Is de Jumbo op de Ganzenmarkt gewenst? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant Is de Jumbo op de Ganzenmarkt gewenst? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant

Is de Jumbo op de Ganzenmarkt gewenst? Dat is de vraag

Is de Jumbo op de Ganzenmarkt gewenst? Dat is de vraag
Ineens circuleerde gisteren het gerucht rond dat de verbouwingen die gaande zijn op de Ganzenmarkt bedoeld zijn om er een Jumbo te huisvesten. Aan de reacties die wij lazen onder ons nieuwsbericht merkten we dat niet iedereen even blij is met de komst van een grote supermarkt in de binnenstad. In het Algemeen Dagblad van vandaag zegt zelfs de gemeente, die de vergunning al heeft afgegeven voor de supermarkt, zich zorgen te maken over de randvoorwaarden (zoals bevoorrading) voor een supermarkt op deze plek. Is de Jumbo op de Ganzenmarkt gewenst? Dat is de vraag.

Ineens circuleerde gisteren het gerucht rond dat de verbouwingen die gaande zijn op de Ganzenmarkt bedoeld zijn om er een Jumbo te huisvesten. Aan de reacties die wij lazen onder ons nieuwsbericht merkten we dat niet iedereen even blij is met de komst van een grote supermarkt in de binnenstad. In het Algemeen Dagblad van vandaag zegt zelfs de gemeente, die de vergunning al heeft afgegeven voor de supermarkt, zich zorgen te maken over de randvoorwaarden (zoals bevoorrading) voor een supermarkt op deze plek. Is de Jumbo op de Ganzenmarkt gewenst? Dat is de vraag.

“Komst supermarkt eigenlijk ontzettend handig”

Kees Wennekendonk, kunstenaar, liep woensdag langs de Ganzenmarkt en sprak toevallig met de nieuwe eigenaar van het pand. Die vertelde hem dat er een Jumbo in komt. “Ik mocht even binnenkijken en ik kon mij niet voorstellen dat de ruimte die ik zag allemaal bij de voormalige lampenwinkel hoorde. Dat klopte: erachter waren kantoorruimtes die zijn doorgebroken. Het ‘nieuwe’ pand loopt helemaal door tot aan de Vinkenburgstraat en is 1000 vierkante meter groot.

Ik moest even aan het idee wennen want het was een kleinere winkel, maar aan de andere kant is de komst van een supermarkt eigenlijk ontzettend handig. Ik woon zelf in de binnenstad en het is best raar dat je of helemaal naar de Twijnstraat of de Voorstraat moet voor je supermarktboodschappen. In Amsterdam en andere steden is er ook altijd wel een supermarkt in de buurt. Wel moet het nieuwe entree stijlvol zijn in combinatie met de pui, het moet geen gele muur worden waar je tegen aan gaat kijken.”

“Pui en Jumbo-gevel lijkt mij een rare combinatie”

Meike van Schijndel, kunstenares en dochter van Mart van Schijndel die de inmiddels gemeentelijk beschermde ‘LOKV-pui’ ontwierp, is benieuwd hoe het eruit komt te zien. “Ik ben een geboren en getogen Utrechtse en begrijp niet dat juist daar, op die plek, een supermarkt moet komen. Wat gaat er gebeuren met alle fietsen en ook vrachtwagens die bij de Jumbo moeten komen? De pui is beschermd dus daar mogen ze niet aankomen, maar de pui naast een Jumbo-gevel lijkt mij een rare combinatie.”

“Ik hoop dat ze terughoudend zijn met hun felle geel en groen”

Monique Lucas, eigenaresse van lunchroom De Burgemeester: ”Mijn eerste reactie op de komst van de Jumbo op de Ganzemarkt was verbazing. Jeetje, zo’n grote supermarkt in zo’n mooi gebouw. Ik ben terughoudend over de komst, maar ik vraag me wel af hoe ze dat gaan aanpakken met de bevoorrading enz. Straks staan al die motoren daar te ronken en dat lijkt me niet bepaald plezierig. Ik had liever gezien dat er geen keten zou komen en juist iets bijzonders, zoals je dat nu veel ziet in Utrecht.”​

“Je zou denken dat we geleerd hebben van het Hoog Catharijne-debacle”

Pieter Conemans, eigenaar van kledingwinkel Conemans op de Springweg, blijkt niet de grootste voorstander van een supermarkt op de Ganzenmarkt. “Mijn eerste reactie was: ‘blijf met je poten van een 2000 jaar oude stad af’. Maar dan ga je verder informeren en merk je dat er gewoon niet zoveel enthousiaste middenstanders meer zijn die het zomaar aandurven om een winkelpand in het centrum van Utrecht te huren. Dat zag je ook met die fietsenstalling op de Mariaplaats. Maar een supermarkt op deze plek is natuurlijk afschuwelijk. Je zou denken dat we geleerd hebben van het `Hoog Catharijne-debacle’. Hier zitten we toch niet met zijn allen op te wachten? Rij even om voor de supermarkt.”

