Hup FC Utrecht. Hup UMC | De Utrechtse Internet Courant Hup FC Utrecht. Hup UMC | De Utrechtse Internet Courant

Hup FC Utrecht. Hup UMC

Hup FC Utrecht. Hup UMC
Kinderen met FC Utrecht-sjaals. Beeld: FC Utrecht
De kreet “zitten is het nieuwe roken” zingt rond. Ook in Utrecht. We zitten teveel. Aan een bureau. Op de bank. In vergadering. Alweer een uur voorbij met de laptop aan de keukentafel. Nederlanders zitten dagelijks gemiddeld ruim acht uur per dag. De meest recente Leefstijlmonitor van ons eigen RIVM samen met het CBS, meldde dat alarmerende aantal.

De kreet “zitten is het nieuwe roken” zingt rond. Ook in Utrecht. We zitten teveel. Aan een bureau. Op de bank. In vergadering. Alweer een uur voorbij met de laptop aan de keukentafel. Nederlanders zitten dagelijks gemiddeld ruim acht uur per dag. De meest recente Leefstijlmonitor van ons eigen RIVM samen met het CBS, meldde dat alarmerende aantal.

Van zitten word je ziek. Veel zitten betekent korter leven. Maar hoe krijg je iedereen in de benen? Meer sporten zegt de één. Maar het woord ‘sport’ alleen al schrikt mensen en kinderen af, die denken aan verplichte kleding, regels, zweterige sportscholen, en bovendien: wat kost dat niet allemaal, sport? Voor veel mensen ligt sport ver buiten hun leven. Pak dan de fiets. Ja maar, niet iedereen fietst. Zoals heus niet Jan en Alleman door parken en langs straten rent en hardloopt, al lijkt dat er de laatste tijd wel op. Hoe gevaarlijk is dat bewegen wel niet.

Lopend naar school

In Nederland ontstond de afgelopen jaren een vloed aan acties om mensen in beweging te krijgen, om zo ziektekosten te beperken. Obesitas en suikerziekte te voorkomen. Bewegen kan heel simpel zijn. Lopend naar school, naar een winkel, de hond uitlaten. Ruim een half uur per dag is al genoeg. Maar soms wordt er zoveel over nagedacht dat alle goede bedoelingen volledig in de knoop raken voordat ze ook maar een beetje worden waargemaakt.

Gezonde stad

Utrecht wil als gezonde stad uitblinken. Dan gaat het om buitengewoon veel, van schone lucht tot voldoende werkgelegenheid. De gemeente werkt aan de gezonde stad. https://www.youtube.com/watch?v=MKICY7896iI&feature=youtu.be

En Utrecht heeft de wind mee, kijk maar hoe hoog het wonen in onze stad scoort. “Gezond” reikt vandaag veel verder dan de stadhuisagenda van de afdeling Volksgezondheid (de vroegere GGD). We moeten oppassen dat “Healthy Urban Living” niet een even (te) veel gebruikt containerbegrip wordt. Net als het woord “duurzaam”, waar je van alles in kunt stoppen. Mooi etiket, maar burgers willen resultaat zien. Zeker als je daar woont waar de wind te vaak tegen zit.

Beweegziekenhuis

Er gebeurt al veel, kijk bijvoorbeeld naar het “beweegziekenhuis” dat groeit in het UMC.  Daar begon vorig jaar het programma ‘UMC Utrecht in Beweging’: een fascinerend initiatief van de fysiotherapie om “van een gemiddeld ziekenhuis een beweegziekenhuis te maken”. Weg met de pyjama en de sloffen, en negen van de tien uur in bed liggen. Lopen door aantrekkelijke gangen, waar kunst en schermen voor afleiding zorgen, looproutes op de vloeren, activiteitenruimtes. Beweegplannen per afdeling. Bezoekende families van verder weg worden uitgedaagd niet binnen te zitten maar een uurtje te lopen tussen de bezoekuren in.

Favoriete voetballers

Helemaal vleugels krijgt het bewegen als FC Utrecht initiatieven neemt in de hele provincie. Favoriete voetballers reizen scholen en buurten af om jonge mensen hun verhaal te vertellen. Zij zijn rolmodel, kijk maar naar Zakaria Labyad. Geboren en getogen in Utrecht, en net terug in de stad met een contract bij de FC.

Maatschappelijke activiteiten staan bij de club na voetbal bovenaan de lijst. Tot 2020 focust ‘FC Utrecht Maatschappelijk’ zich op twee thema’s: gezonde leefstijl bij kinderen en eenzaamheid onder ouderen.

Stop met roken

Jonge mensen aan het bewegen en gezond eten krijgen is natuurlijk mooi. Maar FC Utrecht doet meer, in samenspraak met hoofdsponsor Zorg voor de Zaak. Supporters met voetballers vormen samen een Stop Team, om te stoppen met roken. Spelers laten bovendien in bijeenkomsten en workshops hun kwetsbare kant zien. Doel: werknemers behoeden voor ziekteverzuim door bijvoorbeeld werkstress.

Enthousiasmerend

Zoals ze zelf zeggen in hun maatschappelijke missie en visie: “FC Utrecht heeft een verbindende, enthousiasmerende en inspirerende rol. We zoeken samenwerking met de gemeentes in de provincie en met programma’s die dezelfde ambities hebben op deze thema’s”. En ook: kinderen maken op jonge leeftijd de keuze fan te worden van een club. “We hopen zo op meer toekomstige fans”.

Onze rol

De UDB bracht FC Utrecht, het UMC, de gemeente (afdeling Volksgezondheid) bij elkaar aan tafel. Samen zoeken ze de komende maanden naar invalshoeken om Utrecht in beweging te krijgen. Kijk uit uw raam of er al iemand langskomt, van het Voetbal, van het Beweegziekenhuis, van het Voetgangersidee, de Tour of de Vuelta. Intussen houden we u op de hoogte.

2 Reacties

Reageren
  1. herman

    FC Utrecht doet alleen maatschappelijk omdat hun slimme marketing man door heeft dat nodig is, de club is al tig keer gered van de ondergang door de gemeente. iets terug doen voor de gemeenschap is dan wel zo nobel, zeker omdat de club in te toekomst ook vast weer in de problemen gaat komen.

    Alle clubs doen tegenwoordig iets voor de maatschappij, ondertussen strijken middelmatige voetballers enorme salarissen op die almaar stijgen terwijl de kwaliteit alsmaar daalt.

    FC Utrecht noemen als voorbeeld voor maatschappelijke betrokkenheid is zo’n beetje het slechts denkbare voorbeeld. Geeft te denken…

  2. Katja

    Staanplaatsen in het stadion. Ook beter voor de sfeer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).