Volgens de borden moet iedereen naar De Hooge Kampse Plas, maar waarom eigenlijk? | De Utrechtse Internet Courant Volgens de borden moet iedereen naar De Hooge Kampse Plas, maar waarom eigenlijk? | De Utrechtse Internet Courant

Volgens de borden moet iedereen naar De Hooge Kampse Plas, maar waarom eigenlijk?

Volgens de borden moet iedereen naar De Hooge Kampse Plas, maar waarom eigenlijk?
Toen ik Michael Kroonbergs, hoofdredacteur van DUIC, meldde dat ik zeker een column over de Hooge Kampse Plas zou schrijven keek hij me verbaasd aan. “De Hooge Kampse Plas,” herhaalde hij hardop, “maar die ken ik helemaal niet”. Nu is dat bepaald geen schande want ik denk dat meer dan 90% van de Utrechters deze illustere plas niet kent. Dat geldt echter niet voor mensen die in Wittervrouwen, Tuinwijk en de Vogelenbuurt wonen. Hoewel ze de plas zelf waarschijnlijk nooit bezocht hebben, kennen ze wel de bordjes die er naar toe verwijzen. Hoeveel het er precies zijn weet ik niet, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat er een gebied in Utrecht is met een hogere bordjesdichtheid dan hier. Buurtbewoonster Fanny (foto 1) spreekt zelfs over bordjesvervuiling.

Toen ik Michael Kroonbergs, hoofdredacteur van DUIC, meldde dat ik zeker een column over de Hooge Kampse Plas zou schrijven keek hij me verbaasd aan. “De Hooge Kampse Plas,” herhaalde hij hardop, “maar die ken ik helemaal niet”. Nu is dat bepaald geen schande want ik denk dat meer dan 90% van de Utrechters deze illustere plas niet kent. Dat geldt echter niet voor mensen die in Wittervrouwen, Tuinwijk en de Vogelenbuurt wonen. Hoewel ze de 1-!DSC01255plas zelf waarschijnlijk nooit bezocht hebben, kennen ze wel de bordjes die er naar toe verwijzen. Hoeveel het er precies zijn weet ik niet, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat er een gebied in Utrecht is met een hogere bordjesdichtheid dan hier. Buurtbewoonster Fanny (foto 1) spreekt zelfs over bordjesvervuiling.

Het mooie aan de bordjes, die steevast en volstrekt willekeurig van het predicaat 2, 3 of 4 kilometer zijn voorzien, is dat ze je niet naar de juiste plek wijzen. Als je ze volgt, kom je er nooit. Zo blijkt uit het bord bij het Griftpark (foto 2) dat je richting de Berekuil (4 km) moet, maar stuurt het bord met (3km) bij de Jan van Galenstraat (foto 3) je weer terug naar het Griftpark.

2-DSC01265 3-DSC01268

Welke ambtenaar heeft dit ooit bedacht? Waarom heeft nooit iemand hierover vragen gesteld? Toegegeven, de bordjes zijn onderdeel van een prachtige traditie. In het Utrechtse centrum vind je namelijk ook fietsverkeersborden die verwijzen naar Arnhem, en de A2 heeft direct na het verlaten van Amsterdam een bord dat Luxemburg vermeldt. Het heeft ook wel iets moois dat er ergens iemand achter een bureau zit die zijn liefde voor de Hooge Kampse Plas botviert. Nog mooier is het dat als je na veel moeite en U-turns uiteindelijk de Hooge Kampse Plas bereikt, dit niet bepaald een succes blijkt (foto 4) want je mag er niets en het is nog gevaarlijk ook!

4-DSC01311

Foto’s: Ingrid de Coo

18 Reacties

Reageren
  1. athe

    Vogels kijken, iets voor de liefhebber. Picknicken, vissen, skaten, fietsen. Dat kan er allemaal.

  2. Michel Post

    Je kunt er fijn wandelen en kijken naar de natuur. Die natuur zou een stuk minder aantrekkelijk zijn als er zou worden gezwomen en gevaren. Dat mag op andere plassen.

  3. Michiel

    En dan komt er nog bij dat de Hoogekampse plas eigenlijk het “Biltse Stinkmeertje” heet (geen grap, zie Google Maps)

  4. Crista

    “Het Stinkgat” van Groenekan. Daar wil je niet zwemmen, het was vroeger een vuilstort.
    Jammer dat de bordjes niet mee werken. Het is nu een natuurgebied want de vogels mogen er wel zwemmen maar die vinden de weg wel zonder de bordjes.

  5. Hannah

    Leuke column! Dit vroeg ik me ook al tijden af en ik heb de bordjes ook al meerdere malen proberen te volgen. Het was overigens wel interessant geweest om er een reactie van de gemeente bij te hebben, nu is het mysterie nog niet opgelost. Het is vast onderdeel van een strategisch omgevingsplan om de druk op de Maarsseveense plassen te verminderen of zoiets.

  6. Joep

    Er is eigenlijk een wonder geschied. De Hoogekampse Plas is van stinkgat (o.a. depot voor ziekenhuisafval) getransformeerd in natuurgebied. De plas maakt deel uit van de ecologische verbindingszone aan de oostkant van de stad. Momenteel is de laatste fase gaande van de aanleg van een aantal eilanden.Na afronding van dat project zal het er nog leuker vogels kijken zijn of gewoon genieten tijdens het wandelen of fietsen

  7. Rebecca

    Wat lachen, het Biltse stinkmeertje! En ja, ik heb me ook verbaasd over de aanwijsborden, waar niemand wat aan heeft. Ik heb er zelf overigens gewoon gezwommen. Zijn de borden misschien onderdeel van n nieuwe route langs het onlangs vernieuwde Berenkuilpark, dan door naar de hogenkampse plas?