“Als de jumbo de hele Ganzenmarkt domineert, dan vind ik het een ongelukkige keuze’’

Maarten van Rossem, historicus: “Ik weet helemaal niets over de komst van een Jumbo op de Ganzenmarkt, maar laten we eerlijk zijn: de Ganzenmarkt is een locatie vol met winkels. Als mensen liever geen keten willen en juist kleinere winkels dan hadden ze in 1901 geboren moeten worden. Ik denk ook dat er weinig bezwaar valt te maken tegen de komst van deze Jumbo. Als ze een kleine ingang fabriceren en de Jumbo niet de hele Ganzenmarkt domineert dan heb ik er geen bezwaar tegen.’’

“Het is beter dat er een supermarkt komt dan een kledingwinkel.”

Dick Fransen, hoofdredacteur Binnenstadskrant: “Voor mij is het makkelijk dat er een Jumbo komt op de Ganzenmarkt, want ik woon dichtbij. Ik denk wel dat ze de bevoorrading goed moeten regelen.” Over de grootte die de Jumbo in beslag gaat nemen daar maakt Dick Fransen zich geen zorgen over: “Een supermarkt heeft de ruimte nodig, want anders wordt het zo’n lullige supermarkt, maar het is in ieder geval beter dan een kledingwinkel.”​

“Ik word er niet vrolijk van als de pui wordt aangetast”

Cees Crimbergen, columnist van het AD, hoopt vooral dat de pui en de Jumbo-letters mooi op elkaar afgestemd worden. “Ik kan me voorstellen dat horecaondernemers niet blij worden van Jumbo vrachtwagens voor hun terrassen. Er zitten veel haken en ogen aan. Het ligt eraan hoe de Jumbo eruit komt te zien. Ik word er in ieder geval niet vrolijk van als de pui wordt aangetast”

Cees Crimbergen zou vorig jaar de Jumbo boycotten wegens de ‘Kippersluis-affaire’ op de Biltstraat, maar bekent nu toch onlangs een boodschap te hebben gedaan bij de Jumbo: ”Zo gaat dat in supermarktland.”​

77 Reacties

Reageren
 1. #djif

  Beter gebruiken ze subtiel hun JUMBO letters en zorgen ze voor een goed plan voor de bevoorrading. Want Jumbo-vrachtwagens en oudegracht gaan niet werken.

 2. Bill

  Kan je b.v. de keten Marqt of iets gelijkwaardigs hiervoor warm krijgen…? Veel hipper, en meer voor een binnenstad publiek, ipv zo’n stijlloze Jumbo…

 3. andreas

  Ik zou zeggen bevoorrading via de oude gracht.

 4. mario

  Idd liever een Marqt. Veel beter voor in de binnenstad. Of minder erg.. Sowieso zou dat een aanwinst zijn voor de stad en ze zijn altijd op zoek naar geschikte locaties.

 5. Frits

  Grootste probleem,,bevoorrading,,,wellicht kan dat via de achterkant,,via de Neude,,,,,op de ganzenmarkt en oude gracht ,,dat geeft enorme overlast
  Dus gemeente wees wijs,,,geen vrachtwagens meer op de ganzenmarkt!!!!!

 6. Tommie

  Nostalgie overvalt me bij het zien van dit bericht, Mijn gedachten zijn terug in het begin van de jaren 60: De Neut,één van de mooiste cafés van de stad, met grote glazen, discipline en echte obers.

  Ik denk dat je in de kwetsbare porseleinkast van onze oude monumentale binnenstad niet een olifant moet willen persen.

 7. Frank

  Ik word een beetje ziek van dat populaire gedweep met die ‘Marqt’. De mensen die dat propageren zijn gewoon overbetaalde grachtengordelgroenlinksers die hun geweten willen sussen met het kopen van een quasi-‘eerlijke’ hap maar te besodemieterd zijn om naar de lokale groenteboer, kaasboer, slager, poelier of bakker te lopen. Als je wil weten wat je eet ga je lekker naar De Molen op de Adelaarstraat voor een scharrelkip van 25 Euro.

  Waarom zouden binnenstadbewoners on hemelsnaam niet gewoon mogen beschikken over een lekkere goedkope Jumbo voor hun dagelijkse boodschappen, inclusief een ‘s zondagse plofkipfilet met potje appelmoes en diepvriesfrites met mayo?

