Ik denk terug aan de winter van 1954 - De Utrechtse Internet Courant Ik denk terug aan de winter van 1954 - De Utrechtse Internet Courant

Ik denk terug aan de winter van 1954

Ik denk terug aan de winter van 1954
Het is in het jaar 1954 bij koud guur en zwaar winterweer dat onze zwarte ronde kachel met zwarte ‘eierkolen’ erin overuren moest draaien. Hij loeide als een achterlijke en ik zag dat zijn buitenhuid helemaal rood werd van plezier. Eierkolen bestaan uit samengeperste fijnkolen en kolenstof. Onze kachel werd daarmee gestookt voor de verwarming van ons huis.

Het is in het jaar 1954 bij koud guur en zwaar winterweer dat onze zwarte ronde kachel met zwarte ‘eierkolen’ erin overuren moest draaien. Hij loeide als een achterlijke en ik zag dat zijn buitenhuid helemaal rood werd van plezier. Eierkolen bestaan uit samengeperste fijnkolen en kolenstof. Onze kachel werd daarmee gestookt voor de verwarming van ons huis.

In ons huis was het een gezellige boel van jewelste. Op de eerste verdieping van de pittoreske Jeruzalemstraat 19 bis, hartje Utrecht, bij de Herenstraat waren enthousiaste Utrechtse schilders en muziekmakers bij ons op bezoek. Er was schijnbaar wat te vieren. Ik was zes jaar, zuslief was acht. Niek Molenaar, toen al een begaafd Utrechtse schilder, was er ook. Hij woonde in de Schalkwijkstraat achter het statige vrijstaande huis, waar later mijn ‘vriendin’ Prinses Irene woonde. Veel Urechtse kunstenaars woonden daar en hadden er ‘n atelier. Niek leerde me die dag hoe ik met mijn twee paarden over het schaakveld kon hobbelen.

Joop Klinkhamer, vooral beroemd om zijn schetsen, was in de hoek bezig met het maken van een prachtige tekening. Bij Ome Joop en Tante Ada logeerde in zijn jeugd, volgens zeggen, schrijver Jan Cremer. Ik kan me niet herinneren of hij er toen ook bij was. Bij Tante Ada kon de ooievaar niet komen zei moeder altijd. Bij de Utrechtse sluisjes waar Ome Joop en Ada woonden, had de ooievaar het te moeilijk. Ik heb dat als kind nooit goed begrepen. Mijn moeder Marica zong vanuit de keuken op de achtergrond liederen, zo mooi. Tante Ada was er ook, vriend Wim Kuiper met Guus Stoop de organist. Guus speelde piano en creëerde prachtige muziek en een accordeonist begeleide het geheel. Kortom de sfeer zat er goed in. Oh ja, ook aanwezig waren twee radiomakers van de KRO, Kees Schilperoort met Gerard de Lange. Moeder Marica trad vele malen bij hen op tijdens live optredens in Hilversum, zowel bij directe radiouitzendingen van de KRO, als bij de Wereldomroep. In die tijd waren Kees Schilperoort, Frans Poptie en Gerard de Lange gek op de stem van Marica. Kees sprak ooit de gedenkwaardige woorden uit dat Maria Callas en Marica beslist voor ‘duo- zusjes’ door konden gaan.

Ik liep de houten trap af en buiten zag ik voor het eerst ‘n dik pak sneeuw. Ik zag mijn stappen van me af gaan en dat was een vreemde gewaarwording. Ik begreep voor het eerst toen al dat de geschiedenis van me af liep, wat een gebeurtenis! Ik rende weer naar boven en vertelde dat met geuren en kleuren. Of ze toen begrepen wat ik bedoelde? Mijn moeder en de anderen luisterden in ieder geval aandachtig en namen kennis van mijn belevenis. Moeder ging met me mee en we hebben buiten lol gemaakt. Na enige tijd zei mijn moessie dat ze voor mij iets speciaal zou willen gaan zingen. We gingen weer naar binnen en moeder vertelde de aanwezigen wat zij zou gaan zingen. Iedereen was aandachtig want zij had een mooie stem en zong een lied, welke ik nooit zal vergeten. Het lied ‘Joanne Joanke’ klonk zo mooi, dat ik menigeen in onze huiskamer heb zien huilen. De volle glorie van haar meesterlijke stem trilt nu nog in mijn oorvliezen. Ja, als jochie van zes was dat een vreemde gewaarwording. Aan de andere kant, voor mij was het geluid van de zang ook weer zo gewoon. Moe zong alle dagen, wat een weelde. Leuk om te vermelden is dat Maria en Marica nog in besloten kring samen gezongen hebben.

Ik denk weer terug aan die prachtige mooie dag in 1954, dat bij koud, guur en zwaar winterweer onze zwarte ronde kachel met zwarte ‘eierkolen’ erin overuren moest draaien en dat hij loeide als een achterlijke. Zijn buitenhuid werd helemaal rood van plezier, zo voel ik mij nu ook!

Nog enkele tips

Het gezelschap: Van Piekeren met Vandenburg – Lijf&Rauw

Met een meer dan gezonde dosis zelfspot neemt Jan je mee, langs de hoogte- en dieptepunten van zijn carrière. Hij is een levenskunstenaar, die met zijn rasperige stem zijn leven beschrijft en bezingt. Iedereen mag alles van hem weten; hij is de schaamte voorbij.

Zaterdag 19 maart 20:30 uur
Hoe duur: € 16 of € 14, voor leden/studenten/65+/U-pas/vrienden

Tentoonstelling Niek J. Molenaar

Zaterdag 12 maart – Zondag 20 maart
Gratis toegang in de Witte Lely

Steef Schinkel

Steef Schinkel

Steef Schinkel beheert samen met zijn vrouw het Schillertheater op de Minrebroederstraat. Op DUIC.nl en in de krant geeft hij zijn kijk op de (historie van) de stad.

Profiel

2 Reacties

Reageren
  1. G.v.Nooten

    Eierkolen bestaan niet alleen uit kolenstof en -gruis dat samengeperst is maar het is een eiervormig geheel dat met pek samengeperst is.

  2. Bep klomp

    Wat leuk het artikel te lezen omtrent Joop Klinkhamer.
    Hij was een neef van mij.
    Ben ooit wel eens bij hem geweest.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).