  8. EA

    Haha, ging hier halverwege jaren 90 als broekie nog wel eens (stiekem) windsurfen. Totdat er een lieve mevrouw kwam vertellen dat het een dumpplek was van ziekenhuis afval. Dat was gelijk de laatste keer dat we daar hebben gesurft:)

  9. Ed

    Ook in Overvecht en hier en daar in Zuilen staan die bordjes met soms oplopende afstanden naar die plas. Maar niet alleen daarheen kloppen de afstanden en routes niet: ook de verwijzingen naar het Gagelbos kennen dit probleem. Maar zo zie je nog eens wat van de stad.

  10. Jeroen

    Als je Hoge Kampse Plas in Google Maps invoert, wordt je naar het kantoor van de DUIC gestuurd 😀

  11. Jannes

    Leuke columns van Van Rietbergen, maar ik zou graag columns van Van Rietbergen zien met de insteek van (zijn?) evolutionaire geografie met het perspectief op de stad Utrecht. Zijn colleges/werkgroepen over deze materie waren altijd bijster interessant. Maar goed, dit is wellicht mijn mening. Het blijven verder leuke columns. Chapeau Ton !

  12. Hans

    Ik vraag me eigenlijk af of er ook van die bordjes naar de Maarsseveense plassen wijzen. Of heeft de Hoge Kampse Plas meer hulp nodig om beter bezocht te worden? Een reactie van de gemeente zou toch wel heel leuk zijn!

  13. Kik

    Joep is de enige die hier iets zinnigs zegt. Kan merken dat er weinigen zijn die weten waar ze het over hebben en er een tijd niet zijn geweest. Ook ik. Ik kwam er gisteren langs en zag de grote veranderingen die er plaats vinden. Ga maar eens kijken jullie allen. Met of zonder borden. En zeker de schrijver van dit stukje !!!

  14. Ton van Rietbergen

    Beste Kik, Ik ben heel vaak bij de Hooge Kampse Plas geweest en op de hoogte van alle veranderingen (c.q. wonder wat daar is gebeurd), maar daar ging de column dus niet over

  15. VincentDV

    Zeg Ton, wat wil je nou eigenlijk zeggen? Dat er op de hoek van de Jan van Galenstraat een bordje niet goed hangt? Dat had je natuurlijk zelf ook kunnen bedenken, het hangt scheef, is tegen een ander bord aangeduwd, duidelijk het werk van vandalen. Dat kun je beter bij de gemeente melden dan er een column aan te wijden die suggereert dat die borden überhaupt niet deugen. Ze wijzen dus wèl in de goede richting en de vermelde afstand klopt ook, als je rekening houdt met de afronding.

    Dus wat wil je nou eigenlijk zeggen? Dat een plas waar je niet mag zwemmen nergens goed voor is? Terwijl je toegeeft dat het je bekend is dat er een prachtig natuurgebied is ontstaan op een oude vuilstort waar bagger overheen is gestort. Het ís een mooi gebied, en er gaan veel mensen naartoe. Niet om te zwemmen (oei Rebecca, je zwemt er wel in heel vies water hoor!) maar voor al die andere dingen die je kunt doen rond een plas.

    Wat wil je nou eigenlijk zeggen Ton? Probeer je het eeuwenoude geintje dat ambtenaren de hele dag niks nuttigs doen weer wat nieuw leven in te blazen? En dat doe je dan op grond van een foute observatie (want de bordjes hangen wél goed) die je aanvult met een foute veronderstelling (dat een natuurgebied pas zin heeft als je er mag zwemmen).

    Ik snap niet wat je wilt zeggen Ton. Leg het eens uit!

  16. Ton

    Beste Vincent, wat ik wilde zeggen staat er volgens mij in. Dat een stuk of 25 bordjes op een vierkante kilometer wellicht wat veel is (zeker in verhouding tot bijvoorbeeld de Maarsseveense Plassen) voor iets waar je uiteindelijk als recreant weinig te zoeken hebt.Dat vind ik grappig en jij blijkbaar niet. En als dit bordje door vandalen is verplaatst weet de gemeente het ook meteen en kunnen ze er wat aan doen. Tot nu toe nietgebeurd trouwens. Wellicht iets voor jou

  17. ikke

    Jammer dat ik hier geen foto kan plaatsen. Dan had ik een foto geplaatst van het bord dat aan de Groenekanse-kant van de plas staat, met als tekst “De natuur kent het grote geheim en glimlacht”…

  18. VincentDV

    Hmm Ton, 25 bordjes op een vierkante kilometer is best wel weinig. Het komt neer op 1 bordje per 100 inwoners. Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Die dingen staan er om mensen de weg te wijzen.. Dus als je eraan begint, moet je op ieder punt dat vragen op zou kunnen roepen, weer een bord plaatsen. Zo hier en daar een bordje, daar heeft geen mens wat aan, het is alles (de hele route) of niets.

    En nu beweer je nog eens een keer dat je er als recreant niets te zoeken hebt. Hoe kom je daar nou bij, alleen omdat je er niet kunt zwemmen? Wat is dat voor een benepen opvatting! Het is een natuurgebied waar je kunt wandelen, fietsen, picknicken, naar de vele (soms zeldzame) vogels turen en er is zelfs een ruiterpad.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).