 8. Stijn V

  Go Frank! Zo is het

 9. Dick

  Ach, kijk eens als gemeente hoe ze zoiets dergelijks in Bern oplossen. In de monumentale binnenstad mag er niet gerommeld worden aan de puien op de begane grond (daarom is Utrecht vanaf een bootje uit de gracht zo mooi, je ziet de begane grond dan niet) en gelden er zeer strikte regels voor neonverlichting. Zelfs de Mc. Donalds moet zich daaraan houden.

 10. Pauline

  Als daar dan toch een supermarkt moet komen dan vind ik Marqt heel geschikt voor die lokatie. Het zou fijn zijn dat er een Marqt in Utrecht komt en ik ben niet eens een overbetaalde grachtengordelgroenlinkser.

 11. Vincent

  De binnenstad is geen museumstuk, maar een plaats waar mensen leven. Waar mensen wonen, werken, elkaar ontmoeten en boodschappen doen. Een hip t-shirt kopen kan om de 25 meter en veel verder dan 100 meter ben je ook nooit van een telefoonwinkel, café of schoenenzaak.

  Maar voor je dagelijkse boodschappen moet je ineens tien minuten lopen.

  Natuurlijk hoort er een supermarkt in de binnenstad en de Ganzenmarkt is een uitstekende lokatie.

  Consumenten kopen steeds meer via internet en dat zal de komende jaren wel tot meer veranderingen leiden. Willen we die allemaal gaan tegen houden? Als iedereen alles altijd bij het oude had willen houden, had deze stad niet eens bestaan, dan was het nog steeds de zompige oever van een onbevaarbare rivier.

  Laten we hopen dat de gemeente goed in de gaten houdt dat Jumbo zorgt voor een nette inpassing in het stadsbeeld. Laten we de problemen van de bevoorrading door Jumbo zelf laten oplossen. En laten we dan heel tevreden zijn dat de Ganzenmarkt geen leegstandsgebied wordt.

 12. Ronald

  En zo is het Vincent.
  vr.gr.de eigenaar van ganzenmarkt 2 tm 6

 13. Fredrik

  Een knalgele supermarkt lijkt mij ook geen prettig vooruitzicht op die plek. Het zou een mooie locatie zijn voor een biologische supermarkt.

  Ik kan me voorstellen dat de horeca een hoop klanten verliest die broodjes en drankjes in de supermarkt gaan halen.

 14. Utrechtse vogel

  De Jumbo is een uitstekende supermarkt, ik ben blij dat ze zich in de binnenstad vestigen.

 15. Utrechtse vogel

  De Marqt is een kutwinkel vol met bio-oplichterij.

 16. Vincent

  Boven dit artikel staat “Is de Jumbo op de Ganzenmarkt gewenst? Dat is de vraag”. Nou staat het natuurlijk iedereen vrij om op een andere vraag antwoord te geven; maar toch, de vraag was niet “Welke supermarkt zou jij hier nou willen?”.

  Marqt is toch een elitaire winkel, waar je voor je boodschappen ongeveer twee keer zoveel geld kwijt bent.
  Jumbo heeft daarentegen ook een volledig bio-assortiment met fruit van de lokale boer en maaltijden van Maass. Met de Jumbo komt iedereen aan zijn trekken. En wie per se uitsluitend bio/eco wil zien: die kan naar de zadelstraat.

  Frederik: Als de Jumbo klanten bij de horeca weghaalt, is dat erg? En wat is een “knalgele supermarkt”. Vermoed jij dat Jumbo de gevels gaat voorzien van louter gele elementen?
  Dat hebben ze op de Biltstraat in ieder geval niet gedaan, misschien stelt dat gerust.

 17. Nardus

  Er gebeuren in Nederland wel gekkere dingen.
  In Groningen zit nu een AH in de Korenbeurs en een drukte en troep dat het ervoor is.

 18. Nardus

  Ik moet wel zeggen dat er aan de buitenkant geen aanduiding zit dat op AH wijst

 19. Jan Scherjon

  De Hema zit ook in de binnen stad ,eerst alleen
  aan de Oude Gracht en later helemaal doorgebroken naar de Steenweg ,allemaal mooie panden voor gesloopt en hier blijven de gevels staan en bedrijvigheid heeft altijd al op deze plek bestaan ,dus gewoon een Jumbo kruidenier op die plaats ,van mij mag het .

 20. Rob van Doesburg

  Een Jumbo zal, door de bevoorradingsproblemen geen kans maken tenzij… Jumbo de financiering van de kraan op de Stadhuisbrug doet en zo de bevoorrading doet (geen eigen Idee). mensen die hier reageren en zeggen dat het publiek dan goedkope drankjes uit de super halen en de horeca daaronder te lijden heeft vergeet 1 ding: de HORECA is er voor de klant niet andersom. Ze zullen zich een af moeten vragen waarom het zo slecht gaat. Antwoord (oa) de prijzen! Krankzinnig dat je in de binnenstad € 0.50 meer voor een groot glas bier betaald. En Cees Grimbergen zou zich, net als zijn TVprogramma dieper op de Jumbo/Kippersluisaffaire moeten verdiepen voordat hij daar een mening over geeft. Kippersluis was de boosdoener. Jumbo op de Ganzenmarkt? Beter in een woonwijk.

