragen.

  15. Frank

    @Sophie: Een verhaal over het baltsgedrag van de Japanse Nachtegaal in het Himalaya gebergte of een dissertatie over de overbelasting van de duimpezen van kantklossters in Brugge tussen 1731 en 1736 zal ongetwijfeld ook bijdragen aan mijn algemene ontwikkeling. Maar de relevantie ervan voor Utrechters en daarmee de reden om het in DUIC te publiceren blijft daarom nog wel nul komma nul.

  16. Gerard

    Het aantal personen dat alleen reageert om te vitten of zichzelf terug te lezen, neemt gelukkig af. Dat is doorgaans zo en temeer naarmate het verhaal alleszins onderhoudend is.

  17. Frank

    @Gerard: Het aantal mensen dat reageert neemt sowieso af. Het is dat jij reageert en ik daar een notificatie van krijg, anders had ik dit bericht niet geschreven.

    Wat ik vermoed is dat het aantal reacties sowieso afneemt. Waarschijnlijk omdat deze berichten nog slechts gelezen worden door anderhalve man en een paardenkop.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).