 21. Frank

  @Rob van Doesburg:
  Als je even de moeite neemt om tijdens een wandeling door de binnenstad regelmatig omhoog te kijken zul je -wellicht tot je verbazing- kunnen zien dat de binnenstad voor een zeer belangrijk deel ook een woonwijk is.

 22. pieter

  Natuurlijk lieve mensen, is het makkelijk, ook voor mij, als binnenstadbewoner, Ik ben alleen geneigd verder te kijken dan mijn persoonlijk belang! En met fietsenstalling Mariaplaats heb ik bedoeld dat het voormalig artidomo/zolamanola pand door de gemeente in omgetoverd tot een nauwelijks gebruikte fietsenstalling en dat doet met pijn!

 23. Frank

  @pieter: Je hebt wel een mening, maar je hebt n.m.m. geen argumenten.
  En dan kun je piepen over het Arti Domo pand, maar met de suggestie dat je van een ‘2000 jaar oude stad (…) af moet blijven (waarbij je je de vraag moet stellen wie in dit geval eigenlijk waar precies aan komt) zul je ook moeten vaststellen dat dat pand aan de Mariaplaats sowieso al een architectonische puist was.
  Niet elke retailer kan zich bovendien vanuit de leunstoel beroepen op 111 jaar traditie en drijven op het daarbij behorende stilistische conservatisme.

  Je zou sterker staan als je een goeie suggestie zou hebben wat er zich dan wel en waarom precies op die 1000 m2 rendabel zou kunnen vestigen in een binnenstad, in een tijd waarin bijna alle signalen voor retail oppervlak op rood staan en meerdere panden in de binnenstad zowat eens in de twee jaar van (modeketen als) huurder wisselen.

  ’cause the times they are a changing. (Dylan)

  Wen er maar aan.

 24. Toine Goossens

  Het is goed om te zien dat er nu in meerderheid met weloverwogen standpunten wordt gereageerd. Dat zou op DUIC de norm moeten zijn.

  Op het Willem van Noortplein zit een AH. Die wijze van integratie en presentatie kan een voorbeeld voor Jumbo zijn. Ik ga er van uit dat zij geen groot geel vlak in de binnenstad zullen plempen.
  Los van het feit dat dat niet past, ben ik zeer benieuwd naar het besluit van Welstand daarover. Als Welstand zo’n vlak goedkeurt, dan is dat het bewijs dat zij geen toegevoegde waarde meer hebben.

  Ik kan mij niet voorstellen dat Jumbo het risico wil lopen dat negatieve effecten van de winkel een negatief imago over de hele keten zou veroorzaken. Dat zou dom zijn.

  Een supermarkt in de binnenstad is een goed signaal voor de groei en bloei die Utrecht doormaakt. De winkelleegstand is de laagste van het land, ondanks alle verlies aan internetwinkels.

 25. arie

  Het grote probleem,,de bevoorrading ganzenmarkt en omgeving is al een file van lossende vrachtwagens met draaiende koelmotoren,,
  je kan het de bewoners niet aan doen er nog een dozijn vrachtwagens bij te zetten

  de bewoners worden stapelgek

  de gemeente is de gemeente,,,geven eerst vergunning ,,denken daarna over lossende vrachtwagens
  ik zou zeggen,,,jumbo wegwezen,,,

 26. Frank

  @Toine Die leegstand is relatief laag, maar het aanbod is niettemin schraal. Op een paar uitzonderingen na is de hele Oudegracht gevuld met ketens.

  Diverse onderzoeken wijzen uit dat dat beeld op termijn alleen maar te handhaven is als in zo’n gebied ook voldoende aanbod aan ‘knuffelwinkels’ is, zoals in de hoek Zadelstraat-Choorstraat-Lijnmarkt het geval is. Daar is op de Oudegracht de kans echter wel zo’n beetje op verkeken.

 27. louis gieling

  Wie daar een vergunning voor afgeeft is incapabel als bestuurder.

 28. Harald Zwagerman

  Ik zou dit alleen toejuichen als die toekomstige stadskraan in de bevoorrading betrokken wordt. Dat lijkt mij een mooi gezicht

 29. pieter

  Frank, de mensen die van mijn stad af moeten blijven zijn bijvoorbeeld de mensen die begin jaren 70 een Duitse architect hebben aangetrokken om de binnenstad beter bereikbaar te maken, Hij had bedacht van de HELE singel een zesbaansweg te maken! Het was al door de raad!!! Gelukkig heeft Marga Klompé dat in Den haag tegen weten te houden want die had toevallig in Utrecht gestudeerd. Ben het met je eens dat ik niet met een alternatief kom. Heb daar nog niet over nagedacht maar ben nogmaals niet blij met Jumbo maar times they are changing. Overigens heb ik zoveel tijd voor dit soort reacties omdat ook ik weinig te doen heb in m’n toko, dus vertel mij niets over problemen in de retail.

 30. Frits

  De grote vraag,,de bevoorrading,,,de ganzenmarkt!?’ Dat kanje de bewoners niet aandoen
  Er is daar dagelijks al een file van vrachtwagens

 31. Toine Goossens

  Jonge vriend, verzin een list. Heer Bommel wij gaan met kleine eenheden bevoorraden. Ahhhhhh.

 32. Frank

  @pieter:
  Maak het niet groter dan het is dan. Er komt daar een supermarkt (of versmarkt) op een plek waar weliswaar bevoorrading geen feest is, maar ik sluit niet uit dat men daar oplossingen voor vindt.

  Ook Jumbo zal niet permanent een vrachtwagen voor zijn deur willen hebben, willen ze hun klanten behouden. En hoe je het ook draait, als je een levendige binnenstad wilt hebben, zul je moeten accepteren dat dat bevoorrading vergt. Zo’n vestiging is juist een prachtig pilotproject om over de problemen die dat meebrengt en hoe die op te lossen, na te denken.

 33. arie

  wie heeft de oplossing voor de bevoorrading?
  alleen voor kenners van de ganzenmarkt

  oplossing!! kom maar op!!

 34. Frank

  @Toine: en electrisch. Maar ehhhh.. wacht. Was dat er niet al? (Cargohopper).

 35. Frank

  @arie:
  Via het water en van daar af ondergronds.

 36. arie

  ik vrees met grote vreze,,dat er straks weer megavrachtwagens op de ganzenmarkt staan te brullen.

  de omwonenden zullen wel weer de dupe zijn

  maar dat gaan wij niet pikken,,,,dan maar de lucht in

  de gemeente en jumbo zullen zeker van de ganzenmarktbewoners horen

 37. Ronald

  Alle winkels in de binnenstad worden bevoorraad. Hema mcdonalds ah togo etc.wat is het verschil met een jumbo? Als er bv een grote kledingzaak in komt komt er ook bevoorrading. .er is geen verschil..er kan overigens uitsluitend vanaf de minrebroederstraat gereden worden.de oudegracht kan niet.

 38. Frits

  Minnebroederstaat ganzenmarkt,,,dat pikken de bewoners niet meer,,,daat staat dagelijks al een file met vrachtwagens te ronken

  Dat gaat echt niet mee
  Optie,,,via de achterkant ,de vinckenburgstraat

 39. ingrid

  Overlast??? Moet het dan gekraakt worden a la Ubica, dat is overlast!!! Top dat Jumbo er komt!

 40. Frank

  @Frits: wat doe jij overdag dat je daar last van hebt? Denk je niet dat het grootste deel van de bewoners overdag gewoon op z’n werk zit?

 41. Frits

  Er zijn mensen die thuis werken,,of in ploegendienst,,,,,

 42. Frank

  @Frits: O vast. Maar dat is een zeer kleine minderheid. dus sl die bewoners die zich hiertegen ernstig zullen verzetten betreft naar alle waarschijnlijkheid een betrekkelijk klein groepje.
  Je kunt bovendien de discussie aan of, als je dergelijk werk hebt, de binnenstad eigenlijk wel een handige vestigingsplek is.

 43. Ronald

  De Ganzenmarkt behoort tot het kernwinkelgebied van de stad Utrecht De vraag die gesteld word is het gewenst dat een Jumbo zich hier vestigd.Wie zijn wij om dat zo wie zo te vragen.Elk type winkel kan zich in principe in dit gebied vestigen.

 44. Jeffrey

  De bevoorrading gaat een groot probleem worden

  Er is daar nu al een grote drukte van lossende vrachtwagens,,,
  Kan me heel goed voorstellen,dat omwonenden,geen trek hebben in nog meer vrachtwagens geronk onder hun ramen
  Denk ook eens mee met omwonenden,,,

 45. Frank

  @jeffrey: 80% van de omwonenden zit overdag in principe gewoon op z’n werk. Wie in de Minrebroederstraat woont en daar overdag verblijft, moet zich misschien realiseren dat dat dan misschien niet de beste plek is om te wonen. En dat dat in zijn/haar geval misschien wel voor het overgrote deel van de binnenstad geldt.

  @Ronald: De vraag is daarom ook niet of het kan maar of het gewenst is. Dat zijn twee wezenlijk verschillende zaken. Het een gaat om regels. Het ander gaat om opinie, acceptatie, wenselijkheid en draagvlak. En die laatsten blijken meer dan eens bepalender te zijn voor succes dan de vraag of iets kan of niet.

 46. Ronald

  Het zal blijken als de Jumbo eenmaal open is dat er veel draagvlak is voor een supermarkt in de binnenstad.De bewoners die ik ken zijn louter positief.tijdens de bouw heb ik nog niemand gehoord die negatief is geweest. Iedereen blij.Ook de verkeersbewegingen zullen tot een minimum beperkt blijven.Tussen of een vrachtwagen ineens alles voor een winkel lost of dat een vrachtwagen een pakketje komt brengen zit een groot verschil.

 47. Frank

  @Ronald:
  Tuurlijk zit daar verschil in. Die met dat pakketje staat 5 minuten zonder al te veel lawaai. Die voor een supermarkt staat drie kwartier met een continue aan- en afvoeren van rammelende containerwagens.

  Maar de vraag is of dat erg is. Tijdens de venstertijden in het voetgangersgebied is die laad- en losellende een stuk groter.

 48. Jeffrey

  Nav de reacties is duidelijk dat velen de ganzenmarkt niet goed kennen,,,er is daar nu al dagelijks een enorme drukte van vrachtverkeer,,,kan me goed voorstellen dat bewoners ,,zich grote zorgen maken
  Ik wens de gemeente en jumbo veel wijsheid toe
  Wat is belangrijker,,,de jumbo,,of bewoners,,,,???

 49. teceer

  de inpassing van de winkel hoeft het probleem niet te zijn, tenslotte kiest de ondernemer bewust voor een plek in de binnenstad – overigens vraag ik me af of er inderdaad voldoende vraag is voor nog een supermarkt, maar dat is primair aan de ondernemer.

  ik vraag me wel af, of inderdaad voldoende aandacht besteed is aan de gevolgen die de bevoorrading van een supermarkt voor de omgeving heeft. noch op de Ganzenmarkt, noch via het uitgaansgebied van de Neude lijkt mij daarvoor eigenlijk voldoende ruimte. heeft Jumbo, of de eigenaar van de panden, op dit punt eisen gesteld aan, en toezeggingen gekregen van, de gemeente?

 50. Frank

  @Jeffrey: Het is in de binnenstad dagelijks *overal* een drukte van vrachtverkeer. Met name tijdens de venstertijden. Dat is niet specifiek voor de Ganzenmarkt. De makke voor de Ganzenmarkt is dat het, net als de Schoutenstraat, de Minrebroederstraat, het Oidkerkhof en de Oudegracht oostzijde, geen voetgangersgebied is. Dus daar gelden die venstertijden niet. Dus ik zou zeggen: dring er bij de gemeente op aan dat voor dat gebied ook de venstertijden gaan gelden die nu voor het voetgangersgebied gelden.

  Ik bedoel: komt daar geen Jumbo, dan komt er wel wat anders dat (vracht)verkeersbeweging veroorzaakt.
  Want dat je helemaal van die vrachtwagens af bent kun je gevoeglijk op je buik schrijven.
  Als dat wel is wat je wilt, moet je gewoon verhuizen.

 51. arie

  ik ken een aantal mensen ,,die wonen al 30 jaar op de ganzenmarkt,,,dus die moeten dan maar verhuizen ,,omdat jumbo,,daar een bevoorradingsprobleem heeft,,,,

 52. Jan Scherjon

  Op de Ganzenmarkt is al eeuwen een laad en losplaats geweest ,b.v. voor de winkel van Sinkel
  en meerdere grote bedrijven in de binnenstad ,dus bevoorradingsproblemen zie ik niet en een beetje leven in de brouwerij hoort in de binnen stad.
  Vroeger stond daar aan de Oude Gracht de beroemde hijskraan die men wil restaureren goed plan Utrecht is een stad van en voor de handel !

 53. arie

  zie het voor U ,,de ganzenmarkt ,vol met ronkende jumbo vrachtwagens
  oude mensen die daar al heel lang wonen,,,moeten voor het bevoorradingsprobleem van jumbo maar verhuizen

  jumbo heeft een probleem,,,die het zelf moet oplossen

  eerst denken jumbo en gemeente,,,de ganzenmarkt is geen plek voor vrachtautoos met met brullende motoren

  Jumbo aan zet
  de gemeente aan zet
  oplossen dat probleem
  niet oude mensen van de ganzenmarkt verjagen

 54. Vincent

  Veel reacties gaan over hoe het vroeger was. Maar het is niet meer ‘vroeger’. De tijden zijn veranderd en we hebben nu onze eigen, hedendaagse werkelijkheid. Vandaag de dag eten we “grootmoeders appeltaart” terwijl we WhatsAppen op een smartphone.

  Oud en nieuw hoeven elkaar niet in de weg te zitten. Het gaat erom dat je op zoek gaat naar oplossingen. Domweg “NEE” zeggen tegen nieuwe ontwikkelingen, omdat ze problemen met zich meebrengen, is als een arts die zijn patient neerschiet. Of zoals ze vroeger zeiden: “het kind met het badwater weggooien”.

  De binnenstad is van iedereen. Van de bewoners, van de winkeliers en van de bezoekers. Die moeten allemaal aan hun trekken komen en de vraag is hoe je dat harmonisch laat samengaan. Een supermarkt aan de Ganzenmarkt is een verrijking van de stad. De vraag is niet: “moeten we dat wel willen, vanwege mogelijke problemen” maar “hoe gaan we dat zo goed mogelijk voor elkaar krijgen, zodat iedereen tevreden is.

  Het gaat er dus niet om de vestiging tegen te houden, maar ervoor zorgen dat Jumbo en de andere betrokkenen tot een acceptabele co-exixtentie komen. Net zoals dat zal moeten met iedere andere vorm van detailhandel op die plaats.

  Het helpt niet om het de hele tijd maar over “ronkende vrachtauto’s” te hebben. Dat zijn inderdaad vervelende dingen, maar het is niet Jumbo die ze heeft uitgevonden. Dat mensen ze zat zijn ligt niet aan Jumbo, maar aan al die andere winkels. En door het de hele tijd over “ronkende vrachtauto’s” te hebben, lijkt het dat er geen winkel zonder zou kunnen.

  Als je er werkelijk iets aan wilt doen, moet je niet tegen de vestiging van Jumbo ingaan, maar zorgen dat je met Jumbo een oplossing vindt die andere winkels ten voorbeeld kan zijn.

  Het tegenhouden van Jumbo gaat niet lukken. De gemeente heeft niet eens het recht die winkel tegen te houden. Door tegenstand verhinder je wel een constructieve samenwerking tussen de winkeliers en de bewoners.

  Beter kan de bewonersvereniging nu met Jumbo gaan praten en nadenken over oplossingen. Moderne problemen vragen een hedendaagse aanpak en die vind je alleen door samenwerking, niet door vijandigheid.

 55. Vincent

  @Arie: je draait de boel om. Niet Jumbo heeft een bevoorradingsprobleem, maar die oude mensen waar je het over hebt, hebben een (overigens nog fictief) probleem met Jumbo’s bevoorrading.

 56. Vincent

  P.S.

  Jumbo schrijft op de eigen site:
  “Lokaal betrokken ondernemen
  We zijn lokaal betrokken en dragen bij aan een fijne buurt. Onze winkels staan midden in de samenleving en onze ondernemers tussen onze klanten”

  Dat is natuurlijk wel iets waar je ze aan kunt houden, dat is de opening om met ze in overleg te gaan.

 57. arie

  moge het gezonde verstand begrip dit probleem oplossen

 58. Frank

  @Vincent:
  Is het misschien een idee om eerst eens te wachten tot die Jumbo er is en dan pas te piepen? En niet te screeuwen voor je geslagen wordt? Want dat die Jumbo er komt kun je toch niet meer tegenhouden.

  Wat je nu doet is een probleem dat er kennelijk al is, op het bordje van een nog te vestigen Jumbo schuiven.

  Er is bovendien maar één bordje waar dit op geschoven moet worden en dat is het bordje van de Gemeente Utrecht.

  Los daarvan: als er op de Ganzenmarkt nu al een probleem is, had je (c.q. hadden jullie) al lang op de stoep van de gemeente kunnen staan. Maar kennelijk is het probleem niet zo urgent dat dat de afgelopen vijf jaar al gebeurd is en tot maatregelen van de gemeente geleid heeft.

 59. Vincent

  Frank: Kun je aangeven waar ik precies piep en schreeuw?

 60. tom

  http://maatschappelijkestage.petities.nl/

 61. Jeffrey

  Voor de goede orde,,de gemeente is door de bewoners op de hoogte gesteld,,,,,dus ze weten ervan,,,het wachten is op een reactie Vd gemeente

 62. Suzan

  Wat een gezever hier! Als panden leeg staan is het niet goed, als er een jumbo in komt is het ook niet goed want vrachtauto’s… Begin dan zelf een leuk marqt-achtig winkeltje…

 63. Frank

  @Vincent. Excuses. Dat is inderdaad niet het geval. Het was vooral ‘a matter of speech’ om aan te geven dat het overleg met Jumbo dat je voorstelt pas aan de orde is als blijkt dat er een probleem is. En geen minuut eerder. ‘Schreeuw niet voor je geslagen wordt’ is de daarbij horende uitdrukkimg.

  Het echte piepen komt vooral van Arie/Jeffrey.
  Het is ook illustratief dat Jeffrey meldt dat de gemeente op de hoogte is gesteld. Alsof die niet weten dat daar een Jumbo komt…

  Ik blijf er dan ook bij dat Jumbo hier (nog) geen enkele rol in speelt. Wie weet komen zij wel met een bevoorradingssysteem waar je de bek van open valt. Anders gezegd: laat het eerst maar eens gebeuren. En reageer dan pas.

 64. Nielsch

  Qua stijl en uitstraling zal er vast wel iets verzonnen worden waardoor zo’n supermarkt in het pand past. Zie ook de Albert Heijn in het rijksmonumentale Mercuriusgebouw in Amsterdam. Past prima! (http://rijksmonumenten.nl/monument/518505/gebouw+mercurius/amsterdam/)

  Ik kan me goed voorstellen dat er behoefte is aan een supermarkt in de binnenstad. Beter dan nog een 13-in-een-dozijn kledingwinkel.

 65. bart

  Ik kan me heel goed voorstellen , dat bewoners zich zorgen maken,,je zal elke dag maar een file aan lossende vrachtwagens voor je deur krijgen

 66. Vincent

  Arie, Frits, Bart, Jeffrey…

  Allemaal houden zij er een eigenaardig gebruik van de komma op na, hebben een typische schrijfstijl en zijn mordicus tegen veranderingen.

  Of zou het allemaal één en dezelfde persoon zijn? Dat zal toch niet? Zou iemand werkelijk zo flauw doen…

 67. Frits

  Bij de jumbo op de biltstraat wordt er gelost door hele grote vrachtwagens,,,opleggers,,,,dat doet het ergste vrezen voor de ganzenmarkt

 68. Frank

  @Vincent:
  Denk het wel. Anders gezegd: je bent niet de enige die nattigheid voelt.

  @Frits:
  Je bent slecht geïnformeerd. Op de Ganzenmarkt geldt een maximale aslast en lengte. Op de Biltstraat niet.

 69. Toine Goossens

  Ik ben reuze benieuwd of er iemand is die nu nog op inhoudelijke en niet op emotionele gronden tegen is.

  Jumbo en gemeente dienen zich aan de wet te houden. Ik vertrouw er op dat zij dat, ook naar de geest, doen.

 70. Jiri

  Ik heb liever dat er een nachtclub inkomt voor eind 20’s en begin 30’s. Dat aanbod is voor die doelgroep veels te gering in Utrecht. Daarom vluchten de meesten naar Amsterdam. Doodzonde!

 71. waldorff

  En ik wil er een badhuis/crematorium/jazzclub in! Het is al verkocht/verhuurd aan Jumbo…
  Weet iemand trouwens waar ik het Kwartier wel kan vinden?

 72. Ronald

  [email protected] 030 2321163

 73. Frits

  Contact gehad met de transportmanager van jumbo,
  Ze gaan er alles aan doen om overlast te voorkomen,

  een beller is sneller!!

 74. Eva

  @Vincent: AMEN.

 75. ton

  Heerlijk zo.n supermarkt met waarschijnlijk een eigentijdse foodhal in hartje stad. Eindelijk iets voor de bewoners zelf . Dus geen kadootjes winkel met veel waxinelichtjes en kralen en kettingen voor bovenwijkse bezoekers en passieve recreatie. Het past er uitstekend op die plek. Het koninklijk paleis op de Dam heeft ook een Albert Heyn aan de achterzijde . Niks aan het handje dus . Zo kan die A H in de twijnstraat uit concurrentie oogpunt ook beter zijn best gaan doen . Halleluja lang leve goede voedsel winkels

 76. LMAO. FFA

  IK VIND JULLIE GEWOON ZEIKERDS!!!!!

 77. Renske

  Ik vind dit een vreemde manier van journalistiek bedrijven. Maarten van Rossem zegt volgens het citaat: ‘Als ze een kleine ingang fabriceren en de Jumbo niet de hele Ganzenmarkt domineert dan heb ik er geen bezwaar tegen’.
  Maar wat zetten jullie vervolgens als tussenkop boven zijn citaat?: ‘Als de jumbo de hele Ganzenmarkt domineert, dan vind ik het een ongelukkige keuze’
  Bij het citaat van Monique Lucas staat een kop die niet eens min of méér terugkomt in wat zij zegt.
  Waar baseren jullie in godesnaam jullie selectiekeuze en woordverdraaiingen op?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).